تحلیل: بیانیهای که بوی قهر داردجمشید برزگر، بیبیسی
بیانیه مشترک محمود احمدینژاد و حمید بقایی، به عنوان اولین موضعگیری پس از رد صلاحیت آنها از سوی شورای نگهبان، احتمالا در تعارض با سخنان تهدیدآمیز قبلی آقای احمدینژاد قلمداد خواهد شد که گفته بود در صورت رد صلاحیت بیکار نخواهد نشست و این انتظار را به وجود آورده بود که ممکن است در صورتی که رد صلاحیت شود، حداقل به برخی افشاگریها دست بزند.
جدا از این نکته، بیانیه مشترک آقای احمدینژاد و حمید بقایی در ذات خود لحنی اعتراضی دارد. آنها به طور تلویحی در مقام قهر یا حتی تحریم انتخابات قرار گرفتهاند و با تاکید بر اینکه از هیچ یک از نامزدهای موجود حمایت نکرده و نخواهند کرد، از طرفداران خود هم نخواستهاند که در انتخابات شرکت کنند.
اگر طرفداران محمود احمدینژاد، که نمیتوان با قطعیت از شمار آنها سخن گفت، توصیه او را بپذیرند، شاید ابراهیم رئیسی بیش از دیگر نامزدهای ریاست جمهوری ضرر کند زیرا بدنه اصلی ستاد انتخاباتی او را کسانی تشکیل دادهاند که در دولتهای نهم و دهم، یار و همراه نزدیک آقای احمدینژاد بودهاند.
روز گذشته، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، در گفتوگوی تلویزیونی تاکید کرد که دلیل رد صلاحیت محمود احمدینژاد "توصیه رهبر نبوده و شورای نگهبان فقط در چارچوب قانون" تصمیم گرفته است.
به گفته آقای کدخدایی توصیه رهبر فقط میتواند به عنوان "حکم حکومتی" در بررسی صلاحیتها ملاک قرار گیرد که در این انتخابات بر اساس اظهارات سخنگوی شورای نگهبان، رهبر ایران حکم حکومتی نداده است.
در تلویزیون ایران گفته شد که مشروح مذاکرات اعضای شورای نگهبان ضبط شده و محفوظ است و ممکن است زمانی منتشر شود.
سخنگوی شورای نگهبان کمتر از یک ماه پیش در مصاحبهای با نشریه مثلث در اظهاراتی متفاوت گفته بود که توصیه رهبر به معنای "حکم به شورای نگهبان" نیست اما "به عنوان یک امر قانونی هم میتواند محسوب شود."