اتهام وارد آمده بر نظام دمشق در زمینه به کار گرفتن بمب شیمیایی علیه روستای خان شیخون در استان ادلب سوریه، و واکنش موشکی ایالات متحده آمریکا، دگرگونیهای تازهای را در منطقه خاورمیانه به وجود آورده و، در همان حال، نشانه چرخشی بزرگ در سیاست خارجی دونالد ترامپ در رابطه با این منطقه وجهان ارزیابی شده است.
در این جا سخن بر سر تحلیل این رویداد و پیآمدهای ژئوپولیتیک آن نیست. هدف بررسی وابستگی روز افزون اقتصادی است که میان ایران و سوریه به وجود آمده و یا، به عبارت دقیق تر، سرمایه گذاری کلان نظام جمهوری اسلامی در کشوری است که از لحاظ «ریسک پذیری» در بالاترین سطوح جهانی قرار دارد و تحولات اخیر نیز مخاطرات آنرا شدت بخشیده است.
بحران خونین سوریه زمانی پایان خواهد گرفت، هر چند کسی نمی داند نظام آتی سیاسی این کشور چه ویژگی هایی خواهد داشت و شکلبندی آن از لحاظ سرزمینی چگونه تحول خواهد یافت. به رغم همه این مجهولات، چنین پیدا است که بقای نظام بعثی کنونی به رهبری بشار اسد اگر غیر ممکن نباشد، دستکم بسیار بعید است. دوام دیکتاتور دمشق بر کرسی قدرت از آنرو نامحتمل تر از پیش به نظر میرسد که قدرتهای غربی و به ویژه آمریکا، پس از یک دوره کوتاه تردید در مورد امکان حفظ بشار اسد تا پایان کار «داعش»، بار دیگر به مخالفتی بنیادی علیه او، حتی سرسختانه تر از گذشته، روی آورده اند.
از دو پشتیبان اصلی نظام دمشق که روسیه و ایران باشند، بسیار بعید به نظر میرسد که اولی حاضر بشود آینده روابط خود با غرب را تمام و کمال به سرنوشت بشار اسد گره بزند. سناریوی محتمل تر، چانه زنی مسکو بر سر اینده نظام سیاسی در دمشق و استفاده از این حربه در گفتگوهای آتی بر سر سوریه با آمریکاییها و اروپاییها است. شاید بتوان گفت که مسکو تلاش خواهد کرد در ازای «عبور از اسد»، امتیاز هایی را در دیگر عرصههای استراتژیک مورد نظر خود دریافت کند.
در عوض جمهوری اسلامی ایران همچنان به سیاست «مرغ یک پا دارد» ادامه میدهد و همه منافع خود را در ارتباط تنگاتنگ با بقای رییس یک نظام بعثی موروثی به قمار گذاشته است. در ورای پیآمدهای عظیم ژئوپولیتیک این گزینش به ویژه از لحاظ موقعیت ایران در منطقه خاورمیانه، ابعاد اقتصادی این قمار بزرگ را نباید نادیده گرفت. در حالی که هیچ بازیگر اقتصادی چه در منطقه و چه در جهان حاضر به ایفای نقش در سوریه نیست، جمهوری اسلامی میلیاردها دلار را به صورت کمک مالی و یا سرمایه گذاری به این کشور سرازیر کرده است.
در این جا به نقل از شماری از رسانههای خارجی ( از جمله «لوموند» و «رویترز») و داخلی، به مواردی از کمکهای مالی ایران به سوریه و نیز سرمایه گذاریهای عظیم بخشهای دولتی و شبه دولتی جمهوری اسلامی در این کشور اشاره میکنیم :
- از سال ۲۰۱۳ به این طرف، بانک مرکزی جمهوری اسلامی چند خط اعتباری به ارزش پنج میلیارد و ششصد میلیون دلار در اختیار همتای سوری خود قرار داده که عمدتا برای واردات نفت ایران از سوی نظام دمشق مورد استفاده قرار میگیرد. این خطوط اعتباری به دولت سوریه اجازه میدهد سقوط صادرات نفتی خود را، در پی تحریم این صادرات از سوی اتحادیه اروپا و افتادن میدانهای نفتی کشور به دست مخالفان، جبران کند.
- سایت «ایران خود رو» در سوریه زیر عنوان «سیامکو»، تولید محصولات تازهای از جمله دنا، رانا و سورن را آغاز کرده است. این سایت قرار بود در سال ۱۳۹۵ هزار واحد و در سال ۱۳۹۶ دو هزار واحد خود رو وارد بازار سوریه کند. این گزارش از سوی مسئولان ارشد «ایران خود رو» اعلام شده و نویسنده این یاد داشت از تحقق یا عدم تحقق آن خبری ندارد.
- در اوایل سال گذشته میلادی، عماد خمیس نخست وزیر سوریه در جریان دیدار رسمی خود از تهران اعلام کرد سومین جواز تلفن موبایل در این کشور به یک کنسرسیوم ایرانی با شرکت گروه «توسعه اقتصاد مبین» متعلق به سپاه پاسداران داده شده است. روزنامه فرانسوی «لوموند» در این زمینه می نویسد در سال ۲۰۱۰ میلادی گروه «توسعه اقتصاد مبین» در مناقصهای برای دریافت این مجوز شرکت کرده بود، ولی به دلیل ناتوانی از رقابت با شرکت فرانسوی «اورانژ» و شرکت اماراتی «اتصالات» کنار گذاشته شد.
این به آن معنا است که دریافت بعدی مجوز تلفن موبایل در سوریه از سوی گروه وابسته به سپاه پاسداران ناشی از شرایط اسفبار این کشور در پی وقوع جنگ داخلی، و کنار کشیدن دیگر نیروهای رقیب بوده است.
- دولت جمهوری اسلامی از سوی شماری از سازمانهای مخالف بشار اسد متهم است که در رابطه با سوریه یک نظام ارباب و رعیتی را به وجود آورده است، شبیه روابطی که قدرتهای مسلط غربی با مستعمرات پیشین خود بر قرار میکنند، یا بلایی که خود سوریه در دوران تسلطش بر لبنان بر این کشور وارد آورد. «لوموند» می نویسد که در ماه ژانویه ۲۰۱۷، جمهوری اسلامی بر معادن «شرکیه»، که مهمترین معادن فسفات سوریه است، و نیز بر ۶۰۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این کشور چنگ انداخت.
بدین سان در سایه جنگ مخوف داخلی در سوریه، و مشارکت فعالانه جمهوری اسلامی در آن، نوعی روابط اقتصادی میان تهران و دمشق شکل میگیرد که به هیچ وجه به سود منافع پایدار ایران در منطقه نیست. گسترش مناسبات بازرگانی و سرمایه گذاری، اگر در چارچوب یک همکاری سازنده میان کشورهای خاورمیانه انجام بگیرد، یک فرصت بزرگ برای توسعه مشترک و همگرایی منطقهای است. یک ایران مجهز به اقتصاد پویا بدون تردید بخش مهمی از بازارهای خود را در کشورهای پیرامون خواهد یافت. ولی آنچه امروز در روابط ایران و سوریه میگذرد، هیچ شباهتی به همگرایی ندارد، و حتی به عنوان یک خاطره بسیار تلخ در تاریخ روابط دو کشور به ثبت خواهد رسید.
تکرار میکنیم که روابط اقتصادی کنونی میان تهران و دمشق تنها در پیوند نزدیک با پشتیبانی همه جانبه جمهوری اسلامی از خانواده اسد شکل گرفته و به همین سبب همانقدر متزلزل است که بقای بشار بر کرسی قدرت. بدون تغییر قدرت در دمشق، خروج از بحران خونین سوریه به احتمال قریب به یقین غیر ممکن خواهد بود. آیا درست است که میلیاردها دلار سرمایه گذاری ایران در سوریه با چنین آینده بیفرجامی گره بخورد؟
سرمایه گذاریهای ایران در سوریه نیز احتمال بسیار زیاد به سرنوشت مبالغ کلانی دچار خواهند شد که در دوران احمدی نژاد، به صورت کمک یا وامهای ارزان و به گونهای بیهدف، در اختیار کشور هایی قرار گرفتند که اسامی بعضی از آنها را بخش بسیار بزرگی از مردم ایران نشنیده اند: کمک ۳۳۰ میلیون دلاری به پاکستان، وام یک میلیارد و نیم دلاری با بهره پایین به سریلانکا، کمک ۳۵۰ میلیون دلاری برای ساخت بندر گاه در نیکاراگوئه، ساخت درمانگاه در بولیوی، ساخت فرودگاه در کشور صد هزار نفری سن ونسان در کاراییب، یا خانه سازی در ونزوئلا و کمکها و وامهای پرداخت شده به زیمبابوه، تانزانیا، گامبیا... بخش بسیار بزرگی از این وامها دود شدند و به هوا رفتند، از جمله مطالبات از بعضی کشورهای فقیر آفریقا و آمریکای لاتین که نفت از ایران گرفتند و پولش را پس ندادند...
+64
رأی دهید
-5
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۴۶
Negah* - فرانکفورت، آلمان
لعن ونفرین بر هر چه اخوند وملا واخوند زاده است که تمام ثروت ایران را برای هیچ وبنفع بقای کثیف وبی ارزش خودشان در پای أعراب ریختند ، در حالیکه ملت مظلوم ایران برای زنده ماندن در حال جان کندن هستند لعنت بتو وذات خرابت ولی وقیح وانهایی که کور کورانه سنگ شیطانی چون تو را بر سینه میزنند بامید نابودی رژیم غیر مردمی وجنایتکار إسلامی که نه تنها دستش بخون هزاران إیرانی الوده است در قتل هزاران هزار مردم بیگناه سوریه شریک جرم أسد جناینکار است وباید به مجازات خود برسند .
6
79
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۲
Iranemaa - قم، ایران
تو روحت خمینی خبیث با این انقلاب ننگین که سودش را غیر ایرانیها میبرند. الکی نیست که مردم هر وقت صحبت از شاه فقید میشه میگن شاه خدابیامرز .لعنت به حکومت اسلامی اخوندی و طرفداران پررو یا ساده و احمقش
3
70
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۴
سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی
خداوند در مورد این پولها اینگونه فرموده: إِنَ الَذِینَ کَفَرُوا یُنفِقُونَ أَموَالَهُم لِیَصُدُوا عَن سَبِیلِ اللَهِ فَسَیُنفِقُونَهَا ثُمَ تَکُونُ عَلَیهِم حَسرَةً ثُمَ یُغلَبُونَ وَالَذِینَ کَفَرُوا إِلَىٰ جَهَنَمَ یُحشَرُونَ. ترجمه کافران اموالشان را انفاق میکنند برای این مقصود که راه خدا را ببندند پس به زودی مالهایشان بر سر این خیال باطل برود و حسرتش بر دل آنها بماند و آنگاه مغلوب نیز خواهند شد، و کافران را به سوی جهنم جمعا رهسپار سازند.:سورة الانفال ایه ٣٦
16
26
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۸
Azadi199 - پاریس، فرانسه
منتظر کامنتهای سربازان جان بر کف نظام از قم و آمریکا هستیم. مقایسه هدیه یک فرش به یک مسجد ردر آمریکا و هزینه میلیاردها دلار در کشوری مثل سوریه هر آدم عاقلی رو به فکر وامیداره.
5
43
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
دوستدار - استهکلم، سوئد
همین سوال از مسئولین بی کفایت نظام جمهوری اسلامی کافی است اگر کمی عقل و شعور داشته باشند که پرسیده شود و جوابش را بدهن.آیا درست است که میلیاردها دلار سرمایه گذاری ایران در سوریه با چنین آینده بیفرجامی گره بخورد؟
4
33
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
اسب آتش - سیدنی، استرالیا
[::سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی::] میشه شما که خودت در مکتب مفتی های سلفی تلمذ میکنی بگی منظور قرآن از -کافران- و-راه خدا- کدومه؟ نکنه حامیان سنی مذهب صدام با ریخت و پاش های مالی عظیم که میگفتن تهران رو 6روزه میگیریم،از این آیه مستثنی بودن؟ ریخت و پاش هنگفت عرپستان امارات قطر ترکیه و سنی مذهبان اسراف کار فاسد در سوریه و شروع جنگ داخلی در این کشور تائید قرآن رو داشته؟ اصلا قمار بازی و زنبارگی و حرام کردن پول زائرین حج بیت لله الحرام در استرالیا و کازینوهای اروپا توجیه دینی داره یا نه؟ منافق کسانین که از آیه های قرآن بنفع خودشون بار گیری میکن
25
22
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
اسب آتش - سیدنی، استرالیا
آقای فریدون خاوند از رادیو فردا به همراه علیرضا نوری زاده لندن نشین در کنفرانسی که چند وقت پیش در عرپستان تشکیل شده بود شرکت داشتن، از طرق مختلف و حالا با بهانه : فرصت بزرگ برای توسعه مشترک و همگرائی منطقه ای و اقتصاد پویا! اونم با کشورهائی که در طول تاریخ بیشترین صدمه رو به ایران زدن حرف میزنه.لطفا اول بیان تایید کنن جزایرتنب بزرگ و کوچک و ابوموسی مال امارات نیست بعد از تعامل حرف بزنن. شارلاتان های خبری فارسی زبان. ایران هم از لحاظ مادی -قومیتی-امنیتی سود داره که اونجاست و ربطی به وجود خانواده اسد نداره. راه زمینی به دریای مدیترانه آرزوی هر کشوریه که نسل های بعدی حتا کنونی خواهان آنند
29
6
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۲
Iranemaa - قم، ایران
سلطنت طلب: خواهشا از این کتاب که خشونت و زن ستیزی را ترویج میدهد چیزی نگو که تمام اعمال تروریستی و خشونت بار و تحقیر زن بخاطر این کتاب نازنین است که اکثر مسلمانان و شاید بیشتر از ۹۰ درصد مسلمانان غیر عرب زبان معنی سورهای این کتاب را به زبان خودشان نخوانده اند. در این کتاب در بیش از ۶۰ ایه, ۷۳ بار از لغت هلاک کردن استفاده شده .کلا ایه های خشونت امیز این کتاب از ۷۰۰ ایه تجاوز میکند.
6
31
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۲
Iranemaa - قم، ایران
سلطنت طلب : متاسفانه علاوه بر ترویج خشونت ایه هایی هم وجود دارد که باعث تحقیر زن میشود وهمین طور ایه هایی در مورد برده داری و کنیز داری که خوشبختانه انسان عصر مدرن برده داری را که مورد تایید پیامبر و علی بود را کنار گذاشته. و هر دوی این دو بزرگوار کنیزانی داشتند و در نهج البلاغه هم خود علی به ان اشاره کرده .البته کسی که زن را ناقص العقل میداند دیگه کنیز داری برایش چیزی بعیدی نیست
5
31
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۴
سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی
[::Iranemaa - قم، ایران::]. بهت حق میدم که اخوندا در حقت اجحاف کردن و دین رو بهت وارانه رساندن ولی منصف باش برادر خوبم . قران رو بخون و به اون تأمل کن . سرگذشت زنان رو در فرهنگها و ادیان مختلف بدون غرض بررسی کن بعد میفهمی اسلام زن ستیز بوده یا نه. خدا شاهده در فقه ما و مذهب ما احترام به مادر سه برابر احترام به پدره قران در جای جای این کتاب از حقوق زن صحبت کرده و ادای حقوق زن، یک سوره کامل رو بنام زن داره و از دختری عفیف بنام مریم هم سوره داره ، قران رو به رأی خودت تفسیر نکن برادرم. اگر اخوند رافضه و سنی بهت در مورد دین دروغ گفته ولی دلیل نمیشه تحقیق رو بزاری کنار ، اسلام دین مصونیت و رافته برای زن هست
6
3
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۲۳:۱۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۴
سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی
[::اسب آتش - سیدنی، استرالیا::]چرا اینهمه تند میری؟ اسلام فلسفه و مبنای کاملی داره برادر، اگر یک سنی اهل نفاق باشه قرار نیست اسلام اون رو به خاطر سنی بودن تأیید کنه، در مورد مذهب رافضه که اصلاً بحث نکن، عموم مردم شیعه مسلمانان ساده دلی هستن که توسط اخوندان رافضی فریب خورده شدن . من اصل دین رو خدمتت بیان کردم یا راه درست رو در پیش میگیری که اون تبعیت از قران و سنت پیامبر باشه یا هم به رأی خودت قران و سنت رو تفسیر میکنی که در نهایت جهنم جایگاه ابدیت خواهد بود، اصلاً ربطی به شیعه و سنی بودن نیست اگر هم حکام سنی مذهب در فساد غرق هستن روزی دست انتقام اللهی فراخواهد رسید ولی من دارم منهج اهل سنتی رو ترویج میکنم که به طور صددرصد مبنایی اصولی و حقانی داره و هرکس از پیامبر و سنتش و اصحابش تبعیت کنه اون رستگار خواهد بود .
6
4
دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۲۳:۵۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۶
حکایتی - تهران ، ایران
[::Azadi199 - پاریس، فرانسه::]. با درود:گرامی ،حرف هایی میزنی ؟؟!!!انتظار دارین این مزدوران مفت خور بی سواد وطن فروش در .... ،.....در اینجور مواقع آفتابی شن و ......تلاوت کنن ،.بارها گفتم این وطن فروشان تازی زاده ،ساعتی 7000تومن میگیرن که رو حقایق سر پوش بزارن جاهایی که به نفعشون نباشه و مطالبی که این رژیم کثیف رو رسوا میکنه ،پیداشون نیست و وقتی بهشون میگی چرا اونجا کامنت نذاشتی میگه مگه ما بیکار هستیم ولی وقتی مطلبی در مورد شاهنشاه آریامهر هست خودشون رو ... و صبح تا شب تو اون مطلب .... میکنن ،بله گرامی اینها یک مشت .....هستن که .....ارزشش از این وطن فروشان بیشتر هست ،پاینده و پایدار باشین .
2
12
سه شنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۳:۵۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۸
Azadi199 - پاریس، فرانسه
[::حکایتی - تهران ، ایران::]. درود بر شما گرامی، دقیقا همینطور هست که شما نوشتید؛ موفق و پیروز باشید.
2
9
سه شنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.