ایران میگوید که به تلافی "تحریمهای یکجانبه" اخیر آمریکا، ۱۵ شرکت آمریکایی را تحریم کرده که در "جنایات رژیم صهیونیستی، پشتیبانی از تروریسم و مشارکت در سرکوب مردم منطقه نقش داشتهاند".
در بیانیه وزارت امور خارجه ایران که امروز یکشنبه ۶ فروردین (۲۶ مارس) منتشر شد، تحریم های یکجانبه آمریکا علیه افراد و نهادهای ایرانی یا مرتبط با ایران، اقدامی خلاف قوانین بین الملل و مغایر روح توافق هسته ای ایران و قدرت های جهانی توصیف شده است.
ایران در این بیانیه بر حق "دفاع مشروع" خود تأکید کرده و نوشته که تحریم های آمریکا مانع از تلاشش برای تقویت توان دفاعی خود نخواهد شد.
شرکت هایی که نامشان به فهرست "افراد حقیقی و حقوقی تحت تحریم جمهوری اسلامی ایران" اضافه شده عمدتا شرکت های امنیتی، تسلیحاتی و ساختمانی آمریکایی هستند که در اسرائیل فعالیت می کنند یا با دولت اسرائیل رابطه دارند.
ایران می گوید که "هر گونه مراوده با این شرکت ها و نهادها ممنوع بوده، اموال آنها در حوزه صلاحیتی جمهوری اسلامی ایران مشمول توقیف خواهد بود و از صدور روادید ورود به ایران برای اشخاصی که دارای سمت یا مسئولیتی در این شرکت ها بوده یا به نوعی با آنها در ارتباط هستند، خودداری خواهد شد".
تحریم واقعی یا نمادین؟
امیر پایور، بیبیسی: اقدام ایران در تحریم شرکتهای آمریکایی اگر بی سابقه نباشد، کم سابقه است ولی درباره تاثیرگذار بودن آن سوال های جدی وجود دارد. اینکه ایران به کدام اموال این شرکت ها و در کدام کشورها دسترسی دارد که بتواند آنها را توقیف کند؟ شرکت های آمریکایی خود بر اساس تحریم های اولیه آمریکا از هر گونه مراوده با ایران منع هستند، به خصوص شرکتهای تسلیحاتی. پس منع مراوده و کار با آنها از طرف ایران، در صورتی که آنها اصولا اجازه کار با ایران ندارند، به چه معنی است؟ مشخص نیست تحریم ها فقط شامل اتباع و شرکت های ایرانی است یا اینکه اینها تحریم های ثانویه است، یعنی اگر مثلا یک قطعه ساز اروپایی هم با شرکت های مورد اشاره آمریکایی کار کند از فعالیت در ایران منع می شود یا نه. شاید اقدام ایران در تحریم شرکت های آمریکایی بیشتر اقدامی نمادین باشد برای اینکه دولت به مخالفان داخلی برجام نشان دهد که در برابر تحریم های تازه آمریکا مقابله به مثل کرده است.