دنیز یوسل، ۴۳ ساله در راستای تازهترین اقدامات دولت ترکیه برای سرکوب رسانهها، بازداشت شده است. پس از کودتای نافرجام ترکیه در سال گذشته میلادی برخورد با رسانهها و دستگیری فعالان به ظن ارتباط با کودتاگران در ترکیه افزایش یافته است. حدود ۱۵۰ خبرنگار در این رابطه بازداشت شدهاند.
دنیز یوسل روز ۱۴ فوریه بازداشت و پس از حدود دو هفته رسما اتهاماتی علیه او مطرح شد. اما هنوز زمان برگزاری محاکمه او مشخص نشده است. آقای یوسل از ماه مه ۲۰۱۵ در روزنامه دیولت مشغول به کار بوده است.
دلیل بازداشت چیست؟ وکیل مدافع او میگوید که آقای یوسل به عضویت در یک سازمان تروریستی، سوء استفاده از اطلاعات و تبلیغات سیاسی برای سازمانی تروریستی متهم شده است.
دنیز یوسل پیشتر گزارشی تهیه کرده بود درباره هک کردن و استخراج اطلاعات از حساب ایمیل شخصی برات آلبایراک، وزیر انرژی ترکیه و داماد آقای اردوغان.
به گفته وکیل آقای یوسل پرونده اتهامات او با این گزارش مرتبط است.
ایمیل های حک شده توسط یک گروه هکری به نام "رد هک" در اختیار سایت افشاگر ویکی لیکس قرار داده شده بود. طبق گزارش روزنامه دیولت و خبرنگار آن، آقای یوسل، در این ایمیلها درباره موضوعاتی از قبیل کنترل رسانهها و تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی از طریق ایجاد حسابهای کاربران قلابی در توییتر صحبت شده بود.
شش روزنامه نگار دیگر که برای رسانههای ترکیه کار میکردند نیز در ارتباط با افشای این ایمیلها بازداشت شدهاند.
واکنش آلمان چه بود؟ آلمان در اعتراض به بازداشت آقای یوسل، سفیر ترکیه را فراخواند.
آقای گابریل، وزیر امور خارجه آلمان گفت هیچ کشوری که ادعای دموکراسی و احترام به حقوق بشر میکند نمی تواند به این شکل از دستگاه قضایی "سوءاستفاده" کند.
یوآخیم گاوک، رئیس جمهور آلمان نیز این اقدام دولت ترکیه را شدیدا محکوم کرده و آن را "حمله به آزادی مطبوعات" توصیف کرده است.
آنگلا مرکل؛ صدر اعظم آلمان نیز گفت که برلین بر برخورد "عادلانه و حقوقی" با پرونده آقای یوسل اصرار دارد.
تعدادی از سیاستمداران آلمانی در اقدامی تلافی جویانه خواستار منع ورود رئیس جمهوری ترکیه به آلمان شده اند. ترکهای آلمانی بزرگترین اقلیت قومی در آلمان را تشکیل میدهند و آقای اردوغان قرار است برای جلب حمایت آنها در همهپرسی قانون اساسی ترکیه که ماه آینده برگزار می شود، به این کشور سفر کند.
سویم داگدلان، از سیاستمداران بلند پایه حزب چپ آلمان به نشریه بیلد گفت که دولت ترکیه نباید هیچ گونه "مبارزات انتخاباتی برای "ایجاد دیکتاتوری و مرگ" به راه اندازد.
در عین حال روزنامهنگاران در آلمان و کشورهای دیگر برای آزادی آقای یوسل تظاهراتی برپا کردهاند.
روابط آلمان و ترکیه چگونه است؟ روابط میان برلین و آنکارا در پی مجموعهای از مناقشات پس از کودتای نافرجام ترکیه در ماه ژوییه ۲۰۱۶ به شدت تیره شد.
ترکیه پس از این کودتای نافرجام به سرکوب رسانهها، بازداشت صدها تن از خبرنگاران، تعطیلی ۱۷۰ رسانه و اخراج ده ها هزار کارمند دولتی اقدام کرده است. در جریان این وقایع حدود ۱۷۰ رسانه تعطیل و نزدیک ۸۰۰ کارت خبرنگاری باطل شد.
سازمان گزارشگران بدون مرز: ترکیه بزرکترین زندان روزنامهنگارانوضعیت آزادی بیان در ترکیه چگونه است؟ سازمان گزارشگران بدون مرز سال گذشته میلادی در گزارش سالانه خود "ترکیه را بزرگترین زندان روزنامه نگاران" خواند. در تحولی جداگانه تحقیقات دولت پیرامون فعالیت هواداران فتحالله گولن، مدرس دینی صورت گرفته است.
فتحالله گولن، که زمانی از متحدان رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری فعلی بود، در حال حاضر در تبعید خودخواسته در آمریکا به سر میبرد و مقامات دولت تحت رهبری حزب عدالت و توسعه را به انحراف از دموکراسی و فساد متهم کرده است.
آقای اردوغان نیز او را متهم به دست داشتن در اقدام به کودتا کرده است.