وزیر امور خارجه ترکیه پیشتر ایران را متهم کرده بود که با ترویج "فرقهگرایی" ثبات را در بسیاری از کشورهای منطقه تضعیف میکند
مولود چاوشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، میگوید که کشورش و ایران، "اشتراک نظر دارند که آتشبس در سوریه امری ضروری است، [و] بحران سوریه باید از طریق راههای سیاسی و دیپلماتیک حل و فصل شود."
آقای چاوشاوغلو که برای شرکت در اجلاس سران همکاریهای اقتصادی منطقه (اکو) به پاکستان رفته است به خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) گفته است که "کمکهای انساندوستانه به سوریه باید بدون تبعیض انجام شود."
سیزدهمین اجلاس سران اکو در پاکستان برگزار شده است. پاکستان، ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان و افغانستان اعضای اکو هستند.
وزیر امور خارجه ترکیه همچنین گفته است که "هیچ وقت 'شب کودتا' را فراموش نمی کنم که آقای ظریف تا صبح همراه ما بیدار بود و آن شب تا صبح چهار بار با من تماس گرفت و ما همیشه قدردان این توجه ارزشمند خواهیم بود."
وی با اشاره به همکاریهای دو کشور تاکید کرده است که ترکیه این "آمادگی را دارد تا به عنوان مسیر ترانزیت، انتقال نفت و گاز ایران به بازارهای اروپا را تسهیل کند."
وی گفته است که سه کشور ایران، ترکیه و پاکستان به عنوان سه عضو بنیانگذار اکو باید "بیش از پیش تماسهای میان خود را افزایش دهند و گامهای بلند به سمت اجرای موثر تصمیم های منطقهای برای تقویت صلح و ثبات منطقه بردارند." همزمان و براساس گزارشها حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، و رجب طیب اردوغان، همتای ترک وی قرار است در حاشیه اجلاس اکو امروز (چهارشنبه ۱ مارس/۱۱ اسفند) با یکدیگر دیدار و گفتگو کنند.
اختلافنظر
اظهارات وزیر امور خارجه ترکیه در خصوص رابطه با ایران و بویژه بر سر سوریه در حالی عنوان شده است که رابطه دو کشور در هفتههای اخیر بویژه و در خصوص سوریه با مشکلاتی توام بوده است.
روز یکشنبه (۱۹ فوریه/ااول اسفند)، وزیر خارجه ترکیه در نشست امنیتی مونیخ٬ ایران را متهم کرده بود که با ترویج "فرقهگرایی" ثبات را در بسیاری از کشورهای منطقه مانند عربستان٬ بحرین و کشورهای حاشیه خلیج فارس تضعیف میکند.
او گفته بود که "ایران سعی دارد عراق و سوریه را به دو کشور شیعه تبدیل کند که این بسیار خطرناک است."
چند روز پیش از این هم رجب طیب اردوغان٬ رییسجمهوری ترکیه٬ در سفرش به بحرین گفته بود: "ما نمیخواهیم شاهد تجزیه سوریه باشیم. اما شما میدانید کسانی هستند که هم در سوریه و هم در عراق به دنبال استفاده از شکافهای فرقهای هستند."
به دنبال این اظهارات وزارت خارجه ایران رضا هاکان تکین٬ سفیر ترکیه در تهران به وزارت خارجه احضار کرد.
همچنین بهرام قاسمی٬ سخنگوی وزارت خارجه ایران٬ در سخنانی در واکنش به این اظها نظرهای مقامات ترکیه گفت با وجود آنکه ایران در کودتای نافرجام در کنار دولت ترکیه ایستاده بود٬ اما به دلیل "وضعیت بیثبات و نگرانکننده" این کشور برخی سیاستمداران "از روی عصبانیت و فرافکنی رفتارهایی انجام میدهند که بر مشکلات داخلی و خارجی خود سرپوش بگذارند."
او ابراز امیدواری کرده بود که مقامهای ترکیه "در گفتار و بیانی که در مورد ایران مطرح میکنند، با ذکاوت بیشتری عمل کنند". با این حال او گفته که صبر ایران در مقابل ترکیه "حدی دارد."