تغذیه مناسب برای درمان ناباروری (۱)

برای افزایش شانس باروری باید از عوامل مخرب محیطی اجتناب کنید و از رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی روزانه و داروهای گیاهی لازم کمک بگیرید...
 
این روزها با افزایش اثر عوامل محیطی (مانند امواج الکترومغناطیسی اینترنت و موبایل ها، آلودگی هوا، آلودگی آب، کودهای شیمیایی و آفت‌کش های موجود در مواد غذایی، استرس های محیطی و ...) و نیز سبک زندگی ناسالم مانند تحرک بدنی کم و تغذیه ناسالم و ... بر سلامت افراد جامعه؛ بسیاری از اختلالات در سیستم های بدن رو به افزایش است. یکی از مواردی که طی سال‌های اخیر افزایش سریع و قابل ملاحظه ای داشته است، شیوع ناباروری در زنان و مردان می باشد.
 
از 20 سال پیش تا کنون مشکلات ناباروری به طور چشمگیری افزایش یافته است. به گونه ای که از هر شش زوج یک زوج برای باردار شدن مشکل دارند و یک چهارم از کل حاملگی ها نیز به سقط جنین منجر می شود. همچنین بسیاری از زوج ها برای داشتن فرزند تحت درمان‌های ناباروری هستند.
علت ناباروری چیست؟
علت ناباروری شامل مشکلات تخمک گذاری مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (20 درصد)، آسیب لوله های رحمی (15 درصد)، اندومتریوز (5 درصد)، مشکلات مردان (26 درصد) و علل ناشناخته (30 درصد) است. بیشتر زوج های نابارور دارای بیش از یکی از این مشکلات هستند. مثلاً خانم دچار اندومتریوز است و آقا تعداد کمی اسپرم دارد. اما بیشتر مشکلات ناباروری ناشناخته است و می توان بسیاری از عوامل محیطی مانند فاکتورهای سبک زندگی، کمبودهای تغذیه ای یا پارامترهای عاطفی را در آن دخیل دانست.
زمان لازم برای درمان
عوامل متعددی در ناباروری دخیل هستند و برای ریشه یابی علت ناباروری موارد متعددی باید بررسی گردد. مطالعه ای که در دانشگاه Surrey صورت گرفت نشان داد زوج هایی که سابقه ناباروری داشتند با تغییر شیوه زندگی، رعایت رژیم غذایی سالم و دریافت مکمل های ریزمغذی؛ تا 80 درصد احتمال دریافت IVF در آنان افزایش یافت.
 
حداقل زمان لازم برای رشد تخمک های نابالغ (که در دوران تخمک گذاری آزاد می شوند) و نیز بلوغ و آزادسازی اسپرم ها سه ماه می باشد. در حقیقت زمان لازم برای بهبود باروری، حداقل 3 ماه می باشد.
برنامه غذایی سالم
لازم است برای مدت حداقل سه ماه، هم زن و هم مرد سبک زندگی سالمی در پیش بگیرند. سبک زندگی سالم در این سه ماه شامل فعالیت بدنی روزانه به میزان حداقل 30-45 دقیقه پیاده روی، استفاده از حداقل 6-8 لیوان آب، مصرف مکمل های مواد مغذی با تجویز پزشک، استفاده از گیاهان دارویی افزایش دهنده باروری، رعایت رژیم غذایی شامل گروه های غذایی سالم (مانند نان سبوس دار، حبوبات، سبزیجات و میوه های تازه و ارگانیک، تخم مرغ تازه، مغزهای روغنی غیر بوداده و ...)، اجتناب از مواد غذایی نامناسب و مضر (مانند نوشابه های گازدار، سوسیس و کالباس، قهوه، الکل، فست فودها، غذاهای آماده، کنسروها، کمپوت ها، غذاهای سرخ کرده و ...)، فاصله گرفتن از آلودگی هوا، اشعه ها و سایر آلودگی های محیطی، کاهش استرس و تمرکز بر تکنیک های آرامش بخش و ... می باشد.
 
با رعایت سبک زندگی سالم، هورمون های شما متعادل می شود و در نتیجه باروری موفقی را تجربه خواهید نمود. برای این منظور باید از موادی که در زیر می آید اجتناب کنید:
کافئین شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد مصرف کافئین باروری را کاهش می دهد. نوشیدن یک فنجان قهوه در روز شانس بارداری را نصف می‌کند و مصرف دو فنجان، این احتمال را افزایش می دهد. کاهش تعداد، کم‌تحرکی و غیرطبیعی بودن اسپرم ها با تعداد فنجان های قهوه ارتباط دارد. پس باید تمام مواد غذایی کافئین دار را در سه ماهه پیش از بارداری قطع کنید. مواد غذایی سرشار از کافئین عبارتند از: قهوه، نوشابه های کولا دار، شکلات، چای سیاه و ... . سیگار کشیدن
استنشاق دود سیگار با ناباروری ارتباط مستقیم دارد. همچنین باعث یائسگی زودرس می شود. سیگار باعث کاهش تعداد اسپرم ها، کند کردن حرکت آنها و افزایش تعداد اسپرم های نابالغ می شود.
گزنواستروژن ها
استروژن هایی که از محیط وارد بدن می شوند، گزنواستروژن نام دارند و از حشره کش ها، محصولات پلاستیکی مانند ظروف یک‌بار مصرف، مواد شیمیایی خانگی (اسپری ها و پاک کننده ها)، مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده و... به دست می آیند. وقتی برای بارداری اقدام می کنید باید هورمون‌هایتان در تعادل باشند. پس باید از هر چیز که تعادل هورمون ها را به هم می ریزد مانند گزنواستروژن ها اجتناب کنید و از محصولات ارگانیک در دوران پیش از بارداری استفاده نمایید.
الکل
مصرف الکل باروری را به نصف کاهش می دهد. الکل باعث کاهش تعداد اسپرم ها، افزایش اسپرم های غیر نرمال و کاهش اسپرم های متحرک می شود. الکل همچنین باعث کاهش جذب مواد مغذی مانند روی (که یکی از مهمترین ریزمغذی ها در زمینه باروری مردان است) می شود. در سه ماه قبل از لقاح باید از مصرف الکل هم در آقایان و هم در خانم ها اجتناب شود.
گیاهان دارویی
درمان‌های گیاهی باعث تعادل در هورمون ها، تحریک تخمک گذاری، تثبیت حاملگی، کاهش سقط جنین و ... می شوند. یکی از بهترین گیاهان دارویی در این زمینه گیاه پنج انگشت است.
تأثیر گیاه پنج انگشت در بارداری زنان
این گیاه دارویی برای ایجاد تعادل هورمونی و افزایش باروری مفید است. در مطالعه ای که بر روی 48 زن دارای ناباروری صورت گرفت؛ افراد به صورت روزانه برای مدت سه ماه تحت درمان با این گیاه قرار گرفتند. 7 نفر از آنها در طی این مدت باردار شدند و سطح پروژسترون 25 نفر از آنها طبیعی شد. گیاه پنج انگشت برای آن دسته از زنانی که در فاز لوتئال (نیمه دوم سیکل ماهیانه) نقصی دارند و نیز زنانی که دارای سطح بالایی از هورمون پرولاکتین هستند (که توسط غده هیپوفیز ترشح می شود) مناسب می باشد. همچنین گیاه پنج انگشت باعث تنظیم عادت ماهیانه، شروع دوباره پریود در صورتی که قطع شده باشد، کاهش خونریزی شدید و... می شود. زیرا نسبت پروژسترون به استروژن را متعادل می کند. مصرف داروی گیاهی که دارای 200-400 میلی گرم گیاه پنج انگشت است برای این اهداف مؤثر است.
ملاحظات
در صورت مصرف دارو یا قرص های باروری، استفاده از درمان‌های جایگزین هورمونی (HRT) یا هر درمان هورمونی دیگر، از مصرف گیاه پنج انگشت اجتناب کنید.
مکمل های مورد نیاز
مطالعات علمی نشان می دهد ویتامین ها و مینرال ها شانس بارداری را افزایش می دهند. با کاهش کمبودهای مواد مغذی، تولید و حرکت اسپرم ها به صورت فزاینده ای افزایش می یابد و احتمال بارداری زیاد می شود.
 
با رعایت رژیم غذایی مناسب ریزمغذی های مورد نیاز بدن تأمین می شود اما در دوران پیش از بارداری لزوم دریافت برخی ریزمغذی ها بیشتر هست و در صورت صلاحدید پزشک باید از مکمل آن‌ها استفاده نمود. خانم ها بهتر است مصرف این مکمل ها را حداقل برای مدت 3 ماه ادامه دهند:
 
1. اسیدفولیک 400 میکروگرم
2. سلنیوم 100 میکروگرم
3. روی 30 میلی گرم
4. L -کارنیتین 100 میلی گرم
5. ویتامین C به صورت منیزیم اسکوربات: 1000 میلی گرم
 
برای آقایان علاوه بر موارد بالا، مکمل های زیر نیز توصیه می شود:
1.  L -آرژنین 300 میلی گرم
2. L -کارنتین 100 میلی گرم
3. L -تورین 100 میلی گرم
اسیدفولیک، تضمین سلامت جنین
اسیدفولیک یکی از مهم‌ترین اجزای خانواده ویتامین B کمپلکس است و برای تولید مولکول های ژنتیکی مانند DNA و RNA در تخمک و اسپرم ضروری می باشد. با دریافت ویتامین های B9 (اسیدفولیک) و B12 (کوبالامین) مطمئن می شوید که کدهای ژنتیکی کودکتان کامل است.
دریافت مقادیر مناسبی از اسیدفولیک در دوران پیش از بارداری از اسپینا بیفیدا در نوزاد جلوگیری می کند. اسپینا بیفیدا ناشی از بسته نشدن کامل لوله عصبی در جنین است که به صورت کیسه ای برآمده در ستون فقرات نوزاد خودنمایی می کند. در نتیجه لازم است که پیش از بارداری و در دوران بارداری حتماً اسیدفولیک استفاده شود. نه تنها اسیدفولیک بلکه تمام ویتامین های گروه B برای دوران پیش از بارداری ضروری هستند. مطالعات نشان می دهد تجویز B6 (پیریدوکسین) برای زنانی که ناباروری دارند، احتمال باروری را افزایش می دهد. B12 نیز باعث افزایش تعداد اسپرم ها می شود.
روی و کروموزوم های عادی
اثر روی بر باروری مردان و زنان طی تحقیقات متعدد به اثبات رسیده است. کمبود روی باعث تغییر کروموزوم‌ها، کاهش احتمال بارداری و افزایش احتمال سقط جنین می شود. روی در زنان برای ترشح هورمون های تولید مثلی مانند استروژن و پروژسترون مؤثر است. روی به فراوانی در اسپرم یافت می شود و برای ساخته شدن لایه بیرونی و دم اسپرم لازم است. مطالعات مختلف نشان می دهد کاهش روی در رژیم غذایی باعث کاهش تعداد اسپرم ها می شود.
سلنیم، بهترین آنتی اکسیدان
 
سلنیوم یک آنتی اکسیدان است که بدن را از مواد شیمیایی مضری که رادیکال‌های آزاد نام دارند حفظ می کند. سلنیوم می تواند از شکسته شدن کروموزوم ها پیش گیری کند. شکسته شدن کروموزوم ها باعث نقایص مادرزادی و سقط جنین می شود. تحقیقات نشان می دهد سطح مناسبی از سلنیم برای تولید حداکثری اسپرم لازم است و مردانی که تعداد اسپرم کمی دارند سطح سلنیوم خونشان پایین است.
اسیدهای چرب امگا 3
امگا 3 التهاب را کنترل می کند؛ و التهاب ممکن است با حامله شدن و حامله ماندن تداخل داشته باشد. برای مردان مکمل های اسید چرب امگا 3 ضروری است. زیرا منی دارای پروستاگلاندین هایی است که از این اسیدهای چرب تشکیل یافته اند. مردانی که اسپرم هایی با حرکت ضعیف و کیفیت پایین، اسپرم های غیر نرمال و با تعداد کم دارند، سطح کمی از این پروستاگلاندین ها را دارا هستند.
بسیاری از زنانی که در کلینیک های ناباروری هستند از مواد غذایی دارای امگا 6 فراوان و امگا 3 کم بهره می برند. و مکمل های حاوی امگا 3، امگا 6 و امگا 9 استفاده می کنند. زیرا فکر می کنند باید از تمام این اسیدهای چرب به صورت متعادل و هماهنگ مصرف کنند. اما مسئله مهم این است که بدن شما از چه ماده ای کم دارد، آن را مصرف کنید و از چه ماده ای زیاد دارد، از آن اجتناب کنید. زیرا بیشتر افراد دارای مقادیر فراوانی امگا 6 در رژیم غذایی و مقدار کمی امگا 3 هستند. در چنین شرایطی یک آزمایش خون که وضع امگا 3 و امگا 6 را مشخص کند، توصیه می شود.
ویتامین E، افزایش قدرت باروری
ویتامین E یک آنتی اکسیدان است که اگر هم زن وهم مرد استفاده کنند، قدرت باروری افزایش می یابد. در مردان فعالیت آنتی اکسیدانی ویتامین E باعث افزایش قدرت باروری اسپرم می شود. قدرت باروری مردانی که به همراه همسر خود برای IVF مراجعه می کنند، در صورت مصرف ویتامین E، از 19 درصد تا 29 درصد افزایش پیدا می کند.

ویتامین C، محافظت از DNA
ویتامین C نیز یک آنتی اکسیدان است که کیفیت اسپرم را افزایش می دهد. از چسبیدن اسپرم ها به یکدیگر جلوگیری می کند و باعث تحرک آنها می شود. همچنین از اسپرم و DNA آن در برابر آسیب ها محافظت می کند. آسیب DNA باعث مشکلات کروموزمی در جنین و سقط می شود. مطالعه صورت گرفته روی زنان مصرف کننده داروی کلومیفن (که تخمک گذاری را تحریک می کند) نشان می دهد که این افراد در صورت مصرف ویتامین C دارای شانس بیشتری برای تخمک گذاری و بارداری می باشند.
بتاکاروتن و مبارزه با رادیکال‌های آزاد
یکی از پیش سازهای گیاهی ویتامین A، بتاکاروتن است. که برای داشتن بارداری ایمن مناسب می باشد. بتاکاروتن از آسیب رادیکال‌های آزاد به تخمک و اسپرم و نهایتاً تخم و جنین پیش گیری می کند. رادیکال‌های آزاد با فرآیند اکسیداسیون باعث آسیب به سلول ها می شوند. توجه کنید در مولتی ویتامینی که استفاده می کنید، حتماً بتاکاروتن وجود داشته باشد.
L –آرژنین، ضروری برای مردان
L -آرژنین اسید آمینه ای است که در بسیاری از غذاها یافت می شود. سر اسپرم از این اسید آمینه تشکیل یافته است. پس برای تولید اسپرم ضروری است. مکمل های دارای L -آرژنین باعث افزایش مقدار اسپرم و کیفیت آن می شوند. افرادی که دارای حملات هرپس (تبخال در لب یا تبخال تناسلی) هستند. نباید از مکمل های L -آرژنین استفاده کنند. زیرا L -آرژنین باعث تحریک ویروس هرپس می شود.
L –کارنتین، اسید آمینه قدرت بخش
این اسید آمینه برای عملکرد طبیعی سلول های اسپرم ضروری است. مطالعات نشان می دهد افزایش سطح L -کارنتین در اسپرم باعث افزایش تعداد و افزایش تحرک آنها می شود.
چه باید کرد؟
به شما پیشنهاد می شود که برای مدت سه ماه از مکمل های مواد غذایی، داروهای گیاهی، رعایت رژیم غذایی اصولی و سبک زندگی سالم پیروی کنید و در این مدت برای بارداری اقدام نکنید. زیرا وقتی برنامه را شروع می کنید احتمال باروری شما افزایش می یابد. ولی باید قبل از بارداری همه چیز به بهترین حالت خودش باشد تا هم از سقط پیش گیری شود و هم احتمال به دنیا آمدن کودکی سالم افزایش یابد.
اگر شما خانمی هستید که کمتر از 35 سال سن دارید و برای مدت شش ماه است که تلاش می کنید تا باردار شوید اما موفق نمی شوید. برای مدت سه ماه از اصول گفته شده در این مقاله و مقاله قبل کمک بگیرید. بعد از اتمام این سه ماه برای بارداری دوباره اقدام نمایید.
+2
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.