ترکیه بار دیگر تأکید کرد که از نگاه این کشور، «صلح و یکپارچگی در سوریه» با حضور بشار اسد در قدرت ممکن نیست، اما رسیدن به این هدف باید مرحله به مرحله صورت گیرد و در عین حال باید به دستاورد احتمالی مذاکرات آستانه هم در این زمینه توجه شود.
خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۴ دی ماه به نقل از سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نوشت که موضع این کشور در قبال اسد «روشن» است، و ترکیه باور ندارد با حضور بشار اسد بتوان به سوریهای متحد و دستیافته به صلح رسید.
ابراهیم کالین در عین حال تأکید کرد که ترکیه روند مذاکرات صلح سوریه در آستانه قزاقستان را زیر نظر دارد و «ما میخواهیم در این مرحله قدم قدم پیش برویم».
او همچنین تأیید کرد در دو هفته گذشته درگیریها در سوریه به شکل عمدهای در سایه آتشبسی که به ابتکار این کشور و روسیه برقرار شده، متوقف شده است.
تکرار موضع ترکیه در مورد کنارهگیری اسد از قدرت، در شرایطی است که این کشور در هفتههای گذشته با هدف حل بحران سوریه، گفتوگوهای نزدیکی را با ایران و روسیه، دو متحد نزدیک بشار اسد، دنبال کرده است.
هر دو کشور ایران و روسیه، بر باقی ماندن بشار اسد در قدرت تأکید میکنند و در طول سالهای جنگ داخلی این کشور در کنار بشار اسد و ارتش او به مقابله با گروههای مخالف پرداختهاند.
چند هفته پیش، وزیران خارجه و دفاع سه کشور نشستهای سه جانبهای را در مسکو برگزار کردند که خروجی اولیه این نشستها، حمایت آنها از ایده برگزاری مذاکرات صلح سوریه در آستانه پایتخت قزاقستان بود.
پس از آن هم همکاری روسیه و ترکیه به برقراری آتشبس میان دولت بشار اسد و طیف گستردهای از گروههای مخالف او انجامید. آتشبسی که شورای امنیت هم در قالب قطعنامه ۲۳۳۶ از آن حمایت کرد.
در عین حال روز جمعه مسکو میزبان نشست معاونان وزیر خارجه ایران، روسیه و ترکیه بود و بر پایه اعلام وزارت خارجه روسیه دیپلماتهای ارشد سه کشور در این نشست مشورتی در مورد آمادهسازی برای مذاکرات گروههای سوری در آستانه پایتخت قزاقستان گفتوگو کردند.
بیانیه وزارت خارجه روسیه اضافه میکند که شرکتکنندگان در نشست مشورتی مسکو، توافق کردهاند که نشست آستانه باید ضمن تضمین آتشبسی پایدار و درازمدت در سوریه، بر تداوم مقابله با گروهها تروریستی فهرست شده توسط سازمان ملل تأکید کند.
از ایران، حسن جابری انصاری معاون عربی و آفریقایی وزرات خارجه در نشست مشورتی مسکو حضور داشته است.
مذاکرات آستانه که به پیشنهاد ولادیمیر پوتین و حمایت ایران و ترکیه برنامهریزی شده، قرار است ۲۳ ژانویه، چهارم بهمن ماه، در پایتخت قزاقستان برگزار شود، و آمریکا که پیشتر از برگزاری این مذاکرات استقبال کرده، روز جمعه گفت که هنوز برای حضور در آن دعوت نشده است.
بر پایه گزارش رویترز مارک تونر، از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا گفت که کشورش هنوز دعوتنامه رسمی برای شرکت در مذاکرات آستانه دریافت نکرده است.
در همین زمینه خبرگزاری فرانسه گفتههای وزیر خارجه ترکیه را بازتاب داده که در آن تأکید شده با توجه به توافقی که با روسیه صورت گرفته، آمریکا باید به نشست آستانه دعوت شود.
مولود چاووشاغلو تأکید کرده که هیچکس نمیتواند نقش آمریکا را نادیده بگیرد و این موضع اصولی ترکیه است.
چند روز پیش از مذاکرات آستانه، در ۲۰ ژانویه دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا، رسماً قدرت را در دست خواهد گرفت و هنوز مشخص نیست رویکرد دستگاه دیپلماسی او در قبال این مذاکرات چه خواهد بود.