درگذشت اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصحلت نظام، غیرمنتظره بود. با وجود آنکه ۸۲ سال داشت، اما خبری در مورد وضعیت نامساعد جسمی او منتشر نشده بود. درگذشت اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصحلت نظام، غیرمنتظره بود. با وجود آنکه ۸۲ سال داشت، اما خبری در مورد وضعیت نامساعد جسمی او منتشر نشده بود.
اگرچه سه سال قبل، شورای نگهبان در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ صلاحیت او برای نامزدی در انتخابات را به دلیل سن بالا رد کرده بود، اما او دو سال بعد در انتخابات مجلس خبرگان رهبری شرکت کرد و نه تنها خودش با رای بالا به مجلس خبرگان راه یافت، بلکه فهرست مورد حمایت خود را نیز همراهش از تهران به این مجلس برد، هرچند شمار همراهانش چندان نبودند که او را بار دیگر بر صندلی ریاست مجلس خبرگان بنشانند.
اگر در کشورهای دیگر، ۸۲ سالگی سنی برای بازنشستگی از سیاست محسوب می شود، در جمهوری اسلامی اما میانگین بالای روحانیونی که مصادر قدرت را در دست دارند، تداوم فعالیت آقای رفسنجانی را غریب جلوه نمی داد.
با این همه، و به رغم تصویری که از اکبر هاشمی رفسنجانی در افکار عمومی شکل گرفته بود، او در دهه گذشته، به شکل قابل توجهی نفوذ و قدرت خود در ساختار قدرت را از دست داد.
سرآغاز این افول، انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴ بود، زمانی که از حریفی ناشناس به نام محمود احمدی نژاد شکست خورد و با نوشتن نامه ای به آیت الله علی خامنه ای، شیوه برگزاری انتخابات را زیر سوال برد.
نه آقای رفسنجانی و نه آقای خامنه ای، نخواستند یا نتوانستند بر شکاف علنی شده سرپوش بگذارند. رویکرد محمود احمدی نژاد بر آتش این تقابل می دمید و انتخابات سال ۸۸ دو دوست قدیمی را به جایی رساند که آیت الله خامنه ای با صراحت بگوید نظر محمود احمدی نژاد به نظر او نزدیک تر است تا نظر اکبر هاشمی رفسنجانی.
آقای رفسنجانی چندان باهوش بود که به خوبی دریابد بافت نیروهایی که در جمهوری اسلامی دست بالا را در قدرت دارند، آن قدر تغییر کرده که دیگر بازگشت او به جایگاه گذشته اش در ساختار به این سادگی ممکن نباشد.
شاید به همین دلیل بود که مسیری تازه و متفاوت در پیش گرفت و در مقابل دریافت لقب هایی چون "بی بصیرت" از سوی هسته مرکزی قدرت، ترجیح داد تصویر خود در افکار عمومی را تغییر دهد؛ اقدامی که دست کم انتخابات سال ۹۲ و ۹۴ نشان از موفقیتش دارد.
با این همه، آقای رفسنجانی که با وجود همه فشارها، حاضر نشد از حوادث پس از انتخابات سال ۸۸ به نام "فتنه" یاد کند، در پیمودن مسیر تازه اش، نه شتابی نشان می داد و نه از همه مرزها می گذشت.
اگرچه نتوانست رییس مجلس خبرگان رهبری شود، اما همچنان عضو این مجلس باقی ماند با این امید که در زمان لازم، تاثیر خودش را بر جای بگذارد.
به او اجازه شرکت در رقابت های ریاست جمهوری داده نشد، اما همچنان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام باقی ماند. به این ترتیب، به امید اصلی میانه روها و اصلاح طلبان جمهوری اسلامی و تنها فرد قدرتمند حاضر در ساختار قدرت بدل شد.
همین نکته، اهمیت مرگ او را دو چندان می کند. از این منظر، اگرچه اکبر هاشمی رفسنجانی نتوانست همچون آیت الله حسینعلی منتظری، قضاوت عمومی در باره خود را به تمامی تغییر دهد، اما می توان انتظار داشت که مرگش، بیش از درگذشت آیت الله منتظری در داخل ساختار قدرت در جمهوری اسلامی بازتاب بیابد. در کوتاه مدت، اصلاح طلبان و میانه روهایی که اکنون پشت سر حسن روحانی جمع شده اند، یک حامی بزرگ خود و اصلی ترین پل ارتباطی خود با هسته مرکزی قدرت را از دست داده اند. در کوتاه مدت، اصلاح طلبان و میانه روهایی که اکنون پشت سر حسن روحانی جمع شده اند، یک حامی بزرگ خود و اصلی ترین پل ارتباطی خود با هسته مرکزی قدرت را از دست داده اند.
هرچند ممکن است فضای احساسی ناشی از مرگ آقای رفسنجانی بتواند دستمایه ای برای حسن روحانی و طرفدارانش در جلب رای شهروندان در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده شود، اما آنان اکنون در چانه زنی و معامله با منتقدان بی پروای خود تنهاتر هستند.
به همین دلیل، اصولگرایانی که خود را پیروان اصیل آیت الله خامنه ای معرفی می کنند، احتمالا به مرگ آقای رفسنجانی به عنوان یک امتیاز دلچسب غافلگیر کننده خواهند نگریست.
آقای رفسنجانی اگرچه تا میزان نفوذش آن قدر کاهش یافته بود که نتوانست مانع زندانی شدن فرزندانش بشود، اما هنوز به دلایل متعددی از چنان جایگاهی برخوردار است که بتوان از همین حالا حدس زد که آیت الله علی خامنه ای و منتقدان دو آتشه آقای رفسنجانی در سوگواری درگذشت او سنگ تمام بگذارند.
بخشی از این دلایل به جایگاه تقریبا ثابت آقای رفسنجانی در دو دهه اول استقرار جمهوری اسلامی باز می گردد. زمانی که او در تقریبا همه رویدادها و تصمیم گیری ها، نقش و حضوری تعیین کننده داشت.
آقای رفسنجانی، بخشی از خاطرات گزینشی خود از این دوران را منتشر کرده است، اما روشن نیست که آیا او نسخه ای کامل از این خاطرات را نیز به جا گذاشته و یا رمز و رازهای بسیاری را در خود مدفون کرده و برای همیشه ناگفته باقی گذاشته است.
بخش دیگری از اهمیت مرگ آقای رفسنجانی، به تلاشی مربوط است که خواه ناخواه برای پر کردن جایگاه او درخواهد گرفت. در شرایط کنونی، به نظر می رسد که حسن روحانی تنها گزینه محتمل برای به فرجام رساندن چنین تلاشی باشد، اما آیا مخالفان رویکرد یک دهه گذشته اکبر هاشمی رفسنجانی و حلقه نزدیکان به او، مرگ وی را بهترین فرصت برای محو بنیادین چنین جایگاهی قلمداد نخواهند کرد؟
اکنون، به شکلی غیر منتظره، بر ابعاد اهمیت انتخابات ریاست جمهوری سال آینده افزوده شده و این اهمیت مضاعف، می تواند همزمان بر شدت درگیری ها، برخوردها و حذف های تازه بیفزاید.
+66
رأی دهید
-12
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۵۰
ابن ملجم - مونیخ، آلمان
دوباره این اخلاق ایرانی که باعث بدبختی ملت شده، اینجا خودش را نشان میده.حیالا نوبت رفسنجانی است که مقدس و جنایت او بکلی فراموش بشه.همانطور که کروبی و موسوی مقدس شدند.ملت بکلی فراموش میکنه که این مردک یکی از اتش افروزان جنگ ۸ ساله بود که بچه های ملت را بدون هیچ ملاحظه گوشت دم توپ کرد و توله های خودش در فرنگستان به دزدی و رانت خواری و چپاول مشغول شدند.ملت یادش میره که این جنایت کار دورو یکی از اصلی ترین عوامل کشتار زندانیان سیاسی در مرداد ۶۷ و ترور مخالفان در خارج کشور بود.بدبختی ملت اینه که حافظه خیلی ضعیفی دارند.
18
175
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
sorosh azadi - تهران، ایران
مرگ این جنایتکار به جز اینکه چند روزی مردم را شاد کند پیامد خاص دیگری ندارد. زنده بودنش هزاران پیامد شوم را به دنبال داشت که خوشبختانه ازین پس از شر چنین شیطان خناسی در امان هستیم. به امید نابودی تمامی بدخواهان ایران عزیز به ویژه روحانیان سیاست پیشه و کور دل. برای مزاح هم که شده باید بگم حیف شد که این ملعون رفت و ما دیگر کسی را نداریم که از دوران طلایی آن امام ملعونتر برایمان خاطره تعریف کند :). یادش نا میمون و مرگش گرامی باد.
14
154
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
shaboruz - پاریس، فرانسه
از سه پایه نظام مقدس یک پایه اش شکست حالاخودتون آینده نظامو حدس بزنید
6
126
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۴
حسین سلطانزاده - برلین، آلمان
این جنتی چی شد ؟
4
110
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۸
Azadi199 - پاریس، فرانسه
همانطور که بارها عرض شد، کشور به سوی یک دیکتاتوری مطلق و سیاه پیش میرود. تمام مهره هائی که میتونستند قدرت هسته مرکزی حکومت رو کم کنند یا جلوش بایستند، دارند یکی بعد از دیگری از بین میروند.
14
101
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
parvin55 - مادرید، اسپانیا
مگر مرگ رهبر قبلی کره ی شمالی تغییری در جهنم آنجا به وجود آورد؟؟موج جنایات در داخل ایران که قسمتی از فاجعه در همین سا یت هست!!!! مگر تغییری در کامنتهای پاچه خواران رژیم کثافت به وجود آورد؟؟؟؟باز برای توجیه کثیفترین عنقلاب تاریخ ایران و جهان پرواز به قبل از شورش توده یی مجاهدی اسلامی !! چرا که در داخل اکثریتی به دنبال نان حتی با دزدی و خیانت و جنایت در محیط فامیلی---تعدادی در حال انفجار از ثروت!!!!!
5
51
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۸
محسن ۵۵ - گنت، بلژیک
امید به تعییر در ایران حداقل ۲۰سال به تعویق افتاد.
26
12
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
اسب آتش - سیدنی، استرالیا
مرد که مرد. اکبر راس فتنه که مملکت رو کلی انداخت عقب مدتها بود که دیگه پایه نظام محسوب نمیشد. شوت شدنش از 9 دی شروع شد به اینجا رسید.حالا هم چیزی نمیشه اتفاقا بهتر میشه چون این فضای دو قطبی کاذب بین طرفداران که همه چیزو ساکن کرده بود تبدیل میشه به فضای پیدا کردن راهکار منطقی- بدون دعوای خیابونی -برای برون رفت از مشکلات. اکثر جناحهای دارای قدرت بطور سلیقه ای با هم الکی درگیر شده بودن. یا زنگی زنگ یا رومی روم
21
13
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
alirezagermany - فرانکفورت، آلمان
فقط خوشحالی٫ هم عمرشو کرد هم عشق و حالشو پاریس سوئیس کانادا همه جای دنیا هم ثروت داره
3
23
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۴
لشگر ششم ورماخت - لنگرود، ایران
جاتون خالی دیشب به میمنت هلاکت این چهره ی منفور روحانیت و ضد ایرانی نشستیم و وودکای پیروزی رو نوش جان کردیم و.... و کلی حال کردیم و خندیدیم و خوشحال شدیم . تا باشد از این روزهای خوش برای ایران و ایرانی . مرگ بر آخوند . مرگ بر جمهوری اسلامی و بنیانگذارانش
7
41
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
parvin55 - مادرید، اسپانیا
ملت عجیبی هستیم وقتی سوسمار کبیر خمینی زنده بود میگفتند اگرزنده بگور شود پایان رژیم جهل و جنون اسلامی خواهد بود--- و این داستان ادامه دارد ---در در دوره ی نزدیک به چهل سال!!!
3
40
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۴
iran2015 - وین، اتریش
[::ابن ملجم - مونیخ، آلمان::] چرا برادر مجاهد چرند میگویی؟؟ کسی از رفسنجانی دفاع نکرده و نمی کند.همه میدانند که او جنایتکار بود و مردم اگر هم او را کمتر مورد شماتت قرار میداند بخاطر این بود که خرش کنند مقابل خامنه ای بایستد و اختلاف در حاکمیت افزایش یابد.بعضی از کاربر تو این سایت فکر میکنند آسمان ر . فقط خودشان حالی شان است.والا همه اینقدر شعور دارند .
2
23
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
salmand - گنت ، بلژیک
درود به همه عزیزان . با درک احساس تمام دوستان سرنگونی خواه یادتان باشد که اگر اکبر رفسنجانی نمرده بود و به جای آن علی خامنهای مرده بود اکبر توان این را داشت که همه مسائل را هماهنگ کند اما خامنهای فاقد عقل و درایت کافی است خامنهای فقط به دشمن فکر میکند به هر جهت من فکر میکنم مغز حکومت مرد
3
33
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۵
amirHassna - سیدنی، استرالیا
پدر دموکراسی دینی و روشنفکران دینی با اون کارنامه درخشان بدرک واصل شد. ابن ضایعه بزرگ رو به شاهین ضرت و آیت الله BBC و مسعود بهنود و علی علیزاده و جمیع ماله کشان فضای مجازی تسلیت عرض میکنم.
3
28
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۴
shirzan - برلین، آلمان
هیچی عوض نمیشه مگه خمینی که مرد چی شد
0
30
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۰
ab5534 - هلسینکی، فنلاند
درواقع خامنهای داشت نماز شکر میخواند، نه نماز میت
0
44
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۰
ab5534 - هلسینکی، فنلاند
[::shaboruz - پاریس، فرانسه::]. فردا یا پسفردا جنتی هم جان را به حق میسپارد و نظام میماند با 2 پایه لرزان .
1
25
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۳
Botol - آلمان، آلمان
سال دو هزار و هفده سال پر برکتی است. از این خبرهای خوش و دلگرم زیاد خواهیم شنید.
1
30
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
دوستدار - استهکلم، سوئد
چه اتفاقی رخ میدهد بعداز رفسنجانی ؟ هیچ اتفاقی نمی افتد به غیراز اینکه دربین کلاشان , کلاشی جنایتکار کم میشود .
0
31
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۵:۲۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.