ده ها دانشمند ممتاز در آمریکا روز دوشنبه در نامه ای به دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب این کشور، او را ترغیب به حفظ توافق اتمی ایران، برجام، کرده اند.
به گزارش روزنامه نیویورک تایمز این گروه استدلال کرده اند که "برنامه جامع اقدام مشترک" که ژانویه سال گذشته به اجرا در آمد مانعی قوی در سر راه هرگونه تلاش احتمالی ایران برای تولید سلاح های هسته ای ایجاد می کند.
در نامه ۳۷ دانشمند از جمله برندگان جایزه نوبل، دست اندرکاران سابق تولید سلاح های اتمی، مشاوران علمی سابق کاخ سفید و مدیر بزرگترین انجمن عمومی دانشمندان جهان آمده است: "برجام یک ابزار مهم استراتژیک برای آمریکاست و ما از شما می خواهیم آن را حفظ کنید."
آقای ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی برجام را "بدترین توافقی که تاکنون به مذاکره گذاشته شده" خواند و گفت که اولویت او منحل کردن آن است.
به نوشته نیویورک تایمز این نامه به دونالد ترامپ را ریچارد گاروین، فیزیکدانی که به طراحی اولین بمب هیدروژنی جهان کمک کرد و از مشاوران دیرینه دولت ها در کنترل تسیلحاتی بوده ترتیب داده است.
نویسندگان این نامه گفته اند که هدف آنها "ارائه ارزیابی شان" از برجام به دولت است.
آنها می گویند که ایران فعالیت تقریبا دو سوم سانتریفوژهایش را متوقف کرده و بیش از ۹۵ درصد اورانیومی که با کمک آنها تا ۴ درصد غنی کرده بود را صادر کرده و تولید اورانیوم با خلوص تقریبا ۲۰ درصد را که به سوخت لازم برای ساخت بمب اتمی بسیار نزدیکتر است کنار گذاشته است.
در نتیجه به گفته آنها زمان لازم برای ایران برای تولید اورانیوم کافی برای تولید یک بمب اتمی "از چند هفته به چندین ماه افزایش یافته".
دولت اوباما می گوید در نتیجه این توافق ایران یک سال با تولید بمب اتمی فاصله پیدا کرده است.
به نوشته نیویورک تایمز آنها در نامه خود می نویسند که با توجه به گفته های بازرسان و ناظران تاسیسات غنی سازی ایران "اطمینان دارند که امکان تلاشی ناگهانی" برای تولید بمب اتمی با کمک این تاسیسات وجود ندارد.
آنها گفتند که این توافق "به طور چشمگیری خطر بالقوه تولید ناگهانی مقدار قابل توجهی" مواد اتمی برای ساخت بمب را کم می کند و "فشار بر همسایگان ایران برای آماده کردن گزینه های خود برای تولید سلاح اتمی را کاهش می دهد."
نیویورک تایمز می نویسد هرچند همه جمهوری خواهان در دو مجلس نمایندگان و سنای کنگره با برجام مخالفند اما معلوم نیست که آقای ترامپ به سرعت برای لغو آن اقدام کند و هر تلاشی از سوی آمریکا برای رد شرایط برجام یا به مذاکره گذاشتن دوباره آن راه را برای فشار ایران برای تغییرات دیگر باز می کند.
به علاوه این روزنامه می نویسد که به گفته منابع آگاه جیمز متیس، نامزد هدایت وزارت دفاع، احتمالا دولت ترامپ را ترغیب خواهد کرد آن توافق را رها نکند. اما موضع رکس تیلرسون نامزد وزارت خارجه معلوم نیست.
با این حال مایکل فلین، نامزد پست مشاور امنیت ملی، از منتقدان برجام بوده است.
امضاکنندگان برجام می گویند که این توافق امکان نظارت بر برنامه اتمی ایران را بسیار آسانتر می کند، مساله ای که در نامه تازه به آقای ترامپ به آن اشاره شده است.
این نامه از جمله به امضای سیگفرید هکر استاد دانشگاه استانفورد که از ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۷ مدیر آزمایشگاه تسلیحاتی لوس آلاموس در نیومکزیکو بود امضا شده است. این همان آزمایشگاهی است که بیشتر سلاح های اتمی آمریکا را طراحی کرده است.
سیدنی درل فیزیکدان استانفورد که از دولت نیکسون تا اوباما به روسای جمهور آمریکا مشورت می داد اخیر پس از امضای این نامه در سن ۹۰ سالگی درگذشت.