مدیرکل دامپزشکی استان کردستان از آلوده بودن ۹ استان ایران به آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و رئیس سازمان دامپزشکی نیز از درگیر بودن هفت استان کشور با این بیماری خبر میدهند.
از آنجا که آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یکی از بیماریهای به شدت واگیردار و کشنده در پرندگان است و ازجمله بیماریهای مشترک بین پرندگان و انسان نیز هست، مسئولان در این باره به شهروندان هشدار دادهاند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، مجتبی ورمقانی، مدیرکل دامپزشکی استان کردستان روز دوشنبه ششم دیماه گفت که «این بیماری از طریق پرندگان مهاجر و مراکز عرضه مرغ زنده میتواند منتقل شود و شهروندان از تماس با لاشه پرندگان و تهیه مرغ زنده خودداری کنند.»
بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان (HPAI) که به علت شدت تلفات بالا به «طاعون پرندگان» نیز مشهور است، در پرندگان اهلی افسردگی شدید، بیاشتهایی، کاهش تخمگذاری، اسهال سبز روشن تا سفید، علایم تنفسی و التهاب بافت ملتحمه، ژولیدگی پرها، تشنگی زیاد، کبود شدن تاج و ریش، خونریزیهای کوچک و مرگ و میر ناگهانی تا ۱۰۰ درصد گله را به همراه دارد.
بنا بر گزارشها، ویروس این بیماری میتواند عفونت حاد تنفسی در انسان بهوجود آورد که بسیار حاد و کشنده است و از طرفی همواره احتمال نوترکیبی بین ویروس آنفلوانزای انسانی و این ویروس وجود دارد که در این صورت ویروس جدید بسیار خطرناک خواهد بود زیرا توانایی همهگیری در بین انسانها را خواهد داشت.
بیشترین تنوع ویروسهای آنفلوانزای پرندگان در بین پرندگان وحشی به خصوص پرندگان آبزی راسته اردکسانان مانند اردک، غاز و قو و پرندگان کرانهزی مشاهده شده است. بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در ایران برای نخستین بار در بهمن سال ۱۳۸۴ در قوهای وحشی تالاب بندر انزلی گزارش شد.
مهدی خلج، رئیس سازمان دامپزشکی ایران، روز پنجشنبه به خبرگزاری ایرنا گفت که «کانونهایی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان تاکنون در استانهای مرکزی، قم، تهران، البرز، آذربایجان شرقی، کرمانشاه و مازندران مشاهده شده است.»
وی خاطرنشان کرد: «با توجه به شیوع این بیماری در برخی از استانهای کشور تاکنون مورد انسانی این بیماری در سطح کشور مشاهده نشده اما، در صورت رعایت نشدن مسائل بهداشتی احتمال انتقال آن به انسان وجود دارد.»
رئیس سازمان دامپزشکی ایران از مردم خواست: «در صورت مشاهده طیور تلف شده از دست زدن به آنها خودداری کنند و مورد را با دامپزشکی استان یا شهرستان خود اطلاعرسانی کنند.»
وی ادامه داد: «مردم و تولیدکنندگان باید از جابهجایی طیور بدون مجوز دامپزشکی و خرید پرندگان زنده از دورهگردها خودداری کنند. مردم باید گوشت و تخم مرغ که از اماکن عرضه معتبر با بستهبندی و کد و آرم دامپزشکی خریداری و با اطمینان و بدون نگرانی مصرف کنند.»
به گفته مهدی خلج «مهاجرت پرندگان مهاجر به تالابهای سطح کشور را عامل اصلی بروز آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در ایران دانست و گفت: «هماکنون ۵۰ کشور جهان از جمله آلمان، انگلیس، چین، روسیه و تمامی کشورهای اروپای مرکزی و شرقی به سویه جدید ویروس فوق حاد پرندگان آلوده بوده و در برخی از کشورها همانند کره جنوبی، ژاپن و مجارستان به وضعیت هشدار رسیده است.»
رئیس سازمان دامپزشکی کشور در مورد یکی از وخیمترین مناطق بروز این بیماری در ایران گفت که تا کنون ۶ کانون بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در مناطق همجوار تالاب میقان اراک مشاهده شده است.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی، نیز روز دوشنبه در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفت: «شمار تلفات پرندگان مهاجر و آبزی براثر آنفلوانزای فوق حاد در تالاب میقان اراک به یک هزار و ۲۲ قطعه رسیده است.»
بر پایه گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، هیئت وزیران ایران در ۱۹ آبان امسال ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای «کنترل و مقابله با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان» و «انجام عملیات مراقبت و شناسایی این بیماری» اختصاص داده است.
این اعتبار همچنین قرار است برای «پرداخت خسارت به صاحبان پرندگان بومی معدوم شده»، «پرداخت خسارت نهادههای آلوده معدوم شده»، و «عملیات معدومسازی، قرنطینهای و بهداشتی» توسط سازمان دامپزشکی کشور هزینه شود.