نخل‌های اماراتی در مزارع ولایت ننگرهار افغانستان

کشت خرما درافغانستان یک پدیده نو است
اولین محصول نخلستان خرما در ولایت ننگرهار در شرق افغانستان امسال جمع‌آوری شد. این فارم به کمک امارات متحده عربی ساخته شده‌است.
 
شهر جلال آباد، مرکز ولایت ننگرهار در تولید نارنج و پرتقال/مالته شهرت دارد. حالا کاشت نخل خرما تجربه جدید دراین ولایت است. حاصل این نخلستان‌ها امسال اندک بود. روند رشد و حاصل دهی خرما در این ولایت تخم امید را به دل مردم کاشته‌است.
 
اولین و یکی از بزرگترین نخلستان خرما در ولایت ننگرهار ساخته شده‌است. دو سال پیش مزرعه دیگری در ولایت غربی فراه ایجاد شد.
 
حدود ۲۷۰۰ نخل خرما در نخلستان خرما در ولایت ننگرهار غرس شده که از امارات متحده عربی به این جا آورده شده‌اند.
 
بیش از ده کارگر در این نخلستان کارمی‌کنند. کارگران غیرفنی با وسایل ابتدایی نخل‌ها را شاخه بری و مزرعه را به امید برداشت محصول بیشتر در سال آینده، بیل می‌زنند.
 
کریم الله، ۴۰ ساله، روزانه هشت ساعت در این مزرعه کار می‌کند. دست مزدی که می‌گیرد، حدود سه صد افغانی( حدود ۵ دلار) است.
 
او می‌گوید که این نخلستان حاصل چندانی تاکنون نداشته‌است. به دلیل عدم رسیدگی لازم، نخلها نه آب مناسب خورده و نه هم کُود شیمیای و حیوانی به آن داده شده‌است.
 
این نخلستان هشت سال قبل توسط وزارت کشاورزی افغانستان احداث و نخل‌های آن از سوی امارات متحده عربی کمک شده‌است.
 
مسئولان این نخلستان می‌گویند قبل از احداث آن مطالعه فنی درمورد رشد و حاصل دهی خرما در ولایت ننگرهار نشده بود، اما حالا نتایج مثبت‌ است.
در مزرعه تحقیقاتی جلال‌آباد شش نوع خرما به گونه آزمایشی پرورش یافته است قیوم اطرافی، مسئول این نخلستان می‌گوید درسال‌های گذشته به این فارم توجه لازم صورت نگرفته‌است، به همین دلیل حاصل هر درخت امسال حدود ۱۴۰ کیلوگرم بود.
 
او می‌گوید: "شرایط اقلیمی و خاک جلال‌آباد برای رشد خرما مناسب است، ولی ما در این مزرعه مختصص خرما نداشتیم و حالا هم نداریم تا توجه لازم به نیازمندی نخل‌ها صورت گیرد."
 
در مزرعه تحقیقاتی جلال‌آباد شش نوع خرما به گونه آزمایشی پرورش یافته و حالا مسئولان می‌گویند با تطابق آن با محیط، کشت خرما در مناطق مختلف این ولایت ترویج می‌شود.
 
هر نخل خرما تا رسیدن در این مزرعه ۲۵۰ دلار هزینه برداشته است. مرزعه خرمای ولایت ننگرهار نیز سالانه ۶۷ هزار دلار بودجه دارد.
 
خرما در خاورمیانه بخصوص کشورهای عربی مصرف کنندگان زیادی دارد. درافغانستان خرما بیشتر درماه رمضان و مناسبت‌های مذهبی مصرف دارد و در این زمان بازارهای افغانستان نیز از خرمای وارداتی مشبوع می‌شود.
 
آماری از مقدار خرمای که به افغانستان وارد می‌شود، در دست نیست.
کارگران مزارع خرما امکانات لازم را ندارند غلام حضرت عبدالرحیم‌زی، مسئول مزرعه ننگرهار می‌گوید درسال‌های آینده نخل‌های این مزرعه تا بیست تن خرما خواهد داد.
 
او افزود: "برداشت محصول امسال ما را امیدوار ساخته که سال آینده حداقل دو تن خرما برداشت کنیم. در سال‌های دیگر تا ۲۰ تن خرما تولید داشته باشیم. هدف ما ترویج مزارع خرما در نقاط مختلف ننگرهاراست."
 
نبود کارمندان آموزش دیده مشکل جدی برای توسعه آن است. در کنار آن از وسایل پیشرفته مزارع خرما در جلال آباد نیز خبری نیست.
 
متخصصین زراعت می‌گویند برخی از مناطق افغانستان برای پرورش درختان خرما مناسب‌است. دوسال پیش یک مرزعه خرما در ولایت فراه در غرب افغانستان به مساحت ۴۰ جریب زمین احداث شده که در آن سه هزار درخت خرما غرس شده‌است.
+42
رأی دهید
-5

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۵
    دژمن الله - روسیه، روسیه

    5 دلار در روز برای 8 ساعت کار، می شه 150 دلار در ماه! حقوق خیلی خوبیه! از متوسط حقوقی که احمق ها و گداگشنه های اومراینی عقده ی اروپا در اوکراین الان می گیرند 50 دلار هم بیشتره! بمونید توی همون افغانستان!
    6
    70
    دوشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.