آیا مردی که به همسرش حق طلاق می‌دهد، 'جوگیر' است؟

حرف‌های مهران مدیری، کارگردان و مجری برنامه طنز تلویزیونی دورهمی، در باره حق طلاق واکنش‌های زیادی را در میان مخاطبان این برنامه در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشته است.
 
مهران مدیری در برنامه دورهمی با تمسخر مردانی که حق طلاق به همسرشان می‌دهند، آنها را "جوگیر" نامیده است. او در این برنامه از تماشاگران حاضر در صحنه پرسیده است که آیا زنی در آن جمع حق طلاق دارد و تنها یک نفر پاسخ مثبت داده است. این زن که به همراه شوهرش برای پاسخ به سوال‌های بیشتر به روی صحنه دعوت می‌شود، می‌گوید گرفتن حق طلاق شرط مادرش بوده است و همسرش چون او را دوست داشته قبول کرده است. آقای مدیری بعد از فهمیدن اینکه حق طلاق خواسته مادر این زن بوده است، برای شوهر او اظهار "دلسوزی" می‌کند.
 
کاربران شبکه‌های اجتماعی در واکنش به این برنامه با استفاده از هشتگ‌های #دورهمی، #مهران_مدیری و #حق_طلاق بحث گسترده‌ای را درباره سکسیسم، حقوق زنان و نقش اجتماعی برنامه‌های تلویزیونی به راه انداخته‌اند.
 
از زمان پخش این برنامه در روز جمعه (۱۹ آذر)، تنها بر روی توییتر حدود هفت‌هزار توییت با موضوع حق طلاق منتشر شده است.
 
یکی از محورهای بحث‌های کاربران انتقاد به این است که حق طلاق زنان دست‌آویزی برای "تحقیر" همسران آنها در این برنامه شده است.
 
توییت کاربری به نام فاما در میان این توییت‌ها زیاد دست به دست شد: "اولیه ترین حقوق زنها مایه تمسخره تو سیمای میلی! اینکه یه زن حق طلاق داره دلیلی برای تحقیر همسرش نمیشه جناب مدیری."
 
موضوع دیگر بحث کاربران شبکه‌های اجتماعی این بود که پیش کشیدن مسئله حق طلاق در همان ابتدای شروع زندگی مشترک ممکن است آن زندگی را به خطر بیندازد.
 
برای نمونه کاربری در توییتر خود نوشته است: "زندگی که اولش سر حق طلاق بحث بشه همون بهتر که شکل نگیره."
 
در پاسخ به این نگرانی توییت مستر ولف زیاد ریتوییت شد.  
کاربر دیگری به نام آیدا با اشاره به اینکه حق طلاق در واقع راه خروج از قرارداد ازدواج برای طرفین است، توییت کرده است: "در ضمن حق طلاق لطف نیست. نشانه روشنفکری هم نیست. بای دیفالت حق هر انسانی‌ اینه که بتونه از یک قرارداد بیاد بیرون."
 
در این میان کاربران زیادی طلاق را حق زنان نمی‌دانند.
 
بتول با اشاره به "احساساتی بودن زنان" این توییت را منتشر کرده است.  
به بهانه همین بحث بسیاری از کاربران و صفحه‌های پرمخاطب شبکه‌های اجتماعی به آگاهی‌رسانی در مورد شرایط ضمن عقد و حق طلاق و برابری در خانواده پرداخته‌اند.
 
حساب کاربری همسری در اینستاگرام که به مسائل حقوقی ازدواج می‌پردازد با اشاره به این نکته که "حق طلاق برابر برای زنان به معنی سلب حق طلاق برای مردان نیست"، در صفحه اینستاگرام خود حقوق ازدواج را بر اساس "امکان ایجاد برابری" دسته‌بندی و فهرست کرده است. علاوه بر موضوع حق طلاق، کاربران شبکه‌های اجتماعی به موضوع کلی‌تر سکسیسم در برنامه دورهمی و تحقیر زنان و مردان برابری‌خواه پرداخته‌اند. حساب کاربری زنان بلوچ در اینستاگرام با اشاره به بحث "مردانگی" و انتظارهایی که جامعه مردسالار از مردان دارد نوشته است: "وقتی به کار خانگی مشترک اعتقاد دارید و می‌نویسید مردان نیز باید بچه را عوض کنند و برای وظیفه‌شان انتظار تشکر را نداشته باشند، 'زن ذلیل ' نامیده می‌شوید."
 
کاربران زیادی این نوع توصیف‌ها از مردان را "شوخی" دانسته‌اند و برنامه‌هایی مانند دورهمی را صرفا طنز نامیده‌اند.
 
کاربری به نام نجمه در فیسبوک با اشاره به رسالت اجتماعی کمدین‌ها ضمن به اشتراک گذاشتن ویدئویی از استندآپ کمدی الن دیجنرس، کمدین آمریکایی، نوشته است: " اگر می خواهید ببینید چطور می شود طنز ساخت، و با استفاده از موضوع برابری جنسیتی، هم مردم را به خنده انداخت و هم رسالت اصلی طنز اجتماعی که هدفش رسوا کردن و خندیدن به نادرستی هاست را به جا آورد، این ویدئوی کوتاه را ببینید. فرق شوخی آنها با شوخی های برنامه های کمدی ما، در این است که آنها به تبعیض های جنسیتی می خندند، کمدین های ما به برابری جنسیتی".
+45
رأی دهید
-14

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۷
    سخت کوش - کردستان، ایران
    نه تشنه هست جوگیر نیست.باور کنید. کدوم آدم یه قراردادو به نفع طرف. می بنده
    11
    23
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    negeen - کلن، آلمان

    مهران نامدیری هم کم اورده زده به صحرای کربلا بدبخت کاسه لیس ..
    18
    42
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbilam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    من هنوزم میگم این برنامه رو جدی نگیرید از حرف حق بتول نگذریم من هنوز رو حرف قبلیم هستم که میگم اگه حق طلاق رو مردی به زنش میده دیگه مهریه و این حرفام بهش نده که مساوی بشه حالام برید کنار مزاهم نشید میخوام با بتول جونم ازدواج کنم بیااااا بتول جوووونم lol
    12
    33
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Pooia - بریزبن، استرالیا

    حق طلاق با وجود مهریه چه معنی‌ داره؟!! زنای ایرانی‌ هم خر رو میخوان هم خرما !! منم با حق طلاق موافقم ولی‌ بدون مهریه
    7
    45
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    فرهاد امیرپور - خارکوف، اوکراین
    نودونه درصد آغایان!!!جوگیر هستن و بانوان محترم از دستشون در عذاب. خالی بندا جو گیر نشن!
    6
    17
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Realman - ارواین، ایالات متحده امریکا

    زندگی که با شرط شروع بشه معامله هستش
    10
    33
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    Vejdan bidar - امستردام ، هلند

    هر انسانی‌ باید آزاد باشد و حق هر نوع کاری رو داشته باشد . متاسفانه در ایران خانوم‌ها از این حق محروم هستند. امیدوارم ما مردهای ایرانی‌ عشق رو با مهریه جایگزین نکنیم. و خانوم‌ها هم از داشتن مهریه سو‌ استفاده نکنند. اگر مهریه نباشد ( این سنت غلط ) خانم‌ها هم حق طلاق خواهند داشت و هر کسی‌ میتواند واسه آینده خودش تصمیم بگیرد.
    6
    30
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    mo.ho - تهران، ایران
    من این فیلم رو چند بار دیدم. مسخره کردن حق طلاق اون هم در جامعه ای مثل ایران که نابرابری جنسیتی بیداد میکنه، اصلا کار خوبی نیست. ولی به نظر من منظور مهران مدیری بیشتر تمسخر این بود که خیلیا فلسفه حق طلاق و دلیلش رو نمیدونن و صرفا به خاطر چشم رو هم چشمی این کار رو میکنن. که دقیقا در مورد این آقا و خانم صدق میکرد. نه آقا و نه خانم اصلا نمیدونستن دلیل دادن حق طلاق به زن چیه و صرفا این کار رو به خاطر اصرار مادر خانم انجام داده بودن
    2
    10
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    آنتیکور - بروکسل، بلژیک

    حق طلاق داشتن برای زن خیلی طبیعی و از الزامات یک ازدواجه بشرطی که مهریه وجود نداشته باشه چون با این مهریه های سنگین اگه زنها حق طلاق هم داشته باشن خیلی ها بلافاصله بعد از گرفتن مهریه طلاق هم میگیرن اونوقت علی می مونه و حوضش اما به بسیاری از کشتارهای خانوادگی هم پایان میده چون بسیاری از این شوهر کشی ها نتیجه طلاق ندادن آقایون هست
    2
    22
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    غریبه_021 - تهران، ایران
    الان جالبه خیلی ها که حق طلاق داشتن زن رو مسخره میکنن اینجا یه بحث بشه از متمدن بودن و یا آزادی و حقوق شهروندی خودشونو رو تیکه پاره و جر وا جر میکنن ما چنین و چنان. مورد ستمیم و...کلا روشنفکری یه عده فقط واسه این مورده که مشروب بخوریم و بریم دیسکو و دختر بازی و غیره وگرنه شعورشون تفکرشون هیچ فرقی با اون جماعت پای منبر یه عده داعشی روانی نداره .
    6
    7
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Tanazz Banoo - پاریس، فرانسه
    خوبه که این برنامه ی آقای مدیری علیرغم بار منفی در نهایت منجر به اطلاع رسامی در زمینه شروط ضمن عقد شد! و عجیبه که نه ایشون و نه اکثر مردم إز شرایط دقیق قانونی اطلاع چندانی ندارن!!! سه شرط ضمن عقد وجود داره که قانونا میتونه قدرت سه انتخاب رو به زن هم بده، أین به أین معنی نیست که مرد با أین شروط کاملا قدرت تصمیم گیری رو إز خودش سلب و به همسرش محول میکنه، در واقع در بهترین حالت این قدرتها رو با همسرش شریک میشه، که با توجه به مفهوم زندگی مشترک این مسئله در واقع محکم کاری برأی شراکت محسوب میشه و مرد متمدنی که إز خودش شک نداشته باشه معمولا مشکلی در این ضمیره نداره! وکالت حق طلاق، این یعنی زن در صورتی که تصمیم بگیره که لازمه طلاق بگیره، میتونه وکالتا خودش رو مطلقه کنه. چون به هر حال درخواست طلاق إز زنه، قانونا بهش مهریه تعلق نمیگیره. و اصولا در دادگاه های ایران برأی طلاق باید دلیل موجهی وجود داشته باشه پس تا زنی شنید بالای چشمش ابرو هست نمیتونه طلاق بگیره.
    3
    5
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Tanazz Banoo - پاریس، فرانسه
    تصور کنین که همسر زنی معتاد شده، کتک میزنه و همسرش اجازه رفت و آمد با خانواده اش رو هم نداره. این زن برأی گرفتن طلاق باید ماهها و سالها توی راهروها بدوه و با انواع ترفند از شوهر و وکیل شوهرش برأی تعویق طلاق روبه رو بشه! حالا در نظر بگیرین همین زن إز همسرش وکالت حق طلاق داشته باشه، به احتمال زیاد مرد این زندگی کمی با احتیاط با همسرش رفتار خواهد کرد چون میدونه که خداوند و صاحب اختیار تمام اون زندگی نیست. حتی اگر هم اینطور نباشه کمترین منفعت شروط ضمن عقد اینه که زن این قصه سریعتر خودش و زندگیش رو ترمیم میکنه. دو شرط دیگر ضمن عقد، حق مسکن و قیمومیت هستن. أولی مربوط به انتخاب محل سکونت و دومی در صورت مرگ یا متارکه، حق نگهداری إز فرزند هستش. و همگی مطمئن باشین که قانونگذار اسلامی هرگز کاری به ضرر مردها نمیکنه!! این شروط کاملا مسکوت و رمزآلود هستن اکثر آدما اطلاع دقیق و درستی ازشون ندارن و زن و مرد هر دو بیشتر ازشون وحشت دارن تا بخوان به کار بگیرنشون! سال ١٣٨٢ در دانشکده حقوق تهران مرکز، حدودا سی درصد إز دختران دانشجوی حقوق دقیقا نمیدونستن که شروط ضمن عقد چی هستن و چطور کار میکنن!!!
    4
    9
    ‌سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.