حرفهای مهران مدیری، کارگردان و مجری برنامه طنز تلویزیونی دورهمی، در باره حق طلاق واکنشهای زیادی را در میان مخاطبان این برنامه در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است.
مهران مدیری در برنامه دورهمی با تمسخر مردانی که حق طلاق به همسرشان میدهند، آنها را "جوگیر" نامیده است. او در این برنامه از تماشاگران حاضر در صحنه پرسیده است که آیا زنی در آن جمع حق طلاق دارد و تنها یک نفر پاسخ مثبت داده است. این زن که به همراه شوهرش برای پاسخ به سوالهای بیشتر به روی صحنه دعوت میشود، میگوید گرفتن حق طلاق شرط مادرش بوده است و همسرش چون او را دوست داشته قبول کرده است. آقای مدیری بعد از فهمیدن اینکه حق طلاق خواسته مادر این زن بوده است، برای شوهر او اظهار "دلسوزی" میکند.
کاربران شبکههای اجتماعی در واکنش به این برنامه با استفاده از هشتگهای #دورهمی، #مهران_مدیری و #حق_طلاق بحث گستردهای را درباره سکسیسم، حقوق زنان و نقش اجتماعی برنامههای تلویزیونی به راه انداختهاند.
از زمان پخش این برنامه در روز جمعه (۱۹ آذر)، تنها بر روی توییتر حدود هفتهزار توییت با موضوع حق طلاق منتشر شده است.
یکی از محورهای بحثهای کاربران انتقاد به این است که حق طلاق زنان دستآویزی برای "تحقیر" همسران آنها در این برنامه شده است.
توییت کاربری به نام فاما در میان این توییتها زیاد دست به دست شد: "اولیه ترین حقوق زنها مایه تمسخره تو سیمای میلی! اینکه یه زن حق طلاق داره دلیلی برای تحقیر همسرش نمیشه جناب مدیری."
موضوع دیگر بحث کاربران شبکههای اجتماعی این بود که پیش کشیدن مسئله حق طلاق در همان ابتدای شروع زندگی مشترک ممکن است آن زندگی را به خطر بیندازد.
برای نمونه کاربری در توییتر خود نوشته است: "زندگی که اولش سر حق طلاق بحث بشه همون بهتر که شکل نگیره."
در پاسخ به این نگرانی توییت مستر ولف زیاد ریتوییت شد.
کاربر دیگری به نام آیدا با اشاره به اینکه حق طلاق در واقع راه خروج از قرارداد ازدواج برای طرفین است، توییت کرده است: "در ضمن حق طلاق لطف نیست. نشانه روشنفکری هم نیست. بای دیفالت حق هر انسانی اینه که بتونه از یک قرارداد بیاد بیرون."
در این میان کاربران زیادی طلاق را حق زنان نمیدانند.
بتول با اشاره به "احساساتی بودن زنان" این توییت را منتشر کرده است.
به بهانه همین بحث بسیاری از کاربران و صفحههای پرمخاطب شبکههای اجتماعی به آگاهیرسانی در مورد شرایط ضمن عقد و حق طلاق و برابری در خانواده پرداختهاند.
حساب کاربری همسری در اینستاگرام که به مسائل حقوقی ازدواج میپردازد با اشاره به این نکته که "حق طلاق برابر برای زنان به معنی سلب حق طلاق برای مردان نیست"، در صفحه اینستاگرام خود حقوق ازدواج را بر اساس "امکان ایجاد برابری" دستهبندی و فهرست کرده است. علاوه بر موضوع حق طلاق، کاربران شبکههای اجتماعی به موضوع کلیتر سکسیسم در برنامه دورهمی و تحقیر زنان و مردان برابریخواه پرداختهاند. حساب کاربری زنان بلوچ در اینستاگرام با اشاره به بحث "مردانگی" و انتظارهایی که جامعه مردسالار از مردان دارد نوشته است: "وقتی به کار خانگی مشترک اعتقاد دارید و مینویسید مردان نیز باید بچه را عوض کنند و برای وظیفهشان انتظار تشکر را نداشته باشند، 'زن ذلیل ' نامیده میشوید."
کاربران زیادی این نوع توصیفها از مردان را "شوخی" دانستهاند و برنامههایی مانند دورهمی را صرفا طنز نامیدهاند.
کاربری به نام نجمه در فیسبوک با اشاره به رسالت اجتماعی کمدینها ضمن به اشتراک گذاشتن ویدئویی از استندآپ کمدی الن دیجنرس، کمدین آمریکایی، نوشته است: " اگر می خواهید ببینید چطور می شود طنز ساخت، و با استفاده از موضوع برابری جنسیتی، هم مردم را به خنده انداخت و هم رسالت اصلی طنز اجتماعی که هدفش رسوا کردن و خندیدن به نادرستی هاست را به جا آورد، این ویدئوی کوتاه را ببینید. فرق شوخی آنها با شوخی های برنامه های کمدی ما، در این است که آنها به تبعیض های جنسیتی می خندند، کمدین های ما به برابری جنسیتی".