همسویی اردوغان و داعش در مخالفت با مرزهای سایکس پیکو

محدوده امپراتوری عثمانی در سال ۱۹۱۳ م.  رادیو فردا , حسین علیزاده ( دیپلمات پیشین در فنلاند)
در پی دست یافتن داعش به تصرفات ارضی در عراق و سوریه و اعلام خلافت اسلامی در این سرزمین‌ها، داعش ویدئویی را با عنوان پایان سایکس پیکو (The end of Sykes-Picot) به زبان انگلیسی منتشر کرد که به شدت در محافل غربی مورد توجه و تجزیه تحلیل قرار گرفت.
 
پیام این ویدئو با نامی که برای آن برگزیده شده بود، روشن بود. در این ویدئو یک پیکارجوی داعشی وعده می‌دهد همانگونه که داعش مرزهای میان عراق و سوریه را درنوردیده، دیگر مرزهای تصنعی را هم برخواهد چید و گستره خلافت خود را توسعه خواهد داد.
سایکس پیکو و ترسیم خاورمیانه‌ای جدید
 در ۱۶ مه ۱۹۱۶ قرارداد محرمانه‌ای موسوم به سایکس- پیکو بین دو کشور فرانسه و بریتانیا، با موافقت روسیه تزاری برای تقسیم سرزمین‌های عربی برجا مانده از امپراتوری عثمانی منعقد شد که از آن زمان تاکنون سرنوشت خونباری را برای خاورمیانه رقم زده است. اینک دقیقاً صد سال از آن تاریخ گذشته ولی آثار و پیامدهای آن قرارداد همچنان برجاست.
 
این از آن روست که ریشه بسیاری از منازعات جاری در منطقه از قبیل سرنوشتی که برای کردها و ترک‌ها و عرب‌ها رقم‌خورده، به قراردادی باز می‌گردد که نه بر اساس واقعیت‌های موجود بلکه بر اساس منافع دولت‌های استعماری آن زمان تدوین شد.
 
به رغم سرنوشت شومی که اینک بر کشورهای عربی سایه افکنده، آنچه به گواه تاریخ می‌توان دریافت این است که در فروپاشی عثمانی در جنگ جهانی اول، این خود عرب‌ها بودند که نقش مؤثری در متزلزل کردن اقتدار عثمانی ایفا نمودند. طرح به شکست کشاندن پیر اروپا (نام عثمانی در جنگ جهانی اول) در حالی در دستور کار بریتانیا، فرانسه و روسیه تزاری قرار داشت که جنبش‌های جدایی‌طلب ناسیونالیستی به ویژه ارامنه و اعراب در پهنه امپراتوری عثمانی بالا گرفته بود. لندن با بهره بردن از همین امر، ارتباطات مخفیانه‌ای را با شریف حسین (امیر حجاز و والی مکه) برقرار کرد و با وعده اینکه اگر نیروهای تحت امر او علیه دولت عثمانی به پا خیزند و اگر عثمانی متلاشی شود، شریف حسین این پاداش را خواهد داشت که کشور عربی مستقل خود را در سرتاسر سرزمین‌های عربی به جا مانده از امپراتوری عثمانی تأسیس نماید.
 
شریف حسین در آرزوی این وعده که هرگز محقق نشد، جنگ‌های جدایی‌طلبانه اعراب علیه عثمانی را سامان داد غافل از اینکه در میانه جنگ یعنی در ۱۹۱۶ بریتانیا و فرانسه این سرزمین‌ها را بین خود تقسیم کرده و اندک اراده‌ای برای اعطای استقلال به یک دولت عربی در سر نداشتند.
 
با پایان جنگ جهانی در نوامبر ۱۹۱۸ و فروپاشی عثمانی نه تنها استقلال یک کشور یکپارچه عربی تحقق نیافت بلکه بریتانیا و فرانسه به عنوان کشورهای متنفذ در جامعه ملل (که بعد از جنگ جهانی دوم به سازمان ملل متحد تغییر نام یافت) طرح تحقیرآمیزی موسوم به قیمومیت (Mandate System) را در ژانویه ۱۹۱۹ از تصویب گذراندند که بر اساس آن ساکنان عرب خاورمیانه به دلیل «فرودست بودن و عدم بلوغ کافی در اداره سرزمین‌های خود» تحت سرپرستی بریتانیا و فرانسه باقی می‌ماندند.
 
به این ترتیب و بر اساس قرارداد سایکس- پیکو نه تنها جنبش جدایی‌طلبی اعراب از دولت عثمانی برای آنان استقلالی را در بر نداشت بلکه حیثیت آنان نیز بر اساس طرح قیمومیت لگد مال نیز شد تا اینکه تدریجاً چندین کشور عربی با مرزهای تصنعی در نقشه خاورمیانه عربی پدیدار شدند که خود موجبات منازعات بیشتر را فراهم آورد.
 
در پی تقسم خاورمیانه عربی به چندین کشور، جنبش‌های پان‌عربیسم مدعی شدند که این قرارداد «امت عرب» را تجزیه کرده و جنبش‌های پان اسلامیسم مدعی شدند که این قرارداد «امت اسلام» را چند پاره کرده است.
اردوغان و نوعثمانی‌گرایی
به رغم اعتراض پان‌عربیست‌ها و پان‌اسلامیست‌ها به مفاد قرارداد سایکس پیکو، جای تردید نیست که در میان بازیگران خاورمیانه، کشورهای شکل گرفته از سایکس پیکو اینک نفع خود را در برقراری مرزهایی می‌دانند که بر اساس آن قرارداد ترسیم شده‌اند.
 
در این میان تنها استثنا ترکیه است چرا که ترکیه (عثمانی) به مانند کشور مادری بود که تک تک کشورهای عربی از آن و در پی سقوط امپراتوری ترکان عثمانی بر روی نقشه منطقه پدیدار شدند. این امپراتوری به وسعت هفت و نیم میلیون کیلومتر برای بیش از ششصد سال بر پهنه ای از سرزمین‌هایی حکومت می‌کرد که از آن فقط ترکیه امروزی به وسعت ۷۸۳ هزار کیلومتر (حدوداً یک دهم وسعت عثمانی) برجا مانده است. تازه این در حالی است که بخش‌های زیادی از ترکیه فعلی را کُردهای جدایی‌طلب تشکیل می‌دهند که در صورت جدایی آنان، ترکیه حدود یک سوم سرزمین کنونی خود را برای بار دیگر از دست خواهد داد.
 
جالب اینکه در پی تحولات منطقه نه تنها ترکیه به رهبری اردوغان به گونه‌ای رفتار می‌کند که نگران جدا شدن منطقه کردنشین نیست بلکه اینک با بی‌پروایی به گونه‌ای رفتار می‌کند که چشم داشت به سرزمین‌های عراق دارد.
 
شرح ماجرا از این قرار است که با آغاز عملیات عراق برای پاکسازی داعش و بازپس‌گیری موصل، ترکیه بدون درخواست عراق نیروهایی را به داخل عراق گسیل داشته تا در عملیات بازپس‌گیری موصل مشارکت کند. گرچه در نگاه نخست، این اقدام ابتکاری برای یورش به داعش تلقی می‌شود، اما حیدر عبادی نخست‌وزیر عراق با علم به ادعاهای ارضی ترکیه نسبت به خاک عراق، خواستار عقب‌نشینی ترکیه به مرزهای شناخته شده بین ترکیه وعراق شد و از اردوغان خواست که در عملیات آزادسازی موصل دخالت نکند.
 
همین امر موجب تنشی لفظی میان او و اردوغان شد به گونه‌ای که اردوغان با ادعای اینکه می‌خواهد نزاع‌های فرقه‌ای را در عراق سرکوب کند، حمله لفظی تندی به عبادی کرد و گفت: «نیروهای مسلح جمهوری ترکیه تا آن حد تنزل نکرده‌اند که از تو [عبادی] دستور بگیرند.»
 
او افزود: «تو همتای من نیستی، تو در سطح من نیستی... باید بدانی ما هر کاری که بخواهیم می‌کنیم».
 
حمله تند اردوغان به عبادی از یک سو و تمرد او از احترام به حاکمیت عراق از سوی دیگر ریشه در نگرشی دارد که اردوغان هیچ ابایی از برملا ساختن آن ندارد: مخالفت با سایکس پیکو.
 
اردوغان در واکنش به مخالفت‌های صورت گرفته نسبت به حضور کشورش در آزاد سازی موصل اخیراً طی مواضع جدیدی که پیشتر سابقه نداشت گفته مرزهای کنونی بین عراق و سوریه هرگز با رضایت خاطر ترکیه نبوده و شهر موصل، حلب و کرکوک به لحاظ تاریخی متعلق به ترکیه است.
 
او با انتقاد شدید از رویکرد برخی کشورهای منطقه و کشورهای غربی در مخالفت با حضور کشورش در عملیات نظامی موصل گفت: «وقتی آنکارا درباره مناطقی چون عراق و سوریه و بوسنی و کریمه حرف می‌زند عده‌ای طوری به آنکارا نگاه می‌کنند که گویی موجودی فضایی است در حالی که زمانی از «آنتپ» گرفته تا شهر «حلب» و از ریزه (در شمال شرق ترکیه) گرفته تا بندر «باتومی» (در گرجستان زادگاه جد پدری اردوغان) و از بوسنی گرفته تا اوسکوپ ترکیه همه در قالب یک جغرافیای واحد بودند و تفکیک و جدایی آنها متصور نبود».
 
اردوغان مدعی شده که این شهرها هم اینک در «قلب ملت ترکیه» قرار دارند. او همچنین گفت:«در تمامی این شهرها اثری از استخوان‌های پدران ما؛ عَرق جَبین آنها و حتی خون ریخته‌شده آنها وجود دارد. اجداد مردم ترکیه امروزه در ۳۰ کشور مختلف دنیا مزار دارند و ترکیه نمی‌تواند نسبت به وقایعی که در آنجا می‌گذرد، بی‌تفاوت بماند».
 
چنان که روشن است اردوغان بدون هیچ پروایی از عمق ناخرسندی خود نسبت به از دست رفتن سرزمین‌هایی صحبت می‌کند که روزگاری نه در قلمرو کنونی ترکیه بلکه در قلمروی عثمانی قرار داشتند. بنا به ادعای اردوغان ۳۰ کشور، از سرزمین مادری (امپراتوری عثنمانی ۱۹۲۲) جدا شدند. روشن است چنین سخنی از جمله به معنی بی‌اعتبار دانستن مرزهایی است که بر اساس سایکس پیکو ترسیم شده و برای یک صد سال بر این منوال باقی مانده است. (اردوغان در این سخنان ادعاهای ارضی نسبت به اروپا را هم مطرح ساخته است).
 
گمان می‌رود که چنین موضع بی‌سابقه‌ای از اردوغان مبنی بر حسرتِ از دست رفتن سرزمین‌های زیادی که در «قلب مردم ترکیه» هنوز جا دارند، ناشی از این تحلیل باشد که دیر یا زود عراق با مرزهای ترسیم‌شده بعد از جنگ جهانی اول دیگر در نقشه منطقه باقی نخواهد ماند.
 
در گمان اردوغان از بین رفتن داعش (دشمن مشترک دولت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان) از قضا روند جدایی اقلیم کردستان از عراق را تسریع خواهد کرد. در ارزیابی او اگر قرار است مرزهای موجود تغییر کند طبیعی است که ترکیه برجا مانده از امپراتوری عثمانی با تاریخچه ششصد سال فرمانروایی بر این منطقه، باید سهم بزرگ خود را از تجزیه عراق مطالبه کند.
اردوغان و داعش همنوا با هم علیه سایکس پیکو
گفته شد که از بازیگران خاورمیانه هیچ یک از کشورهای عربی خرسند از تغییر مرزهای به جا مانده از سایکس پیکو نیستند. داعش با آرمانشهر خلافت اسلامی پدیده و بازیگری نوظهور شد که برای اولین بار این مرزها را درنوردید.
 
اما، دیگر بازیگر ناخرسند از قرارداد مذکور بی‌تردید ترکیه است که به رهبری اردوغان آرمان احیای امپراتوری عثمانی و باز پسگیری برخی (اگر نه همه) سرزمین‌های از دست داده را در سر می‌پروراند. به این ترتیب، اردوغان و داعش همنوا با هم مخالف مرزهای برجامانده از جنگ جهانی اول هستند. در این میان نباید نقش کردها را از یاد برد که آنان نیز به شدت از مرزهای کنونی ناخرسندند.
 
آنچه مهم است اینکه از هم اینک می‌توان این گمان قوی را داشت که یک صد سال پس از سایکس پیکو، فرآیند تغییر مرزهای خاورمیانه آغاز شده است. با علم بر اینکه نقشه‌های برجامانده در خاورمیانه و اروپا برآمده از دو جنگ جهانی هستند، پرسشی که ذهن را به خود مشغول می‌کند این است که چگونه و بر اساس کدامین موازنه قرار است مرزهای جدید ترسیم شوند؟
+44
رأی دهید
-10

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۵
    مرغ آمین - تهران، ایران

    اردوغان و ابوبکر البغدادی از یک جریان اب می خورند و یکی هستند . سلطان تازه به دوران رسیده عثمانی در زمانی که شیعیان و ایزدیان و کردها توسط سنی های افراطی یا همان داعش مورد نسل کشی قرار می گرفتند و به زنان انها تجاوز میشده است سکوت پیشه کرده بود ! اما وقتی قرار شد داعش برچیده شود جبهه عِوَض کرد و برای سهم خواهی به اتلاف پیوست ! برای سهم خواهی این سلطان نوکیسه چیز زیادی نمی خواهد فقط بخشی از خاک عراق و سوریه را می خواهد . خاک بر سر بارزانی که برای ماندن در قدرت با این زالو همکار شده است ! اگر فکر کرده است اردوغان کرکوک را کردها میدهند کور خوانده است . قبلا هم در یک کامنت یاد اوری کردم بسیاری از ترک های ترکیه أصالتا ترک نیستند و توهم ترک بودن دارند و بعنوان نمونه اردوغان را مثال زده بودم که اصالتا گرجی است . یادم پان مغول های سایت شمشیر کشیده بودند چرند پرند می گویم ! ببیند در داخل مقاله ذکر شده است خانواده اردوغان گرجی هستند ! حتی مصطفی کمال اتا ترک هم متولد یونان است ! اگر به چهره های اینها هم نگاه کنی شباهتی با ترکهای ایران ، قفقاز و افغانستان با اینها نمی بینی !
    22
    94
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    مرغ آمین - تهران، ایران

    ترکهای ترکیه همه رومی ، اژه ای و یونانی نژاد هستند و توهم ترک بودن دارند وگرنه ترک نیستند . البته شاید حداقلی از ملت ترکیه مانند شهردار إنکارا گوکچک جز ترک های اسیای میانه باشد مانند ترکهای ایران ، قفقاز و افغانستان ! .
    27
    57
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۹
    بردیا ارانی - کلن، آلمان

    دران روزگار ابر قدرتهای جهانی محدود بود به انگلیس و فرانسه و چند کشور نیمه قدرتمد .اما امروز ابر قدرت بزرگی پدیدار شده که همه این قدرتها عددی نیستند که هیچ هم پیمان ان قدرت هم هستند . اگر نیک بنگریم مدعیان نو پا در اصل بازیچه قدرتهای بزرگ هستند که اب به اسیاب همان قدرتها میریزند ..!!!!
    8
    31
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۳
    نازک بین - شفیلد، انگلستان

    آقای اردوغان گویا حافظه تاریخی خود را از دست داده و دچار آلزایمر حاد شده . ایشان فراموش کرده که مأمورین و سربازانش در گذشته نه چندان دور در دوران شاه فقید و اوائل انقلاب . از شدت فقر و بیکاری و گرسنگی در جاده ها از مسافرین داخلی و خارجی اقدام به باجگیری علنی میکردند.و ملتش را از روی بیکاری و اقتصاد خراب بعنوان کارگر مبتدی با دستمزد ناچیز روانه اروپا میشدند. حال از بازار آشفته منطقه نیمه جانی نصیبش شده و سودای امپراتوری رویائی را در خواب و بیداری می بیند.!!!
    13
    33
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۱:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    [::مرغ آمین - تهران، ایران::]. کدام ترکهای ایران?! مگر ما درایران غیر از ایرانی وطن پرست چیز دیگری هم داریم?! البته این مقاله کمی مشکوک است: کدام کشور عرب در خاور میانه مرزهای کنونی را بر نمی تابد ویا دنبال عثمانی است?!
    22
    22
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۲
    بابک آزربایجان - تبریز، ایران

    مرغ آمین - تهران، ایران هرجا اسمی از تورک ها هست نفرت پراکنی تو خیلی به چشم میاد و تند رو تر از همه نژاد پرسست ها و فاشیست های هم نوات تو این سایتی.خاطره بدی داری آره؟
    38
    16
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    uk.ali - لیورپول، انگلستان
    شاید بعد از اعراب، این بار قدرت های بزرگ به کردها قول داده اند که برای تجزیه سه کشور ترکیه ، ایران و عراق با آنها همکاری کنند تا کردستان بزرگ در خواب درست شود !
    28
    30
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    uk.ali - لیورپول، انگلستان
    ولی در حقیقت هر ملتی با زبان خواص خود که تاریخ ، فرهنگ ، سنت و تمام آداب رسوم آنها در آن نهفته هست می باید یک کشور می شدند و با همسایه ها دوست ولی در دنیای سیاست و استعمار، قدرت و اقتصاد هیچ وقت اجازه چنین کاری را نمی دهد و تا حالا اتفاق نیافتاده و نخواهد افتاد جز در کشورهایی قوی تمام همزبان ها کنار هم هستند . مثلا فارسی زبانها به افغانستان، تاجیکستان و قسمتی از ایران جدا شده اند و ترکهای ازربایجان به ایران ، روسیه ماننده ایالت دربند و . گرجستان ماننده ایالت بورچالی ارمنستان و عراق جدا شده اند .
    26
    14
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    مرغ آمین - تهران، ایران
    تو چرا اسم پارسی بابک بر روی خودت گذاشتی?!اسم چنگیز خان مغول و تیمور لنگ یا بغای کبیر (سردار ترک قاتل بابک )و معتصم ( خلیفه داعشی قاتل بابک ) بیشتر به تو می اید ! ببینم تو خیلی نسبت به ایران و فارس ها و کردها عقده حقارت داری که در ورزشگاه ها مرگ بر فارس و کرد شلوار گشاد پوش می گوید پان مغول ! من فقط دلم برای انسان های بی سواد می سوزد و سعی در بیدار کردن جاهلان دارم اما مثل اینکه حقیقت زبان من خیلی برنده است که تو ان را نژادپرستانه می دانی . البته من می دانم شما پان مغول ها را از خواب جهل نمی توان بیدار کرد چون خودتون بخواب زده اید به خواب نرفته اید . [::بابک آزربایجان - تبریز، ایران::].
    14
    33
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۳:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    مرغ آمین - تهران، ایران
    [::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. [::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. دوست عزیز من تعصبی در ترک نخواندن اذری ها ندارم ! از نظر من هر انسانی هر اعتقاد مذهبی ، نژادی ، فرهنگی و زبانی که دارد به خودش ربطی دارد تا وقتی که به دیگران و من صدمه نزند ! من انسان های بسیاری را میشناسم که خود را اذری نه ترک می دانند و انسانهایی که خود را فقط ترک میشناسند ! بعدش هم فقط اذربایجان ترک ندارد قشقایی ها و ترکمن ها هم ترک هستند . من به عقیده هر دو طرف احترام میزارم و تا وقتی که به من و عزیزان من صدمه نزند برای من مهم نیست ! اما وقتی پان مغول ها به خودشان اجازه میدهند به فرهنگ و تاریخ و زبان کشور من توهین کنند من از کشورم و تاریخ و زبان و فرهنگ ان دفاع می کنم ! چون کشورم ایران جز چیزهایی که من برای ان ارزش قائل هستم !
    13
    25
    یکشنبه ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۳:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    مرغ آمین - تهران، ایران
    تازه بابک خرمدین جز مزدکی ها بوده است و یک جنبش سراسری در کل ایران بوده است از مازندران ، گیلان ، اذرابادگان ، ری و اصفهان و قصد انها برگرداندن کسرویان زرتشتی پارسی به قدرت بوده است که با مازیار طبری که زرتشتی بود همپیمان بوده است ربطی به اذربایجان ندارد جون در کنار سرداران ترک تازه مسلمان خلیفه معتصم ( مادرش یک برده ترک بوده است ) مسلمانان اذربایجان و ایران هم با او می جنگیدند . چون کلا اینها هدفشون پس کرفتن قدرت از مسلمانان و اهدا کردن ان کسرویان زرتشتی ها بود . بعد تو که اصلا کسروی را قبول نداری اولین بار کسروی بود که در تاریخ ایران از بابک خرمدین ، مازیار گبر و ابومسلم خراسانی سخن به میان اورد ! نمی توانی بخشی از حرف های کسروی درباره زبان اذربایجانی را نفی اما قهرمان سازی درباره بابک خرمدین را قبول کنی . [::بابک آزربایجان - تبریز، ایران::].
    14
    24
    دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۰۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    busyman - کویت، ایران
    مثل داستان حضرت سلیمان که دو زن ادعای مادری کودکی را میکردند دستور داد بچه رو دو نیم کنند مادر واقعی گفت نه اگه قرار بچه ام کشته بشه بهتر که ان زن ببرتش حالا هم حکایت داعش تا زدن و شروع به کشتنش کردن صدای جیغ مادرش دراومده
    2
    6
    دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۰۴:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    برجعلی - کلن، آلمان
    متاسفانه این اردوغان با صحبت های ابلهانه خود، امر را به خیلی از ترک ها مشتبه کرده. چند وقت پیش با یکی از ترک های ساکن المان بحث میکردم. ایشان خیلی مصرانه عقیده داشت که ایران تا این اواخر جزء ترکیه بوده .
    9
    8
    دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۰۴:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    sikan - موناکو، فرانسه
    [::مرغ آمین - تهران، ایران::]. تو کی هستی که من من میکنی و تاریخ تورکان رو مثلا بلغور میکنی
    11
    9
    دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    uk.ali - لیورپول، انگلستان
    مرغ جان، تاریخ تخمه نیست که از زمین نوک بزنی و قورت کنی ، تمام نوشته های تو توهمی نیست جزء نشات گرفته از عصبی بودن ، نفرت ، حسادت و برای همین کل نوشته های تو عبارتند از تحقیر ، تخرید ، تمسخر و توهین ! بهتر هست بجای صرف زمان پشت کامپیوتر کمی وقت بگذار و برو دارو هایت را از داروخانه بگیر و بموقع مصرف کن ، تو هنوز تاریخ خود را نمی دانی لازم نشده برای ملت بزرگ ترک فال گیری کنی و عوام تر از خودت را هیجان انگیز کنی !
    6
    6
    دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    مرغ آمین - تهران، ایران
    تو کی هستی منو مورد خطاب قرار دادی پان مغول ؟! من به تاریخ داعش وار شما مغول ها علاقه ای ندارم !!! درباره تاریخ کشور خودم ایران حرف می زنم . [::sikan - موناکو، فرانسه::].
    5
    7
    دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.