پس از آغاز رسمی جنگ، پرسنل فنی به سرعت ۱۲ فروند تامکت را به وضعیت کامل عملیاتی رساندند. این جنگندهها مجهز به رادارهای برد بلند و موشکهای برد بلند فونیکس کابوس خلبانان عراقی بودند. بدون این جنگندهها تاسیسات نفتی ایران در جزیره خارک و بندر ماهشهر در طول جنگ با خاک یکسان شده بودند در موج دوم حملات پایگاههای هوایی حبانیه شامل تموز و هضبه در غرب بغداد و شماری دیگر از پایگاهها و فرودگاههای استانهای عراق از جمله کرکوک بمباران شدند، این بار با ۵۰ درصد هواپیماهای مورد استفاده در موج اول.
در این عملیات هشت فروند شکاری رهگیر اف-۱۴آ ملقب به تامکت پوشش هوایی بمبافکنهای نیروی هوایی را در حریم هوایی ایران تأمین کردند. در این عملیات ۱۰ فروند جنگنده بمب افکن نیروی هوایی شامل ۹ فروند اف-۵ئی تایگر ۲ و یک فروند اف-۴ئی فانتوم ۲ از دست رفت، ده خلبان جان خود را از دست دادند و دو نفر اسیر شدند.
پیش از آغاز جنگ ایران و عراق و در سال ۱۳۵۷، نیروی هوایی عراق با کمک عربستان اقدام به خریداری جنگنده میراژ اف.۱ از فرانسه کرده بود تا بتواند از آن به عنوان رهگیر در مقابل اف-۱۴ های ایران استفاده کند. هرچند این میراژ اف.۱ نتوانست جز در دو مورد موفقیتی بر علیه اف-۱۴ های ایران کسب کند ولی این جنگنده و موشکهای اگزوسه آن کابوس نفتکشهای ایرانی در جنگ نفتکشها بودند. در این تصویر جنگنده های میراژ اف.۱ و خلبانانشان در پایگاه صدام دیده میشوند به علت مهارت و دقت خلبانان ایرانی، پایگاهها و فرودگاههایی که در عملیات ۱۴۰ فروندی هدف قرار گرفتند ۶۰ روز غیر قابل بهرهبرداری و غیرعملیاتی بودند. بازسازی سطوح پروازی پایگاه هوایی الرشید در جوار بغداد پس از چندین نوبت بمباران هوایی بالاخره نهم آذر ۱۳۵۹ به پایان رسید. این حملات و حملات بعدی در ماههای آتی جنگ سبب شد که نیروی هوایی ایران در ۶ ماه نخست جنگ دارای برتری هوایی در مقابل نیروی هوایی عراق باشد، اگر چنین نمیشد، نیروی زمینی قدرتمند عراق با کمک پشتیبانی هوایی امکان اشغال شهرهای اهواز، آبادان و دزفول را تا ۷ روز پس از شروع رسمی جنگ داشت.
در جریان جنگ نفتکش ها، اف-۴ئی فانتوم ۲ های ایرانی مجهز به موشکهای اِی جی ام -۶۵آ ماوریک بطور گسترده نفتکشهایی را که نفت عراق را حمل میکردند در خلیج فارس هدف قرار دادند در حالی که نیروی زمینی ارتش ایران در ماههای پیش از جنگ تضعیف شده بود، در ماههای اول جنگ نیروی هوایی ارتش با ۴۵۲ فروند شکاری بمب افکن اف-۵، اف-۴ و اف-۱۴ وارد جنگ شده بود (از این تعداد ۳۰۶ فروند در شهریور ۱۳۵۹ عملیاتی بودند) و یکی از موثرترین بازوهای نظامی ایران بود. فهرست مهمترین فعالیتهای این نیرو در این مدت از این قرار است:
نیروی هوایی ایران حدود ۸۰ جنگنده بمب افکن اف-۴ و اف-۵ و ۹۶ خلبان خود را تا پایان اسفند ۱۳۵۹ از دست داد.
سامانه پدافند ضد هوایی هاک (Hawk) نیروی هوایی مجهز به موشکهای برد متوسط ام آی ام-۲۳بی. این سامانه در طول جنگ حداقل ۳۰ شکار تایید شده جنگندههای عراق را ثبت کرد سرتیپ منصور ستاری، نخبه پدافند ایران، او کسی بود که پس از رسیدن به فرماندهی پدافند نیروی هوایی در اواسط جنگ (سپس فرماندهی نیروی هوایی) تاکتیکهایی را اتخاذ کرد که تلفات جنگندههای عراقی را با استفاده از موشکهای ضد هوایی هاک افزایش داد گردان ۱۱ شناسایی تاکتیکی نیروی هوایی و خلبانانش نقش بسزایی در پیروزیهای ایران در جنگ و بخصوص آزادسازی خرمشهر داشتند و به اصطلاح چشمان تیزبین ارتش ایران بودند. این تصویر را خلبانان سرگرد فریدون ذوالفقارى و محمدرضا نوروزى در تاریخ بیست و هفت شهریور گرفتند که خرمشهر را پس از اشغال نشان میدهد این تصویر تاریخی در آزادسازی خرمشهر نقش بسزایی داشت، خلبانان سروان بهرام ایکانى و ستوان یکم مجتبى فردوسیان این تصویر را ششم اردیبهشت ۱۳۶۱ گرفتند. بهرام ایکانی به همراه فریدون ذوالفقاری رکورددار پرواز شناسایی در نیروی هوایی ایران بودند، اولی اعدام شد و دومی جانش را در جنگ از دست داد سرگرد خلبان بهرام ایکانی خلبان هواپیمای آر اف-۴ئی شناسایی تاکتیکی در کنار هواپیمایش. او پس از سرگرد فریدون ذوالفقاری رکورددار پروازهای شناسایی در طول جنگ بود. او سالها پس از جنگ به اتهام همکاری با سرویس اطلاعاتی آمریکا سیا اعدام شد مرحوم سرتیپ خلبان محمود اسکندری (چپ) کسی بود که با شلیک چند موشک ماوریک از فانتوم خود پل مواصلاتی عراق بر روی شطالعرب را منهدم کرد و موجب اسارت هزاران عراقی در خرمشهر و آزادسازی این شهر شد. او در این تصویر در کنار سرهنگ خلبان کریم رفاهی و یک فروند جنگنده اف-۴ئی دیده میشود ____________________________________
* بابک تقوایی، پژوهشگر، خبرنگار و عکاس هوایی و نویسنده سه کتاب در باره تاریخ نیروی هوایی و هوانیروز ایران است به نامهای "نیروی هوایی مدرن ایران"، "ببرهای ایرانی در جنگ" و "سلحشوران صحرا؛ هوانیروز در جنگ". او به مناسبت سالگرد جنگ ایران و عراق مجموعه مطالبی را برای بیبیسی فارسی درباره نقش نیروی هوایی و هوانیروز ایران در این جنگ تهیه کرده است.
بابک تقوایی فعالیت حرفهای خود را با نوشتن مقالاتی در باره نیروی هوایی در سال ۱۳۸۵ شروع و بعد به عنوان خبرنگار هوانوردی با نشریات ایرانی و انگلیسی همکاری کرد. او تا سال ۱۳۹۱ خبرنگار و عکاس ماهنامه صنایع هوایی سازمان نیروهای مسلح بود و به عنوان خبرنگار و پژوهشگر تاریخ هوانوردی با سایر نشریات فارسی زبان چون مجله صف (ارگان سازمان عقیدتی سیاسی ارتش) و دو ماهنامه هواپیما و جنگ افزار همکاری داشت. در سال ۱۳۹۰ مرکز پژوهشهای نظری نیروی هوایی ارتش از او به عنوان پژوهشگر تاریخ هوانوردی دعوت به همکاری کرد و یکی از مسئولان پروژه شناسنامه تفصیلی نیروی هوایی ایران بود.
بابک تقوایی بیش از ۳۰۰ مقاله در مورد نیروهای هوایی ایران، عراق، لیبی، روسیه، اوکراین و نبرد علیه تروریسم در خاورمیانه در مجلات هوانوردی انگلیسی، فرانسوی، روسی و یونانی به چاپ رسانده است. او اکنون تحلیلگر، خبرنگار و عکاس مجله هوانوردی نظامی به نام کمبت ایرکرافت (Combat Aircraft) و همچنین خبرنگار ویژه انتشارات شپارد است.