بر اساس شهادت ناظران ما در افغانستان، ازدواج زیر سن قانونی پدیده نادری نیست اما فاصله سنی فراوان و اینکه "شوهر"غریبگل یک ملأ بوده است و همچنین به دلیل انتشار ویدئوهایی از این ماجرا توسط "فؤاد احمدی"ناظر ما در هرات، توجه رسانهها و شبکههای اجتماعی به ماجرای ازدواج اجباری غریبگل جلب شده است.
زنان محلی در حال کتک زدن و بیرون کردن پدر غریبگل از محل نگهداری او هستند. این ویدئو توسط ناظر ما اقای فواد احمدی در اختیار "ناظران"قرار گرفته است
پدران فقیر در پی کم کردن «نان خور» و کسب درآمد از فروش دخترانشان هستند
فواد احمدی: حدود ۴۰ روز پیش غریب گل، دختری شش ساله به اجبار پدرش با ملای ۵۵ ساله روستای "ابه"در ولایت هرات در مرز ولایت غور، محل زندگی آنها ازدواج کرد. در واقع در برابر یک بز، یک گونی برنج، یک کیسه چای و یک مقدار روغن به او فروخته شد.
ازدواج اجباری دختران زیر سن قانونی-طبق قانون افغانستان دختران زیر ۱۶ سال و پسران زیر ۱۸ سال حق ازدواج ندارند- بسیار رایج است، وضعیت در شرق افغانستان بغرنجتر نیز هست چرا که مردم فقیرتر و کمسوادتر هستند. تصور کنید بیشتر کنشگران حقوق زنان محلی، زنانی هستند که تنها سواد خواندن و نوشتن دارند.
پدران، دختران خود را برای کم کردن یک "نانخور"و همینطور گرفتن مقداری غذا و پول در برابر دخترشان، میفروشند. پدر غریب گل گفته است با همین اندک وسایلی که در مقابل غریب گل گرفته، توانسته حدود دو ماه خانوادهاش را بچرخاند.
بر اساس تجربه من، بیش از نیمی از ازدواجها در مناطق دورافتاده افغانستان ازدواجهای زیر سن قانونی است. اما نه رسانهها و نه پلیس توجه چندانی به این موضوع ندارند.
غریبگل نیز خوش شانس بود که من پی به داستان زندگی او بردم.
پس از آنکه پدر غریبگل او را به ملا میفروشد، ملا همراه او به فیروزکوه مرکز ولایت غور سفر میکند و در خانه یکی از آشنایان دورش ساکن میشود. شب اول زن صاحبخانه متوجه میشود که ملا شبهنگام دختر را لخت کرده و در کنار او خوابیده است. [بر اساس اعلام نظر مقامهای پزشکی بیمارستان فیروزکوه، "آسیب فیزیکی"به غریبگل وارد نشده است.]
غریبگل پس از بازداشت پدر و شوهرش در محل نگهداری موقت پیش از انتقال به خانه امن، این ویدئو توسط ناظر ما آقای فواد احمدی در اختیار "ناظران"قرار گرفته است
تاکنون هیچکس به خاطر شوهر دادن دختر زیر سن قانونی خود در افغانستان محکوم نشده است.
صبح از ملا میپرسد مگر این بچه، دختر تو نیست؟ ملا میگوید که خیر من شوهرش هستم و پدرش او را به من سپرده است. زن صاحبخانه ماجرا را با دوستی مطرح میکند و آن دوست نیز این ماجرا را به اطلاع دفتر حقوق زنان ولایت غور میرساند. این مرکز نیز این موضوع را با من در میان گذاشت.
سپس هم ملا و همچنین پدر او بازداشت میشوند. پدر غریبگل مدعی است که ملا به او قول داده بوده است تا زمانی که او بزرگتر نشده، او را به خواهرش میسپارد و کاری با او نخواهد داشت.
بر اساس قانون افغانستان هیچکس حق ندارد زیر سن قانونی ازدواج کند همچنین کسی حق ندارد افراد زیر سن قانونی به عقد دیگری دربیاورد، ملاهای مساجد که مردم برای مراسم عقد به آنها مراجعه میکنند نیز از این قانون مستثنا نیستند اما، ملاهای مساجد افراد بانفوذی هستند و تاکنون هیچکدام از آنها به این علت پیگرد قضایی نشدهاند.
در مواردی که کنشگران حقوق زنان و کودکان بسیار تلاش کردهاند توانستهاند حق طلاق کودک را از شوهرش بگیرند که این موارد طلاق نیز نادر هستند. طلاق همچنان یک تابوی بسیار بزرگ در این بخش از جامعه افغانستان است.
اما من امیدوارم که این بار، "شوهر"غریب گل به زندان محکوم شود. چرا که این موضوع بسیار مورد توجه رسانهها و شبکههای اجتماعی قرار گرفته است.
در حال حاضر غریبگل و مادرش در یک خانه امن در فیروزکوه قرار دارند.
" نگینه خلیلی مسئول دفتر حقوق زنان استان غور به من گفت تمام تلاشش را خواهد کرد تا حضانت غریب گل از پدرش پس بگیرد و او را تا ۱۸ سالگی در تحت حمایت داشته باشند.
اما نباید فراموش کرد که غریب گل تنها یک نمونه از دهها دختری است که هر روزه سرنوشت مشابهی با او دارند.خشونت ماجرایی هر روزه برای زنان در این منطقه است.
زهرا دختری که به زور در ۸ سالگیاش شوهر داده شده بود چند روز پیش توسط خانواده شوهرش در پی یک مشاجره آتش زده شد و مرد. یک زهرای دیگر نیز که او هم در کودکی به زور شوهر داده شده بود، به وسیله یک کلنگ توسط شوهرش به قتل رسیده است. ماجرای سنگسار رخ شانه که سال گذشته در همین منطقه رخ داد به موضوعی بینالمللی بدل شد.
اینها فقط داستانهایی است که ما از آنها خبر داریم. خشونتهای فراوانی در مناطق دورافتاده رخ میدهند که ما هیچگاه از آنها خبردار نمیشویم. در این مناطق قانون و دادگاه معنا ندارد مردم برای تمام مشکلات خود به آخوند مسجد مراجعه میکنند."
ازدواجها در مناطق دور افتاده افغانستان تقریباً هیچگاه به صورت قانونی صورت نمیگیرد و تنها مل ای روستا خطبه عقد را جاری میکند در نتیجه اساساً آمار دقیقی از میزان ازدواج کودکان در افغانستان وجود ندارد.
اما صندوق جمعیت سازمان ملل متحد بر اساس یک تخمین در سال ۲۰۱۱ اعلام کرده است در ۴۶٫۶ درصد ازدواجها در افغانستان دختران زیر ۱۸ سال سن دارند. این در حالی است که کنشگران حقوق زنان و کودکان این تخمین را بسیار محافظهکارانه میدانند.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان