مقاله ای از امانوئل اتولنگی – سعید قاسمینژاد* تقاطع : یک سال پیش دولت اوباما به یک قمار دست زد و با تهران معاهدهای هستهای منعقد کرد با این امید که رفتار این کشور تغییر کند و یخ رابطه دو کشور آب شود و خاورمیانه ثبات بیشتری پیدا کند. دولت اوباما در آن زمان میگفت این توافق میتواند به تغییر معادله قدرت به ضرر افراطیون و به نفع میانهروها کمک کند. حال، یک سال پس از توافق هستهای، ناگزیر باید حقیقت غمانگیز را پذیرفت: دقیقا برعکس آن امید اتفاق افتاده است و رهبر ایران علی خامنهای به تحکیم سلطه خود بر سیاست ایران ادامه میدهد.
آن عدهای که در واشینگتن مسحور رویای یک ایران جدید شده بودند باور داشتند که انتخابات امسال مجلس که اولین انتخابات پس از توافق هستهای بود موضع خامنهای را تضعیف و جایگاه روحانی، رییسجمهور نسبتا عملگراتر ایران را تقویت خواهد کرد. اما با انتخاب علی لاریجانی به ریاست مجلس شورای اسلامی و آیتالله احمد جنتی به ریاست مجلس خبرگان، این خوشبینی به سرعت به نومیدی تبدیل شد.
این خوشبینان باید میدانستند که در جمهوری اسلامی، صندوق رأی تغییر مهمی ایجاد نمیکند. در گذشته، رژیم، پاسخ نارضایتی عمومی را با خشونت میداد و هرگونه احتمال اصلاح را از بین میبرد. اما از سال ۲۰۰۹ که نزدیک بود کنترل اعتراضات عمومی از دستان رژیم خارج شود، حکومت از روشهای پیچیدهتری برای مانورهای سیاسی خود استفاده میکند.
آرای امسال مجلس شورا و مجلس خبرگان بهترین مثالها هستند. رژیم در آن زمان با گزینههای نامطلوبی روبرو شده بود: یا اجازه دهد که اصلاحطلبان به عرصه سیاسی بازگردند، یا احتمال تکرار آشوبهای سال ۲۰۰۹ را بپذیرد. اما رژیم هوشمندانه گزینه سوم را انتخاب کرد: رد صلاحیت نامطلوبترین کاندیداهای هر دو مجلس پیش از انتخابات.
تحلیلگران غربی به خاطر موفقیت نسبی گروههایی که به زحمت جزو حامیان روحانی محسوب میشدند به شادی پرداختند، بدون اینکه درک کنند تنها دلیل پیروزی ظاهری آنان این بوده که نامزدهای افراطیون را در لیستهای خود قرار داده بودند. وقتی از این زاویه نگاه کنیم، این انتخابات یک نومیدی بزرگ برای کسانی بود که باور داشتند تغییر در تهران از طریق صندوقهای رأی امکانپذیر خواهد بود.
به جای آن، حکومت روشهای جدیدی اتخاذ کرد تا تضمین کند که انتخاباتهای آینده کاملا بیمعنی خواهد بود. اول، قدرت شورای نگهبان افزوده شد و آنان توانایی ردصلاحیت نمایندگان حاضر در مجلس را به دست آوردند. نیمی از اعضای شورای نگهبان توسط خود رهبر انتخاب میشوند و نیمه دیگر توسط رییس قوه قضاییه که خود منصوب رهبر است. پس، افزایش قدرت شورای نگهبان، اطاعت کامل مجلس از دستورات رهبر را تضمین خواهد کرد. کمی پس از انتخابات، شورای نگهبان از این قدرت برای رد صلاحیت یکی از نمایندگان منتخب و طرفدار روحانی (مینو خالقی) استفاده کرد چرا که حجاب او به اندازه کافی باحیا نبود.
هم روحانی و هم رییس مجلس، علی لاریجانی، هر دو رد صلاحیت خالقی را به چالش کشیدند که نتیجهای نداشت. در عوض خامنهای توانست نهاد تازهتاسیس خود به اسم “هیأت عالی حل اختلاف را امتحان کند و مجمع تشخیص مصلحت را –که برای چندین دهه وظیفه حل اختلاف میان شورای نگهبان و مجلس را بر عهده داشت– دور بزند. ریاست مجمع تشخیص مصلحت را اکبر هاشمی رفسنجانی بر عهده دارد که سیاستمداری نسبتا واقعبین محسوب میشود که قبلا رییسجمهور بوده و از رقبای خامنهای است. همانطور که از قبل پیشبینی میشد، هیأت جدید، تصمیم ردصلاحیت نماینده مجلس را به سرعت تایید کرد. خامنهای با این کار رقبای خود را تضعیف و مجلس را خنثی کرد. مجلس که یکی از دو قوه انتخابی حکومت محسوب میشود، به عنوان یک نهاد نیمهدموکراتیک حکومتی، در تئوری میتوانست عامل اصلاحات صلحآمیز باشد.
خامنهای بارها و بارها برای تقویت قدرت خود، در سیستم سیاسی ایران تنظیمات و تغییراتی اعمال کرده است. او بر روی کاغذ از مشارکت مردم در انتخابات استقبال میکند. اما در عمل، برای جلوگیری از هر گونه تغییرات بزرگ، سیستم را دستکاری میکند. این آخرین مانور او، نمایانگر حقیقتی آزاردهنده اما ناگزیر است: پس از توافق هستهای، جمهوری اسلامی حتی بیش از پیش در دستان افراطیون قرار دارد. * امانوئل اتولنگی و سعید قاسمینژاد به ترتیب “پژوهشگر ارشد” و “پژوهشگر همکار” در “بنیاد دفاع از دموکراسیها” و “مرکز بررسی تحریمها و سرمایههای نامشروع” هستند. نسخهی انگلیسی این یادداشت روز ۱۸ جولای ۲۰۱۶ در هافینگتونپست منتشر شده است.
+55
رأی دهید
-19
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۵۷
دوستدار - استهکلم، سوئد
خامنه ای و پیروانشان به هیچ عنوان خوششان نمی اید تغییراتی را در رژیمشان به وجود اورند که سبب تضعیف قدرت خودشان شود. پس خوشحال شدم که عاقبت در این اواخر ریاست جمهوری اوباما , دولت دمکرات امریکا سیاستشان در مورد رژیم اخوندی ایران شکست خوردن.
7
33
دوشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۹
بردیا ارانی - کلن، آلمان
این ملاها صدتای این سیاستمداران غربی را میبرند لب چشمه و تشنه باز میگردانند . حالا کجای کار هستید کمی صبر کنید بیبینید از زیر عبای ملا موشک هسته ایی هم بیرون امد . . حالا همه با هم .اوباما اوباما با اونا نه با ما نه با ما ... یک اهنگ زربی هم اضافه شود تمامه ..!!!!!
3
30
دوشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
romano - تهران، ایران
کار حکومت ایران تمومه. هیچ راه پس و پیش در مقابل بزرگترین دشمن خودش یعنی مردم نداره. این حکومت دوران کودکی و جوانیش رو طی کرده و مثل هر چیز دیگه در طبیعت دوره حیاتش سپری شده. این فقط قدرت نظامی با هزاران مخالف درون خودشه مخصوصا سپاه. اون سپاهی که برادرش در شهرستان خاش کارگره اتفاقا از بزرگترین مخالفای اینهاست و این بخاطر اختلاف طبقاتی در همه سطوحه. از سال ۸۸ تا الان افراطیها همه جوره دارن قدرتشون رو به هر نوع ممکن مستحکم میکنن ولی در عمل داره دایرش کوچیک میشه (۱۰ نماینده آخوند بازور و رد صلاحیت گسترده در مجلس موندن). نمونه دیگه ترکیست اردوغان علیه نظامیها مثلا کودتا کرد و الان تمام قدرت سیاسی رو داره ولی در عمل هم اقتصاد رو باخت هم بخش اعظمی از ارتش و از همه مهمتر افراطیهاش الان بزرگترین دشمنانش رو دارن برای آینده میسازن (قول میدم نظامیها فراموش نمیکنن دلیل سعی ۴۰ ساله رژیم ایران برای تضعیف ارتش همینه میدونه بزرگترین دشمناش در ارتش هستن فکر نکنید بخاطر ایدولوژیه) حکومت ایران یک جنازه روی انبوه دست مردم ایرانه به طرف قبرستون داره میره
4
38
دوشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۹
بردیا ارانی - کلن، آلمان
[::romano - تهران، ایران::]. افرین درست فرمودید با نظر شما موافقم . این امر صابت شده است که هیچ ظلمی پایدار نیست . ظالم اندر کشتکار خویش میکاشت ظلم . ظلم و جور در مزرعه البته عصیان پرورد .!!
1
9
دوشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
تیتو تیتو - تهران، ایران
حکومت ایران یک حکومت ورشکسته هست دلیلش هم اینه که این حکومت بر اساس منافع قدرت و ثروت اشخاص بنا شد نه منافع عمومی مثل کشورهای ژاپن و کره و . که امروز زبانزد خاص و عام هستند به لحاظ سطح زندگی . کسانی که منافعشان تامین شد عرقی به وطن ندارن و با پولی که تاراج کردن وطن اصلیشان اروپا و امریکاست مردم هم گرفتار و در زندان شعارهای حکومتن و در سختی به سر میبرن . سپاهم که فقط با امریکا جنگ زرگری داره برای مردم تره هم خورد نمیکنه .
1
11
دوشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۴
Tombehtar - نیورک، ایالات متحده امریکا
ننگ بر جهان به اصطلاح ازاد که پایه های بزرگترین و اصلیترین حامیان تروریست در جهان را هر روز محکم و محکمتر می کنند جدیدترینش حمایت کامل و بی قید و شرط از رژیم تروریستی حاکم بر ترکیه است. قدرتهای جهانی برای منفعتشان از جانیها دیکتاتورها رژیمهای اپارتاید و ضد بشری رژیمهای تروریستی حمایت کرده و خواهند کرد و به فریب و دروغگویی به ملتهای خود و جهانیان ادامه خواهند داد.
1
0
سه شنبه ۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۰:۲۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.