نیوزویک: چرا ترکیه به هدف شماره یک داعش تبدیل شده است؟

سرویس بین الملل «انتخاب»؛ نیوزویک نوشت: روز سه شنبه ترکیه بار دیگر مورد حمله تروریستی قرار گرفت؛ این بار در دروازه این شهر به جهان هدف گرفته شد. فرودگاه آتاتورک استانبول بزرگترین فرودگاه این کشور است که روزانه بیش از 160,000 مسافر به آن وارد می شوند. بمب گذاران انتحاری و مسلح به اسلحه های اتوماتیک بیش از 41 نفر را کشته و نزدیک به 240 نفر را زخمی کردند.
 
به گزارش «انتخاب»، مسئولان ترکیه داعش را عامل این حمله که مشابه حمله ماه مارس به فرودگاه بروکسل بود عنوان کردند. با این حساب مجموع کشته شدگان در ترکیه در اثر حملات داعش به بیش از 200 نفر رسیده و تعداد بسیاری زخمی و آسیب دیده برجا گذاشته است.
 
این حمله همچنین سومین حمله بزرگ به استانبول، مرکز تجاری و جمعیتی ترکیه از ژانویه 2016 تا کنون بوده است. هرچند هویت حمله کنندگان همچنان اعلام نشده، داعش از شهروندان ترکیه ای که در سوریه برای این گروه جنگیده اند، و همچنین از عاملین خارجی برای حمله به ترکیه استفاده کرده است.
 
در این حمله داعش هدف جدیدی را انتخاب کرد؛ این گروه پیشتر به تظاهرات سیاسی، محل اعتراضات مردمی، توریست ها، شهرهای مرزی، و نیروهای امنیتی ترکیه حمله کرده بود. حملات داعش در ترکیه مطابق با اهداف این گروه متنوع بوده است. این گروه در حملاتی که درون مرزهای ترکیه اجرا کرده پایتخت و شهرهای حساس کردنشین را انتخاب کرده تا تنش های داخلی را افزایش داده و اعتماد به دولت این کشور را تضیف کند.
 
داعش زمانی که قصد افزایش تسلطش بر شام را داشت، شهرهای مرزی را انتخاب کرد تا جبهه تازه ای با ترکیه باز کرده، و این کشور را به حمله به مواضع داعش تحریک کند و تعادل شکننده میان تلاش هایی روسی و آمریکایی را تضعیف کند. این گروه تروریستی با حمله به مراکز حضور توریست ها در استانبول از یک سو هدف آسیب به تصویر و اقتصاد ترکیه را دنبال می کرد، و از سوی دیگر در زمانی که در حال از دست دادن مناطق تحت تسلط خود در سوریه و عراق است، پیامی به جهان فرستاده و توانایی ها و پیچیدگی در حملات خود را به رخ بکشد.
چرا ترکیه؟
هرچند داعش چند حمله گسترده در کشورهای اروپایی را اجرا کرد، اما اخیرا فعالیت های خود را به ویژه در سال گذشته در ترکیه افزایش داده که شامل 6 حمله بمب گذران انتحاری و یک ماه نبرد با پرتاب راکت بوده که سابقه نداشته است. احتمالا چند عامل در این مسئله دخیل بوده اند. مرز ترکیه با سوریه و عراق بیش از 1250 کیلومتر است که بخشی از آن همچنان تحت کنترل داعش قرار دارد. این گروه از این مرز برای قاچاق شبه نظامیان، اسلحه، تجهیزات و منابع در تمام طول جنگ داخلی سوریه استفاده کرده است.
 
همچنین ترکیه میزبان بیش از 2.5 میلیون نفر پناهنده از این دو کشور است و توانایی محدودی برای بررسی سابقه این افراد پیش از اجازه ورود به این افراد است. نیروهای داعش و همچنین پ ک ک خود را تحت عنوان پناهجو پنهان کرده و از این راه عوامل خود را برای حمله به ترکیه فرستاده اند.
 
همچنین از زمانی که جنگ داخلی سوریه آغاز شد همراه با سیاست درهای باز ترکیه به روی پناهجویان و گروه های شورشی ضذ اسد بود و باعث شکل گیری شبکه ای از گروه های شبه نظامی مختلف از جمله جهادی ها در این کشور شد. قرار داشتن ترکیه در چهار راه جهادی های قفقاز و آسیای میانه و همچنین اروپایی که ترکیه را برای وارد شدن به میدان نبرد در سوریه و عراق انتخاب کرده اند، در هدف قرار گرفتن ترکیه تاثیر بسیاری داشته است.
 
از این رو ترکیه در دسترس ترین کشور عضو ناتو و هدفی مهم برای داعش بوده است. از آنجا که برای انجام حملات گسترده در کشورهای اروپایی و آمریکا نیاز به گذشتن عاملان داعش از بازرسی ها و نیروهای حفاظتی زیادی دارد، حمله به توریست ها و هیات های دیپلماتیک این کشورها در ترکیه به جای آن انتخاب شده که انجام آن برای تروریست ها بسیار ساده تر است. به همین خاطر بازگشت شبه نظامیان خارجی در ترکیه بیش از نقاط دیگر جهان احساس می شود.
 
باجود اینکه ترکیه حملات خود به داعش را افزایش داده و اقدامات کنترل مرزی را بالا برده، احتمال بسیار می رود ارتباط اعضای داعش با عاملان قاچاق در نزدیکی مرز ترکیه همچنان محفوظ باشد و مخفیانه تر شده باشد. از آنجا که ترکیه از دهه 1980 با سازمان های تروریستی داخلی و بین المللی مختلفی برخورد داشته، بسیاری از شهروندان آن دیدگاه افراطی پیدا کرده اند و داعش استفاده بسیاری برای جذب نیرو و ایجاد شبکه جهادی ها در این کشور کرده است.
 
نویسنده: دروک ارقان، تحلیلگر امنیتی در مرکز مطالعات اقتصادی و سیاست خارجی در استانبول
+30
رأی دهید
-7

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۵
    اسب آتش - سیدنی، استرالیا

    پر روها حالا میخوان عضو اتحادیه اروپا هم بشن!
    12
    41
    شنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۵ - ۱۸:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    مهرداد2538 - تهران، ایران

    پشت همهء این خیمه شب بازیها اردوغان هست. برای اینکه وانمود کنه ترکیه نه تنها با داعش همکاری نمی کنه بلکه مورد تنفر این گروه نیز هست. ولی اسنادی که اخیرا در مورد رابطه اردوغان و پسرش با سران داعش منتشر شد و همچنین پشتیبانیهای دیگر لجستیکی و فیلمهای هوایی گرفته شده توسط جنگنده های روسی از تانکرهای نفتی داعش که عازم ترکیه بودند دیگر حنای ترکیهء اردوغان را در دنیا بی رنگ کرده.
    13
    77
    شنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۹
    بردیا ارانی - کلن، آلمان
    خرکی ببخشید . حرکی رفیق داله *یعنی کرکس * خوراکش گوشت مرداله . در ضمن رفیق نیمراه سزاوار همین است . با پوزش از مردم بیگناه که قربانی سیاستهای یک بز چران میشوند .
    2
    6
    شنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۵ - ۱۹:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirir - تهران، ایران

    باز عده ای جمع شدن درباره تورکیه زر مفت بزنن. تا کی؟ تروریست پرستها حکومت این لایق شما بدبختهای بخیله.
    38
    9
    شنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۵ - ۲۳:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    nimaaa - نیویورک، ایالات متحده امریکا
    [::مهرداد2538 - تهران، ایران::]. لطف کنیددر مورد اخباری که اطلاعات دقیقی ازش ندارید مطلب ننویسد اتهامی که به ترکیه از طرف دولتهای غربی و شرقی وارد میشه در مورد اتهام همکاری با جبهة النصرة هست و نه داعش پیشنهاد میکنم به جای ترک ستیزی و آنارشیسم به فکر مشکلات جامعه فلک زده ایران باشیید
    13
    7
    یکشنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۵ - ۰۵:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    raha1984 - هامبورگ، آلمان
    وای از دست این جماعت با داستان پردازی ہاشون انگاری نوہ و نتیج ہای چرچیل ہستن دکترای پولتیک دارن !! ہیچ اخباری از تمام و دنیا ہیچ سیاستمداری تا حالا این ادعا رو نکردہ کہ ترکیہ با داعش دستی پشت پردہ دارہ بہ غیر از کردہای خائن تروریست
    7
    9
    یکشنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.