محققان ایرانی میگویند که سرطان سومین عامل مرگ در ایران است که هزینه مستقیم و غیر مستقیم سالانه آن به سه میلیارد دلار میرسد.
دکتر پدرام فدوی و دکتر علی مطلق در تحقیقی که در بزرگترین کنگره سرطان دنیا در آمریکا ارائه شده، به دلایل افزایش موارد سرطان در ایران و راهکارهای بهبود مراقبت از بیماران سرطانی در ایران پرداختهاند.
بر اساس این تحقیق، در حال حاضر متوسط احتمال بروز سرطان در مردان ۱۳۴ و در زنان ۱۲۸ در صد هزار نفر است که از متوسط جهانی کمتر است (۲۰۵ و ۱۶۵). در ایران تقریبا سالی ۸۵ هزار مورد جدید سرطان تشخیص داده میشود که تا سال ۲۰۳۰ به ۱۵۶ هزار مورد افزایش خواهد یافت.
بر اساس گزارشهای سازمان بهداشت جهانی، انتظار می رود که سرطان در جهان در دو دهه آینده افزایش چشمگیری پیدا کند و ایران هم از این امر مستثنی نیست.
در این تحقیق، سه دلیل اصلی برای افزایش موارد ابتلا به سرطان در ایران مطرح شده است.
اول آنکه متوسط طول عمر در ایران در چهار دهه گذشته افزایش یافته و از ۵۸.۳ به ۷۳.۸ افزایش یافته که از متوسط جهانی (۷۰.۸) بهتر است. روشن است که افزایش سن بر احتمال ابتلا به سرطان میافزاید بنابراین یکی از دلایل افزایش سرطان در ایران ناشی از افزایش طول عمر است.
دلیل دوم آلودگی محیط زیستی است، آلودگی هوا و مصرف بیش از حد از سوختهای فسیلی سبب شده تا مصرف سوخت یک و نیم برابر متوسط جهانی، تولید دی اکسید کربن یک و نیم برابر متوسط جهانی، و میزان ذرات معاق هوا تقربا دو برابر متوسط جهانی باشد.
دلیل دیگر سبک زندگی ناسالم است؛ یازده درصد ایرانیان دخانیات مصرف میکنند، ۹۰ درصد به اندازه کافی میوه تازه و فیبر نمیخورند و نزدیک به نصف (۴۲ درصد) جمعیت تحرک کافی ندارند و ورزش نمیکنند.
بر اساس این تحقیق، (صرف نظر از سرطانهای پوست غیر ملانوما) شایعترین سرطانها در ایران، در مردان سرطان معده، پروستات، مثانه و روده بزرگ هستند،. در زنان، پستان، روده بزرگ و معده شایعترین هستند.
اما در حالیکه طول عمر پنجساله مبتلایان به سرطانهای پستان و روده بزرگ در ایران به ترتیب ۷۱ و ۴۱ درصد است این میزان در آمریکا ۸۹ و ۶۵ درصد است.
از این رو با توجه با افزایش موارد سرطان نیاز مبرمی به افزایش خدمات و بهیود امکانات برای درمان سرطان در ایران وجود دارد.
به گفته محققان وزارت بهداشت، ایران برنامه هایی برای بهبود زیر ساختهای مراکز سرطان، توسعه استانداردها و سیایتها و افزایش منابع انسانی در دست اجرا دارد تا مراکز غربالگری و درمان سرطان را افزایش دهد و کادر درمانی و بهداشتی بیشتری را آموزش دهد.
در ایران برای شیمیدرمانی در بخش دولتی ۷۰ مرکز سرپایی و ۱۰۰ مرکز برای بستری وجود دارد که به ترتیب هشتصد و دو هزار تخت دارند.
قرار است در سال ۲۰۱۶، مراکز شیمی درمانی سرپایی به دو برابر افزایش پیدا کند.