نمایی از مقبره حکیم عمر خیام، فیلسوف، ریاضی دان و شاعر نامی ایران در شهر نیشابورآیینهای بزرگداشت حکیم عمرخیام، فیلسوف، ریاضی دان، تنظیم کننده تقویم جلالی و رباعی سرای برجسته ایرانی در ایران و سراسر جهان برگزار شده است.
عمر خیام شناخته شدهترین شخصیت فرهنگی ایران در غرب است و ترجمه آزاد فیتزجرالد از رباعیات خیام چنان با استقبال گسترده دوستداران ادبیات روبرو شده که سینمای هالیوود نیز برای جلب مخاطبان، نه تنها زندگی نامه عمرخیام را به تصویر کشید، بلکه رباعیات او بستر پیشبرد رویدادهای فیلم شدهاند.
محافل ادبی "باشگاه عمرخیام" در اروپا و آمریکای سده نوزدهم تا اوایل سده بیستم که بر محور رباعی خوانی شکل گرفته بود، به دلیل همسویی با ذائقه فلسفی غرب در آن دوران چنان گسترشی یافته بود که به ادبیات فاخر آن دوران غرب نیز راه یافته بود.
رمان مشهور یولسیس جیمز جویس و بابا لنگ دراز جین وبستر، دو نمونه برجسته ادبیات غربی هستند که به رباعیات یا باشگاههای عمرخیام اشاره داشتهاند.
سینمای هالیوود نیز از همان آغاز راه برای جلب مخاطبانی که خوش مشربی فلسفه خیام را خوش آمده بودند خیام و رباعیاتش را دستمایه ساخت فیلم کرد.
"سوگند عاشقان" و "عمر خیمه ساز" سال ۱۹۲۲ نخستین فیلمهای هالیوودی با درونمایه خیام و رباعیاتش بود. استقبال از این فیلمها، هالیوود را ترغیب کرد تا دو سال بعد، بار دیگر فیلمهایی با درونمایه خیامی بسازد.
این تاثیر از خیام با ساخت فیلمهای پرفروشی همچون "پاندروا و کشتی افسانهای" ۱۹۵۱ و سپس فیلم "عمر خیام" ۱۹۵۷ ادامه یافت که "دوئل زیر آفتاب" با بازی "گریگوری پک" مشهورترین آن است.
از دهه شصت میلادی تا سال ۱۹۹۵، خیام و رباعیات او از هالیوود حذف شد، که گفته میشود جنگ سرد یکی از عوامل حذف عنصر خوش مشربی خیام بوده است.
خوانش یک رباعی خیام در فیلم هالیوودی "بی وفا" عنصر تعیین کننده تغییر داستان این فیلم بود. استقبال از این درونمایه باعث شد سریال سازان هالیوود بار دیگر به سراغ خیام و رباعیاتش بروند که سیتکام "بیگ بنگ تئوری" نمونه آن است.
به گفته یک جامعه شناس آمریکایی فلسفه "خوش باشی" خیامی، راهگشای زندگی انسان در همه دوران هاست.
+33
رأی دهید
-0
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۶۴
سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی
دین و مذهب درست به همراه اخلاق نیکو بستر شعر و ادبیات و عرفان را میگستراند، همانطور که در تاریخ هم بررسی شده در ایران زمین و در دوران باستان ایرانیان در ضمینه شعر و فرهنگ و هنر فقط ارژنگ و مانی را داشته اند که با توجه به مطالب باقی مانده از ان دوران باز هم این مطالب چندان ژرفای ادبی نداشته اند اما میبینیم که پس از ورود اسلام به سرزمین فارس ، ایران به مهد علم و دانش و فلسفه تبدیل میشود و به نا به گواه تاریخ که به هیچ وجه قابل رد کردن ان نیست ، تمامی اُدبا و شعرا و فلاسفه دوران ایران پس از اسلام تا اوایل قرن نهم هجری یعنی درست تا قبل از وررود صفویان همگی مسلمانان ( اهل سنت) بوده اند نظیر فردوسی و حافظ و سعدی و رودکی و عمر خیام و تبریزی و مولانا و بلخی و ابن ماجه قزوینی و مسلم نیشابوری و کرمانی و سرخسی و هزاران عالم دین و ادب که مجال ذکرشان نیست ، اما متأسفانه امروزه به خاطر عدم مطالعه توسط جوانان تازه به دوران رسیده ، و عدم اگاهی انان از تاریخ پر فراز و نشیب علم و ادب ایران ، انها مسلمانان ( اهل سنت ایران) را مورد هجمه گستاخانه و توهین های رکیک قرار میدهند
43
11
جمعه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۵
farahnoush - ساری، ایران
جز تاسف چه می توان گفت !!! تمام کتب علمی و پزشکی و ادبی و فلسفی دانشمندان ایران قبل اسلام ، یونان و روم در دانشگاه جندی بیشابور موجود بود . که توسط ایرانیان مسلمان به عربی ترجمه شد و بعد اصل کتابها توسط مسلمانان ی همچون تو نابود شد !!!! تا امروز به کنایه بگویند ایران در قبل اسلام هیچ نداشت ! مسلمان جان شما هزار و یکشب شاهکار ادبیات عرب را از ساسانیان گرفتید ! مساجد ایران که شاهکار معماری اسلامی جهان است همه بر روی اتشکده های ایران بِنَا شده است و معماری اسلامی که امروز در جهان میشناسند همان معماری سبک پارتی که توسط إشکانیان ابداع و ساسانیان تکمیل شد . فردوسی کبیر شاهنامه از روی خداینامک ساسانیان نوشته است . در موسیقی و شعر در زمان خسرو پرویز ایران سرامد جهان بود . به طوری که در کتب همان هایی که تو از انها بعنوان فخر اسلام سنی یاد می کنی همچون نظامی ، جامی ، عطار ،خیام و . به وفور دیده شده بود . اصلا به خودت زحمت داده ای اشعار این شاعران را مطالعه کنی !!! در هیچ کدام از اینها از خلفیه دوم مسلمین سخنی گفته نشده است ! اتفاقا از ایران قبل [::سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی::]
23
26
جمعه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
سعید یوسفی - کیف، اوکراین
سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی. دوباره جنابعالی اظهار ....کردی؟؟؟ آی کیو اولا تهاجم اعراب به سرزمین پارس علاوه بر کشتار و قتل عام ایرانیان شامل نابودی دانشگاه ها و کتابخانه ها و دیگر مظاهر تمدن هم شد. دوما ، اگه خیلی تاریخ رو میفهمی پس یه نگاه به زندگی ایرانیان قبل از اسلام هم بکن. سوما ، چرا شما مسلمانان راستین با 1/5 میلیارد جمعیت در هیچ جایی از دنیای علم و ادب و فرهنگ و هنر نیستین؟ در قرن 21 اوج شعور و توانایی ذهنی رو در مفتیان مسلمان شما داریم میبینیم و فرهنگ و هنر و تمدن رو در برادران راستین مسلمان شما مثل القاعده ، طالبان ، داعش و بقیه موجودات مشابه تبلور کرده و سرریز شده.
24
26
جمعه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۵
farahnoush - ساری، ایران
قبل اسلام به وفور سخن گفته شده است .
21
12
جمعه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
romano - تهران، ایران
[::سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی::]. دوست حقوق بگیر که مف دماغ بز عربستانی مورد پرستش ات است چرا چون چیزی ضد ایرانیست. اول از همه اینکه خیام اتفاقا نه شیعه بود و نه سنی خیام انسان بود آرزویش مانند همه اهل متصوفه تاریخ ایران انسان بود است نه فروش زن یزدی و کنیز و حوض اسید دوم اینکه اتفاقا با خواجه نصیر و حسن صباح (شیعه ۷ امامی نزاری ) دوست کودکی و دوستان دبستانی و برادر پیمانی بودند (احتمالا در مدرسه مفتیهای سنی عربستان نبودند). آخر ماجرا چون توضیح دادن به تو صرف بیفایده وقته خدا رو شکر که این بزرگان در مادر ایران بودند و هستند چون اگر به اصطلاح شما مردم قبر پرست رافضی ایران نبودند و شما بودید بعد احتمالا الان قبر شریف این جواهرات علم و ادب و انسانیت به اسم شرک با زمین صاف شده و یک محل اجابت تاسیس شده بود! در پایان برای مردم ایران نسخه مطالعه نپیچ که به تنهایی کل تاریخ علم رو یدک کشیدن دوم به اندازه کل کشورهای شما تحصیل کرده دارن سوم اینکه از صدر اسلام هزاربار سر قدرت جنگیدن ولی نه شیعه کشی کردن و نه سنی کشی ضمنا صرف و نحو و قرآن و همه چیزتونو براتون نوشتن.
7
22
جمعه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۷
دایره مینا - کراکف، لهستان
دعوای کامنت گذاران بالائی به کنار !تنها باید اشاره ای کنم به این که رُمان جیمز جویس یولسیس !!!نیست و اولیس- یا اولیسه- است که در آن از بسیاری از تمثیل ها و اشارات استفاده کرده است تا اودیسه ُ هومر - مورخ یونان باستان - را در فضائی مدرن تر به همراه پنه لوپه و تلِماکوس به ما دوباره تداعی کرده وبه روش نوینی باز نماید و آنها را بطور شگفت انگیزی به همراه خود - ددالوس و بلوم - در یک روز روی صحنهُ دوبلین معاصر -با اشاراتی از تاریخ آن - می آورد !البته اگر 'چهرهُ یک هنرمند در جوانی' و 'دوبلینی ها' را هم در کنار این اثر بگذاریم می توان به درک درست وبهتری از این نابغهِ پولیگلوت و افکارش رسید !
6
0
جمعه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۵:۲۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.