تاریخچه قُمپز در کردن!

مشرق: گاهی در محاوره روزمره عباراتی را می شنویم که معنی و تاریخچه آن را نمی‌دانیم. به عنوان مثال بارها شنیده‌ایم که «فلانی قمپوز در می‌کنه» یا «فلانی قمپوز در کرد.»
 
قمپز در کردن از کجا آمده است؟ قمپوز در اصل «قپوز» بوده است که نام توپی است که عثمانی‌ها در سلسله جنگ‌هایی که با ایران داشته‌اند مورد استفاده قرار می‌دادند. این توپ اثر تخریبی نداشت چرا که در آن از گلوله استفاده نمی‌شد و فقط از باروت و پارچه‌های کهنه که با فشار درون لوله توپ جای می‌دادند تشکیل شده بود. هدف از استفاده آن ایجاد رعب و وحشت در بین سپاهیان و ستوران بوده است.
 
در جنگ‌های اولیه بین ایران و عثمانی این توپ نقش اساسی در تضعیف روحیه سربازان ایرانی داشت ولی بعدها که دست آنها رو شد دیگر فاقد اثر اولیه بود و هر گاه صدای دلخراش این توپ به صدا در می‌آمد، سپاهیان می‌گفتند: «نترسید قمپوز درکردند.»
+86
رأی دهید
-0

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۸
    سلام لبخند - تهران، ایران
    یه سئوال علمی : ایا در سریال دائی جان ناپلئون . در وسط تعریف جنگ کازرون . ایا * قمپوز * در شد ؟
    5
    20
    ‌چهارشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۸
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو

    با تشکر به سایت ایرانیان یو کی بابت انتشار این مطلب مفید. قپوز در اصل آلت موسیقی شبیه دوتار در بین ملتهای تورک و از جمله تورکهای آزربایجان است که از جایگاه ویژه ای برخوردار است. جایگاه بلند مرتبه شعر و موسیقی و فرهنگ در بین ملتهای تورک بحدی بلند است که در اسطوره تورکهای اوغوز - دده قورقوت(راوی حماسه) به قپوز (ساز) دوتار خود سوگند یاد می کند.کلمه قپوز از ریشه کلمه قوپ در زبان تورکی(بمعنای هزیمت یعنی بسرعت از جای خود کنده شدن ) است. ریتم سریع و برخورد زخمه بر سیم قپوز نزد حماسه سرایان ملتهای تورک در به تصویر کشیدن حال و هوای سرشت ماجراجویانه انسان و تداعی طبیعت سرکش و اسب یعنی این یار دیرینه ما انسانها و جلوه گری آتشی است که از برخورد نعل اسبان تیز تاز با سنگها پدید می آید. این کلمه و این ساز و فرهنگ دیرینه داستانسرایی حماسی ملتهای تورک به فرهنگ داستانسرایی تورکهای شامانیست باز می گردد. آنچه که صدها سال بعدتر در اروپا به شکل Trubadur به فرهنگ و زبان کشورهای اروپایی راه پیدا کرد .
    46
    15
    ‌چهارشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    دژمن الله - روسیه، روسیه

    ا "ترک" (توووووورک!!!!) قوم و قبیله است و ملت نیست، معنی ملت (که در اصل معنی مذهب و دین می داده و بعدها در معنی شهروندان تابع یک کشور به کار رفته) با معنی قوم و طایفه و شاخه های نژادی تفاوت داره! مثلا ملت ترکیه تشکیل شده از اقوام کرد و ترکمن و عرب و ترک زبانان آناتولی. ملت ایران تشکیل شده از اقوام ایرانی کرد و بلوچ و لر و ترکمن و قشقایی و فارسی زبانان و ترک زبانان و .
    5
    38
    ‌چهارشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.