گل مژه مانند جوش در لبه یا نزدیکی پلک و به دلیل بسته شدن یکی از غدد چربی بروز می کند که عفونی شده است. در این صورت منطقه ی مورد نظر قرمز و برجسته، دردناک و ملتهب می شود و علائمی مانند التهاب ملتحمه ی چشم را بروز می دهد.
گل مژه یک بیماری رایج پلک چشم است که در سنین مختلف بروز می کند. گل مژه که نباید آن را با شالازیون (برآمدگی پلک که یک توده ی داخلی پلک است) اشتباه گرفت، می تواند در قسمت داخلی یا خارجی پلک بروز کند و معمولا در اثر یک عفونت باکتریایی ناشی از بسته شدن غدد چربی بروز می کند.
این توده های دردناک برای بینایی خطرساز نیستند، اما باعث بروز نگرانی در هر فردی می شوند.
در حالت عادی نیازی به درمان پزشکی نیست و بسیاری از این گل مژه ها به خودی خود برطرف می شوند. در این شش واقعیت در خصوص پیشگیری و بهبود این توده های مزاحم را عنوان می کنیم.
دست ها و صورت تان را به طور مرتب شستشو دهید
برای رعایت بهداشت روزانه، حتما دست هایتان را به طور مرتب بشویید، چون دستمالی کردن چشم ها با دست های آلوده ممکن است باعث بروز انسداد اولیه در غدد ترشح کننده ی چربی پلک شود. بنابراین لازم است که قبل از دست زدن به چشم ها از تمیز بودن دست هایتان مطمئن باشید. توصیه می کنیم روزانه دست هایتان را با آب و صابون تمیز شستشو دهید.
توجه داشته باشید که علاوه بر دست های کثیف و آلوده، پلک های کثیف نیز باعث بروز این مشکل می شوند. بنابراین شستشو و تمیزی صورت با آب و صابون یا ژل های تمیز کننده را فراموش نکنید. یادتان باشد که بقایای مواد آرایشی صورت نیز باعث انسداد و آبسه ی غدد چربی می شوند. در نتیجه لازم است که هر روز با دقت، آرایش صورت و چشم هایتان را پاک کنید.
لنزهای تماسی را تمیز کنید
خیلی از افراد از لنزهای تماسی برای بینایی بهتر استفاده می کنند. اگر شما هم جزو این دسته افراد هستید باید بدانید که عدم رعایت بهداشت لنز خطرات جدی برای سلامتی به همراه دارد. به گفته ی محققان مایوکلینیک اگر از مایع لنز مناسب برای تمیز کردن استفاده نکنید و یا با انگشتان کثیف به آنها دست بزنید، بهانه ای برای بروز گل مژه ایجاد کرده اید.
محققان مایوکلینیک توصیه می کنند چنانچه دچار گل مژه شده اید بهتر است تا بهبودی کامل، از گذاشتن لنزهای تماسی خودداری کنید. بهتر است در این ایام از عینک استفاده کرده و تماس با چشم ها را محدود کنید. هنگام استفاده از لنزها به تمیزی دست ها و لنزها اهمیت بدهید.
خوددرمانی ممنوع!
توصیه می کنیم از خوددرمانی گل مژه بپرهیزید. این توده های دردناک و بدشکل در عرض چند روز به خودی خود خالی شده و از بین می روند. بنابراین نیازی به تسریع روند بهبود نیست. در غیر این صورت و با درستکاری آنها اوضاع را بدتر خواهید کرد.
محققان استرالیایی توصیه می کنند که از لمس، مالیدن و فشار دادن گل مژه ها بپرهیزید، چون این کار باعث انتشار بیشتر عفونت می شود. به عقیده ی این محققان، تخلیه گل مژه در موارد نادری نیاز هست و این کار را باید به عهده ی متخصصان پوست گذاشت.
برخی بیماری های زمینه ای باعث تشدید مشکل می شوند
برخی افراد بیشتر از بقیه در معرض ایجاد گل مژه قرار می گیرند. به گفته ی محققان مایوکلنیک افرادی که به عنوان مثال از مشکل بلفاریت (التهاب مزمن لبه ی پلک) یا رزاسه (قرمزی مزمن صورت) رنج می برند، بیشتر در معرض ابتلا به گل مژه قرار می گیرند.
اگر شما عادت به مالیدن چشم هایتان داشته باشید، بیشتر دچار گل مژه خواهید شد. به همین دلیل است که کودکان بیشتر از افراد بزرگسال درگیر گل مژه می شوند. دلیل آن نیز به گفته Healthline ناشی از مالیدن چشم ها با دست های کثیف و آلوده است.
بهترین درمان آب ولرم است
اگر دچار گل مژه شده باشید، احتمالا برای خلاص شدن از شر آن عجله خواهید داشت. بنابراین اقدام به استفاده از کرم ها یا قرار دادن یخ برای کاهش درد خواهید کرد. اما به گزارش Healthline بهترین کار، قرار دادن گاز استریل ولرم یا یک چای کیسه ای ولرم است.
در واقع بهتر است از یک پارچه ی تمیز و استریل برای کاهش انتشار آلودگی و باکتری ها استفاده کنید. یادتان باشد که از همان دستمال تمیز یا چای کیسه ای روی هر دو چشم استفاده نکنید، چون در غیر اینصورت خودتان باعث انتقال و تکثیر آلودگی و چرک خواهید شد.
درمان خانگی گل مژه
سایت Healthline آموزش های روشنی برای درمان گل مژه ارائه داده است. طبق گفته ی متخصصان، بهترین درمان با محلول آب ولرم شروع می شود. به این ترتیب که یک دستمال تمیز را به آب ولرم (نه داغ) آغشته کرده و به مدت 5 تا 10 دقیقه روی چشمی که دچار گل مژه شده است قرار دهید.
همچنین می توانید از تی بگ نیز استفاده کنید. برای این کار کافیست چای کیسه ای را داخل یک فنجان آب جوش انداخته و سپس آن را خنک کنید. چای کیسه ای خیس و ولرم را به مدت 10 دقیقه روی چشم تان قرار دهید. یادتان باشد که یک چای کیسه ای را روی هر دو چشم قرار ندهید و برای هر یک از چشم ها، چای کیسه ای تازه ای استفاده کنید.