فیزیکدانان بلژیکی: هر دو طرف در مورد سقوط هواپیمای روسی دروغ می‌گویند

به کارگیری محاسبات فیزیکی برای تفسیر و اظهار نظر در مورد حوادث جاری و به خصوص رویدادهای سیاسی، روش معمولی نیست. اما تام فان دورسلائر و جیوانی لاپنتا دو فیزیکدان دانشگاه لوون در بلژیک با استفاده از روش‌های ساده مکانیک نیوتن در وبلاگ این دانشگاه معروف بلژیکی نشان داده‌اند که هم توضیحات ترکیه و هم توضیحات روسیه از نحوه سقوط جنگنده روسی نادرست است.
 
این دو با استفاده از ویدیویی که از صحنه سقوط جنگنده و همینطور نقشه‌های پروازی که توسط دولت‌های ترکیه و روسیه منتشر شده، در مطلبی که روی وبلاگ دانشگاه لوون منتشر شده می‌گویند توضیحات هیچیک از این دو کشور درست نیست.
اطلاعات منتشر شده: دولت و نیروهای مسلح ترکیه می‌گویند خلبانان جنگنده روسی به چندین هشدار مکرر در مورد ورود هواپیما به حریم هوایی ترکیه بی‌توجهی کرده‌اند. ارتش ترکیه اعلام کرد در فاصله پنج دقیقه به این جنگنده ده بار هشدار داده شده و پس از بی‌توجهی به این هشدار‌ها نخست‌وزیر ترکیه شخصا دستور سرنگون کردن جنگنده روسی را صادر کرده است. مقامات ترکیه می‌گویند این جنگنده هفده ثانیه در حریم هوایی آن کشور بوده‌اند.
و اما بررسی علمی: در ویدئوی این حادثه که روی شبکه اینترنت منتشر شده می‌توان دید که یکی از دو جنگنده روسی مورد اصابت قرار گرفته و پس از حدود ۳۰ ثانیه سقوط می‌کند.
دو فیزیکدان دانشگاه لوون در مطلب خود می‌نویسند: چون حرکت عمودی فقط به قوه جاذبه بستگی دارد از روی سرعت و مسیر سقوط جنگنده می‌توان محاسبه کرد که در ارتفاع حداثل ۴۵۰۰ متری پرواز می‌کرده است. این رقم با ادعای دولت ترکیه که اعلام کرده جنگنده روسی در ارتفاع ۵۸۰۰ متری پرواز می‌کرده است انطباق دارد. از روی نقشه‌ای که دولت ترکیه منتشر کرده می‌توان دید جنگنده روسی در فاصله هشت کیلومتری از نقطه‌ای که مورد اصابت قرار گرفته سقوط کرده است، به عبارت دیگر جنگنده روسی از لحظه اصابت تا سقوط هشت کیلومتر را طی کرده است. یک ضرب و تقسیم ساده نشان می‌دهد که سرعت اصلی جنگنده در لحظه اصابت حدود ۹۸۰ کیلومتر در ساعت بوده، که برای پرواز در آن ارتفاع عادی است. تا این بخش از ارزیابی و محاسبات ظاهرا مشکلی وجود ندارد.
این دو فیزیکدان در بخش بعدی محاسبات سرعت جنگنده روسی را با مسافت دو کیلومتری مقایسه می‌کنند که طبق نقشه منتشر شده توسط ترکیه این جنگنده آن را طی کرده است. اولین تفاوت اینجا آشکار می‌شود.
جنگنده‌ای که با سرعت ۹۸۰ کیلومتر در ساعت حرکت می‌کند مسافت ۲ کیلومتری را در ۷ ثانیه طی خواهد کرد و نه آنطور که مقامات ترکیه می‌گویند در ۱۷ ثانیه. اگر طی این مسافت ۱۷ ثانیه طول کشیده قاعدتا سرعت جنگنده می‌بایست ۴۲۰ کیلومتر در ساعت باشد. ویدئوی حادثه نشان می‌دهد که چنین چیزی واقعیت ندارد. بنابراین فیزیکدان‌ها تا این مرحله از محاسبات خود در ادعای دولت ترکیه یک ایراد پیدا کرده‌اند: فیزیکدان‌ها: ۱، ترکیه: ۰
نقشه‌ای که ترکیه منتشر کرده استارتش ترکیه می‌گوید در فاصله پنج دقیقه ۱۰ بار به جنگنده روسی هشدار داده است. جنگنده‌ای که با سرعت ۹۸۰ کیلومتر در ساعت حرکت می‌کند ظرف پنج دقیقه حدود ۸۰ کیلومتر را طی خواهد کرد. دو فیزیکدان دانشگاه لئوبن، براساس این شواهد نتیجه‌گیری می‌کنند «نیروی هوایی ترکیه چطور می‌توانست پیش‌بینی کند که جنگنده روسی قرار است چنین مسافت طولانی را طی کرده و وارد حریم هوایی ترکیه شود؟ جنگنده‌ها هواپیماهای بسیار پر تحرکی هستند و این جنگنده روسی نیز می‌توانست در آخرین لحظات از حرکتش مسیر خود را تغییر داده و وارد حریم هوایی ترکیه نشود. در نتیجه هشدار‌ها به خلبانان روسی در لحظه صدور آنها صرفا گمانه‌زنی بوده‌اند.»
براساس این محاسبات هشدارهای ترکیه در زمانی صورت نگرفته که جنگنده روس در حریم آن کشور بوده است. مگر آنکه پرسنل پدافند هوایی ترکیه می‌توانند با چنان سرعت غیرممکنی صحبت کنند که طی هفت ثانیه ده بار هشدار بدهند. این ایراد دیگری است که فیزیکدان‌ها در توضیحات دولت ترکیه پیدا کرده‌اند: فیزیکدان‌ها: ۲، ترکیه: ۰
نقشه‌ای که وزارت دفاع روسیه منتشر کرده؛ خط قرمز سوخوی روسی است و خط آبی اف ۱۶ ترکیهدر یک چنین اختلاف‌هایی هیچگاه تمام تقصیر برعهده یک طرف نیست. در عرصه ژئو پلیتیک حقیقت همواره سیال و معمولا چند پهلو است.
 
در نقشه‌ای که روسیه منتشر کرده می‌توان دید که جنگنده آن کشور پس از اینکه مورد اصابت قرار می‌گیرد جهت حرکت خود را ۹۰ درجه می‌چرخاند که در عمل غیرممکن است. به گفته فیزیکدان‌های دانشگاه لئوبن این حالت فقط در صورتی محتمل است که ضربه به هواپیما نیرومند‌تر از گرانیگاه جنگنده بوده باشد.
فیزیکدان‌ها در توضیح خود می‌نویسند: «تغییر ۹۰ درجه در مسیر حرکت جنگنده فقط تحت تاثیر اصابت شئی محتمل است که بسیار سنگین‌تر و یا سریع‌تر از خود هواپیما باشد.»
از این بخش از محاسبات می‌توان نتیجه‌گیری کرد که برخلاف ادعای دولت روسیه این جنگنده فعالانه قصد نداشته از ورود به حریم هوایی ترکیه پرهیز کند.در نتیجه تا این قسمت از محاسبات می‌توان گفت: فیزیکدان‌ها: ۳، ترکیه: ۰، روسیه: ۰
مسلما هر کسی بنابر ملاحظات سیاسی‌اش می‌تواند از این محاسبات نتیجه‌گیری خاص خود را بکند. این دو فیزیکدان وارد مباحث سیاسی مربوط به این رویداد نمی‌شوند، تنها هدف آن‌ها تمایز دادن حقایق علمی از تفسیر‌ها و توجیه هاست.
+119
رأی دهید
-10

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۴
    عموعقلی - پاریس، فرانسه

    روز اول ما که فیزیکدان نبودیم اینو فهمیدیم چه برسه به علمای فیزیک منتهی این سیاستمداران فکر میکنند همه خر هستند کسی نمیفهمه
    12
    80
    ‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    baba bekheyal - اسپارت، ایران
    شما فزیکدن هستید، بچه‌های ما تو ایران نخبه ام. تلیلگریم، ما زودتر متوجه شدیم، ولی‌ کسی‌ از ما نپرسید، لازم به درز گنب عالی، ما تو ایران متولد که میشیم فزیک و تحلیل منطقه رو پاس میکنیم
    41
    24
    ‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    Sam-Antwerpen - آنتورپن، بلژیک
    فکر کنم اسم این دانشگاه لوون هست نه لوبن. بعدشم فکر نمیکنم بلژیکی‌ها اینقد باهوش باشن :))))
    19
    29
    ‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    Sam-Antwerpen - آنتورپن، بلژیک
    ضمنا اون ویدیو روس‌ها که خلبان زنده مونده رو پشت به دوربین در حال شهادت دادن علیه ترکا نشون میداد خیلی‌ خنده دار بود!
    11
    18
    ‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    کله پاچه سیرابی - ایوان ، ایران
    یه طوری حساب کردند انگار ژاپن طرف مقابل است بابا قضیه شاه و قبرص که بر کسی پوشیده نیست، حالا أوردغان هی پاس کنه کی گوش میده به یه الاغ.
    14
    26
    ‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    shirazi - کالیفرنیا، ایالات متحده امریکا
    البته این آقای فیزیکدان یک اشتباه بزرگ کرده که شتاب سقوط را ثابت و برابر g فرض کرده. شتاب سقوط بعد از اصابت موشک صفر و در انتها g است. :( ;) .
    16
    16
    ‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    mehran_pahlavichi - انزلی، ایران
    [::shirazi - کالیفرنیا، ایالات متحده امریکا::]. دوست عزیز، g همیشه وجود داره. شتاب سقوط بعد از اصابت موشک صفر نخواهد شد. وقتی شتاب صفر میشه که یا جسم ثابت باشه یا دارای یک سرعت ثابت . یک جسم در حال پرواز باید به این نیرو غلبه کنه. بعد از اصابت موشک، نیروی جاذبه تا زمانی به عمل سقوط شتاب میده که جسم سقوط کننده به یک سرعت ثابت برسه که اون وقت شتاب صفر میشه. البته باید در نظر گرفت که زمان سقوط چقدر میشه. آیا جسم این فرصت رو داره که به اون سرعت terminal velocity برسه یا فقط به درصدی از این سرعت می رسه.
    6
    14
    ‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    shirazi - کالیفرنیا، ایالات متحده امریکا
    mehran_pahlavichi - انزلی، ایران. دوست عزیز این هواپیما در یک ارتفاع خاص پرواز میکرده یعنی نیروی لیفت با وزن هواپیما برابر بوده. بعد از اصابت موشک هواپیما همچنان افقی حرکت میکرد. با کاهش سرعت هواپیما، نیروی لیفت کاهش می یابد و هواپیما سقوط می کند ولی همانطور که در فیلم نشان داده شده ،ابتدا افقی بود ولی کم کم دماغه هواپیما به سمت زمین منحرف شد. بنا براین شتاب سقوط در ابتدا صفر بود ولی وقتی دماغه هواپیما به سمت زمین بود شتاب به حداکثر می رسد که آن هم کمتر از g است مگر اینکه نیروی دراگ را صفر در نظر بگیریم
    3
    9
    ‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۲۳:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.