جراحان در لندن با انجام جراحی چشمی تلاش کردهاند با استفاده از سلولهای بنیادین به درمان نوعی از نابینایی ناشی از سالخوردگی کمک کنند.
براساس گزارش Cnet، جراحان بیمارستان چشم مورفیلد سلولهای بینایی به دست آمده از سلولهای بنیادین چشمی را به پشت شبکیه چشم زنی 60 ساله مبتلا به نوعی کوری به نام تخریب ماکولا یا AMD پیوند زدند تا به این شکل قدرت درمانی این سلولها را مورد آزمایش قرار دهند.
سلولهای بنیادین که درابتداییترین مراحل شکلگیری موجود زنده به وجود میآید سلولهایی چند منظوره هستند که میتوان آنها را به هر اندامی از بدن تبدیل کرد. سلولهای به کار گرفته شده در این جراحی به شکلی مهندسی شدهبودند تا بتوانند جایگزین سلولهای آسیبدیده بینایی در اثر ابتلا به AMD شوند.
این زن 60 ساله اولین بیماری است که برای درمانش از این تکنیک جدید استفاده شدهاست، تکنیکی که به عنوان بخشی از پروژه درحال اجرای درمان کوری در لندن مورد استفاده قرار میگیرد. محققان حاضر در این پروژه امیدوارند این درمان بتواند به بازگشت بینایی به چشمان این بیمار کمک کند.
این تکنیک جدیدترین تلاشی است که محققان برای استفاده از سلولهای بنیادین برای اهداف پزشکی انجام دادهاند. بسیاری از دانشمندان بر این باورند ویژگیهای بنیادین این سلولها از قابلیت تحول پزشکی برخوردار بوده و میتواند انواع بیماریها،از لوسمی گرفته تا آسیبهای نخاعی یا دیابت را درمان کند.
AMD تنها یکی از بسیاری از بیماریهای منجر به نابینایی است، اما زوال ماکولا مشکل کوچک و بیاهمیتی نیست. این بیماری عامل 50 درصد از اختلالات بینایی در کشورهای توسعه یافتهاست و بیشتر افراد بالای 50 سال را درگیر خود میسازد. آمارها نشان میدهد از هر 10 سالمند بالای 65 سال یک نفر به AMD مبتلاست.
این جراحی آزمایشی که با هدف نمایش ایمنی پیوند سلولهای بنیادین به چشم انجام گرفت با موفقیت به پایان رسید. سلولهای پیوند زده شده از سلولهای بنیادین جنینی نابالغ به دست آمده بودند. این زن بیمار اولین داوطلب از 10 نفری است که طی 18 ماه آینده این درمان را دریافت خواهندکرد. این بیماران برای یک سال مورد نظارت دقیق قرار خواهندگرفت تا ایمنی جراحی و روند بهبود آنها مورد مطالعه قرار گیرد.