دیلی‌بیست: خاندانی مشکوک پشت سر لابی ایران - از تولد نایاک تا مخالفتش با تحریم سپاه- بخش سوم

خودنویس: در ۱۳۷۸ تریتا پارسی و سیامک نمازی در کنفرانسی تحت حمایت «همیاران» به دنبال ایجاد پلی میان مردم آمریکا و ایران بودند...سال ۱۳۸۰، نایاک در آمریکا تاسیس شد و رئیسش سال‌ها بعد با تحریم سپاه پاسداران مخالفت کرد.
 
در نوامبر ۱۹۹۹ (۱۳۷۸) و در زمان ریاست جمهوری خاتمی، سیامک نمازی و یک مهاجر ایرانی-سوئدی به نام تریتا پارسی در کنفرانسی در قبرس همراه شدند. نام کنفرانس برگزار شده از سوی موسسه غیر دولتی قبرسی مرکز جهانی گفتگو و موسسه غیر دولتی ایرانی همیاران به مدیریت محمد باقر نمازی، پدر سیامک، «گفتمان و تعامل بین مردم دو کشور ایران و آمریکا» بود. عنوان کار مشترک تریتا پارسی و سیامک نمازی، «آمریکایی‌ها-ایران: پلی میان دو ملت» بود که پیشنهاد انجام سه مرحله‌ای برای بازگشت رابطه میان ایران و آمریکا را داده بود:
 
- برگزاری «سمینارهای آموزشی لابی‌گری برای جوانان ایرانی-آمریکایی و ایجاد موقعیت‌های آموزشی در واشینگتن»

- افزایش «آگاهی میان ایرانی-آمریکایی‌ها و آمریکایی‌ها در باره اثرات تحریم، هم در آمریکا و هم در ایران»

- پایان دادن به «تابوی کار و تلاش برای ایجاد رویکرد جدید نسبت به ایران» - یا همان پایان دادن به دو دهه سیاست مهار جمهوری اسلامی از سوی ایالات متحده.
 
در این مقاله مشترک، پارسی و سیامک نمازی نوشتند: «وحشت معرفی شدن به عنوان کارگزار رژیم ایران، مانع مهمی بر سر ورود کامل و به این مبحث و ایجاد گفتمانی برای آینده‌ی رابطه میان ایران و آمریکا است.» به نظر این دو، راه دور زدن این مساله، فعال کردن جامعه ایرانی-آمریکایی و جذب آمریکایی‌هایی با ریشه غیر ایرانی برای کاستن از وضعیت دشمنانه میان دو کشور بود.
 
این مقاله[عملا] منتهی به  تشکیل نایاک در واشینگتن از سوی پارسی شد، نهادی که خود ریاستش را بر عهده دارد. در محدوده‌ی زمانی تاسیس نایاک، تریتا پارسی از منابع مختلفی راهنمایی گرفت، از جمله از محمد باقر نمازی. مستندات این ماجرا طی دعوای حقوقی میان نایاک و پارسی علیه یکی از منتقدان نایاک به دست آمد.*
 
پارسی موقعیت بسیار مناسبی برای قرارگیری در راس یک لابی را داشت. او دکترایش را از دانشگاه جانز هاپکینز، در مورد مساله‌ای که با رسالت لابی گره خورده بود، یعنی رابطه ایران و اسرائیل و بررسی اینکه دومی چگونه مانع پذیرش و مقبولیت ایران نزد آمریکا شده بود، گرفت. او حتی نزد فرانسیس فوکویاما درس خواند؛ یکی از ایده‌پردازهای نئوکان که بعد از به بیراهه رفتن جنگ عراق، از یاران سابقش دور شد. نهایتا، پارسی، تجربه با ارزشی را در کنگره با کار برای یک نماینده به نام باب نی به‌دست آورد، اما او این رابطه را در رزومه خود و سایت شخصی‌اش ذکر نمی‌کند. (نی به خاطر پذیرفتن رشوه از مشتریان سرخ‌پوست یک لابی‌گر به نام جک آبراموف در سال ۲۰۰۷ به زندان افتاد) در حالی که نایاک مدعی داشتن ۵۰۰۰ عضو (کسانی که حق عضویت می‌پردازند) است، که تقریبا ۱٪ کل جمعیت رسمی ایرانی-آمریکایی‌ها است، این گروه می‌گوید که شبکه فعالان و شرکت کنندگان در مراسم مختلف آن سر به ده‌ها هزار نفر می‌زند. در خرداد امسال، نایاک بخشی را که رسما و با مجوز به لابی‌گری می‌پردازد، یعنی NIAC Action را ثبت کرد، اما این گروه [بدون مجوز لابی‌گری] فعالیتش را در درون تحت عنوان مبارزه با نفوذ آیپک که در ماه‌های اخیر میلیون‌ها دلار خرج ایجاد یک اکثریت مصون از وتوی اوباما علیه توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی کرد و عملا شکست خورد، متمرکز کرد.
 
از زمان تاسیس، نایاک آموزشگاه مناسبی برای ایرانی-آمریکایی‌هایی بوده که به دنبال برقراری رابطه حسنه میان ایران و آمریکا بوده‌اند که یا از دولت به نایاک پیوسته‌اند و یا وارد دولت شده‌اند. مدیر تحقیقات فعلی نایاک، رضا مرعشی، یک ایرانی-آمریکایی دو ملیتی است که تا سال ۱۳۸۵ برای شرکت آتیه بهار کار می‌کرد و سپس به مرکزملی تحقیقات استراتژیک دانشگاه ملی دفاع، متعلق به دولت، پیوست؛ که به عنوانمرکزی تحقیقاتی برای پنتاگون فعالیت می‌کند. مرعشی سپس به دفتر ایران وزارت خارجه آمریکا پیوست که ناظر بر برنامه‌های گسترش حقوق بشر و دموکراسی در ایران بود.
 
مرعشی در فضاهای اجتماعی و توئیتر به تندی بر منتقدان نایاک می‌تازد. او به همراه دیگر اعضای نایاک، منتقدان یهودی توافق هسته‌ای (در کنگره) را متهم به داشتن تعهد دوگانه [به آمریکا و اسرائیل] کرده است. اود ر یک توئیت خود نوشت: «شرم باد بر چاک شومر برای اینکه منافع اسرائیل را پیش‌تر از منافع آمریکا قرار داد.» این توئیت به دنبال تصمیم سناتور شومر برای مخالفت با توافق هسته‌ای با ایران منتشر شد.
 
با توجه به ارتباط بسیار واضح نایاک و خانواده نمازی، مرعشی در زندگی‌نامه‌ی خود در سایت رسمی نایاک، به هیچ عنوان از سابقه کار‌ی‌اش در شرکت آتیه بهار، اسمی نمی‌برد. مرعشی همچنین به نامه دیلی بیست برای اظهار نظر در مورد این گزارش پاسخی نداده است.
 
اما شاید شاخص‌ترین کارآموخته‌ی نایاک، سحر نوروززاده باشد که هم‌اکنون مسوول حوزه‌ی ایران در شورای امنیت ملی دولت اوباما است و عملا بالاترین رده دولتی در رابطه با سیاست‌های مرتبط با ایران را دارد و کارش هدایت بخش‌های مختلف دولت برای اعمال استراتژی آمریکا در مورد ایران است. علاوه بر این، او پس از مشاورین ارشد، یکی از مهم‌ترین مشاوران رئیس جمهوری در ارتباط با ایران است. نوروززاده با وجود حساسیت کارش و نفوذی که دارد، عملا چراغ خاموش حرکت می‌کند اما شواهد کار او در نایاک، بر کسی پنهان نیست. او پیش‌نویس گزارش سالانه نایاک در سال ۲۰۰۳ را تهیه کرده بود و دخی فصیحیان، یکی از مدیران وقت نایاک از او به عنوان عضو [کارمند] نام برده بود. با این حال، دولت اوباما اصرار دارد که نوروززاده تنها یک کارآموز در نایاک بوده، و خود نوروززاده هم تمایلی به نمایان کردن رابطه‌اش با نایاک، ندارد. بر اساس اطلاعاتی که او در صفحه‌ی لینکد‌ین خود دارد، او تنها عضو وزارت خارجه و وزارت دفاع بوده است و در پروفایل او، اثری از نایاک دیده نمی‌شود.
 
این پنهان‌کاری معنی‌دار، درست بر خلاف دیگر مسوولان دولت اوباما با سابقه کار در نهاد رقیب نایاک، یعنی لابی طرفدار اسرائیل است که به شکلی واضح، گذشته‌ی خود [در آیپک] را برای ایجاد رابطه‌ی دیپلماتیک سرشار از حسن نیت، به نمایس می‌گذارند. اوباما اما، اسرائیل را متحد «مقدس» آمریکا خوانده، اما ایران کشوری «مورد نفرت» است که مردمش را به سردادن شعار «مرگ بر آمریکا» تشویق می‌کند.
 
نایاک بر روی وب‌سایت، خبرنامه و گفتگوهای اعضایش، به ندرت از سپاه پاسداران  یا سپاه قدس که از سوی آمریکا به عنوان نهادی تروریستیمعرفی شده، انتقاد می‌کند. پارسی تلاش می‌کند جمهوری اسلامی، که نیروی قدس آن بازوی مهم نظامی‌اش است را متحد آمریکا در جنگ این کشور با دولت اسلامی، یا همان داعش معرفی کند، اما نه او و نه نایاک،  به نقش نظامی سپاه قدس در سوریه که در مقابل نیروهای تحت حمایت آمریکا که مهم‌ترین گروه‌های مبارز علیه داعش و رژیم بشار اسد هستند، اشاره‌ای نمی‌کنند. سپاه قدس عملا سدی وحشیانه برای دفاع از سلسله‌ی اسد ایجاد کرده که همین مساله باعث قرارگیری نام‌های تعدادی از اعضای سپاه قدس در فهرست تحریم‌های آمریکا بوده است.
نایاک، رسما مخالف قرار گرفتن کل سپاه پاسداران در فهرست تحریم‌های آمریکا به عنوان یک نهاد تروریستی بوده است و معتقد است که این کار، تنها پیروی از الگوی تحریم‌های شکست خورده‌ای است به تداوم پارادایم دشمنی میان ایران و آمریکا می‌انجامد.
 ادامه دارد
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
* بر اساس مدرک به دست آمده از دعوای حقوقی میان نایاک و حسن داعی، تریتا پارسی در ایمیلی به دیگران، خواستار اجرای(دنبال کردن) «دستور‌العمل» محمد باقر نمازی شده بود.
+43
رأی دهید
-9

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.