انتشار قراردادهای بازیکنان لیگ برتر فوتبال ایران انتقاد بسیاری از باشگاهها لیگ را در پی داشتپیام یونسیپور (روزنامهنگار ورزشی) افشای قرارداد بازیکنان شاغل در لیگ برتر از سوی سازمان لیگ، واکنشهایی متفاوت را در فوتبال ایران به همراه داشت. گروهی از بازیکنان مدعی هستند که اعلام این قراردادها رفتاری حرفهای نبوده و جامعه نباید به صورت دقیق از میزان دریافتی بازیکنان در طول فصل باخبر شود.
از سویی دیگر گروهی از مربیان نیز نسبت به این شفاف سازی سازمان لیگ معترض شدند. اما ابهام واقعی جایی شکل میگیرد که بعضی از رسانههای داخل کشور ایران، لیستها منتشر شده از سوی سازمان لیگ را با مبالغ واقعی دریافتی بازیکنان در تضاد میدانند.
پیش از آغاز رقابتهای لیگ برتر، علی کفاشیان رییس فدراسیون فوتبال ایران در گفتوگویی با خبرنگار خبرگزاری فارس مدعی شده بود که در آستانه فصل چهاردهم لیگ برتر، تمامی قرارداد بازیکنان و مربیان به صورت رسمی اعلام خواهد شد.
این واکنشی بود به ادعای علی فتح اللهزاده مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال که مدعی بود مدیران کنونی این باشگاه، ارقام واقعی قرارداد بازیکنان را اعلام نمیکنند.
آقای فتح اللهزاده در گفتوگو با خبرآنلاین گفته بود: "آقایان شهامت داشته باشید و رقمها را جابجا نکنید. با یک بازیکن یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان قرارداد بستهاند ولی به دروغ میگویند قراردادمان یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان است. بنده صادقانه رقم قراردادها را میگفتم و این دوستان هم رقمها را درست بگویند. بخشید مگر وزارت ورزش لیست دریافتی بازیکنان ما را ندارد؟ این لیست موجود است. آنها را قیاس کنید با لیستی که ما به سازمان لیگ دادهایم. مغایرتی در لیست وجود نداشت. اگر بازیکنی هم بوده که بالاتر از سقف گرفته، با خود سازمان لیگ هماهنگ کرده بودیم. یعنی اینطور نبود که قرارداد بالا و مخفیانه ببندیم."
علی فتح اللهزاده به عبارتی عقد قراردادهایی بالاتر از رقمهای اعلام شده از سوی سازمان لیگ را تایید و آن را براساس هماهنگی با سازمان لیگ میدانست. همین مسئله باعث شد تا "مهدی تاج" رییس سازمان لیگ در قبال این ادعای مدیرعامل باشگاه استقلال فقط سکوت اختیار کند. سکوتی که البته چندان طولانی نبود.
هفته گذشته و پس از گذشت پنج هفته از مسابقات لیگ برتر، در حالی که لیگ به استراحتی کوتاه مدت برای حضور تیم ملی در بازیهای رسمی رفته، سازمان لیگ لیست تمامی قرارداد بازیکنان لیگ برتر را منتشر کرد. اتفاقی که بعد از سکوت علی کفاشیان و مهدی تارج در ماههای گذشته در قبال شفاف سازی رقم قراردادها، یک غافلگیری بزرگ در فوتبال ایران به نظر میرسید.
طی ماههای گذشته، بعضی از مدیران باشگاهی و مربیان تیمهای لیگ برتر در واکنشهایی صریح از سازمان لیگ و فدراسیون خواسته بودند که ارقام قرارداد بازیکنان علنی نشود. حتی خلیلیان مدیرعامل وقت باشگاه سپاهان در گفتوگو با دنیای اقتصاد ادعا کرد که که از علما هم استفتا گرفتهاند که افشای دستمزد افراد صحیح نیست. اما اقدام سازمان لیگ برای انتشار قراردادها هم بلافاصله واکنشهایی را در پی داشت.
یحیی گل محمدی سرمربی ذوب آهن اصفهان در گفتوگو با ورزش سه میگوید:"زمان درستی برای انتشار قراردادها نبود. اگر قرار به انتشار مبالغ بود بهتر است در انتهای فصل منتشر شود. به نظرم الان این قراردادها شفاف نیست و در انتهای فصل بهتر بود."
در عین حال میان حرفهای یحیی گل محمدی میتوان به نکتهای رسید که حالا تبدیل به مجادله اصلی موافقان انتشار قرارداد بازیکنان شده است. سرمربی ذوب آهن میگوید: "بههرحال خیلی از بازیکنان در قراردادشان متمم و بندهایی دارند که این مبالغ در پایه ثبت شده است و در پایان فصل کم یا زیاد خواهد شد. امکان دارد با توجه به شرایط بازیکن جرایم یا پاداشهایی به او تعلق گیرد."
از زمانی که سازمان لیگ اقدام به انتشار قرارداد بازیکنان لیگ برتر کرده است، رسانههای نوشتاری ایران ابهامات این لیست را مورد ارزیابی قرار دادند. ابهامات از دید منتقدان، واقعی بودن این ارقام را زیر سئوال میبرد.
به صورت نمونه در قراردادی که باشگاه سپاهان در اختیار سازمان لیگ قرارداده است، محرم نویدکیا رقم ۴۵ میلیون تومان برای یک فصل دریافت میکند. قراردادی که با رزومه و سابقه کاپیتان سپاهان همخوانی ندارد.
سایت ورزش سه مینویسد: "نمیشود باور کرد که محرم با این رقم حاضر شده قراردادی با سپاهان امضا کند. مگر اینکه برای او بندهایی در نظر گرفته شده باشد. بندهای مثل هر بازی مثلا چند ده میلیون."
از سویی دیگر در قرارداد بازیکنان ملوان میتوان به یک مورد عجیب برخورد. در لیست ملوان، جلوی نام احمد آهی مبلغ یک میلیارد نوشته شده و برای محمد آبشک ۵۰ میلیون. این ارقام برای آهی زیاد و برای آبشک بسیار کم به نظر میرسد.
در لیست بازیکنان سایپا اما موردی به چشم میخورد که مورد توجه روزنامه گل در تهران قرار گرفت. روزنامه گل در روز دوشنبه نوشت: "سروش فیروزی همان بازیکنی که مدیران سایپا به مجید جلالی تحمیل کرده بودند قراردادی به ارزش ۲۰۰ میلیون داشته است." و البته در همین لیست میتوان دید که هادی نوروزی کاپیتان پرسپولیس با هشتصد میلیون تومان در رده چهارم دستمزد سالیانه بعد از بازیکنانی مثل مایکل اومانیا، محسن بنگر و سوشا مکانی قرار گرفته است.
این در حالی است که مایکل اومانیا و محسن بنگر بازیکنان مورد نظر برانکو ایوانکوویچ سرمربی باشگاه نبودند و در آخرین روزهای فصل نقل و انتقالات قرارداد خود را به ثبت رساندند.
اما بحث برانگیزترین نکته در مورد بازیکنانی است که در دو باشگاه ملوان و تراکتورسازی به عنوان "سرباز" قرارداد خود را ثبت کردهاند. هر دو باشگاه تراکتورسازی و ملوان، رقم قرارداد بازیکنان سرباز خود رقم یک و نیم میلیون تومان را ثبت کردهاند.
همین مسئله واکنش مجید جلالی سرمربی سایپا را به همراه داشت. او به خبرگزاری فارس میگوید: "مدیران تراکتورسازی سال قبل به دروازهبان ما پیشنهاد ۸۰۰ میلیونی دادند. یعنی باور کنیم که اخباری یک میلیون و پانصد هزار تومان قرارداد بسته و ۸۰۰ میلیون نگرفته؟"
مورد دیگری که باعث بروز واکنشهایی در فوتبال ایران شد، تغییر کردن رقم قرارداد کریم باقری و برانکو ایوانکوویچ، مربی و سرمربی پرسپولیس در اصلاحیهای بود که سایت سازمان لیگ منتشر کرد. به صورت مثال قرارداد کریم باقری در ابتدا ۶۰۰ میلیون و در خبر بعدی ۴۰۰ میلیون تومان برای یک سال اعلام شد.
واکنشها در نهایت به جایی رسید که سایت سازمان لیگ روز دوشنبه با بیانیهای روی وی سایت خود مدعی شد که قراداد بازیکنان لیگ برتر از سوی باشگاهها به سازمان لیگ فوتبال ارائه شده است و مسئولیت صحت وسقم و راستی آزمایی آن برعهده خود باشگاه هاست.
در این اطلاعیه آمده است: "قرارداد شامل سه نسخه است که یک نسخه ازآن نزد بازیکن یا کادر فنی، یک نسخه نزد باشگاه و نسخه سوم نیز بعد از ثبت درهیأت فوتبال استان مربوطه برای ثبت به سازمان لیگ و دستگاههای نظارتی داده میشود."
اما باید منتظر بود و دید که آیا این شفاف سازیها میتواند سودی برای کلیت فوتبال ایران داشته باشد؟
مهدی تاج البته در گفت و کو با فارس ادعای جالبی داشته است: "با منتشر شدن قرارداد بازیکنان تیمهای لیگ برتری فوتبال مشخص شد که برخی رشتهها قرارداد بازیکنانشان در برخی موارد از فوتبال هم بیشتر است." آیا واقعا قرارداد سایر ورزشکاران در سایر رشتهها از فوتبالیستهای ایرانی بیشتر است؟