پرویز خسروانی در سالهای پیش از انقلاب اسلامیپرویز خسروانی، مالک و بنیانگذار باشگاه تاج ایران (استقلال) و رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی در سن ۹۳ سالگی در لندن درگذشت.
سال ۱۳۲۴ تعدادی از قهرمانان رکابزن، باشگاهی با نام «دوچرخهسواران» تاسیس کردند. خسروانی که یکی از آنها بود، امتیاز باشگاه را در اختیار گرفت که از سال ۱۳۲۸ «تاج» نامیده شد. او پرویز شیخان را به سمت مدیریت آبی پوشان تهران گمارد. دو مقام نظامی که به اتفاق پرویز عمواوقلی و منوچهر اسعدی با عناوین مختلف، امور این باشگاه را تا انقلاب اسلامی برعهده داشتند.
پرویز خسروانی فرزند میرزا محمدهاشم محلاتی است. شهاب یکی از برادرانش نماینده مجلس شورای ملی و عطا برادر دیگرش وزیر کار و وزیر کشور بود. مرتضی برادر دیگر او به ریاست دادرسی ارتش رسید. خسرو خسروانی دیگر برادر پرویز نیز نماینده ایران در سازمان ملل بود و سفیر کبیر در آمریکا.
پرویز برخلاف برادرانش نه در شهرستان محلات که در تهران به دنیا آمد. از دبیرستان نظام وارد دانشکده افسری شد. سال ۱۳۲۷ به درجه سروانی رسید و آغاز فعالیت باشگاه تاج نیز با همین درجه اتفاق افتاد. چهار سال بعد به درجه سرگردی ارتقا یافت.
از بهمن ۱۳۴۶ تا شهریور ۱۳۵۰ در دولت هویدا، مسئولیت ورزش کشور را به عهده گرفت. کاروان ورزش ایران در المپیک ۱۹۶۸ مکزیکوسیتی با دو نشان طلای عبدالله موحد و محمد نصیری، نتایج ضعیف المپیک توکیو را جبران کرد.
ایران دربازیهای اسیایی ۱۹۷۰ بانکوک هم خوش درخشید با دو پله صعود، در رده چهارم ایستاد.
نخستین میزبانی جام ملتهای آسیا و نخستین قهرمانی ایران نیز سال ۱۹۶۸ میلادی رخ داد. رویدادی که جایگاه ورزش فوتبال را در ایران دگرگون کرد و آغاز دهه طلایی ایران در آسیا بود. دههای که در سال وقوع انقلاب اسلامی، با حضور در جام جهانی ۱۹۷۸ و سپس نیمه تمام ماندن لیگ تخت جمشید، پایان یافت.
تصویب قانون تاسیس سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم در مجلس، بهرهبرداری از استادیوم آریامهر (آزادی) و قهرمانی با تاج در آسیا، همچنین تحول در آموزههای فنی فوتبال ایران با به کار گماردن زدرایکو رایکوف در راس باشگاه تاج.
رشتههای غیر فوتبالی و ورزش بانوان باشگاه تاج نیز در دوران خسروانی شکوفا بود و بعد از انقلاب، این باشگاه هرگز نتوانست به وضعیت سابق خود بازگردد. ثبات و امکانات در تاج، موفقیتهای متعددی برای تیمهای این مجموعه رقم زد.
از معدود حاشیههای خبرساز تاج در آن سالها، میتوان به جدایی نصرالله عبداللهی، ناصر حجازی، غلامحسین مظلومی و محمدرضا عادلخانی اشاره کرد که راهی تیم شهباز شدند.
پرویز خسروانی در سازمان ورزش، جای خود را به سپهبد مصطفی امجدی داد. امجدی معتقد بود کوچکترین نقشی در برکناری خسروانی نداشته اما او «با تشکیل جلساتی در منزل و باشگاه تاج، مشغول دسیسه برای ایجاد تشنج در سازمان تربیت بدنی است. معاون سابق، رییس بازرسی و جمعی از کارمندان سابق نیز همراهیاش میکنند.»
آبان ۵۰ سپهبد امجدی در شکواییه علیه خسروانی، به نخست وزیر نوشت: «گستاخی را به حدی رسانده که آجودان مخصوص اعلیحضرت را یابو خطاب نموده و از ادی فحش رکیک در مورد زن و فرزندش نیز مضایقه ننماید.» امجدی، هشت ماه بعد جای خود را به سپهبد علی حجت کاشانی داد.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان