صحبت کردن از بواسیر یا همان هموروئید برای بسیاری از افراد مشکل است. خیلی از افراد برای رفع مشکلشان به سختی نزد پزشک میروند چون از عنوان کردن مشکل خود خجالت میکشند.
این مشکل نیز مانند هر مشکل دیگری بدون خواست فرد بروز میکند و باید چارهای برای آن اندیشیده شود. در خصوص هموروئید آگاهیهای زیادی لازم است. تغذیه برای مبتلایان به این مشکل از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع لازم است که در مصرف برخی مواد غذایی احتیاط شود چون احتمال میرود باعث تشدید درد شوند.
فلفل قرمز باعث تشدید درد میشودفلفل قرمز جزو مواد غذایی نامناسب و دردسرساز برای افراد مبتلا به بواسیر است و در زمان حملات آن باعث تشدید مشکل میشود. این تأثیر تحریک کننده ناشی از وجود ترکیبی به نام «کاپسایسین» است. یک ترکیب شیمیایی محرک که روی نورونها تأثیر گذاشته و باعث انتقال درد میشود. با این حال تاکنون هیچ پژوهش علمی این تأثیر را به اثبات نرسانده است و متخصصان تجربه و شکایتهای بیماران را مبنا قرار دادهاند. معمولاً افراد مبتلا به بواسیر بعد از مصرف فلفل قرمز از درد زیاد شکایت کردهاند.
فلفل سیاه: باعث تحریک نورونهای حس کننده درد میشوند
اگر دوست دارید که غذاهایتان را تند کنید کمی محتاط باشید. اگر از بواسیر رنج میبرید و تحت درمان هستید نباید غذاهای تند میل کنید. فلفل سیاه نیز مانند فلفل قرمز حاوی کاپسایسین است که باعث تحریک برخی نورونهای حس کننده درد شده و میتواند احساس ناخوشایند دوره حمله بواسیر را تشدید کند.
روغن آفتابگردان: احتیاط کنید
روغن کلزا، روغن آفتابگردان و غیره حاوی میزان زیادی چربی هستند. اگر از مشکل بواسیر رنج میبرید نباید در مصرف این روغنها دچار افراط شوید. محققان فرانسوی عادت های غذایی 50 بیمار مبتلا به بواسیر را بررسی کرده و به این نتیجه رسیدند این افراد بیش از دیگران چربی مصرف میکنند. این محققان معتقد هستند که تغذیه ناسالم و سرشار از چربی یکی از عوامل بروز و تشدید هموروئید است. البته روغنهایی مانند روغن زیتون و روغن تخم کتان جزو روغنهای خوب برای این دسته افراد هستند. مصرف مکمل روغن ماهی نیز با صلاحدید پزشک توصیه میشود.
ادویه کاری: باعث بروز مشکلات گوارشی میشود
همان طور که گفته شد ارتباطی بین مصرف غذاهای تند و تشدید درد و مشکل بواسیر وجود دارد. به عقیده محققان دانشگاه کلمبیای ایالات متحده آمریکا، در مواقع تشدید بواسیر باید از مصرف مواد غذایی حاوی ادویه کاری نیز پرهیز شود. این ادویه باعث تحریک معده شده و مشکلات گوارشی به وجود میآورد. در نتیجه باعث تشدید بواسیر نیز میشود.
از اینها نیز بپرهیزید
چربیها مضر مانند چربی های اشباع شده و ترانس برای شما مفید نیست. محصولات غذایی حیوانی مانند گوشت قرمز در صورت مصرف زیاد باعث بروز یبوست و تشدید بواسیر می شود. مصرف ملین ها بدون دستور پزشک نیز توصیه نمی شود. چون باعث بروز اسهال شده و به نوبه ی خود می تواند باعث تحریک هموروئید شود. از مصرف مواد غذایی که باعث ایجاد گاز و نفخ می شوند بپرهیزید.
چند توصیه کلی برای مقابله و پیشگیری بواسیر
برنامه غذاییتان را اصلاح کنید
مواد غذایی تصفیه شده حاوی مقدار کمی فیبر هستند و برعکس چربیهای حیوانی آنها زیاد است. عدم جذب فیبر کافی مانع از عبور مدفوع در رودهها شده و فشار زیادی به فرد تحمیل میکند. بنابراین بهتر است جذب فیبر را افزایش دهید. سبوسها از قبیل سبوس گندم، سبوس جودوسر و غیره، میوهها و سبزیجات تازه و غلات برای شما مفید خواهد بود. از مصرف آب کافی غافل نشوید. یادتان باشد کاهش فشار وارد شده به عروق هموروئیدی در حین دفع باعث کاهش تحریکات این ناحیه خواهد شد. مصرف پرتقال و موز به دلیل دارا بودن ویتامین C فراوان و مواد معدنی باعث تقویت بافتها میشود و برای شما مفید خواهد بود.
از ورزش غافل نباشید
ورزش کردن و بیتحرک نبودن به مدت طولانی برای شما مفید خواهد بود. برای مقابله و کاهش عوارض بواسیر لازم است که تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کرده و سالمتر زندگی کنید. نشستن و یا سرپا ماندنهای طولانی مدت باعث فشار مضاعف به عروق همورئیدی میشود. اگر شغلتان ایجاد میکند که زیاد پشت میز بنشینید توصیه میکنیم که هر از گاهی از جایتان بلند شده و قدمی بزنید و به طور کلی از نشستنهای طولانی مدت بپرهیزید.