باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا آنچه را "بزرگترین و مهم ترین گام آمریکا تا امروز" برای رسیدگی به معضل تغییرات آب و هوایی خواند علنی کرده است.
هدف از "طرح انرژی پاکیزه" که نمونه اصلاح شده طرح های قدیمی است، کاهش یک سومی گازهای گلخانه ای متصاعد شده از نیروگاه های برق ظرف ۱۵ سال است.
تاکید قابل توجه بر تولید برق از انرژی بادی و خورشیدی و سایر منابع تجدید پذیر بخش مهمی از این طرح است.
با این حال مخالفان این طرح در صنعت انرژی قول مقابله با آن را داده اند.
آقای اوباما روز دوشنبه گفت: "من قانع شده ام که هیچ مشکلی نیست که تهدیدی بزرگتر از این متوجه آینده سیاره ما کند."
نیروگاه های زغالی یک سوم انرژی مورد نیاز آمریکا را تامین می کنند و صنعت تولید برق از زغال پایگاه قدرتمندی در کنگره به خصوص در میان جمهوری خواهان دارد. مخالفان طرح می گویند که آقای اوباما "علیه زغال وارد جنگ شده است".
طرح تازه آقای اوباما میزان تصاعد گازهای کربنی صنعت تولید برق را تا سال ۲۰۳۰ نسبت به سال ۲۰۰۵ به اندازه ۳۲ درصد کم می کند.
آقای اوباما گفت: "ما اولین نسلی هستیم که عواقب تغییرات آب و هوایی را حس می کنیم، و آخرین نسلی هستیم که قادر به انجام کاری در قبال آن خواهیم بود."
او این طرح را از لحاظ زیست محیطی به حذف ۱۶۶ میلیون اتومبیل از جاده ها تشبیه کرد و خواستار موضع گیری علیه تغییرات آب و هوایی به عنوان یک "وظیفه اخلاقی" شد.
او این تصور را که طرح تازه "نبرد با نیروگاه های زغالی" است که باعث کاهش اشتغال خواهد شد را رد کرد و گفت در بخش هایی از آمریکا که به "سرزمین زغال" موسوم است سرمایه گذاری تازه صورت خواهد گرفت.
او گفت که تاکتیک های "وحشت آفرین" مخالفان او را از این طرح منصرف نخواهد کرد.
آقای اوباما گفت: "اگر ما اقدام نکنیم، هیچ کس نخواهد کرد. آمریکا پیشگام این مسیر خواهد بود.... موضوع این طرح هم همین است. لحظه مناسب برای انجام کار درست و انجام کار درست برای فرزندانمان فرارسیده است."
براساس این طرح برای هر یک از ۵۰ ایالت آمریکا هدفی مشخص در زمینه کاهش گازها تعیین خواهد شد و هر ایالت باید پیشنهادی برای سازمان حفاظت از محیط زیست در مورد چگونگی دستیابی به هدف تنظیم کند.
تام بیتمن خبرنگار بی بی سی در واشنگتن می گوید آقای اوباما امیدوار است که اعلامیه روز دوشنبه میراث او در زمینه تغییرات آب و هوایی را تثبیت کند.
به گفته خبرنگار ما این طرح منزلت اخلاقی لازم را در اختیار رئیس جمهور آمریکا قرار خواهد تا بتواند در جریان یک کنفرانس عمده بین المللی در پاریس در ادامه سال، به نفع لزوم کاهش جهانی این گازها استدلال کند.
با این حال چندین فرماندار ایالتی گفته اند که این طرح را نادیده خواهند گرفت.
قول هیلاری کلینتون
آقای اوباما در ویدئویی که کاخ سفید منتشر کرد گفت که محدودیت های تازه بر چندین دهه اطلاعاتی استوار است که نشان می دهد اگر اقدام نشود، آب و هوای شدیدتر و مشکلات سلامتی بیشتر در انتظار جهان خواهد بود.
آقای اوباما گفت: "تغییرات آب و هوایی مشکل نسل های آینده نیست. شاید قبلا این طور به نظر می رسید اما دیگر چنین نیست."
او گفت: "دولت من نسخه نهایی طرح نیروی پاکیزه آمریکا را منتشر خواهد کرد. طرحی که بزرگترین و مهم ترین گامی است که تا به امروز در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی برداشته ایم."
هیلاری کلینتون نامزد انتخابات درونی حزب دموکرات گفت در صورتی که رئیس جمهور شود از این طرح دفاع خواهد کرد.
او گفت که هیچ کدام از نامزدهای جمهوری خواه در انتخابات راه حلی عملی برای این مشکل ارائه نکرده و "اصلا راه حلی هم نمی خواهند" بنابراین طرح نیازمند دفاع خواهد بود.
مارکو روبیو از نامزدهای جمهوری خواه از ایالت فلوریدا گفت که این طرح "فاجعه بار" خواهد بود و جب بوش دیگر نامزد این حزب طرح را "غیرمسئولانه" خواند.
دموکرات ها معتقدند که مساله تغییرات آب و هوایی برگی برنده برای آنها در انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود چون نظرسنجی ها در سال های اخیر نشان داده که اکثریت آمریکایی خواهان اقدام برای جلوگیری از گرمایش زمین هستند.
خبرنگاران می گویند که تاکید بر منابع تجدیدپذیر انرژی در طرح تازه تغییر مهمی نسبت به نسخه قدیمی تر این طرح است که خواستار انتقال از نیروگاه های زغالی به نیروگاه های گاز طبیعی - که دی اکسید کربن کمتری تولید می کند - می شد.
تصور می شود که طرح تازه سهم گاز طبیعی در تولید انرژی برق را در سطح فعلی نگاه می دارد.
نیروگاه های برق بزرگترین منبع تولید گازهای گلخانه ای در آمریکا هستند به طوریکه حدود یک سوم گازهای گلخانه ای از آنها متصاعد می شود.