تلگراف‌کشی در عصر قاجار

انتشار اخبار اختراع وسیله ارتباطی جدیدی با نام تلگراف در اروپا باعث شد ناصرالدین شاه قاجار دستور دهد خطی برای ارتباط تلگرافی در ایران نیز راه‌اندازی و مورد استفاده قرار گیرد و چیزی نگذشت که همین وسیله به مهمترین ابزار ارتباطی زمان خود تبدیل شد.  
 
به گزارش مجله تاریخ فرادید، "عباسعلی خان دنبلی" را اولین کسی می دانند که در ایران زبان مورس را آموخت و به عنوان اولین تلگرافچی نخستین ارتباط تلگرافی در ایران میان مدرسه دارالفنون و کاخ گلستان را برای شاه قرائت کرد. پیامی که ان روز عباسعلی خان برای شاه قرائت کرد این بود: «منت خدای را عز وجل که طاعتش موجب قربت است و به شکراندرش مزید نعمت …»
 
خطوط تلگراف در ایران به سال 1234 هجری شمسی بیش از یک دهه بعد از اروپا و امریکا مابین کاخ گلستان و مدرسه دارالفنون کشیده شد و با توجه ویژه ناصرالدین شاه به سرعت توسعه یافت. انگلیس که در آن زمان به دنبال تکمیل خط تلگراف اروپا به هندوستان بود برای کشیدن خط تلگراف در ایران پیش قدم شد و در سال 1241 هجری شمسی با دولت ایران قراردادی منعقد کرد. بر اساس این قرارداد یک رشته سیم از راه مدیترانه به خانقین کرمانشاه، همدان، تهران، اصفهان، شیراز، کرمان و بندر بوشهر کشیده شد و علاوه‌ بر این خطوط با عقد قراردادى دیگر در سال 1244 هجری شمسی خط تلگراف به سوى اروپا و شبه‌قاره هند پیوند خورد. در آن زمان در روزنامه وقایع اتفاقیه اخبار و گزارشات مربوط به این تکنولوژی جدید با تعابیری چون چرخ الماس، چرخ آتشی، سیم آهن، راه سیم آهن، چرخ صاعقه و سیم صاعقه کار می‌شد.
 
عباسعلی خان دنبلی که اولین تلگراف تاریخ ارتباطات ایران را برای شاه قرائت کرده بود به عنوان اولین تلگرافچی به استخدام اداره پست و تلگراف درآمد و همزمان با گسترش خطوط تلگراف در ایران از سوی این اداره به نقاط مختلف کشور اعزام می شد. سبزوار، خویی، کرمان، کرمانشاه و خراسان نقاطی بود که وی مدتی را در آنجا به عنوان تلگرافچی مشغول به کار بود. در آن زمان وظیفه تلگرافچیان این بود که بطور مرتب اوضاع شهر خود را به دربار گزارش کنند برای همین کسانی که برای این کار انتخاب می شدند معمتد دربار بودند و فرستاده شخص شاه به شهرهای مختلف به حساب می آمدند. گزارش های تلگرافچی ها به دربار که معمولا محرمانه هم بود شامل تمامی اتفاقات مهمی بوده که در شهر رخ می‌داد.
 
عکس های زیر که برای نخستین بار منتشر می شود از مجموعه عکس های "سر پرسی سایکس" مستشار نظامی بریتانیا در کرمان انتخاب شده و مربوط به زمانی است که احتمالا بر اساس قرارداد منعقد شده مابین ایران و انگلیس خطوط تلگراف به سمت کرمان کشیده می شود. این عکس ها که تاریخ دقیق و عکاس آنها مشخص نیست از مراحل سیم کشی و بلند کردن تیرهای تلگراف برای دایر کردن تلگرافخانه کرمان عکاسی شده است و از معدود منابع مصور از ورود تلگراف به ایران به شمار می‌رود.
+102
رأی دهید
-0

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۳
    Daneshjou - شیکاگو، ایالات متحده امریکا

    باید بررسى کرد که چرا ایرانیان قرنهاست در علم و فناورى و همه روش هاى درست زندگى دنباله رو و مقلد شده اند و هیچ روش درستى را ابتکارى انجام نمى دهند؟ مثلا اکر فرنگى ها تاید را اختراع نمى کردند معلوم نبود ایرانیان هرگز به فکر شستن رختهاى خود با تاید بیافتند. در مورد تلگراف باید پرسید که چرا نباید ان را ملتى اختراع مى کرد که در دوره داریوش نخست پست سریع را ایجاد کرد به شکلى که پیک هاى نامه رسان پیکى را در ٧ روز در مسیر ٢٦٩٩ کیلومترى راه شاهى یعنى از تخت جمشید تا حدود دریاى اژه به کمک اسبان تازه نفس که هر اسبى تنها مسیر محدودى را طى مى کرد حمل مى نمودند.
    11
    54
    یکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    uk.ali - لیورپول، انگلستان
    در زمان خودش باز عرضه داشته کشور را به دنیای مدرن عصر خود رسانده اگر ابرقدرت حسود روس نبود کلی جلو بود ، از کوچکترین فرصت استفاده کرده و حمله میکرد ، یک بار نادرشاه و بار دیگر محمد خان قاجار با 18 سال جنگ با روس دماغ روس را به زمین مالید ولی متاسفانه در اواخر قاجار با پیمان مخفی بین روس با فرانسه که ارتش ایران را از تعلیم دست بردار، موجب سوءاستفاده ارتش به دندان مسلح روس شد و درضمن بردارآن هموطن غیر ازربایجانی جنوب تر از ازربایجان موقع جنگ رکس بابا کرم می رفتند همان زمان خود ازربایجان با اسلحه کهنه و با بیل و کلنگ با ارتش روس می جنگید ولی حالا جنوب ایران ترکها را مقصر می دانند ،
    24
    15
    یکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    Mazani Tiger - کوالالامپور، مالزی
    [::Daneshjou - شیکاگو، ایالات متحده امریکا::]. فلک یک چند ایران را اسیر ترک و تازی کرد در ایران خوان یغما دید و تازی ترکتازی کرد
    10
    26
    یکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۶
    hassan5 - تهران، ایران

    دولت قاجار که این همه خسارت بایران زد نسبت بجمهوری اسلامی برای ایران واقع بین ترومفید تر بود چون اخوندهاباتمام ابزارهای تمدن مخالفت کردند 60_70سال قبل بارادیوسپس با تلویزیون بعد از انقلاب هم باویدئو اینترنت وماهواره مخالفت کردنند.قاجار علاوه بر انکه جلوی تلگراف را نگرفت مشوق هم بود.(قابل توجه ساندیس خورها)
    6
    27
    یکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۷
    دایره مینا - پوزنان ، لهستان
    بله ! و به دلیل ِ نوشتهُ پاراگراف ِ چهارم ِ این مطلب است که می توان دریافت که : اولین رُکن ِ سوار شدن بر گُردهُ مردم , جاسوسی اخبار و در نتیجه " سیستم ِ مخابرات " است !
    3
    0
    یکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    amir-amir - تورنتو، کانادا
    ناصرالدین شاه روزى براى بازدید از تلگراف خانه به میدان توپخانه رفت و به یکى از تلگرافچى ها دستور داد که به همدان بگو من آمدم . تلگرافچى از هیبت شاه خودش را گم کرد و به جاى دستگاه همدان به زابل نشست و تلگراف فرستاد به این مضمون که شاه مى فرمایند به همدان بگو آمدم زابل به تصور اینکه سیم راه همدان خراب شده از طریق مشهد و بعد به گرگان و رشت بندر انزلى و اردبیل و ملایر و از ملایر به همدان این جمله را انتقال دادند. شاه دلیل آن همه تاخیر را جویا شد و چون علت را نتوانستند بیان کنند با ناراحتى تلگراف خانه را ترک کرد.
    4
    2
    یکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.