شیوع عفونتهای بیمارستانی در بخش مراقبتهای ویژه امری شناخته شده استعلی جعفریان رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید بررسیها نشان داده که مرگ چند نوزاد در بیمارستان ولی عصر واقع در مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران ناشی از قصور پزشکی نبوده است.
خبر درگذشت نه نوزاد در فاصله "دی تا اسفند ۹۳" در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان ولی عصر تهران، بیست و هفتم فروردین ۱۳۹۴ در روزنامه اعتماد منتشر شد.
این روزنامه از یکی از کارکنان بیمارستان که نامش را فاش نکرد نقل کرد که "تعداد نوزادان فوت شده بیش از نه مورد بوده" اما مقامات رسمی فوت نه نوزاد را تایید کردهاند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت تعطیلی چند روزه بخش برای بررسی و بازگشایی مجدد آن انجام شده و هم بیمارستان و هم ستاد دانشگاه تمام موارد مرگ را بررسی کردهاند.
آقای جعفریان اضافه کرد اپیدمیهای عفونی در بخشهای ویژه یک موضوع شناخته شده است اما اطلاعرسانی رسانهها بدون "انتقال کامل مطلب" بجای "اصلاح سیستم و اطلاعرسانی باعث از بین رفتن اعتماد جامعه به کادر درمانی شود."
او تاکید کرد انجام دادن تمام اقدامات لازم برای پیشگیری از این واقعه ضروری است اما حتی با رعایت تمام ملاحظات، گاهی به "دلیل ماهیت بیماری" چنین مواردی پیش میآید.
دانشگاه علوم پزشکی تهران چند روز پیش با صدور اطلاعیهای توضیح داده بود بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان ولی عصر واقع در مجتمع بیمارستانی امام خمینی از جمله بخشهای "مجهز و جدید" است از این رو موارد پیچیده از تمام شهر به آن ارجاع میشوند، بنابراین "بیش از ۶۰ درصد از زایمانهای انجام شده در این بیمارستان جزء زایمانهای پرخطر محسوب میشوند و اینگونه زایمانها معمولاً با درصد بالایی از مرگ و میر نوزاد همراه هستند."
این دانشگاه تاکید کرد مرگ و میر در این بخش مطابق "استانداردهای جهانی" بوده و در زمان مورد نظر هم "تفاوتی با آمار ماههای قبل نداشته است."
در ایران نظام دقیق ثبت عفونت وجود ندارد به گزارش این دانشگاه علت عفونت "یک میکروب واحد (آسینتوباکتر)" بوده و بخش مورد نظر پس از تعطیلی و "ضدعفونی" و "منفی شدن کلیه کشتها و رفع کامل عفونت" بازگشایی شده است.
به گفته یکی از مسئولان بخش مراقبتهای ویژه نوزادان این بیمارستان از نه نوزادی که پیش از عید فوت کردند، "کشت خون سه نفر" از نظر ابتلا به عفونت بیمارستانی آسینتوباکتر مثبت بوده است.
آسینتوباکتر معمولا در خاک و آب وجود دارد و بندرت در انسان سالم ایجاد بیماری میکند.
اما این میکروب یکی از عوامل شناخته شده عفونتهای بیمارستانی است، بخصوص عفونتهای تنفسی و خونی، در کسانی که با دستگاه (ونتیلاتور) تنفس میکنند، در بخش مراقبتهای ویژه که بیماران بدحال در آن بستری هستند یا در کسانی که مدت طولانی در بیمارستان بودهاند.
در چنین مواردی این میکروب معمولا به آنتی بیوتیکهای رایج مقاومت نشان میدهد.
در گزارش روزنامه اعتماد آمده که "کمیته کنترل عفونت بیمارستان باید میزان عفونت آسینتوباکتر را باید بطور مستمر اندازهگیری میکرده اما چون کنترل مستمری نبوده، به دلیل استریل نبودن وسایل در اتاق عمل، استریل نبودن افراد یا رعایت نکردن شرایط استریل این عفونت به بخش مراقبتهای ویژه نوزادان منتقل شده است."
اما مسئولان بیمارستان و دانشگاه علوم پزشکی تهران مکررا این موضوع را تکذیب کرده و "قصوری را متوجه کمیته کنترل عفونت بیمارستان نمیدانند."
سال گذشته تحقیقی که در یک بیمارستان آموزشی دیگر در تهران، مرکز پزشکی کودکان، انجام شد نشان داد که "بهبود کیفیت کنترل عفونت در این بیمارستان ضروری به نظر میرسد."
به گفته حسین معصومی اصل مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت "در ایران نظام دقیق ثبت عفونت وجود ندارد" اما بررسیهای انجام شده نشان میدهند "آمار عفونتهای بیمارستانی در ایران بین ۱۰ تا ۱۵ درصد است."
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان