هدف رئیس جمهور از این "صراحت" مرتضی حاجی، در تحلیلی که روزنامه اعتماد آن را در شماره امروز خود منتشر کرده میگوید؛ اکنون و بعد از ماراتن نفسگیر تیم مذاکره کننده هسته ای که راه برای رسیدن به توافق جامع باز شده است، شاید بهترین فرصت برای سخنان حسن روحانی باشد.
به اعتقاد آقای حاجی، اظهارات آقای روحانی مبنی بر این که طرف مذاکره ما مجالس آمریکا نیست بلکه اعضای پنج بعلاوه یک است و هر کدام از طرفین مذاکره مسائل خود را خود حل کنند و توافق را اجرایی کنند، به نقطه پنهانی اشاره نکرده است. اما چون طرف مقابل مانور سیاسی می دهد و سنا را به عنوان بزرگترین چالش خود در ادامه مسیر توافق هسته ای مطرح میکند، بیان این نظرات ضروری است.
به گفته آقای حاجی، این سخنان نشان می دهد که مسوولیت توجیه ارکان داخلی هر کشور بر عهده مسوولان داخلی آن کشورهاست.
او ابراز امیدواری کرده که با توجه به چارچوبها و نقشه راهی که طرفین مذاکرات هسته ای ایران پذیرفته اند، توافق حاصل شود، اما این به معنای این که تیم مذاکره کننده ایران از مواضع خود کوتاه بیاید، نیست.
بازی ایران با برگه روسیه
فیاض زاهد در روزنامه آرمان نوشته است که اقدامات اخیر روسیه در از سرگیری موضوع تحویل سامانه اس ۳۰۰ و افتتاح یکی از شرکتهای روسی فعال در زمینه نفت و گاز در ایران، یک پیام روشن به آمریکا و غرب دارد.
از آن جا که ایران و روسیه دو کشور مهم در سطح منطقه و بین الملل هستند و ایران نشان داده که هیچ تحولی در منطقه بدون هماهنگی با ایران اتفاق نخواهد افتاد و کشور روسیه هم تحت فشارهای مختلفی از طرف اتحادیه اروپا و آمریکاست می تواند یک پیوند محکم و تاکتیکی با ایران انجام دهد.
به نظر آقای زاهد، این پیوند بی گمان یک پیوند تاکتیکی خواهد بود ولی دورنمای همکاری ایران با روسیه با تقویت روابط ایران با غرب تضعیف خواهد شد، در نتیجه برای این که ایران بتواند به جامعه جهانی نشان دهد که دست خالی نیست، می تواند با برگ روسیه بازی کند.
معضلی به نام "هاشمی رفسنجانی"
صادق زیباکلام در سرمقاله روزنامه شرق نوشته است که به نظر می رسد توهین از جانب برخی چهره ها و جریانات سیاسی خاص نسبت به آیتالله هاشمی رفسنجانی حد و مرزی ندارد. به هر حال میان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و بخشی از اصولگرایان، سالهاست که شکاف جدی ایجاد شده و هر قدر هم جلوتر میرویم این شکاف گسترده تر و عمیق تر میشود.
به نوشته این مقاله، مشکل دیگر تندروها با آقای هاشمی، انتخابات پیش روی مجلس خبرگان است. اگر بگذارند او وارد انتخابات شود که در آن صورت رایی که احتمالا و با نظر به رای سال ۸۵ کسب می کند، برخی را به دردسر خواهد انداخت.
آقای زیباکلام در ادامه نوشته که اگر هم تندروها نگذارند آقای رفسنجانی وارد این انتخابات شود، در آن صورت چاره ای ندارند مگر این که مانند انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ عمل کنند که بازهم "معضل هاشمی رفسنجانی" برای آنها حل نخواهد شد.
سال ۹۴، سالی دشوار و مهم
مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس جمهوری ایران شب گذشته در یک برنامه اقتصادی شبکه ۵ تلویزیون دولتی ایران گفته که امسال سال مهم و دشواری برای کشور است و از این رو وفاق و اجماع چه در سطح نخبگان و چه در کل جامعه اهمیت زیادی دارد.
روزنامه اقتصادی تعادل مشروح کامل اظهارات آقای نیلی را در شماره امروزش به چاپ رسانده و محمدصادق جنان صفت، سردبیر روزنامه هم در ستون سرمقاله ضمن مهم دانستن اظهارات مشاور اقتصادی رئیس جمهوری ایران، نوشته که واقعیت این است که کیفیت و سطح و موضوع های مورد مجادله در میان سیاست ورزان و نخبگان و روسای احزاب و جمعیت های سیاسی و روشنفکری با آن چه در شان مردم ایران است تطابق ندارد و بسیار نازل و بازدارنده است.
به اعتقاد نویسنده، مخالفت ها با موضوع های بسیار مهم مثل آینده ایران از سوی برخی گروههای سیاسی و فکری منتقد به اندازهای در سطوح پایین و با انگیزههای غیرعادی صورت میپذیرد که ناامیدی را به جامعه تزریق می کند.
پنج ماموریت پولی سال ۹۴
احمد مجتهد در سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد نوشته است که با پشت سر گذاشتن نزدیک به دو سال از آمدن دولت یازدهم و تیم اقتصادی با تجربه آن، بانک مرکزی ایران برخی از مشکلات حاد را پشت سر گذاشته، اما با چالش های جدیدی روبه روست که اهمیت آن کمتر از مشکلات قبل نبوده و نیاز به تصمیم گیری های مدبرانه و جدی و در برخی از مواقع دشوار از نظر سیاسی و اقتصادی دارد.
به نظر نویسنده، تداوم سیاست های ضدتورمی، ثبات نرخ ارز و یکسانسازی آن، افزایش رشد اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری، تجهیز منابع بانکی و بازار سرمایه و در نهایت هم حذف صفر از واحد پول ایران، پنج ماموریت پولی است که تیم اقتصادی دولت در سال جاری خورشیدی باید آن را ادامه دهد.
ضرورت تمهید تدابیر تکمیلی برای کاهش نرخ سود بانکی
نادر کریمی جونی در سرمقاله روزنامه جهان صنعت نوشته است که دولت تصمیم گرفته تا سیاستهای کاهش تورمی خود را ادامه دهد و در این راستا احتمالا سود بانکی را کاهش خواهد داد تا تاثیرگذاری منفی پرداخت یا دریافت سود از شهروندان بازار پول کشور متوقف شود، چرا که وقتی بانک ها به پول سود می پردازند، انتظار دارندگان نقدینگی دریافت همان سود یا معادل آن از بخشهای دیگر اقتصادی است.
به نوشته این مقاله مقایسه تکراری سود بانک با سود سایر بخشهای اقتصادی در نزد افکار عمومی، میتواند تورم انتظاری را هدایت کند. در عین حال سود دریافتی بانک ها، لیزینگها و صندوقهای پولی مجاز، الگوی نهادهای پولی و اعتباری غیرمجاز و افزون بر آن وامدهندگان خصوصی است. در واقع وقتی بانکها به طور غیررسمی و به واسطه بازی با قراردادهای پول میزان سود پول دریافتی را به حدود ۳۰ درصد یا بالاتر میرسانند، افرادی که نقدینگی زیاد در اختیار دارند و با دادن وامهای بهرهدار، کاسبی میکنند، دندان خویش را برای گرفتن سودهای بیشتر تیز میکنند.