شراگیم زند بعد از اعتیاد به کراک، یکی از بدترین و شایع ترین موارد اعتیاد، اعتیاد به فیسبوک میباشد...از آنجا که معتادین به فیسبوک همواره در مرحله ی انکار به سر برده و ادعا میکنند که در اوقات فراغت و به صورت تفریحی به سراغ فیسبوک میروند، درمان این نوع از اعتیاد از سایر اعتیادها سخت تر می باشد. یک معتاد به فیسبوک تقریبا 14 ساعت در روز در حال فراغت و تفریح کردن است و برخلاف معتادان تزریقی که جا و مکان مشخصی مثل زیر پل ها و گوشه خرابه ها و مکانهای خلوت برای مصرف دارند، برای معتادان فیسبوکی مکان و زمان بی معناست و وسط میهمانی و جلسه ی کاری و سر کلاس و حتی توی دستشویی، در حال بالا و پائین کردن صفحات فیسبوک می باشند.
متاسفانه هنوز برای ترک دادن مبتلایان به این بلای خانمانسوز مراکزی دایر نشده است اما اگر شخصی از اقوام و یا دوستان شما به این درد مبتلاست یا حتی خودتان مبتلا هستید با به کار بردن روشهای زیر میتوانید آثار سوء مصرف فیسبوک را در خود کاهش داده و تا حدودی به زندگی عادی بازگردید.
1 - ترک ضربتی و یکباره: برای این کار ابتدا به خودتان جو بدهید و سعی کنید به اندازه ی کافی هیجان زده شوید...مثلا یک استاتوس پابلیک بنویسید و اعلام کنید که هیچ چیز به اندازه ی فیسبوک وقت و عمر شما را هدر نداده است، بنویسید اگر فیسبوک نبود الان در دانشگاه سوربن داشتید روی تز دکترای خود کار میکردید. یا اصلا بنویسید رمانی هفت جلدی در دست نگارش داشتید که قربانی این هیولای استعدادخوار شده است و همانجا به شرافت خود سوگند یاد کنید که تا 24 ساعت دیگر برای همیشه از منجلاب فیسبوک خود را بیرون کشیده و به دامان پژوهش، مطالعه، نگارش و یا ادبیات باز خواهید گشت. وقتی قضیه را در این حد حیثیتی کردید دیگر ناچار خواهید بود اکانت خود را ببندید.
البته در نظر داشته باشید که بر اساس آمار نود و هفت درصد از کسانی که به این شکل از فیسبوک خداحافظی میکنند بین سه روز تا سه ماه بعد دوباره اقدام به فعال کردن اکانت قبلی و یا ایجاد اکانت جدید نموده و فعالیت خود را با شدتی بیش از قبل از سر میگیرند. آن سه درصد باقیمانده هم به وایبر روی آورده و در این مخدر جدید به گونه ای غرق شده اند که توان بازگشت به فیسبوک را دیگر ندارند.
2 - ترک تدریجی: از نظر علمی این روش بهترین و موثر ترین روش ترک کردن است و کاملا بدون بازگشت و بدون عوارض جانبی می باشد. در این روش شما به مرور مصرف فیسبوک خود را کاهش داده و بدین شکل بعد از مدت مشخصی به کل فیسبوک را کنار خواهید گذاشت. به طور مثال اگر به طور متوسط روزانه 14 ساعت در فیسبوک هستید سعی کنید هر روز حدود ده ثانیه از این زمان کم نمائید...خواهید دید که در کمتر از صد و سی و هشت سال قادر خواهید بود برای همیشه فیسبوک را ترک نمائید.
3- شبکه های موازی: یکی از راههای موثر برای کاهش دادن ساعات حضور در فیسبوک استفاده از سایر شبکه ها ست... کافیست یک اکانت در توییتر، یک اکانت در اینستاگرام و یک اکانت در گوگل پلاس ایجاد نمائید. این شبکه ها قابلیت این را دارند که بسته به حال و هوا و طبعی که دارید بر روی شما اثر گذاشته و شما را کم و بیش به خود مشغول نمایند و به این ترتیب زمان حضورتان در فیسبوک کاهش خواهد یافت...به عنوان مثال اگر طبع سرد دارید و بلغمی مزاج هستید، توییتر محیطی ست که با مزاج شما سازگار بوده و میتواند به شدت شما را به خود علاقمند و وابسته نماید. اینکه بعدها چطور اعتیاد خود به توییتر را درمان خواهید کرد البته ارتباطی با این سلسله درسگفتارها نداشته و تبیین روشهای ترک توییتر جزء وظایف بنده نمی باشد.
4- استفاده از نرم افزارها و گجتهای ترک اعتیاد: نرم افزارها و سخت افزارهایی وجود دارد که با نصب آنها بر روی کامپیوتر و یا گوشی هوشمند خود و یا بستن آن به مچ دست و یا نقاط حساس بدن، بتوانید در مواقعی که بیش از حد در فیسبوک هستید آلارم دریافت نموده و نسبت به خروج از فیسبوک در زمانهای مقتضی اقدام نمائید. این آلارمها میتوانند در قالب پیغام متنی ظاهرشونده بر صفحه ی کامپیوتر و یا پخش آژیر خطر در زمانهای مشخص و یا در ورژن های سخت افزاری دادن پیغامهای حسی از طریق ویبراتور و یا وارد کردن شوکهای خفیف الکتریکی باشد.
در موارد حاد و پیشرفته ی اعتیاد به فیسبوک، شوکها و آلارمهای حسی قوی تر بوده و در صورت مقاومت کردن اشخاص در برابر خروج از فیسبوک در زمانهای تعیین شده، میتوانند منجر به سوختگی و حتی ناقص شدن فرد مبتلا بشوند.
5- اقدامهای تکمیلی: در کنار روشهای فوق برای تسهیل فرایند ترک فیسبوک شما عزیزان همواره میتوانید از کمک روانشناس، شرکت در جلسات تراپی، گفتار درمانی، هیپنوتیزم، مدیتیشن، یوگا، طب سوزنی، ماساژ تایلندی، دوش آب سرد، حجامت و مصرف داروهای ضد افسردگی استفاده کرده تا به امید خدا بتوانید بر غول خانمانسوز اعتیاد به فیسبوک فائق آئید.