سلاحی برای شناسایی پناهگاه ویروس ایدز در بدن
+20
رأی دهید
-1
تکنیکی جدید به محققان کمک میکند تا مخفیگاههای ویروس HIV در بدن را شناسایی کنند، تکنیکی که عملکردی مشابه تعقیب تبهکاران در تاریکی و با کمک دوربینهای حرارتی دارد.
براساس گزارش نیوساینتیست، محققان دانشگاه امپریال کالج لندن میگویند این تکنیک میتواند به تحقیقات برای یافتن درمان ایدز کمک بزرگی برساند. درمانهای دارویی امروزی میتوانند ویروز HIV را از خون بیمار بزدایند، اما ویروس میتواند خود را در گوشهای از بدن مخفی کند زیرا پس از توقف استفاده از دارو، بیماری دوباره ظاهر میشود.
گفته میشود ویروس خود را در میان سلولهای ایمنی بدن پنهان میکند، مناطقی امن که از آسیب داروها در امان میمانند و به آرامی جمعیت خود را افزایش میدهند یا به حالت خفته درمی آیند.
از این رو یکی از استراتژیهای ریشهکن سازی این ویروس در خون بیمار بیدار کردن ویروسهای خفته و نابود کردن آنها است و تحقیقاتی در زمینه بیدار کردن و کشتن ویروسها درحال اجرا است. اما هنوز مشخص نیست کدام نقاط امن بدن از اهمیت بیشتری برخوردارند، ویروسها در این مناطق چه میکنند و آیا داروهای کنونی میتوانند خود را به این مناطق برسانند؟
محققان دانشگاه اموری در آتلانتا برای یافتن پاسخ این سوالات از اسکنر PET استفاده کردند،ابزاری که از آن برای تعیین میزان گسترش سرطان در بدن نیز استفاده میشود. دانشمندان احتمال میدادند با کمک این ابزار میتوان مکان خفای ویروسها را در بدن مشخص کرد.
برای آزمودن این ایده، محققان آنتیبادیهای رادیواکتیو را به سه میمون آلوده به ویروس SIV، نسخه حیوانی ویروس HIV، که بیماری آنها با تزریق داروهای ضدویروسی درمان شدهبود، تزریق کردند. اسکن PET که میتواند منابع رادیواکتیو را در درون بدن موقعیتیابی کند، توانست پروتئینی ویروسی به نام gp120 را در مناطقی از قبیل بینی، ریهها، رودهها، غدد لنفاوی و اندامهای تناسلی ردیابی کند. با اینهمه آنتیبادی نتوانسته بود به درون مغز راه بیابد، اندامی که منطقه امن دیگری برای ویروس HIV شناخته میشود.
اسکنها به اندازهای دقیق نبودند که بتوانند نوع سلولی که پروتئین ویروس در آنها پنهان شده را مشخص کنند،اما آزمایشها پس از مرگ میمونها نشان دادند ویروس درون سلولهای ایمنی مناطقی پنهان شده بود که اسکنها نشان داده بودند. اگرچه این تکنیک توانایی نمایش دادن سلولهای خفته را ندارد، اما با نمایش دادن موقعیت ویروسهایی با سرعت همانندسازی کم نیز قدمی بزرگ در مسیر درمان کامل ایدز به شمار میرود.
قدم بعدی تولید آنتیبادیهایی است که از توانایی تشخیص پروتئین gp120 که توسط ویروس انسانی ایدز ایجاد شده برخوردارند. این تکنیک اسکن جدید میتواند به محققان در توسعه استراتژیهای درمانی جدید ایدز کمک کرده و به بررسی دقیق نمونههای درمان شده ایدز بپردازند.