تناقض تندروها را پایانی نیست
روز زن - کارتون احسان گنجی، بی قانونآفرین چیت ساز اول در سرمقاله ایران روزنامه دولت به مخالفان مذاکرات هسته ای تاخته و نوشته تناقض گفتار آنان پایان ندارد. نویسنده بر این ادعا شاهد آورده که: در همه ایامی که دیپلماتها سرگرم مذاکره بر سر برنامه هستهای ایران بودند تندروهای جناح مخالف بر یک ادعای ثابت پای می فشرد که چرا سازمان انرژی اتمی ایران در مذاکرات حضور پیدا نمی کند. نمایندگان این جریان بارها در مجلس و نشستهای خبری بر سر این موضوع با وزیر خارجه و تیم مذاکره کننده هستهای مجادله کردند. دستکم در یک سال اول مذاکره هستهای، این موضوع یکی از مستمسکهای تندروها برای زیر سؤال بردن مشروعیت مذاکره بود.
به نوشته سرمقاله ایران: سرانجام دور جدید مذاکره هستهای در ماه اسفند بر این کشمکش ملال آور نقطه پایان نهاد. چراغ اتاق مذاکره در مونتروی سوئیس در حالی روشن شد که در کنار تیم دیپلماتها، گروه متخصصان و دانشمندان هستهای ایران حضور یافتند. حضور علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و متخصصان همراهش نشانهای از یک تحول تازه بود که مذاکره هستهای با عبور از مسیر نفسگیر سیاسی و دیپلماتیک به پیچ اختلافهای فنی رسیده است.
کیهان همچنان به مخالفت های خود بر توافق های هسته ای ادامه داده و با استناد به گفته های جان کری وزیر خارجه آمریکا ادعا کرده که ایران در توافق ها بازنده بوده همه چیز را از دست داده و چیزی به دست نیاورده است.
نویسنده سپس تاکید کرده معادله کاملا مشخص است. ایران اسلامی به تعهدات خود به طور کامل عمل کرده است. موضوعی که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید نموده بودند: «ایران آنچه را قرار گذاشته است و عهد کرده است نقض نخواهد کرد.» لیکن آمریکا مانند همیشه عهدشکنی کرده و تعهدات خود را نقض نموده است. جانکری خواسته یا ناخواسته اقرار و اعترافی انجام داده که موید ادعاهای ایران اسلامی است.
یادداشت روز کیهان در پاسخ منتقدان نظریه اش نوشته: برای بازپسگیری و یا انکار این اقرار چند راه وجود دارد: جانکری اعلام کند تحت شکنجه! مجبور به چنین اظهاراتی شده است یا این که در آن جلسه مجنون بوده و عقل نداشته است و در گام آخر مشخص شود وی هنوز بالغ نشده و نمیتوان به اقرار وی، استناد کرد!
هاشمی یا جنتی و مصباح؟
روزنامه های امروز با توجه به نزدیک شدن به تاریخ انتخابات داخلی مجلس خبرگان که فردا برگزار می شود به گمانه زنی درباره رییس آینده این مجلس پرداخته اند. روزنامه کیهان در این میان پیش بینی کرده که تعداد آرای مخالفان هاشمی رفسنجانی همچون مصباح یزدی و جنتی بیشتر است اما روزنامه های دیگر نظرات دیگری دارند.
شایان ربیعی در ابتکار نوشته: آیت الله هاشمی رفسنجانی بارها نشان داده در صورتی که شرایط اقتضا کند، در سیاست کشور میدانداری خواهد کرد. حضور آیت الله در انتخابات اخیر ریاست جمهوری و سخنان وی پیش و پس از بهتآورترین رد صلاحیت تاریخ انقلاب اسلامی، به خوبی نشان دهنده آمادگی این چهره اثرگذار برای تعدیل فضا و سپهر کلان سیاسی کشور در هر شرایطی است.
نویسنده در نهایت نظر داده که: رفتار آیت الله هاشمی در زمان های مانده تا انتخابات، در واقع یک بازی برد-برد را پیش از انتخابات برای وی رقم زده است، در واقع یا گزینه معتدل هاشمی شاهرودی برنده انتخابات است که مد نظر آیت الله هاشمی نیز است و یا رقابت بر سر دو جناح هاشمی رفسنجانی و مخالفان وی شکل خواهد گرفت که تجربه نشان داده پیروز همیشگی این مصاف، طیف معتدل هاشمی رفسنجانی است.
حمید متقی در سرمقاله فرهیختگان با اشاره به جلسه فردای خبرگان نوشته انتخاب رییس خبرگان رهبری با سایر رقابتهای سیاسی در کشور تفاوتهای ماهوی دارد و در بسیاری موارد نمیتوان با کلیشههای اصولگرا- اصلاحطلب یا افراطی-اعتدالی به آن پرداخت. شاید بیرون از مجلس خبرگان بسیاری از اعضای این شورا اختلافات سلیقهای، سیاسی و حتی فقهی با هم داشته باشند، اما هنگامی که بسیاری از این اعضا در جایگاه رایدهی قرار میگیرند، فارغ از حبوبغضهای مرسوم بیشتر به شایستگی فرد و حجت شرعی که فردا باید در مقابل خدا و مردم ارائه دهند، میاندیشند.
به نظر نویسنده این امر سبب میشود که نوعا رای آنان با احتیاط و کارشناسی بیشتری همراه باشد. با توجه به این امر قابل پیشبینی است که در میان بزرگان و مشایخ خبرگان نگاهها بیش از همه به آیتالله اکبر هاشمی معطوف شود. چهرهای که چه به صفت سابقه انقلابی، چه به صفت سابقه و تجربه در این مجلس بیرقیب است و مراجع قم و علمای سایر بلاد اسلامی بر فقاهت و سیاست او اذعان دارند.
گویی که جانم می رود عکس حسین خسروی، آرمان: آرمان با چاپ این عکس حسین خسروی خبر از حمله گلسنگ ها به سر ستون های تخت جمشید داده است وحید معتمدنژاد در سرمقاله اعتماد منطقه هترا که در زمان اشکانیان، ادیان گوناگون از جمله یهودی و میتراییسم و دیگر ادیان در کنار هم همزیستی مسالمتآمیز با درک متقابل داشتهاند ولی امروزه این موضوع به عدم همگرایی و همپذیری دینی درآمده که ریشه در اختلافات سیاسی در منطقه دارد، منطقهای که رأسالخیمه منافع اقتصادی و استراتژیکی است که بعد از بهار عربی هنوز گریبانگیر بخش عمدهای از جمله سوریه و عراق است و به منطقهای تبدیل شده است که قدرتهای اقتصادی جهانی هنوز بر سر آن به توافق کامل نایل نیامدهاند و هر روز با سیاستی خاص برنامهریزی سیاسی در به سیطره در آوردن مشترک آن داشته تا علاوه بر حاکمیت تفکری «دوسویه پسند» در مرز تلاقی شرق و غرب به منافع مشترک بین آنها نیز بینجامد.
به نوشته این مقاله امروز تفکر داعش در ویرانی آثار تاریخی منطقه علاوه برزعم آنها در احیای تفکر بتشکنی که به غلط از صدر اسلام دارند به ارزش اقتصادی این آثار به ویژه آثاری که قابل فروش هستند نیز معطوف است تا از این محمل به بودجههای هنگفت نظامی خود سر و سامانی بدهند که این ریشه در سردرگمی و عدم پشتیبانی کامل سرکردگان این گروهگ تروریستی دارد.
مقاله اعتماد بدین جا رسیده که: این گروه برای ادامه راه خود نیاز به درآمد و بودجههایی دارد که به دلایلی کمتر از سوی پشتیبانان خود حمایت میشود و این گروه در بین راه مجبور به تامین آن است و به همین دلیل دست به ویرانگری جاهلانهای میزند که آینده منطقهای کهن از تاریخ جهان را به گسست میکشاند. این یورش با این قصد چنان بر پیکره بیجان تندیس فرهنگ ایرانی و سایر فرهنگهای همجوار فرود آمد که جان را یارای نفس نبود.
بوی اسکناس تانخورده لای کتاب
سعید برآبادی در شرق نوشته: آنروزها اگر بزرگترها، سکه یا اسکناسی عیدی میدادند برای این بود که بچهها با بوی کاغذ نواش، زمستان را سر کنند، حالا چه، که نه از زمستان خبری است و نه از برف. چهارراه استامبول اما مثل همیشه شلوغ است و آنهایی که از همین حالا به فکر افتادهاند برای تبریک سال نو، چند اسکناس به اعضای خانواده خود بدهند، در چهار گوشه چهارراه راه میروند و از مردهای سامسونتی قیمت میگیرند؛ مردهایی که روی صندلیهای کوچکی در حاشیه خیابان نشستهاند و کیفهای سیاه و قهوهای پر از بستههای پول نو و سکههای قدیمی جلو رویشان باز است.
بستههای پول ١٠تومانی و ٢٠تومانی، ٥٠تومانی و ٢٠٠تومانی؛ اسکناسهای نوستالژی دهه ٦٠ و ٧٠ که امروز شبیه به سکههای اصحاب کهف، ارزشی در مغازهها ندارند اما شاید برای عیدی، مناسب باشند یک بسته ٢٠تایی، ١٠هزارتومانی نو و تانخورده را میشود ٢٣٦هزارتومان خرید و دلخوش بود که نوروز امسال، از لای قرآن به همه بچهها و نوهها میشود یک اسکناس سبزرنگ هدیه داد!
در پایان این مقاله آمده: اعلام شده بانک مرکزی آماده ارایه اسکناسهای نو است، جلو باجههای بانک ملی چهارراه استامبول شلوغتر از همیشه است، قرار است مثل سالهای قبل، اسکناسها را بگذارند توی دستگاههای عابربانک و مردم هربار شانسشان را پای دستگاهی امتحان کنند و ببینند که اسکناس نو میدهد یا نه. اگر هم کسی به شانس اعتقاد ندارد، چهارراه استامبول تا چندساعتمانده به سالتحویل باز است و میشود این زمستان بیبرف بچهها را به خاطره بوی اسکناسهای تانخورده لای کتاب پیوند زد؛ لااقل در حد یک مراسم فرمایشی!
تست خودشناسی
پدرام ابراهیمی برای سنجش این که میزان خشونت چقدر است چند تست خودشناشی در ستون طنز شهروند آورده. اول فرض کرده با همسرتان که عشق شماست، حق شماست، سهم شماست دارید در معابر عمومی تردد میکنید و به دلیل لغزنده بودن زمین از زنجیر چرخ استفاده کردهاید. یکی از عابران که تحتتأثیر ماهواره و اینترنت قرار گرفته به شما متلک میاندازد.
الف) با او نزاع خیابانی میکنیم
ج) وایسید منم بیام کمک- نگارنده
د) به کلید اسرار واگذارش کرده و عبور میکنیم
مساله دیگر طرح شده توسط طنزنویس این است که: در بندرعباس توی ترافیک گیر کرده و راه تا رشت مسدود است. خودروی عقبی بوق میزند…
الف) گیتار یه کم زود میشکنه، قفل فرمونو با خودت ببر
ب) بعد از احراز جنس و سایز طرف، اقدامات لازم را صورت میدهیم
ج) به محض شنیدن صدای بوق میگوییم: [...] (نمیشود نوشت ولی واقعا در این مورد خاص، کمتر از این راه ندارد)
مشکل خانم ها در استادیوم ها تیتر و کارتون محمد طحانی، آرمانمینو مرتاضیلنگرودی در مقاله ای در آرمان با اشاره به جواب رییس فدراسیون فوتبال به هشدار سپ بلاتر رییس کنفدراسیون فوتبال آسیا نوشته: این نگاه فقط معطوف به مورد ورزشگاه نیست بلکه در برخی عرصههایی که تبادلات و ارتباطات اجتماعی بین زن و مرد در آن صورت میگیرد، وجود دارد. این نگرش میگوید زن نباید در اجتماعات مردانه باشد. این نگاه برمیگردد به نظامهای پدرسالارانه که نگاهشان به حاشیه راندن و کنار گود نگه داشتن زنان است.
به نظر نویسنده: نگاه دیگر نگاه مصلحتگراست که در همه ادیان وجود دارد. احکام مبتنی بر مصالح جامعه اسلامی و فضای زمان تعریف میشوند. در جمهوری اسلامی پیشاپیش پذیرفته شده که زنان میتوانند در عرصه میادین ورزشی حضور داشته باشند و با دیگران بر سر کسب عنوان رقابت کنند و عناوینی که به دست میآورند افتخاری است برای جمهوری اسلامی و در راستای اعتلای این پرچم است پس باید بپذیریم اینکه ورود زنان در مقام تماشاگر را تفکیک میکنند و اجازه نمیدهند زنها وارد ورزشگاهها شوند و از ورودشان ممانعت میکنند با این نگاه کاملا در تناقض است.
مقاله آرمان به این جا رسیده که: درحالی که سلامت زنان معطوف به این است که قدرت انتخاب را به خودشان بدهیم. حضور زنان در ورزشگاهها آنقدر واجب نیست که مسائلی نظیر اشتغال زنان و حضور زنان مولد در عرصه اقتصادی، بله قطعا همه اینها مهمتر از حضور زنان در ورزشگاههاست اما اگر برای اوقات فراغت زنان و دختران جوان اندیشهای نکنیم این به معنای بیکم توجهی ما نسبت به بانوان و دغدغههای آنهاست.
با ممنوعیت و ممانعت ایجاد کردن برای حضور زنان در ورزشگاهها اهدافی که مد نظر است محقق نمیشود. به هر حال آنهایی که بخواهند ببینند اگر در ورزشگاه نبینند میروند جای دیگری میببینند حتی سفر به کشورهای دیگر، بنابراین بعید میدانم چنین تفکیک پاسخگو باشد. در نهایت به نظر من مسئولان بهراحتی این توانایی را دارند که با ساماندهی مناسب این مشکل را رفع کنند تا کسانی که علاقهمند هستند به ورزشگاه بروند، بتوانند بروند و بهنظرم با حل این مشکل میتوان از هزینههایی که ایجاد شده است کاست.
راه حل زنان در استادیوم
آیدین سیار سریع در صفحه بی قانون روزنامه قانون چند سووال تستی مطرح کرده. اول این که با توجه به اینکه یکی از شروط اهدای میزبانی جام ملتهای آسیا به ایران ورود آزادانه زنها به ورزشگاه است بفرمایید ما در این موقعیت باید چهکار کنیم؟
الف) به خارجی ها بگوییم بانوان ما تمایلی به حضور در ورزشگاهها ندارند.
ب) بگوییم ما در کشور بانوان نداریم. همه مرد هستند.
ج) تلاش کنیم تا کفاشیان به جای پلاتر رئیس فیفا شود تا ورود بانوان در بقیه کشورها هم ممنوع شود.
د) عدهای از سبیلهای عزیز را با لباس مبدل به ورزشگاه بفرستیم، الکی مثلا ما بانوانیم.
سفارت بریتانیا چرا کارتون فرهاد بهرامی، فرهیختگان فریدون مجلسی در مقاله ای در شرق خواستار حل مشکل هزاران ایرانی شده که مقیم بریتانیا هستند و وضعیت فعلی سفارت خانه های ایران و بریتانیا در کشورهای همدیگر آنان را به مشکل انداخته است.
به نوشته این مترجم و دیپلومات سابق: در حمله به سفارت بریتانیا و وقایعی که در سال٩٠ از سوی جمعی از افراد خودسر اتفاق افتاد، بهترین کار عذرخواهی بود. اما به هر حال این اتفاق نیفتاد و دیدیم در برابر آن هم لندن به رفتاری مندرآوردی روی آورده و کارداری غیرمقیم برای ایران اختصاص داده است. این درحالی است که مشکل اصلی ایرانیان، دشواری در رفتوآمد و انجام برخی سفرهای عادی و هزینهبرشدن این مساله است.
در ادامه مقاله شرق آمده: آنهایی که از دیوار سفارت بالا رفته و اقدام به تخریب و انجام برخی رفتارهای خارج از عرف کردهاند، بههیچروی به هزینههای ملی اقدام خود فکر نکرده و تنها هزینههای ملی و مردمی در حوزه دیپلماسی را بالا بردهاند. این خسارت از سوی برخی افراد بیشناسنامه و فاقد هویت سیاسی خاص مطرح شده و امری غیرقابلپذیرش بوده است. اما در بریتانیا چندصدهزار ایرانی زندگی می کنند. به همینخاطر ایجاد ارتباط کنسولی مهمترین خواسته خانوادههای ایرانی ساکن یا در رفتوآمد است.