بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۷ اسفند

روزنامه‌های امروز صبح تهران، در حالی که دو روزنامه تندرو همچنان به مخالفت با جریان مذاکرات هسته ای ادامه می‌دهند، با احتمال نزدیک شدن توافق بین ایران و کشورهای پنج به اضافه یک به امیدواری خود افزوده و در مقالاتی از روند حرکت پرونده هسته ای ابراز رضایت کرده اند.
حکایت پول‌های کثیف و افشای راز آن در روزهای آینده از جمله مباحثی است که روزنامه‌های مستقل و اصلاح طلب به آن پرداخته اند. نگرانی از آلودگی شهرهای بندری جنوب کشور، و فعالیت‌های فعالان بخش خصوصی برای انتخابات اتاق بازرگانی و صنعت و معدن بخش دیگری از مطالب این روزنامه هاست.
طرح ابتکاری ایران برای لغو تحریم ها
تیتر و عکس صفحه اول ابراندنیای اقتصاد در عنوان صفحه اول خود از طرح ابتکاری ایران برای لغو تحریم ها نوشته و همراه گزارشی در این باره نظر مهدی ذاکریان استاد حقوق بین‌الملل را منعکس کرده که گفته: صحبت‌های وزیر خارجه ایران درخصوص اینکه در صورت احتمال توافق هسته‌ای این مساله در شورای امنیت تحت یک سازوکار حقوقی قرار می‌گیرد و برای طرفین الزام‌آور خواهد بود از دو منظر مهم است نخست‌ این که با توجه به قطعنامه‌های سازمان ملل وقتی در متن قطعنامه از ایران درخواست شده بود که گفت‌‌وگو با ۵ +۱تحت نظارت و مدیریت نماینده اتحادیه اروپا در روابط خارجی انجام شود، بنابراین هر نوع مذاکره و دستاورد آن اعم از توافق یا عدم توافق به اطلاع شورای امنیت رسانده خواهد شد.
 
به نظر نویسنده این متن: از آنجا که مسیر پیش رو مبین دستاوردهای بزرگ برای ایران است از جمله خروج از انزوای بین‌المللی، تعلیق یا به احتمال قوی حذف تحریم‌ها، تعهد قدرت‌های بزرگ هسته‌ای به همکاری با ایران از لحاظ تکنیکی و صنعتی در فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، همکاری با ایران در پیوستن به سازمان تجارت جهانی، اجازه سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز، اجازه فعالیت صادرات غیرنفتی به کشورهای پیشرفته، همکاری با ایران در صنعت هواپیمایی و همچنین حل مسائل سیاسی- منطقه‌ای از جمله مبارزه با تروریسم بین‌الملل، مبارزه با افراط‌گرایی، همکاری در نابودی داعش.
 
نتیجه گیری مقاله دنیای اقتصاد این است که: به این ترتیب ضروری است که در جلسه شورای امنیت همه این توافق‌ها به صورت مکتوب مورد پذیرش و تایید همه اعضای دائم و غیردائم شورای امنیت قرار گیرد. ورود چنین توافق‌های به سازمان ملل و تایید رکن مهمی همچون شورای امنیت می‌تواند بر افزایش اعتبار حقوقی و سیاسی آن توافقنامه بیفزاید. بنابراین صحبت‌های وزیر امور خارجه قابل درک و اعتبار است.
 
علیرضا بیگدلی در مقاله ای در آرمان نوشته: اگر تصمیمی برای لغو تحریم‌های ایران از طرف شورای امنیت یا از طرف گروه ۵+۱ گرفته شود، این تصمیم در دبیرخانه‌ شورای امنیت سازمان ملل ثبت خواهد شد و هیچ‌گونه راهی برای تخلف از آن وجود ندارد مگر آنکه یکی از طرفین از تعهدات خود عدول کند که در این صورت، ممکن است تحریم‌های جدیدی وضع شود. اگر ایران به تمام تعهدات خود در موافقتنامه عمل کند که راه‌های اعتراض طرف مقابل شود، آنگاه دیگر به بهانه‌‌های واهی نمی‌توانند بعد از توافق احتمالی بر سر پرونده هسته‌ای و لغو تحریم دست به اعمال تحریم‌های جدیدی علیه ایران بزند.
 
به نظر این کارشناس علیرغم تمام مخالفت‌هایی که به‌طور ضمنی و آشکار اعلام شد هیچ‌گونه راه دیگری جز توافق وجود ندارد. خصوصا با حوادثی که در تکریت پیش آمد و با استقبال آمریکا مواجه شد. این موارد یک موقعیت مناسب برای حل مسئله‌ هسته‌ای ایران به وجود آورده است و عربستان و اسراییل کاری نمی‌توانند کرد
 
مقاله آرمان یادآوری می‌کند که آقای ظریف اعلام کرده که شرایط فعلی یعنی غنی‌سازی ۵ درصد و حق غنی‌سازی مبتنی بر توافقنامه سوم آذر پذیرفته‌شده و همین اندازه را تا ۱۰ سال می‌پذیریم که کار خوبی است چراکه اگر مذاکرات با شکست روبرو شود قطعا برنده‌ این شکست اسراییل خواهد بود.
توافق ها فراتر از خطوط قرمز نیست
کارتون فرشید رجبعلی، قانونروزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود از این که مذاکرات هسته ای به نقطه ای رسیده که سخن از پایان آن می‌رود ابراز خوشحالی کرده و نوشته: نحوه برخورد کاملا سرد و منفی آمریکا و اروپا با درخواست نتانیاهو برای بستن باب مذاکره غرب با ایران، عملا نشان داد که غربی‌ها به دنبال دستیابی به توافق از دل فرآیند مذاکرات هستند و اینکه در عین حال هنوز هم نغمه‌های ناموزون و خواسته‌های نامعقولی دارند که هرگز با ضوابط مذاکرات و قواعد بین‌المللی سازگار نیست، به این دلیل است که احتمال می‌دهند در لحظات آخر بتوانند بخشی از زیاده‌خواهی‌های خود را برآورده نمایند.
 
به نظر این روزنامه اصولگرا: غربی‌ها قطعا در این مدت باید به خوبی دریافته باشند که حقوق هسته‌ای صلح آمیز ملت ایران قابل خدشه و عبور نیست و مولفه‌های همین دانش طبق قوانین مصرح در «ان.پی.تی» باید حفظ شود و هیچکس نمی‌تواند با باج‌خواهی‌های ظالمانه، فناوری‌ هسته‌ای ایران را زیر سئوال برده و انکار کند. هرچند همواره مردم ایران برای رسیدن به توافق هسته‌ای و پایان دادن به این بازی آمادگی دارند ولی به همان اندازه هم به برخورداری ازحقوق قانونی هسته‌ای خود اصراردارند و بر آن پافشاری می‌کنند و هرگز حاضر به معامله که همراه با عبور از خطوط قرمز اعلام شده باشد، ندارد.
 
روزنامه جمهوری اسلامی برخلاف روزنامه‌های تندرو نتیجه گرفته: همراهی و تفاهم ایران برای اعتمادسازی در زمینه فعالیت‌های هسته ای خود هرگز فراتر ازخطوط قرمز نخواهد بود و فقط در صورت عقب‌نشینی غرب از مواضع زیاده خواهانه خود در مورد تحریم‌هاست که می‌توان امیدوار بود تا فروردین ماه توافق نهایی شکل می‌گیرد زیرا توافق در صورتی به وقوع می‌پیوندد که براساس مفاد توافقنامه ژنو، «بر روی تمامی مسائل اشتراک نظر به وجود آید.»
نقش مهم چین
بهزاد شاهنده در مقاله ای در ایران روزنامه دولت نوشته:شش قدرت بین‌المللی طرف مذاکره با ایران به نظر می‌آید که از سد مخالفت‌ها و کارشکنی برخی لابی‌های منطقه‌ای عبور کرده اند. دست کم اظهارات جدید سران کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل نشان از این دارد که یک اجماع تاریخی برسر توافق هسته‌ای‌با ایران در حال شکل گیری است. در حلقه دولت‌های مدافع توافق هسته ای، نقش شریک آسیایی ایران قابل تأمل است.
 
نویسنده به اشاره به وزن چین و این که اینک بزرگ ترین قدرت اقتصادی جهان شناخته می‌شود نوشته چین بر همین اساس خواهان جایگاه جهانی متناسب با این ظرفیت اقتصادی است. پیداست که چنین راهبردی از سوی پکن مستلزم آن خواهد بود که با کشورهایی نظیر ایران که در زمره کشورهای عمده در حال توسعه هستند باب مراوده گسترده بگشاید. این نکته را «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین در نگرش بین‌المللی خویش گنجانده است.
 
مقاله روزنامه ایران تاکید کرده: استراتژی گشودن باب همکاری نوین با ایران سران پکن را بر آن داشته تا تلاش کنند توافق با ایران زودتر به سرانجام برسد. شواهد حاکی از آن است که پکن بلافاصله پس از امضای توافق ژنو ازفرصت به دست آمده بیشترین بهره را برده تا جایی که حجم تجارت با ایران را در مدت کوتاهی به۵۲ میلیارد دلار رسانده است که نشان از رشدی بالغ بر ۱۰درصد نسبت به سال گذشته دارد.
پول‌هایی که کثیف می‌شوند
مهدی تقوی در مقاله ای در آرمان نوشته: پول کثیف (dirty money) به پولهایی گفته می‌شود که از طریق فروش مواد مخدر و قاچاق به دست می‌آید. نکته حائز اهمیتی که در این رابطه مطرح می‌شود آن است که این درآمدها و پولها بر پایه یک نوع اقتصاد زیرزمینی است و طبیعی است که از انواع نظارتها به دور است و می‌تواند وارد شریانهای مختلف کشور شود و آن بخش را آلوده سازد یا به کنترل خود درآورد.
نویسنده اقتصاددان با اشاره به این که پولهای کثیف تنها مختص یک کشور و یک منطقه نیست نوشته ایران نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی خود در منطقه‌ای قرار گرفته که مستعد نفوذ گروه‌ها و افرادی است که عمده فعالیتهای آنها مربوط به قاچاق مواد مخدر و ... است. اما راه مقابله با نفوذ و افزایش پولهای کثیف چیست؟
 
نویسنده بستن راه تجارت مواد مخدر ، تهیه آماری از این نوع فعالیتهای زیرزمینی که حالا از چشم ناظرین دور است و اینکه چه میزان از حجم اقتصاد و فعالیتهای اقتصادی از راه‌های غیرقانونی است مشخص و قابل اندازه گیری شود را راه‌های مقابله با تولید پول کثیف دانسته و نوشته پول کثیف تنها به درآمدهای ناشی از فروش مواد مخدر و قاچاق محدود نمی‌شود بلکه بخشی از آن را رشوه نیز تشکیل می‌دهد بنابراین این پول کثیف هم می‌تواند موجب فساد اقتصادی شود و تخلفات اداری در پی داشته باشد.
ولو شوید در آفتاب
کارتون حمید صوفی، بی قانونعلی میرفتاح در ستون کرگدن اعتماد نوشته: از آنجایی که اسفند نزدیک است حال و هوای بهاری از هم‌اکنون قابل تشخیص است و از قدیم گفته‌اند که بهار دنگی دنگی، هر ساعتش یه رنگی. طی بیست و چهار ساعت آینده باد هر کجا بوزد عقل داشته باشید همان طرف می‌روید و اگر مثل من کلاه‌تان پس معرکه باشد از طرف مقابلش می‌روید. باران هم نگران نباشید. عجالتا خشکسالی و کم آبی است و باران هوس‌هوس نمی‌بارد. باید کلی خواهش تمنا کنیم و خارجی‌ها سامانه‌های قدرتمند را شناسایی کنند، آیا ببارد آیا نبارد. نبارد هم که چه بهتر.
نویسنده نصیحت کرده:بروید پارک آب و آتش و آنجا را در خنکای آب و گرمای آتش دور همی زیلو پهن کنید و لوبیاپلو بپزید و نوش جان کنید یک دوغ هم روش. پشتبندش هم اگر چه قلیان ضرر دارد اما چون شما متاهلید، کوری چشم مجردها یک قلیان فرد اعلا چاق کنید و بکشید و حالش را ببرید. وسطش هم بنشینید وایبر بازی و هر چه دل‌تان خواست حرف زشت و جوک بی‌ادبی را برای رفقای متاهل‌تان سند و ریسیو کنید.
 
نویسنده اعتماد به طعنه افزوده: توی این آب و هوا نه روزنامه بخرید، نه جز سریال‌های با کلاس ترکی، تلویزیون تماشا کنید. بعد از کباب و دوغ و پیاز و ترشی جلوی تلویزیون لم بدهید. بد به دل‌تان راه ندهید، بنیان و بنیاد خانواده در مملکت ما چنان مستحکم است که به این بادها نمی‌لرزد و هیچ خطری مخاطب هوشیار ایرانی را تحریک نمی‌کند. بعید است بابت چند فلاش‌بک ساده و احمقانه آتش شوق و شهوت در کسی بیدار شود. هوا آلوده هم نیست، جز دود و کثیفی چیز قابل ملاحظه‌ای در شهر دیده نمی‌شود. ناراحت نباشید. به زودی بادهای بهاری سر می‌رسند و تهران را تمیز می‌کنند.
عذرخواهی بجا
صالح نیکبخت در مقاله ای در شرق نوشته: پنج‌سال‌وهفت‌ماه‌و١٩روز پس از فاجعه کهریزک که در طول چهارروز در این بازداشتگاه اتفاق افتاد، عذر‌خواهی فرمانده نیروی انتظامی کشور از خانواده قربانیان، مصدومان و مجروحان، کاری نیکو و درخور تقدیر است.
 
این وکیل دعاوی سپس اشاره می‌کند که: .هیات ١٣نفره پزشکان متخصص پزشکی‌قانونی تهران به اتفاق آرا مرگ سه‌قربانی حادثه: امیر جوادی‌فر، محسن روح‌الامینی و محمد کامرانی را ناشی از ضربات متعدد وارده به نسوج نرم بدن آنها و عفونت داخلی در طول ٧٢ساعت قبل از فوت اعلام کرده بودند. دادستان سابق تهران در اظهارات خود در تحقیقات گفته است که عصر روز یکشنبه (٢١تیر٨٨) در جلسه‌ای در وزارت اطلاعات، وزیر وقت این وزارتخانه به وی اعلام کرده بود که به دستور مقامات عالی کشور بازداشت‌شدگان کهریزک باید فورا به زندان اوین منتقل شوند. او مجددا می‌گوید ساعت٩ صبح روز بعد (٢٢تیر٨٨) آقای جلیلی، دبیر سابق شورای امنیت ملی تلفنی تاکید کرد که طبق دستور لازم‌الاجرا فورا باید زندانیان از کهریزک منتقل و در صورتی که جایی هم نباشد، آزاد شوند.
 
به نوشته این مقاله سعید مرتضوی با وجود این دستورات مکرر و لازم‌الاجرا وی از انجام وظیفه خود نه‌تنها در روز یکشنبه بلکه در روز دوشنبه خودداری و از انتقال بازداشت‌شدگان به اوین امتناع کرده بود. با وجود این دستورات مکرر و لازم‌الاجرا و نظریه هیات پزشکی، چنانکه این افراد در همان روز دوشنبه به اوین منتقل می‌شدند، هیچ‌کدام از قربانیان فوت نمی‌کردند و آن فاجعه به‌وجود نمی‌آمد.
مهاجرت با زحمت
مهدی مالمیر در مقاله ای در شهروند با اشاره به خبری که درباره استخدام نکردن یک تحصیل کرده فیزیک در مقام استادی دانشگاه به دلیل نازکی صدای وی نوشته: اگر سخت گیری در استخدام اساتید دانشگاه و معلمان تا این اندازه است که حتی صدا و نحوه بیان یک استاد (معلم) منجر به اخراج او می‌شود، چگونه است که ما هر از چندگاهی با خبر‌های عجیب وغریبی از استادان روبرو می‌شویم؟
نویسنده سپس به داستان بی‌وقفه فرار مغز‌ها و موج سیلابی مهاجرت درس خوانده‌هایمان به اروپا و آمریکا اشاره کرده و نوشته این موج چنان است که مطبوعات مالامال از مقاله‌ها و گزارش‌هایی است که هریک به گوشه‌ای از این معضل بزرگ پرداخته‌اند. با این وصف، طنز تلخ ماجرای اخیر در اینجاست: حالا که نخبه‌ای خلاف جریان آب شنا کرده و چشم بر بسیاری از مواهبی که در کشورهای ثروتمند جهان بی‌درنگ انتظارش را می‌کشیده‌اند پوشیده، مسئولین محترم دانشگاه خواجه نصیر به جای استقبال از چنین فرصتی به آسودگی گنجینه دانش وشوقِ سُتودنی او را به کار در میهن نادیده می‌گیرند و تنها به سبب تُن صدایش او را از تدریس و دانشجویان را از برخورداری از یک استاد کاردان محروم می‌کنند.
 
شهروند نتیجه گرفته: بر این قرار و در چنین حال و هوایی، اینکه جوانان درس خوانده ما گروه گروه مال و جانشان را به دست قاچاقچیانی می‌سپارند که برهنه از هرگونه فضیلت اخلاقی تنها به سود خود می‌اندیشند و به سودای امنیت شغلی خطر گذر از اقیانوس‌ها و گردنه‌های صعب‌العبور را به جان می‌خرند و گهگاه جان و دارایی‌شان، هر دو را بر خاک سواحل غریب می‌ریزند، هیچ شگفتی آور نیست. دست کم تا زمانی که چنین وسواس‌های دلشکنی در کار است، عجبی در کار نیست.
مصاحبه با مردم اروپا
هشت مارس روز زن کارتون فیروزه مظفری، اعتمادسعید‌‌‌‌‌ هوشیار در ستون هوش خراش ضمیمه طنز روزنامه قانون از مصاحبه خبرنگار هوش خراش در اروپا با مردم گزارش داده که در مقابل دوربین انجام می‌شود اول از همه آلفردو که اولش فکر کردیم سس است ولی بعدش متوجه شدیم که نامش آلفردوست از استوک سیتی به همکار ما گفت: «اینجا واقعا اوضاع افتضاحه، من خدارو شکر می‌کنم که اخبار صدا و سیما همه مسائل اینجا رو پوشش می‌ده، بحران اقتصادی اروپا ما رو بیچاره کرده، فساد در اروپا ما رو زمین گیر کرده، ما چه گناهی کردیم که باید هر روز، هر روز اینجا مثل شمع بسوزیم و بسازیم.»
 
شلتوک از بوئنس آیرس به ما گفت: «فاصله آرژانتین تا ایران خیلی زیاده، ولی من تا حالا سه بار سر مرز بازرگان و یک بار هم تو نخجوان دستگیر شدم، هر چی خواهش می‌کردم تو رو خدا بذارید من بیام ایران پناهنده شم، نمی‌ذاشتن!
مردم توی آرژانتین دارند توی فساد و تباهی و بدبختی و فلاکت غلت می‌زنند، واقعا دیگه نمی‌تونم ادامه بدم(گریه‌اش می‌گیرد)، این وضعیت ماست، اینکه زاده آمریکایی رو میگن جبر جغرافیایی، چرا من نباید توی سلسبیل به دنیا میومدم؟ چرا؟ واقعا چرا؟ خدااااااااااااااااااااااااااااااا..»
 
به نوشته طنزنویس بی قانون: چونبوک موتورز از ژاپن به همکار ما گفت: «شما‌ها بی دردین، نمی‌دونین چیکار کنین، حال ما رو هم اصلا نمی‌فهمین که چی می‌گیم، شاخص فلاکت ما رو ببینید! شاخص جراحت ما رو ببینید! این چه وضعیه آخه! شما تو کشورتون هیجان جریان داره، من جا داره تشکر کنم از آقای حیاتی مجری زحمتکش صدا و سیما که سال‌هاست دارند اخبار ما رو پوشش می‌دن.»
+1
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.