ایران وایر : گزارشها حاکیست برخی از شرکتهای اینترنتی در ایران در ارائهی بستههای اینترنتی به کاربران خود «کمفروشی» میکنند.
اصطلاح «کمفروشی» اینترنت به این معناست که شرکت اینترنتی، میزان پهنای باندی را که از شرکت ارتباطات زیرساخت خریداری میکند در اختیار تعداد بیشتری از افراد میگذارد که این امر در نهایت باعث ایجاد ترافیک بیشتر و در نتیجه کاهش سرعت و کیفیت اینترنت برای همه خریداران میشود.
بر اساس گزارشی که خبرگزاری ایسنا منتشر کرده، گروهی از کاربران در ایران اعلام کردهاند که اینترنت خریداری شده از سوی برخی از شرکتها، با بستهای که آنها پیش از خریداری اعلام کردهاند مطابقت ندارد.
بر اساس مصوبهای که کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ارائه کرده، سرویس ADSL در ایران باید با ضریب اشتراک ۱ به ۸ ارائه شود اما گاهی این ضریب از سوی اپراتور ارائهدهنده تغییر پیدا میکند.
حدود سه ماه قبل سازمان تنظیم مقررات ارتباطات اعلام کرد که تمامی اپراتورهای ارایهدهنده سرویس اینترنت پرسرعت موظف هستند سامانه سنجش سرعت و کیفیت را در پایگاه اطلاعرسانی خود راهاندازی کنند تا به این ترتیب احتمال تقلب در فروش اینترنت از سوی این اپراتورها کاهش پیدا کند.
در حال حاضر و پس از گذشت نزدیک به سه ماه از اخطار سازمان تنظیم مقررات ارتباطات به ارائه دهندگان سرویس اینترنت پرسرعت برای راهاندازی چنین سامانهای، بیشتر شرکتهای PAP، ISP، ISDP در وبسایت خود لینکی را با عنوان سنجش سرعت اینترنت قرار دادهاند، اما ایسنا گزارش داده که در این نوع اعلام سنجش نیز به نوعی «کم فروشی اینترنتی» صورت میگیرد.
شرکتها راههای مختلفی را برای تست سرعت اینترنت برای دو سیستم عامل ویندوز و مک ارائه میدهند که برای انجام تست لازم است برنامههای مربوط را از طریق لینکی که خود سایت معرفی میکند، دانلود کنید که این برنامهها معمولا شامل نرمافزارهای java، flash player و Microsoft fix میشود.
پس از انجام بررسی توسط هر کدام از برنامهها، نتیجه تست سرعت به صورت هر کیلوبایت بر ثانیه (KBps) نشان داده میشود، در حالیکه سرعت سرویس خریداری شده معمولا بر اساس هر کیلوبیت بر ثانیه (Kbps) به مشتری فروخته میشود. بنابراین لازم است با در نظر گرفتن این نسبت که هر ۸ بیت برابر با یک بایت است، این دو شاخص با یکدیگر انطباق پیدا کند.
قیمت اینترنت از مرز تا تهران ۴ برابر میشود
علاوه بر مسالهی کیفیت و سرعت اینترنت، گزارشها از گرانی هزینه اینترنت در تهران حکایت دارند.
محمدرضا کریمی، رییس کمیسیون اینترنت نصر تهران اعلام کرده «پهنای باندی که لب مرز تحویل گرفته میشود تا در تهران ارائه شود قیمت آن سه تا چهار برابر خواهد شد.»
به گفته کریمی «تا به حال تاکید دولت براین بوده است که قیمتهای اینترنت افزایش پیدا نکند، اما با پروانههای جدید هزینههای شرکتهای اینترنتی افزایش پیدا میکند که این امر یا باید به صورت یارانه جبران شود یا اینکه باید در قیمتهای اینترنت بازبینی شود.»
مقایسه هزینه اینترنت در ایران با دیگر کشورها
خدمات اینترنتی در ایران علاوه بر پایین بودن کیفیت، هزینه ی بالایی را نسبت به کشور های دیگر دارد. اگر بخواهیم به نسبت سرویسی که کاربران ایرانی دریافت میکنند، هزینه اینترنت در ایران را با کشورهای دیگر مقایسه کنیم، به اعداد عجیب و غریبی میرسیم که نشان میدهد قیمت اینترنت در ایران، بعضا به بیش از ۱۰ تا ۲۰ برابر نسبت به برخی کشورها میرسد.
وبسایت معتبر نتایندکس متوسط قیمت اینترنت در ایران را ۸.۷۱ دلار تخمین زده است.
متوسط قیمت اینترنت ماهانه در ایران در سایت نتایندکس اگر این مبلغ را با تبدیل دلار به ریال، معادل بیست تا سی هزار تومان در نظر بگیریم، به نسبت سرویسی که شرکتهای ایران میدهند، (۱۲۸ و ۲۵۶) و با یک جستجوی ساده اینترنتی متوجه میشویم که این قیمت، در مقایسه با کشوری همچون مالزی، ۱۶ برابر بیشتر است.
برخی گزارشها نیز نشان میدهد که قیمت یک سرویس ۲۵۶K در ایران تقریبا ۲ برابر امارات، ۳ برابر مصر و ۱۲ برابر ترکیه است. در قیمتهای خرده فروشی، هزینه پهنای باند در ایران تا بیش از ۵۰ برابر قیمت جهانی میرسد.
به گفته بسیاری از فعالان اینترنتی، حکومت ایران بزرگترین مانع کاهش قیمت و افزایش کیفیت اینترنت در ایران است. آنها همچنین ایجاد رویه ثابت توسعه، حمایت از بخش خصوصی و ایجاد بازار رقابتی واقعی را راه عبور از این وضعیت پیشنهاد میکنند.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان