ضرورت فهم منطق مذاکره
تیتر و عکس صفحه اول دنیای اقتصادناصر هادیان در سرمقاله ایران روزنامه دولت نوشته: با وجود این، خطراتی که در کمین مذاکرات است جدی هستند. منشأ برخی تهدیدها، بازیگران خارج از مذاکره هستند؛ بازیگرانی مانند اسرائیل و عربستان که انگیزه فراوانی برای کارشکنی در روند حصول توافق هستهای دارند و تمام ظرفیتهای خود را برای به بنبست کشاندن مذاکرات فعال کردهاند. نگرانی از ارتقای جایگاه منطقهای و جهانی ایران از یک سو، و ماهیت ستیزهجویانه دیپلماسی آنها از سوی دیگر، ملغمهای ساخته که بازیگران خارجی را به تلاش حداکثری برای بازگرداندن مذاکرات به نقطه صفر حرکت میدهد.
این استاد دانشگاه تاکید کرده: تندروهای داخلی در کشورهای دخیل در چرخه مذاکره هم میکوشند مسیر دستیابی به توافق را آکنده از سنگلاخ و به این ترتیب مسدود کنند و در صورت امکان، مذاکره کنندگان را وادار سازند با دست خالی به پایتختهای خود بازگردند. جای خوشبختی است که تا کنون مذاکرهکنندگان و مقامات مافوق آنان در پایتختهایشان، توانستهاند مخاطرات خارجی را مهار کنند و مخاطرات داخلی را تحت کنترل در آورند و گفتوگوها را روی ریل چانهزنی منطقی پیش ببرند.
سرمقاله ایران بدین جا رسیده که: سکانداران دیپلماسی کشورمان نیک میدانند که اگر توافق نهایی بدون توجه به جزئیات نهایی شود، راه برای تفسیرهای مختلف باز میماند و همین زمینهساز بروز اختلافهایی خواهد شد که فرجام آن نامشخص و هزینه تحمیلیاش، بالا خواهد بود. هدف تلاشی که اکنون در جریان است، دستیابی به یک توافق کلی با لحاظ همه جزئیات است. برای رسیدن به این هدف، تکنیکهای مختلفی وجود دارد که در زمره «استراتژی مذاکره» جای میگیرد و با آنچه «استراتژی هستهای» نامیده میشود، متفاوت است.
اگر ایران تحریم کند
کیهان در ادامه یادداشت های خود در مخالفت با تفاهم های هسته ای به سخنان تازه رهبر جمهوری اسلامی پرداخته که سخن از احتمال تحریم غرب توسط ایران گفت. این روزنامه اضافه کرده: علاوه بر راهبرد تحریم انرژی در آینده، در وضعیت کنونی در صورت همراهی ملت برای تحریم کالای خارجی و استفاده از کالاهای تولید داخل، علاوه بر افزایش اشتغال در داخل و تقویت زیرساختهای اقتصادی کشور و بیثمر ساختن راهبرد دشمن در تحریم کشورمان، شرکتهای خارجی و به خصوص اروپایی، یک بازار گسترده حدود هشتاد میلیونی را از دست خواهند داد که باعث ورشکستگی بسیاری از شرکتهای اروپایی خواهد شد.
نویسنده یادداشت این روزنامه با اشاره به تحریم روسیه توسط اروپا این را هم فرصتی برای ایران دیده که با روسیه توافق بکند که در آن صورت اروپا از هم اکنون باید خود را برای عصر یخبندان آماده سازد. حتی اگر روسیه نیز سیاستی بر تحریم گاز اروپا نداشته باشد با توجه به کاهش ذخایر این کشور و از سوی دیگر افزایش تقاضای انرژی در جهان طی سالهای آتی، ایران اسلامی به تنهایی میتواند با توجه به ذخایر انرژی خود، اروپا و حتی جهان را با مشکل مواجه سازد.
یادداشت روز کیهان در نهایت نوشته: تحریم کنونی ایران توسط اروپا، شاید ایران را با مشکل و سختی مواجه سازد لیکن تنها یک مصدومیت و مجروحیت برای ایران خواهد داشت که با گذشت زمان و دستیابی ایران به خودکفایی درونی، ترمیم و بهبود خواهد یافت؛ اما آیا دولتهای اروپایی برای جلوگیری از نابودی خود در صورت تحریم انرژی از سوی ایران، چارهای خواهند یافت؟
دست بالا در مذاکرات!
پیمان مقدم در ستون طنز روزنامه ایران نوشته: دوستان دلواپس تمام تلاششان را خرج کردهاند تا هر جوری هست وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس محترم سازمان حفاظت محیط زیست را رو به روی هم قرار دهند. یعنی نشستهاند هر روز حرفهای یکی از این دو را جوری تفسیر میکنند که باب طبع خودشان است. مثلاً جناب هاشمی گفتهاند ریزگردها دغدغه اصلی عراقیها نیست. دلواپس ما هم اعتقاد دارد که «با این حرف در واقع جناب وزیر گوشهای به سازمان حفاظت محیط زیست زدهاند که ابتکار خجالت بکش تو الان شبیه عراق شدهای! چون دغدغه تو هم ریزگردها نیست!»
طنزنویس خطاب به دلواپس نوشته: دیگر خانم ابتکار چه کار باید بکنند؟ ردیف بودجه هم برای مقابله با ریزگرد تعیین شده بود که به لطف مجلس رفت روی هوا. به هر حال مجلس نگران است که بودجه محیط زیست صرف فعالیتهای سیاسی شود! جواب این است که «خب معلوم است. وقتی خانم ابتکار هر سفر استانیاش ۱۰۰ میلیون هزینه دارد، از کجا معلوم ۶۰ میلیارد ریزگردها را خرج انتخابات مجلس نکند؟»
ترکیه در خاک سوریه کارتون احسان گنجی، بی قانونمتین مسلم در مقاله ای در شهروند به حضور ارتش ترکیه در خاک سوریه به بهانه مقبره شاه سلیمان اشاره کرده و نوشته این حرکت تعجب ها برانگیخت نه صرفا به دلیل انجام عملیات امنیتی «مرده ربایی» در شمال سوریه و نه حتی لشکرکشی رسمی به خاک این کشور، بلکه بیشتر به این علت که ارتش ترکیه بدون هیچ مقاومتی از سوی شبه نظامیان داعش و جبهه النصر مستقر در منطقه وارد حوزه تحت تسلط آنها میشود، از سد آنها بهراحتی عبور میکند، عملیات مورد هدف را انجام و به سلامت و با دست تکان دادنهای شبه نظامیان مسلح به خاک خود بازمیگردد. آنگاه و در کمال ناباوری آقای اردوغان ارتباط سیستماتیک با داعش و جبهه النصر را انکار میکند.
نویسنده معتقد است: نوع عملیات و وسعت آن منطقا نمیتوانسته بدون هماهنگی و اطلاع شبهنظامیان تا بن دندان مسلح صورت گرفته باشد. تماس و هماهنگیهایی اینچنین است (رسما از ژوئن سال گذشته افشا شد) که هرگونه خوشبینی نسبت به اهداف و نیات آمیخته به ناسیونالیزم ترکی– عثمانی آقای اردوغان و دولت نخستوزیری وی را زیر سوال برده است. ناسیونالیزمی که آمیختگی ابزاری حیرتآوری نیز با نیات و باورهای ایدئولوژیک آنها دارد.
شهروند در نهایت پرسیده: آیا آنکارا به دنبال مدلسازی شمال قبرس در شمال سوریه یا منطقه اقلیم کردستان در شمال عراق است؟ نمیدانم، میتواند گزینهای بهشدت قابل تامل باشد. اردوغان تاکنون نشان داده سیاستمداری غیرقابل پیشبینی است. اما آنچه موجب نگرانی شده، نه این خصلت که جاهطلبی بر گرفته از سنتهای عثمانی اوست که بسیاری را به فکر فرو برده است. در برابر این جاهطلبی چه میتوان کرد؟
مهدی خسروی هم در سرمقاله مردم سالاری به همین موضوع پرداخته و نوشته در چند روز اخیر ارتش سوریه سعی کرده بود محاصره شهر حلب را تکمیل کند و راههای امدادرسانی مخالفین در این شهر که از طریق ترکیه حمایت میشوند را ببندد. با تکمیل این محاصره مخالفین راهی جز کشته شدن یا تسلیم شدن ندارند و این اصلا خوشایند ترکیه نیست.
به نوشته این مقاله در واقع ترکیه با ورود نظامی به صورت آشکار به خاک سوریه به دنبال دادن دلگرمی و روحیه به تروریستهایی است که تحت فشار ارتش سوریه در حلب قرار گرفتهاند بخصوص پس از پیشرویهای چند روز اخیر ارتش سوریه در شمال این کشور، ترکیه با کمکهای لجستیکی و حمایتهای اطلاعاتی از تروریستها توانسته است آنها را در باز پسگیری مناطق از دست داده یاری کند.
مردم سالاری تاکید کرده: شاید زمان آن فرا رسیده است که این کشورها که حامی ناآرامی و خونریزی در منطقه هستند، به صورت علنی و مستقیم وارد این جنگ شوند و تاوان اشتباهات سیاستمداران خود را پرداخت نمایند. شواهد نشان میدهد اردوغان از همه طرفها مشتاقتر به ورود به این آتش است و فکر میکند جنگ در سوریه ساده خواهد بود. به هر حال شرایط به گونهای است که احتمال یک جنگ منطقهای در سوریه میرود باید دید بلند پروازیهای اردوغان ترکیه را وارد این جنگ خواهد کرد یا نه....
۶۵۰۰ میلیارد تومان
فتح الله آملی در سرمقاله روزنامه اطلاعات با اشاره به سخنان رییس قوه قضاییه و اشاره وی به معوقات ۶۵۰۰ میلیارد تومانی بانک که بخش اعظم آن مربوط به یک بانک خصوصی است نوشته جالب اینکه رقم این مطالبات معوق را یک مقام مسئول ۹۰ هزار میلیارد تومان و دیگری تا حتی ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اعلام میکند. علت این تفاوت فاحش و غیر قابل قبول هم این است که به برخی از این بدهکاران یا وام جدیدی بسی بیشتر از وام قبلی پرداخته و با وام جدید دیون قبلی را تسویه و بدهکار را از فهرست خارج کردهاند و یا اینکه با استمهال یا قرارداد تازه بدهی معوقه و سررسید شده را به عقب انداختهاند. لذا دامنه این آمار از ۹۰ هزار تا۲۰۰ هزار در نوسان است.
به نظر نویسنده: مشکل آنجاست که در این سیستم همین که اعتباری پرداخت شده گویی پرندهای است که از قفس پریده و پس از آن این بانک است که باید به دنبال این پرنده بدود و نه پرندهای که باید به لانه معتقد باشد. البته این شرایط در مورد پرداختهای اندک و اعتبارات خرد صدق نمیکند چرا که به قدر کافی سند و مدرک و ضامن دریافت میشود تا کسی هوس بدحسابی به سرش نزند اما در مورد پرداختهای کلان اینطور نیست.
سرمقاله اطلاعات در نهایت به این جا رسیده که: بدهکار ۶۵۰۰ میلیاردی ظاهراً اعلام کرده که توان پرداخت ندارد. و حاضرست به جای بدهی ها تمام کارخانهها و شرکتهایش را واگذار کند. اما ظاهراً این ها حتی یک پنجم بدهی های او هم نیست. از همین جا میشود فهمید که چرا خود بانکها تمایلی به اعلام اسامی بدهکاران و یا شکایت از آنها ندارند. و از همین جا نیز میتوان فهمید که چرا هرگز بحران معوقات بانکی پایان نمیگیرد و هر سال و هر ماه به میزان آن افزوده میشود.
قبیله فوتبال کارتون محمد طحانی، آرمانبهمن فروتن در مقاله ای در آرمان فوتبال ایران را شبیه تجمع چند قبیله دیده که دیگر ارزش فرهنگی برای آن باقی نمانده است. فوتبال ایران سیستم بستهای است که توسط سیاست باز شده است. افرادی که فوتبال ایران را اداره میکنند اطلاعی از این مقوله ندارند و به همین دلیل شاهد بروز این جریانات و شکایت و شکایت کشیها هستیم. سیستم ها اینگونه قواعد مخصوص به خود را دارند و با یک پوسته از حاشیه جدا هستند.
نویسنده با تاسف نوشته: فوتبال ایران مانند داستان اسب تروا است و علی کفاشیان داخل این اسب تروا نشسته و قفل قلعه فوتبال را برای غیرفوتبالیها و سیاسیون باز کرده و کار را به اینجا کشانده است. این سبک مدیریت دیگر سودی برای فوتبال ما ندارد اما اقدامی هم برای چاره آن صورت نمیگیرد.
به نوشته این کارشناس فوتبال: سالهاست در حریم فوتبال ما خیلی ها بدون مجوز ورود و خروج میکنند. همه دوستدار فوتبال نیستند. فوتبال دیگر آن شخصیت خود را ندارد چرا که در قلعه آن باز شده و جولانگاه خیلیها شده است و این مساله هم به عدم توجه دولت به ورزش کشور برمیگردد.
٥ دهک ایرانیها سوءتغذیه دارند
مریم شکرانی، در شروع مصاحبه خود با عیسی کلانتری وزیر پیشین کشاورزی نوشته: جمعیت روستاها به سرعت تحلیل میرود و زمینهای کشاورزی تغییر کاربری میدهند؛ حالا در همین وضع خشکسالی هم گریبان کشور و کشت و کار را گرفته است. همین عوامل نتایجی هم در پی داشته و باعث شده تا در یکی، دو سال اخیر، بیش از ٦٠ درصد کالاهای اساسی (در سبد غذایی ایرانیها) از خارج کشور وارد شود. همین نکته هم معنی مشخصی دارد که از آن میتوان بهعنوان زنگ خطر امنیت غذایی در ایران یاد کرد.
به نوشته این گزارش: حال در نظر داشته باشید که قیمت غذا در ایران چند برابر بازار جهانی است و همین موضوع مانع از دسترسی کافی نیمی از ایرانیها به غذای موردنیازشان شده است. این نکاتی است که وزیر کشاورزی دولتهای پنجم و ششم به آنها تأکید دارد و از ناامنی غذایی در ایران یاد میکند.
به نوشته شهروند: عیسی کلانتری کارشناسی است که هماکنون مدیرکل خانه کشاورز است و برای گفتههایش به آمارهای بانک مرکزی استناد میکند. او معتقد است که ٥ دهک یا نیمی از مردم کشور دچار سوءتغذیه ناشی از کمخوری هستند و ٥٠٠ دلال قدرتمند و ریشهدار، بازار ایران را به یکی از گرانترین بازارها در حوزه غذا تبدیل کردهاند.
تفسیر از مراسم توطئه آمیز اسکار کارتون سلمان طاهری، شهروندآیدین سیارسریع در گزارشی در صفحه بی قانون روزنامه قانون در نقش مفسر به تفسیر مراسم توطئه آمیز اسکار ۲۰۱۵ پرداخته و نوشته: مراسم اسکار در نیمههای شب گذشته به طرز مشکوکی در حالی که من خواب بودم برگزار شد و این اولین توطئه آنها بود. این مسئله نشان میدهد که آنها (غرب) کلا با بیداری ما مشکل دارند. دومین توطئه این بود که این مراسم در آمریکا برگزار شد. این توطئه همیشگی آنهاست، چون همیشه در آمریکا برگزار میشود.
به نوشته این طنزنویس: متاسفانه امسال به دلیل تغییر دولت در کشور و نبود جواد شمقدری و همچنین لابی ضعیف حجت ا... ایوبی فیلمی از کشور نتوانست در مراسم اسکار جایزه بگیرد. فیلمی به نام آیدا از لهستان که راجع به شاملو بود بهترین فیلم خارجی شد. و بسیار جالب است. همین آقایی که اسکار بهترین بازیگر مرد را برد، آقای استیون هاوکینگ، همه دیدند که ایشان از من و شما هم سالمتر است و این کارهایی که تا پیش از این میکرد و خودش را به بیحرکتی میزد همهاش برای مظلومنمایی بود تا مردم به افکار انحرافی او توجه کنند. این هم یک توطئه دیگر که در اسکار شاهد بودیم.
در ادامه تفسیر بی قانون آمده: حضور خانم لیدی گاگا در اسکار با دستکشهای ظرفشویی تودهنیای بود به غرب که سالهاست سعی دارد بگوید خانه داری و شوهرداری وظیفه زن نیست. این حرکت از سوی لیدی گاگا نشان داد که بیخود نیست ما در ایران حداقل ماهی یک بار به سرزمین ایشان میرویم. در واقع با ایشان احساس نزدیکی فرهنگی میکنیم.