تقاطع: “تاکسی” تازهترین ساختهی جعفر پناهی، کارگردان ایرانی منتقد حکومت، برندهی “خرس طلا”ی بهترین فیلم شصت و پنجمین دوره جشنواره فیلم برلین شد.
در مراسم اهدای جوایز فستیوال فیلم برلین که ساعاتی قبل (شنبهشب ۱۴ فوریه-۲۵ بهمن) در کاخ این فستیوال برگزار شد، حنا سعیدی، خواهرزدهی خردسال جعفر پناهی که در “تاکسی” بازی میکند، به نمایندگی از وی، جایزه “خرس طلا” برای بهترین فیلم را دریافت کرد.
دارن آرنوفسکی، کارگردان مطرح امریکایی و رییس هیات داوران فستیوال فیلم برلین، در هنگام اعلام نام جعفر پناهی گفت این کارگردان به جای اینکه «در مقابل فشارها و محدودیتها، تسلیم، ناامید و عصبانی شود، نامهی عشق به سینما را خلق کرد».
پس از آن مجری مراسم اختتامیه با توضیح اینکه جعفر پناهی به دلیل ممنوعالخروجی نتوانسته به برلین برود، از حضور همسر و خواهرزادهی او در سالن خبر داد و سپس، دیتر کوسلیک، رییس فستیوال برلین خودش به سراغ حنا سعیدی رفت و ضمن اهدای جایزهی “خرس طلا”، او را با خود به روی سن برد.
“حنا”ی حدودا ۱۰ ساله که از شدت خوشحالی گریه میکرد نتوانست برای حاضران در سالن صحبت کند و در حالی که تشویق میشد، در جملهی کوتاه به خاطر اهدای این جایزه تشکر کرد.
جعفر پناهی نیز در نخستین واکنش به دریافت این جایزه، در صفحهی اینستگرامش نوشت که خرس طلای برلین را به «ایران و ایرانی با هر جنس و عقیده و مرام» تقدیم میکند.
آقای پناهی فیلم “تاکسی” را با وجود ممنوعیتهای رسمی، با دوربین نصبشده روی داشبورد یک تاکسی زردرنگ که خود رانندهی آن است ساخت و به جشنواره فیلم برلین فرستاد. او در این فیلم، تلاش کرده تا برداشتی از ایران معاصر را از طریق مسافرانی که خودش با آنها صبحت میکند، به بیننده بدهد.
این کارگردان ۵۴ ساله، در فستیوال سال ۲۰۱۳ برلین نیز موفق شده بود خرس نقرهای بهترین فیلمنامه را به خاطر فیلم “پرده”، ساختهی مشترک او و کامبوزیا پرتوی کسب کند.
او در سال ۲۰۰۶ نیز برندهی خرس نقرهای همین جشنواره به خاطر فیلم آفساید شد.
پناهی در اسفندماه ۱۳۸۸ در حالی که در حال ساخت فیلمی در ارتباط با “جنبش سبز” بود به همراه ۱۷ نفر دیگر از جمله محمد رسولاف دیگر کارگردان منتقد، با هجوم نیروهای امنیتی به منزلش بازداشت شد و بعد از آزادی با قرار وثیقه در خردادماه سال ۱۳۸۹، از سوی دادگاه به شش سال حبس، ۲۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی از جمله فیلمسازی و نیز ۲۰ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.
او در سالهای گذشته بارها به عنوان عضو هیات داوران به جشنوارههای معتبر بینالمللی همچون “کن”، “ونیز”، و “برلین” دعوت شده و هر بار به صورت نمادین، صندلی خالی او از سوی برگزارکنندگان برایش نگاه داشته شده است.
دیتر کوسلیک، مدیر جشنواره برلین، پیش از آغاز جشنوارهی امسال در اظهارنظری در همین خصوص گفته بود: «ما به دعوت از جعفر پناهی تا زمانی که بتواند به اینجا بیاید، ادامه خواهیم داد.»
در واکنش به این اظهارنظر، حجتالله ایوبی، “رییس سازمان سینمایی” جمهوری اسلامی، نامهای را خطاب به آقای کوسلیک نوشت و در آن مدعی شد که جعفر پناهی «سوار بر قطار پرشتاب زندگی خویش، از همه مواهب زندگی آزادانه خود برخوردار است» و تنها «به موجب قانون کشورش فعلا نمیتواند فیلم بسازد».
او برگزارکنندگان برلیناله را نیز به «ترجیح سیاست بر هنر»، متهم کرد و افزود: «سینمای ایران به پیش میرود چون ریشه در اندیشههای درخشان پیامبر اسلام دارد.»
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان