چهار نسخه اصل "مگنا کارتا" برای اولین بار در تاریخ ۸۰۰ ساله آن٬ در کنار هم در لندن به نمایش درمیآیند. این منشور زیربنای اعلامیه جهانی حقوق بشر است.
نسخههای خطی "منشور کبیر" بریتانیا از امروز سهشنبه (۳ فوریه/ ۱۴ بهمن) در کتابخانه بریتانیا در لندن به مدت دو روز به بازدید هزار و ۲۱۵ نفر در خواهند آمد. همزمان تعدادی از متخصصان نیز به مطالعه این نسخهها خواهند پرداخت.
دو نسخه "منشور کبیر" که در کتابخانه لندن قرار دارند، برای نخستین بار روز دوشنبه در کنار دو نسخه دیگر که در کلیساهای جامع سالیزبری و لینکلن نگهداری میشوند، قرار گرفتهاند.
"منشور کبیر" در سال ۱۲۱۵ میلادی امضا شد. این منشور که به زبان لاتین نوشته شده است در زمان صدور آن متضمن حقوق مشخص برای افراد تحت حاکمیت پادشاه بود. این منشور زیربنای قانون اساسی بریتانیا و نظام مشروطه سلطنتی شد.
"منشور کبیر" از منابع اصلی اعلامیه جهانی حقوق بشر و قانون اساسی آمریکا بوده است. این منشور همچنین در نگارش قانون اساسی فرانسه تاثیر داشته است.
بازدیدکنندگان روز سهشنبه با قرعهکشی از میان ۴۰ هزار نام از ۲۰ کشور جهان انتخاب شدهاند. کلیر بری٬ مسئول نسخههای خطی قرون وسطی کتابخانه بریتانیا٬ در این باره گفت: «امروز روز واقعا هیجانانگیزی است٬ اولین باری که تاکنون ما چهار نسخهی اصل باقیمانده از "مگنا کارتا" را کنار هم آوردهایم.»
"مگنا کارتا" عنوان لاتین "منشور کبیر" است. بر اساس این منشور پادشاه نیز باید در برابر قانون پاسخگو شد و این موضوع از زمان امضای آن در طول قرون متمادی در برابر "حاکمان خودسر و بیعدالتیها" راهگشا بوده است.
مسئول نسخههای خطی قرون وسطی کتابخانه بریتانیا٬ همچنین بر جنبه سمبولیک منشور کبیر تاکید کرد و آن را نمادی از "حقوق و عدالت و آزادی در سراسر جهان" خواند.
منشور٬ نتیجه اعتراضات بارونها علیه شاه
"منشور کبیر" نتیجه درگیریهای میان شاه "جان" انگلیس٬ و ۴۰ بارون معترض در قرن ۱۳ میلادی بود. شاه در نهایت خواسته آنها مبنی بر محدود شدن قدرت خود را به منظور دوری از وقوع جنگ داخلی پذیرفت. نسخههای اصل این منشور در تابستان ۱۲۱۵ در کنار رودخانه تیمز لندن نوشته و امضا شده اند. یک سوم نسخه اولیه در ۱۰ سال پس از امضای آن تغییر کرد یا حذف شد.
در این منشور آمده است: «حق و عدالت را در برابر هیچ ارادهای نمیفروشیم٬ آن را در برابر هیچ ارادهای انکار نمیکنیم و اجرای آن را به تاخیر نمیاندازیم.»
به طور همزمان قرار است در روزهای آتی مراسمی از جمله نمایش تئاتر٬ گفتوگوهای عمومی٬ برگزاری مراسم خیریه در سراسر انگلیس برگزار شود. یکی از نمایشهای در نظر گرفته شده، اجرای یک دادگاه طنزآمیز برای بارونهایی است که شاه را مجبور به پذیرش منشور کبیر کردند.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان