اکسیر قهرمانی جام ملتها در دست مربیان غیر آسیایی؟

واقعیت این است که هنوز سطح فوتبال آسیا نسبت با استاندارد جهانی فاصله زیادی دارد. آمار به ما این گونه نشان می دهد

داشتنِ سرمربی خارجی در جام ملتهای آسیا نعمتی است. این نامها را به خاطر می آورید؟ کارلوس آلبرتو پریرا ، تومیسلاو ایویچ ، نلو وینگادا ، زیکو ، آلبرتو زاکه‌رونی مربیانی که در دوره های قبلی جام ملتهای آسیا هدایت یکی از دو تیم فینالیست را بر عهده داشتند. همه آنها در یک نقطه مشترکند : بازیِ فوتبال را در قاره ای به جز آسیا یاد گرفته‌اند.

آخرین باری که فینالیست جام ملتهای آسیا مربیِ ساخت وطن داشت سال ۱۹۸۸ بود. کره جنوبی زیر نظر "هوی تائک لی" در مسابقه نهایی با عربستان روبرو شد و در ضربات پنالتی شکست خورد.

واقعیت این است که هنوز سطح فوتبال آسیا نسبت با استاندارد جهانی فاصله زیادی دارد. آمار به ما این گونه نشان می دهد.

در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل ، از ۱۲ بازی تیمهای آسیایی فقط در سه مورد بود که شکست به نام آنها ثبت نشد. ایران در مسابقه ای بدون گل از نیجریه یک امتیاز گرفت ، بازی ژاپن و یونان هم گل نداشت و کره جنوبی مقابل روسیه یک - یک مساوی کرد. در ۹ بازی دیگر استرالیا ، ژاپن ، کره جنوبی و ایران دست خالی میدان را ترک کردند. هنوز تیمهای آسیایی موفق نشده اند در یک تورنمنت عمده حریفی از آمریکای جنوبی را شکست دهند.

فاصله فوتبال آسیا و سطح اول جهان در دو مورد بیشتر به چشم می آید. مورد اول سطح داوری است.


تیم‌های آسیایی در جام جهانی برزیل موفق به کسب پیروزی نشدند

در مراحل پایانی تورنمنت های عمده، داوران اروپایی و آمریکای لاتین اکثرا به داروان آسیایی ترجیح داده می شوند. شاید مشکل اینجاست که کیفیت پایین‌تر تیمهای آسیایی کیفیت داوری را هم پائین می آورد. در آمار سال پیش کنفدراسیون فوتبال آسیا ، میانگین زمان مفید یک مسابقه فوتبال در این قاره ۵۵ دقیقه است. حدود ۱۰ دقیقه پایین تر از زمان مفید یک مسابقه فوتبال در اروپا ، آمریکا و حتی آفریقا. قطعا یک داور آسیایی مجبور است انرژی بیشتر از معمول برای سوت زدن یک بازی اروپایی مصرف کند.

مورد دوم اختلاف سطح مربیان اهل اروپا و آمریکای جنوبی با آنهایی است که در آسیا فن مربیگری فوتبال را یاد گرفته اند. تقریبا هیچ وقت در اخبار نمی شنویم مربی آسیایی توسط یکی از باشگاه های معتبر اروپایی استخدام شود. حتی به آن دسته از بازیکنان آسیایی که برای سالهای سال در یک باشگاه اروپایی توپ می زنند کمتر به عنوان یک مربی بالقوه نگاه می شود.

تجربه نشان داده که برای موفقیت تیمهای آسیای در عرصه قاره ای یا بین المللی به کار گرفتن سرمربی غیرآسیایی شرط لازم است. دانش و رفتار حرفه ای که مربیان غیرآسیایی با خود می آورند برای تیمهای فوتبال سلاحی موثر است. کدام مربی آسیایی است که مثل کارلوس کی‌روش در آخرین دقیقه بازی وقتی تیمش دو - هیچ جلوست باز هم آنقدر دلسوز و حرفه ای باشد که سر یک پاس اشتباه از کوره در برود؟ این گاس هیدینک هلندی است که می تواند کره جنوبی را تا نیمه نهایی جام جهانی بالا ببرد.

در همین دوره از جام ملتهای آسیا در دو بازی گروه دوم مسابقه ها اتفاقی جالب افتاد. عربستان و چین با مربیان غیر آسیایی خود در حالیکه بازی را بد شروع کرده بودند و گل اول را دریافت کردند در نهایت کره شمالی و ازبکستان را که مربی وطنی داشتند شکست دادند. از ۱۶ تیم حاضر در مسابقه ها فقط ۷ تیم با مربیانی اهل همان کشورها پا به مسابقه ها گذاشتند. در میان این ۷ تیم فلسطین ، کره شمالی و عراق شاید به جز گزینه داخلی انتخابی دیگر نداشتند.

ازبکستان با میرجلال قاسموف با هر نتیجه ای به جز برد جلوی عربستان سعودی حذف خواهد شد. بحرین زیر نظر "مرجان عید" از همین حالا بلیت برگشت خود را رزرو کرده است. استرالیا که "آنگه پوستوگوکلو" را روی نیمکتش دارد معیار خوبی برای قیاس نیست چرا که میزبان بازیهاست. می ماند "مهدی علی" سرمربی امارات متحده عربی که تا اینجای بازیها دو پیروزی به نام خودش ثبت کرده ، هر چند هیچکدام آنها جلوی مربیان اروپایی یا لاتین رقم نخورده است.


 

ایران در طول این بازیها بعد از استرالیا بیشترین حمایت را توسط هواداران حاضر در ورزشگاه دارد و حالا این سلاحی است که هر حریفی از جمله امارات را به فکر فرو می برد

و نگاهی دقیق تر به لیست مربیان اروپایی - آمریکایی جام ملتهای آسیا به ما نشان می دهد اینجا هیچ کدام از نظر سابقه در حد کارلوس کی‌روش سرمربی ایران نیستند.

"اولی اشتلیکه" سرمربی کره جنوبی کارنامه قابل توجهی به عنوان یک مربی دارد ولی هیچگاه موفق به کسب افتخار نشده است. "خاویر آگویره" سرمربی مکزیکی ژاپن سابقه ای درخشان دارد. او با مکزیک قهرمان "گلد کاپ" جام آمریکای شمالی و مرکزی شده و روی نیمکت آتلتیکو مادرید هم نشسته است. اما بازهم کلاس کار کارلوس کی‌روش چیز دیگری است. او در سه جام جهانی حضور داشته ، جام حذفی پرتغال را با اسپورتینگ لیسبون برده و دو بار همراه پرتغال قهرمان جام جهانی زیر ۲۰ سال شده است.

سرالکس فرگوسن سرمربی سابق منچستریونایتد که از نظر خیلی ها بهترین مربی جهان در دو دهه اخیر بوده کارلوس کی‌روش را یکی از شایسته ترین مربیان شاغل در فوتبال امروزی می داند. کارلوس کی‌روش به همراه رئال مادرید قهرمان سوپرجام اسپانیا شده است. تیم آن زمان کی‌روش در مجموع دو بازی ۴-۲ مایورکا را شکست داده و گلزنانش لویس فیگو ، رائول ، رونالدو و دیوید بکهام بودند.

 
 

سرالکس فرگوسن سرمربی سابق منچستریونایتد که از نظر خیلی ها بهترین مربی جهان در دو دهه اخیر بوده کارلوس کی‌روش را یکی از شایسته ترین مربیان شاغل در فوتبال امروزی می داند 

کارلوس کی‌روش برای فوتبال ایران می تواند بیش از یک سرمربی باشد. او تجربه منچستریونایتد و کار کردن با بهترین ها (فرگوسن و کریستیانو رونالدو) را با خود می آورد. در فوتبال از دید کارلوس کی‌روش مشغله سرمربی فقط محدود به زمین فوتبال نمی‌شود. اوست که از ماه‌ها پیش از زمین تمرین گرفته ، تا محل هتل و وعده های غذایی بازیکنان را برنامه ریزی کرده است. با وجود تمامی مشکلاتی که کارلوس کی‌روش در راه آماده سازی تیم ملی ایران داشت او با دیدی کاملا حرفه ای سعی می کند تا از داشته های خود نهایت استفاده را بکند. از همان روز اول مسابقه ها کی‌روش رابطه بین تیم ملی و ایرانیان ساکن استرالیا را مدیریت کرد. ایران در طول این بازیها بعد از استرالیا بیشترین حمایت را توسط هواداران حاضر در ورزشگاه دارد و حالا این سلاحی است که هر حریفی از جمله امارات را به فکر فرو می برد.

شخصیت تیم ملی ایران با بودن کارلوس کی‌روش فرق کرده است. دیگر کسی نگران مصدومیت ها نیست. ایران تا همین جای بازیها از ۱۶ بازیکن خود استفاده کرده است که بیشتر از هر تیم دیگری است. اگر رضا قوچان نژاد روی نیمکت بنشیند بازیکنانی هستند که جای او را پر کنند. واقعا کدام مربی آسیایی اجازه می داد جلوی قطر سردار آزمون از اول در زمین باشد؟

+17
رأی دهید
-1

Omidjaber - سایتاماکن - ژاپن
واقعاً در بارهء اینجور شخصیتها مشگل است نظر دادن ولی در کل مربی خیلی خوبی هستند باور کنید که هر گسی در ایران نمی تواند بماند و مربیگری کند با ان أخلاق و رفتار بعضی از مسولین و بعضی از بازیکنانی که در ایران وجود دارند. بر حسب چه چیزی بنده این را می گوییم چرا که وقتی در گیری بین بازیگنان را می بینم و اتحاد نداشتن در بازی و تک روی های بی جا و غرور ملی وووو خیلی چیزهای دیگر که در گشور های دیگر دیده می شود ولی در تیم ما کم است. باز هم امیدوارم که با اتحاد و قدرت تمام برای گشور و ملت هدیه ء قهرمانی را به دست اورند. و با تشگر از اقای گی روش.
شنبه 27 دي 1393 - 12:46
Gharibeh-Ashena - هانوفر - المان
از معدود مربیانی که واقعا حرفه ای و با جان و دل کار خود را انجام میدهد.
شنبه 27 دي 1393 - 14:06
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.