بررسی روزنامههای تهران؛ چهارشنبه ۲۴ دی
تیتر و عکس صفحه اول ابتکار
روزنامه های امروز صبح تهران با گزارش هایی درباره بازدید رییس جمهور از تاسیسات اتمی بوشهر و سخنان وی که ضمن امیدواری به نتایج مذاکرات هسته ای به طرف های مذاکره هشدار داده بود، به اهمیت این سفر و گفته ها پرداخته اند در همین زمان روزنامه های وابسته به نهادهای نظامی و گروه های تندرو بر حملات خود به دولت افزوده و با خرده گیری از گفته های رییس دولت دور تازه ای از انتقاد از وضعیت اقتصادی کشور را آغاز کرده و در همان حال از دولت می خواهند از توافق هسته ای بگذرد و در صدد به اجرا درآوردن اقتصادی بدون درآمد نفت باشد.
روایت های تازه از جنجال جلسه دوشنبه مجلس، حمله نشریات اصولگرا به ادامه کار نشریه طنز شارلی ابدو فرانسوی، و نگرانی برای یک میلیون کودک بدون شناسنامه که پدران خارجی دارند از جمله دیگر مطالب روزنامه های امروز است.
کلید زمان یا غیرت توافق
صادق زیباکلام در مقاله ای در شرق نوشته: با آغاز دور جدید مذاکرات ایران و شش کشور جهان، آنچه بیش از سایر موضعگیریها نمود دارد، تاکید طرفین بر اهمیت «سرعت عمل» است. دکتر روحانی در ایران و در سفر استانی خود در جمع مردم بوشهر، بر این موضوع تاکید کرد و در سوی مقابل، وزیر خارجه ایالاتمتحده نیز موضعی مشابه اتخاذ کرده است. به نظر میرسد این موضع مشترک، کلید فهم روش طرفین در دوره جدید و دورههای بعدی مذاکرات تا رسیدن به توافق در آیندهای نزدیک باشد و ایران و ایالاتمتحده بدون اینکه رسما اعلام کنند، روی این مساله توافق دارند.
این استاد دانشگاه نظر داده که: دو طرف نه تهدید میکنند و نه بلوف میزنند، بلکه احساس میکنند برای کسب منافع بیشتر، باید زمان مذاکرات را کوتاهتر کنند. در ایران برخی چهرههای اصولگرا، مدعی شدهاند که دولت میخواهد تا زمان انتخابات مجلس، مذاکرات را کش دهد. در ایالاتمتحده نیز دو هفته از سال ٢٠١٥ گذشته و ششماه دیگر، مبارزات انتخابات ریاستجمهوری سال ٢٠١٦ رسما آغاز خواهد شد و دموکراتها باید در مقابل رقیب که در انتخابات اخیر میاندورهای به پیروزی رسیده، صفآرایی کند.
گمانه زنی مقاله شرق این است که اگر نظر ایران بر لغو تحریمهای سختگیرانه بانکی و نفتی به نتیجه برسد، بر سر زمان لغو بقیه تحریمها توافق صورت گیرد. دولت اوباما میداند ارزش حل موضوع هستهای ایران و ارتباطی حداقلی پس از ٣٦سال روابط سرد، چه میزان ارزشمند است. این مساله میتواند با توجه به نقش راهبردی ایران در خاورمیانه، چشمانداز بهتری از همکاریهای احتمالی آتی به دست دهد.
کیهان در یادداشت روز خود مخالفان تندروی را کرم ها و اعتقادات این گروه را ریشه ها خوانده و در مخالفت با توافق در مذاکرات هسته ای نوشته: اگر آرمان به سانتریفیوژ وصل نیست، به چه چیزی وصل است؟ یعنی کجا ممکن است خط قرمز باشد و آستانه تحمل قائلان این سخن تمام شود؟ کجاهاست که غیرت یک فرد یا جامعه دیگر نمیپذیرد کوتاه بیایند؟ اصلا آیا محل نزاع و بحث مثلا میان منافع و آرمانها و دوگانگی واقعیتها و ارزشهاست آنگونه که در سخنان هفته گذشته رئیسجمهور القا شد و عمیقتر آن سالهاست از زبان طیفی از معارضین اصول انقلاب اسلامی ادا میشود؟
این مقاله میانه روها را کسانی خوانده که با بدفهمی و با خیال مصلحتسنجی وارد این مغالطه شدهاند و نمی دانند «من هم شارلی هستم»، برگردان «من هم سلمان رشدی هستم» است. درباره اتفاقات این روزهای پاریس و حمله به مجله طنز شارلی ابدو و پشت پردههای آن باید در زمان دیگری گفت و نوشت. حقیقت این است که ۲ گروه تروریست فرهنگی و فیزیکی (از سروش تا داعش) یکی با ژست روشنفکر و دیگری با قیافه مسلمانی، به اصل و ریشه و تنه و ساقه اسلام حمله میکنند.
کیهان در نهایت رییس جمهور را کسی خوانده که افتخار دارد لفظ امام را برای آیتالله خمینی در کوران انقلاب ترویج کرده و در سال ۷۸ علیه اوباش مزدور آمریکا صریح سخن گفته، پس حساب او با حساب همه اعضای جبهه جنگ نیابتی جداست و باید ادبیات اسلام و انقلاب را سر دست بگیرد و دولت را در مقابل جنگ مستقیم و جنگ نیابتی جبهه شیطان بزرگ تجدید سازمان کند. این مقدمه بسیاری از گشایشها و برکتهاست.
منتظر التهاب باشیم
سعید لیلاز در رمزگشایی از تغییر لحن حسن روحانی در همایش اقتصاد و علت تندتر شدن آن، در سرمقاله مردم امروز نوشته: با وجود همه کوشش ها برای بازگرداندن ریل اقتصاد ایران به مسیر اصلی ظرف ۱۶ ماه گذشته که انصافا به نتایج درخشانی هم در حوزه های گوناگون اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دســت یافته، کاهش چشمگیر قیمت های جهانی نفت خام، تصویر تازه ای از ساختار اقتصادی ایران و پیامدهای اجتماعی - سیاسی آن به دست می دهد. اگر آهنگ بهای نفت خام در این روزها ادامه یابد، در ســال ۱۳۹۴ دریافت ارزی ایران از محل صادرات نفت خــام و فرآورده های نفتی به یک چهارم تا یک پنجم ســال ۱۳۹۰ و حتــی نصف عملکرد ســال ۱۳۹۲ خواهد رسید.
به نظر این اقتصاددان: با هر ملاک و مقیاسی، این سقوطی بزرگ است. تحریم ها، وابستگی اقتصاد ایــران به صادرات نفت و واردات کالاهای ساخته شده طی دوره ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰، آن را نسبت به نوسانات درآمدهای نفتی حساس و آسیب پذیر کرده است. در نتیجه، مثلا حجم اعتبارات عمرانی به مثابه موتور محرکه ایجاد رشد اقتصادی و اشتغال، برای سال ۱۳۹۴ به نصف کاهش خواهد یافت که ضربه ای بزرگ به احیای اقتصاد ملی به شمار می آید.
سرمقاله مردم امروز در پایان به این نتیجه رسیده که بیشتر تحلیلگران اوضاع ایران از مدتی پیش، هنگامی که مذاکرات هسته ای را را بر افزایش تحریم ها بست و بازار چندمیلیارد دلاری برخی کاسبان تحریم را کساد کرد، پیش بینی می کردند کــه درجه حرارت اجتماعی- سیاسی، چه در داخل و چه در سطح بین المللی افزایش خواهد یافت. وقتی همه کالاها و خدمات ۵۰ تا ۷۰ میلیارد دلاری کشور با قیمتی ۵ تا ۲۰ درصد ارزان تر و از منابع متنوع تر وارد کشور شود، چگونه ممکن است عده ای را به خشم نیآورد که نطق عادی یک نماینده مجلس را چنان برهم بزنند و تشنجی بیافرینند که آن نطق در ابعادی بین المللی انعکاس یابد. بر این مبنا و با توجه به چشم انداز منابع در دست کم یک سال آینده، باید منتظر افزایش التهاب باشیم این تازه اول کار است.
اگر این ها بودند چه می شد
محمدرضا ستوده در ستون طنز جهان صنعت بر اساس گزارش علی مطهری از جلسه متشنج مجلس و درگیری ها با تاکید بر این که رسایی و کوچک زاده در جلسه نبودند نوشته اگر آقای رسایی و کوچکزاده در مجلس حضور داشتند احتمالا این اتفاقات نیز میافتاد؛ حمید رسایی آقای تابش نماینده تهران را بلند میکرد و به سمت مطهری پرتاب میکرد اما مطهری با یک عکسالعمل فوقالعاده جاخالی میداد و آقای تابش میخورد به مهرداد بذرباش و یک بار دیگر اصولگرایان از طیف خودشان ضربه میخوردند.
به نوشته این طنزنویس: با این اتفاق مطهری روحیه میگرفت و نطق خود را با قدرت بیشتری ادامه میداد. در اینجا کوچکزاده به جایگاه هیات رییسه میرفت و از بالا میپرید روی کول مطهری و با فن پلنگ شکن (فن مخصوص کشتیگیران روس) سعی میکرد او را خاک کند اما مطهری به دلیل سبک بودن کوچکزاده به راحتی با یک فن بدل او را به سمت صندلی خودش پرتاب میکرد اما هیاترییسه در عین ناباوری به کوچکزاده سه امتیاز میداد!کوچکزاده خودش را به غش و ضعف میزند تا پروژه مظلومنمایی را کلید بزند اما اقای حسینیان اشاره میکند که الان وقتش نیست و کوچکزاده دوباره به حالت اول برمیگردد.
طنزنویس جهان صنعت افزوده: از اینجا به بعد اتفاقاتی میافتد که بهتر است ان را باز نکنیم چون تا الان هم بیش از اندازه باز شده است. یک روز علی لاریجانی در مجلس نبود ببین چه اوضاعی به راه انداختند.در حال حاضر ۷۰ نفر از نمایندگان مجلس در بیمارستان بستری هستند و ۲۶ نفر هم به صورت سرپایی مداوا شدند.خبرها حاکی از آن است روح الله حسینیان از یکشنبه گذشته تا الان همچنان لبخند به لب دارد!
شادی دیکتاتور
تیتر و کارتون بزرگمهر حسین پور، مردم امروز
حجت الله جودکی در مردم امروز نوشته: حکــم اخیــر دادگاه مصر، آخرین نشــانه از خزان بهار عربی در آن کشــور بود؛ بهاری که از روز بازگشت دوباره نظامیان به قدرت تبدیل به خزان شد. بی جهت نخواهد بود اگر بگوییم در حال حاضر شاهد شکوفایی «بهار سلفی» در مصر هستیم. سلفی ها به عنوان نیرویی که همواره با قــدرت حاکم همکاری کــرده بودند در شــرایط کنونی که اصلی ترین رقیب شــان یعنی گروه اخوان المســلمین در تنگنا قرار گرفته بهترین فرصت را به دســت آورده اند تا از خوان نعمت بهره مند شوند.علاوه بر آن، آنان از حمایت های مادی عربستان سعودی نیز برخوردارند و همین موضوع بر توان شــان می افزاید.
به نوشته این مقاله: در وضعیتی که فشارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بر مردم مصر افزایش یافته، اولویت شهروندان مصری، امنیت و رفاه اقتصادی و دست کشیدن از آرمان خواهی است. علاوه بر سرکوب حکومتی، اخوانی ها نیز ناکارآمدی خود را نشان دادند. حرص و ولع آنان برای کسب قدرت سیاسی سبب شد بخش عمده ای از مشــروعیت عمومی شان را از دست
دهند. اگر راهی که حزب النهضه، مهم ترین جریان اسلامگرای تونس پیمود چراغ راهنمای اخوانی های مصر قرار می گرفت، آنان به بیراهه کشیده نمی شدند.
مقاله مردم امروز به این جا رسیده که: اخوان امروز برخلاف گذشته ضربه ای اساسی خورده و دست کم تا ســه دهه آینده قادر به قدعلم کــردن نخواهد بود. بازداشت و فراری شدن اعضای آن جمعیت، بهایی بود که آنان به دلیل جاه طلبی های سیاسی شان پرداختند.
بوسه دردساز بر پیشانی هاشمی
تیتر و عکس صفحه اول شرق
زینب اسماعیلی در ابتدای گزارشی در شرق نوشته: حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقایی وزارت خارجه، تمام جملاتش را شمردهشمرده ادا میکند، انتخاب افعال آنقدر برایش اهمیت دارد که ترجیح میدهد پیش از انتخاب برخی افعال، چندثانیهای تامل کند. از یکمقام وزارت خارجه انتظار موضعگیری صریح نمیتوان داشت اما امیرعبداللهیان در این گفتوگو مواضع صریح هم کم ندارد. در صحبتهایش علاوهبر پاسخ به سوال من، از موضعگیری در مورد آن اتفاق و واکنش به آن هم غافل نمیشد.
خبرنگار شرق در اولین سووال از معاون عربی و افریقایی وزارت خارجه می پرسد سفیر عربستان هشت ماه پیش تهران را ترک کرد علتش چه بود و پاسخ این است که: سفیر عربستان بعد از معرفی، استوارنامه خودشان را گرفتند و وارد کشور شدند و کارشان را شروع کردند. آنچه مقامات عربستان در مورد ترک تهران توسط ایشان بهطور رسمی به ما گفتند، این بود که ایشان برای ماموریت دیگری تعیین شدند و از این تاریخ ماموریتشان در تهران خاتمه پیدا میکند.
این دیپلومات در توضیح عجیب بودن خروج سفیر سعودی از تهران گفته: رفتارشان، رفتار متعارفی نبود. ضمن اینکه برخی از سفرای کشورهای عربی در تهران همچنین برخی از مقامات کشورهای عربی در منطقه از چندهفته قبل مطالبی به ما منعکس کرده بودند که سفیر عربستان در تهران بهدلیل عدمرعایت پروتکلهای کشور خودش و سوالاتی که برای مقامات کشورش ایجاد شده به ریاض فراخوانده شده. ظاهرا سفیر عربستان که دیدار خوب و مثبتی با آقای هاشمیرفسنجانی داشتند، در پایان ایندیدار، گویا پیشانی آقای هاشمیرفسنجانی را بوسیدند. آن سفرا یا مقامات کشورهای عربی برای ما توضیح دادند که این اقدام سفیر، در حوزه پروتکلیشان و حفظ شوونات کشورشان سوالاتی در ریاض ایجاد کرده، به این دلیل این فرد را برگرداندهاند.
خبرنگار شرق پرسیده یعنی بوسیدن پیشانی در بین کشورهای عربی رفتاری خارج از عرف دیپلماتیک است؟ عبداللهی جواب داده: در حوزه کشورهای عربی وقتی در کشوری برای تبریکی به حضور مقام اول آن کشور میرسند، روی بینی او را میبوسند و بالاتر از بینی، یعنی پیشانی را نمیبوسند و بوسیدن پیشانی، نشاندهنده جایگاه ویژه و بالایی است که برای برخی از آنها قایل میشوند. البته اینها چیزهایی است که در افواه گفته شد و در برخی سایتها دیدیم تصاویری از این دیدار گذاشتند. بعد از آن ملاقات هم سفیر عربستان دیداری با من داشت و از محتوای آن گفتوگو خیلی به نیکی یاد کرد. این ملاقات تاثیر مثبتی در ذهن سفیر عربستان برجای گذاشته بود.
آیا از داشتن عقده رنج میبرید؟
کارتون نادر رحمانی، قانون
پدرام ابراهیمی در ستون طنز شهروند خبری نقل کرده درباره موسسه ای که تور عروسی یک نفره برگزار می کند برای دخترانی که موفق به ازدواج نشده اند و در آن همه مراسم و آیین ازدواج با میهمانان اجرا می شود و بر همین اساس در نظر گرفته تورهای دیگری هم می توان بر پا داشتن از جمله تور رییس جمهور که این تور برای افرادی است که از دوران بلوغ تا سنین کهنسالی هر دوره در انتخابات ریاستجمهوری کاندید شده و همیشه رقابتشان با آرای باطله به دور دوم میکشد بسیار مناسب است.
شرح امکانات تور: ١) حرکت با ماشین سانروفدار به همراه افراد دونده به دنبال ماشین. ٢) مصاحبهطور تلویزیونی و ارایه آمار به محضر ملت مثلاً شریف. ٣) برگزاری جلسه پرسش و پاسخطور در مثلاً دانشگاه و سخنرانی در حضور دانشجونمایان برای گفتن «نگذاشتند کار کنیم.»
تور دیگر پیشنهادی طنزنویس مجمع عمومی است برای عزیزانی که دوست دارند به نیویورک رفته و در مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کرده و از قلب دشمن آن را مورد هدف قرار دهند. توجه داشته باشید که هزینه تور خانوادگی جداگانه محاسبه میشود. این را دیگر نمیتوانیم ایلیاتی برگزار کنیم، به صندوق ذخیره ملی هم وصل نیستیم.
شرح امکانات تور: ١) خرید از گرانترین پاساژهای پایتخت که یعنی مثلاً نیویورک است. ٢) برقراری سخنرانی در شیفت نیمهشب سالن برج میلاد برای صندلیها. ٣) مصاحبه با یک پیرمرد زهوار در رفته لری کینگطور.
و بالاخره طنز شهروند به پیشنهاد تور نمایندگی می رسید. این تور برای دو قشر مناسب است. یک: کسانی که حتی از آوردن ١٠هزار رأی در حوزه انتخابیه خود عاجز بوده و آرزوی وکیل مجلس شدن به دلشان مانده و دو: کسانی که میخواهند برای سال آینده کاندید شوند. دسته دوم میتوانند از این تور بهعنوان مانور برای آمادگی هرچه بیشتر استفاده نمایند.
شرح امکانات تور: ١) صندلی تختخوابشو ماسوردار. ٢) سخنرانی پشت تریبون ضربهگیردار. ٣) پخش صدای رئیس که میگوید: «برای ایشون در عرصههای دیگه آرزوی موفقیت داریم.» ٤) دارت با عکس پس زمینه علی مطهری.