صدها شیء باستانی ایران به کشور بازگردانده شد

بر اساس گزارش‌ها در رسانه‌های ایران، پس از حکم دادگاهی در بلژیک، ۳۴۹ قطعه شی از ایران باستان با قدمت ۳۵۰۰ سال شامگاه پنج‌شنبه، چهارم دی‌ماه، پس از ۵۰ سال به ایران بازگردانده شد.

به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، این اشیا در منطقه خوروین ساوجبلاغ در عملیات اکتشاف «غیرقانونی» کشف و ۵۰ سال پیش از ایران خارج شده است.

ناحیه «خوروین» از توابع شهرستان ساوجبلاغ در اطراف تهران و استان البرز است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، گفت که جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۶۰ پس از اطلاع از محل نگهداری این اشیا در شهر گنت بلژیک، اقداماتی حقوقی را آغاز کرده که ۳۳ سال طول کشیده است.

به گفته آقای سلطانی‌فر، هیئتی از ایران روز دوشنبه گذشته این اشیا را از موزه «سنکانتر» در بروکسل تحویل گرفته و پنج‌شنبه شب آنها را با هواپیمای اختصاصی به ایران بازگردانده است.

محسن محبی، رئیس مرکز امور حقوقی بین‌المللی ریاست جمهوری، روز دوم دی‌ماه گفته بود که دادگاه استیناف در شهر «لی‌یژ» بلژیک پس از ۳۵ سال به بازگشت این اشیای عتیقه ایرانی رای داده است.

آن طور که در رسانه‌های ایران گزارش شده، اشیاء یاد شده در سال ۱۳۴۴ به دست زنی فرانسوی که قریب به ۱۸ سال در ایران زندگی می‌کرد و با کمک یک دیپلمات بلژیکی به‌تدریج از ایران خارج شده است.

بر اساس این گزارش‌ها، پس از طرح دعوی از طرف جمهوری اسلامی، دادگاه بدوی قرار توقیف این اشیا را صادر کرد، اما زن فرانسوی با ادعای مالکیت اشیاء تاریخی به این قرار توقیف اعتراض کرده و قاضی بلژیکی در شهریور ۱۳۶۱ اشیاء عتیقه را تا پایان دادرسی و تعیین تکلیف مالکیت آنان، در اختیار موزه «سنکانتر» بروکسل قرار داده است.

به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، این اشیا شامل ۲۲۱ شیء سفالین و ۱۲۸ شی‌ء برنزی است و پس از انتقال به موزه ملی ایران در مراسمی رونمایی خواهند شد.

آقای سلطانی‌فر همچنین گفت که در کاوش‌هایی که پیشتر در این منطقه انجام شده ۲۲۸ قطعه دیگر از اشیاء تاریخی کشف شده است که هم اکنون در موزه ملی ایران نگهداری می‌شود.

او همچنین تاکید کرد که پرونده‌های مربوط به الواح هخامنشی و اشیای تاریخی چغامیش خوزستان در دادگاه‌های آمریکا و اروپا در حال پیگیری است.

ده‌ها هزار قطعه از گل‌نبشته‌های هخامنشی که در دهه ۱۹۳۰ میلادی، در کاوش‌های باستان‌شناسی در پارسه، تخت جمشید یافت شدند در همان سال‌ها برای پژوهش و بررسی به دانشگاه شیکاگو در آمریکا فرستاده شدند‌.

گل‌نبشته‌های هخامنشی به امانت داده شده به دانشگاه شیکاگو اکنون نزدیک به یک دهه است که در گیرودار یک دعوی حقوقی در دادگاه فدرال ایالات متحده بر سر اخذ غرامت قربانیان یک حملهٔ تروریستی گرفتار شده‌اند.

همچنین بر اساس گزارش‌ها بخشی از اشیای تاریخی متعلق به چغامیش خوزستان که در سال ۱۳۴۲ به مدت سه سال به موسسه شرق‌شناسی شیکاگو امانت داده شده هنوز پس از حدود ۳۹ سال به ایران بازنگشته است.

دولت آمریکا در مهرماه ۹۲ در اقدامی «نمادین» و برای نمایش حسن نیت خود، یک جام شیردال ایرانی متعلق به قرن هفتم پیش از میلاد متعلق به کشور ایران را به دولت ایران تحویل داد.

+83
رأی دهید
-47

danial nabi - استكهلم - سوئد
شاه خائن پشت این داستان تلخ..
جمعه 5 دي 1393 - 14:59
Darya_ir - دوسلدورف - المان
افسوس . الان ملاها مال خورش میکنند ....
جمعه 5 دي 1393 - 15:47
Kourosh84 - واشنگتن - آمریکا
حالا چرا اینقدر به خودتون زحمت دادید ! به هر حال چند ماه دیگه این اثار تاریخی توسط برادران قاچاقچی / سپاه دزدیده میشه و به خارج قاچاق میشه ! باز این دانمارکی ها قدر این ها رو میدونند و به خوبی در موزه مراقبت میکردند ! والا
جمعه 5 دي 1393 - 15:13
Darya_ir - دوسلدورف - المان
افسوس . الان ملاها مال خورش میکنند ....
جمعه 5 دي 1393 - 15:47
karaji - گتنبرگ - سوئد
اون دزدی که از دزد میزنه میگن شاه دزده ولی‌ من میگم بی‌ ناموس‌ترین دزده !!
جمعه 5 دي 1393 - 16:19
AMIR FASHAMI - تهران - ایران
جه عجب یه خبر خوب از ایران شنیدیم.در ضمن شیر دال که معلوم شد تغلبیه چه حسن نیتی!
جمعه 5 دي 1393 - 16:31
مالك استر - ایران - تهران
یه امید روزى که مردم فهیم ایران هم اشیاء عتیقه و ضریح امام زاده ها و کور و کجلهاى متجاوز عرب رو به همراه استخوانهاشون با بولدوزر برکردونن به همون زادکاه خودشون و بریزند لب مرز عراق تا ایران از شر خفت و خرافات و تحقیر ١٤٠٠ ساله راحت بشه
جمعه 5 دي 1393 - 17:56
perser68 - فلوریدا - آمریکا
چقدر جالب ... ساله ۶۰.. تو داخل هزارتا هزار تا ایرانی اعدام میکردن، اونطرف میراثه فرهنگی تقاضا میکردن که به غارت برده بودن!!! چه همخونی ! دولته ایران!!!! چه دولتی!!! یه مشت دزد آدمکش شدن دولت!
جمعه 5 دي 1393 - 18:46
halk_35 - لیوواردن - هلند
عمرا اگه همشون برن موزه . مطمئنم سه چهارمش توی زمین و هوا ناپدید میشن مثل آب خوردن . توی بلژیک جاشون امن تر بود . حداقل اینجوری چهار تا خارجی میرفتن موزه و آثار باستانی ایران رو میدیدن.
جمعه 5 دي 1393 - 19:06
taghebostan - فرانکفورت - آلمان
دولت آمریکا نبایست گل‌نبشته‌های هخامنشی را به آخوندها برگرداند آخوند‌ها میخواهند تمام آثار باستانی را نابود کنند و تاریخ ایران را عوض کنند
جمعه 5 دي 1393 - 19:30
هستیا - شیراز - ایران
عرضه داشته باشن جلو خروج اشیا قیمتی رو از ایران رو هم بگیرن خیلی خوب میشه
جمعه 5 دي 1393 - 19:31
Farokhzad - کنت - انگلستان
مثله سگ دروغ میگند سال ٦٠ خودتون چوب حراج زدید به تمامى اثار حالا چیجور شد که دولت بلژیک برگردونده معلوم نیست احتمالا تو گمرک بلیژیک داشته این کالا غیر قانونى به انگلستان میرفته لو رفته انها هم گزارش به ایران دادن و اینها هم خودشون رو به نفهمى زدن !!! موزه لور فرانسه بزرگترین اثار باستانى قسمت ایرانى هست خوبه دوستان قدیمى بیاند بگند که در ان زمان بود این مجسمه هاى بزرگ یا تو این حکومت اخوندى به تاراج رفت
جمعه 5 دي 1393 - 19:35
omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا
رفت تو جیبِ خامنه‌ایِ دزد ! ساندیس خور‌ها خوشحال باشید که ساندیس از راه رسید !
جمعه 5 دي 1393 - 18:39
alborzi - کرج - ایران
از همین الان بفروش رفت جهت اقربا و آغاها و آغازاده ها !
جمعه 5 دي 1393 - 18:52
perser68 - فلوریدا - آمریکا
danial nabi - استکهلم - سوئد. خائن اونیه که تو لونه فساده ملاها داری جاسوسی میکنه و پوله مفت میگیره!!!
جمعه 5 دي 1393 - 22:32
kian7 - آنتورپن - بلژیک
چندین سال پیش در موزه ای در شهر گنت مجموعه ای از آثار تاریخی ایران رو دیدم و احتمال میدم که همین مجموعه بوده باشه. بسیار مناسب نگهداری و به تماشا گذاشته شده بودند و چندین بروشور به زبانهای مختلف و حتی کتابی قطور، تمام رنگی و با کیفیتی عالی در ارتباط با آن مجموعه چاپ کرده بودند و به بازدید کنندگان ارائه میدادند. گرچه این آثار متعلق به ایران هستند ولی در شرایط کنونی باید تاسف خورد که دوباره به دست غارتگران تمدن ایران افتاده است و به مرور یا از بین میرود و یا دوباره به فروش خواهند رفت. با نگاهی به آثار تمدن ایران پیش از اسلام و وضعیت نابسامان آثار باقی مانده از این دوران در ایران تنها میتوان تاسف خورد. همان بهتر که این آثار در موزه های خارجی برای آیندگان نگهداری شود تا زیر ضربات بی فرهنگی خرد شوند و از بین بروند.
جمعه 5 دي 1393 - 23:41
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.