سازمان جهانی هواشناسی: ۲۰۱۴ گرمترین سال ثبت شده در تاریخ است
در حالی که دادههای آب و هوایی نشان میدهند سال ۲۰۱۴ گرمترین سال ثبت شده در تاریخ هواشناسی است، سازمان جهانی هواشناسی ادعای وقفه در روند گرم شدن کره زمین را رد کرده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سازمان جهانی هواشناسی روز چهارشنبه ۱۲ آذر اعلام کرد که دمای کره زمین در ماههای ژانویه تا اکتبر به طور متوسط ۰.۵۷ درجه سانتیگراد بالاتر از حد متوسط بوده و شبیه دمای سال ۲۰۱۰ است.
این گزارش حاکی است که دمای اقیانوسها در یک دوره ۹ ماهه رکوردی تازه به جا گذاشت. در همین دوره دمای زمین نزدیک به چهار یا پنج رکورد هوای گرمی است که از ابتدای ثبت دمای هوا در قرن نوزدهم گزارش شده است.
گزارش تازه سازمان جهانی هواشناسی در نشست آب و هوایی لیما پایتخت پرو و در مقر این نهاد در ژنو منتشر شد.
میشل ژارو دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی در بیانیهای گفت: «این دادههای موقت که به اطلاعاتی که تا پایان سال ۲۰۱۴ جمع آوری خواهد شد مشروط است، نشان میدهد که از ۱۵ گرمترین سال ثبت شده، ۱۴ سال در قرن ۲۱ بودهاند. گرم شدن هوای زمین متوقف نشده است».
اما مخالفان با اشاره به وقفه در افزایش دمای زمین از سال ۱۹۹۸، سالی که دمای هوا به طور استثنایی بالا بود، میگویند افزایش دمای زمین مشکل بزرگی نیست.
این ادعا توسط اغلب دانشمندان هواشناسی رد شده است. مایکل اوپنهایمر یکی از استادان دانشگاه پرینستون در آمریکا میگوید به نظر میرسد الگوی گرم شدن در درازمدت با ناپایداری پدیدههای طبیعی همراه است. این تغییرات ماهیت چرخهای دارند، به این معنی که به دنبال یک دوره گرما، دما پایینتر میآید و در پی آن شاهد یک دوره افزایش سریع دما هستیم.
مایکل اوپنهایمر میافزاید: «نمیتوانیم بگوییم که چنین دورهای شروع شده است یا نه. ولی سال گرم ۲۰۱۴ به ما یادآوری میکند که گرم شدن زمین متوقف و یا دچار وقفه نشده است و تغییر دمای زمین در درازمدت به سمت بالا، بالا و بالا بوده است».
آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود مینویسد بخشهایی از کره زمین از جمله ایالات متحده، کانادا و بخش مرکزی روسیه سردتر بودند. اما با موج هوای گرم در آفریقای جنوبی، استرالیا و آرژانتین در ماه ژانویه و بخشهای زیادی از آمریکای جنوبی، سازمان جهانی هواشناسی در اکتبر نتیجهگیری کرده است که در بیشتر نواحی کره زمین دمای هوا بالاتر از حد متوسط بوده است.
سازمان جهانی هواشناسی که دادههای خود را از دو مرکز یکی در آمریکا و دیگری در اروپا به دست میآورد، افزود دمای آب اقیانوسها در نیمکره شمالی به ویژه در ماههای ژوئن تا اکتبر بالا بود.
این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد گفته است: «نزدیک به ۹۳ درصد از انرژی ناشی از گازهای گلخانهای که در جو زمین حبس شدهاند ناشی از سوختهای فسیلی و فعالیتهای انسان هستند. این انرژی مازاد سرانجام در چرخه خود به اقیانوسها ختم میشود. در نتیجه حجم گرمای اقیانوسها کلید درک پدیدههای آب و هوایی است».
در حالی که دانشمندان ۹۵ درصد یقین دارند که افزایش دما از نیمه قرن بیستم به این سو ناشی از فعالیتهای انسان روی کره زمین است، با این حال نمیتوانند با قاطیعیت بگویند چگونه گرمایش زمین روی پدیدههای جوی از جمله سیلابها و توفانها تاثیر میگذارد.
بنا به آمار این سازمان، تا روز ۱۳ نوامبر ۷۲ توفان استوایی رخ داده است که از تعداد متوسط یعنی ۸۹ مورد کمتر است. اقیانوس منجمد شمالی در ماه سپتامبر امسال در یکی از کوچکترین اندازههای خود در تاریخ ثبت شده است. در همین حال میزان یخ اقیانوس منجمد جنوبی برای سه سال متوالی افزایش یافت.
تمرکز اکسید کربن در جو زمین، که یکی از نشانههای اصلی وجود گازهای گلخانهای است، سال گذشته به میزان بیسابقه ۳۹۶ واحد در میلیون یعنی ۱۴۲ بار بیشتر از دوران پیش از انقلاب صنعتی رسید.
سازمان جهانی هواشناسی میگوید آمار سال ۲۰۱۴ هنوز کامل نیست.
هیاتهای شرکت کننده در نشست لیما از ۱۹۰ کشور جهان برای تبیین مقدمات معاهده گازهای گلخانهای که قرار است سال آینده تصویب شود گردهم آمدهاند.
فاصله بین کشورهای فقیر و ثروتمند از سرعت گفتوگوها کاسته است.
سامانا اسمیت از مسئولان سازمان طرفدار محیط زیست دبلیو دبلیو اف (WWF ) گفت: «این نکته که سال ۲۰۱۴ گرمترین سال است باید همه کسانی که تغییرات آب و هوایی برایشان مهم است، به خصوص شرکت کنندگان در نشست لیما را نگران کند».