هما: قطعات بوئینگ را به نرخ رسمی خریدیم
فرهاد پرورش، مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) میگوید که این شرکت قطعات هواپیماهای بوئینگ خود را با «نرخ رسمی» از شرکت آمریکایی بوئینگ خریداری کرده است.
آقای پرورش در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم که یکشنبه دوم آذر منتشر شده، با اشاره به امضای قراردادی ۳۰۰ هزار دلاری میان هما و بوئینگ، افزوده است: «با توجه به اینکه قرارداد ما با بوئینگ مستقیم بود قیمت قطعات بر اساس نرخ رسمی دفترچه بوئینگ خریداری شد.»
مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی توضیح داده که «کمپانیهای اصلی دفترچهای بهنام دفترچه فهرست قیمتی دارند که قیمتهای آن در تمام دنیا یکسان است. اینگونه نیست که قطعات را به هما با یک قیمت بفروشند و به یک شرکت هوایی دیگر با قیمتی دیگر.»
پیش از این، یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفته بود که قیمت پیشنهادی شرکت آمریکایی بوئینگ برای فروش قطعات هواپیما به ایران «سه برابر» قیمتی است که ایران با دور زدن تحریمها میپرداخته است.
جلیل سرقلعه افزوده بود: «در واقع اگرچه تفاهمنامه با بوئینگ همچنان برقرار است، اما این تفاهمنامه سودی برای حمل و نقل هوایی ما ندارد و ما میتوانیم قطعات مورد نیازمان را به یکسوم قیمت پیشنهادی آنها تامین کنیم.»
شرکت هواپیمایی ایران که در دهه ۱۹۷۰ میلادی، یکی از امنترین خطوط هوایی جهان بود، در نتیجه تحریمهایی که پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران وضع شد، به مرور با مشکلات زیادی برای تامین قطعات یدکی هواپیماهای خود که بسیاری از آنها ساخت شرکت بوئینگ آمریکا بودند، روبهرو و در حوادث هوایی مختلف، تلفات جانی زیادی را متحمل شد.
اما بر اساس توافق موقت ژنو که سوم آذر سال ۱۳۹۲ میان ایران و ۱+۵ بر سر برنامه اتمی جمهوری اسلامی به دست آمد، شرکتهای بوئینگ و جنرال الکتریک اجازه یافتند تا قطعات و دستورالعملهای مربوط به هواپیماهای مسافربری را به ایران بفروشند.
بوئینگ سپس در بیانیهای که چهارشنبه ۳۰ مهر صادر شد، اعلام کرد که برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی در ایران، دستورالعملهای هواپیماهای مسافربری، نقشهها و نمودارهای ناوبری و اطلاعات این هواپیماها را برای کمک به بهبود ایمنی صنایع هواپیمایی، به شرکت ایران ایر فروخته است.
مدیرعامل هما در مصاحبه خود با خبرگزاری تسنیم ابراز امیدواری کرده تا با «توافق» بر سر برنامه اتمی ایران، صنعت حمل و نقل هوایی نیز «از شرایط بهتری برخوردار شود و بتوانیم هواپیماهای مناسبتری را نیز وارد کشور کنیم.»