بررسی روزنامههای صبح تهران؛ چهارشنبه هفتم آبان
تیتر و عکس سعید غلامحسینی، شهروند
روزنامه های امروز صبح تهران در آستانه تشکیل جلسه مجلس برای تصمیم گیری درباره سومین وزیر علوم پیشنهادی روحانی، در مقالاتی با نومیدی از رای اعتماد نمایندگان نوشته و احتمال داده اند که نیلی احمدآبادی هم به سرنوشت میلی منفرد و فرجی دانا مبتلا شود.
احتمال نامزدی هاشمی رفسنجانی برای ریاست مجلس خبرگان یک روز بعد از آن که رسانه های اصولگرا با شادمانی از زبان احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران خبر داده بودند که هاشمی داوطلب شرکت در انتخابات هیات رییسه مجلس خبرگان نیست، از میان خبرهای داخلی مهم ترین است که بیشتر روزنامه ها به گمانه زنی و تحلیل وی پرداخته اند.
شهروند در گزارش اصلی خود نوشته: جولان بارانهای سیلآسای پاییزی گریبان استان گیلان را گرفت. بارانی که از روز یکشنبه شروع به باریدن کرد امدادگران هلالاحمر را با عملیاتی سخت روبهرو کرد.
خبر این روزنامه به نقل از مدیران امداد و نجات این است که به دلیل تداوم بارندگیهای شبانهروزی در شهرهای آستارا، لاهیجان، لنگرود و تالش، سیلاب خیابانها و خانههای مردم را احاطه کرده، هفت روستا بر اثر سیل و آبگرفتگی آسیب دیدهاند که ٢٥٠ نفر به همت امدادگران در این مناطق تاکنون امدادرسانی شدهاند. سیل در گیلان ۲۵۰ نفر را بیخانمان کرده است.
تکلیف نامعلوم مذاکرات
علی خرم در مقاله ای در آرمان نوشته: توافق هستهای شاید نزدیک باشد و شاید هم دور، بستگی دارد ایران و گروه ۱+۵ چقدر بتوانند به هم اعتماد نمایند، چقدر بتوانند روی طرحهای یکدیگر توافق کنند و انعطاف داشته باشند و چقدر نگرانی از آینده بدون توافق بتواند آنان را قانع سازد که منافع هر دو طرف در یک توافق متوازن و متعادل است و شرایط بعد از سوم آذرماه میتواند بسیار شکننده و مضر باشد.
به نظر این استاد دانشگاه: هنوز تکلیف تحریمها روشن نشده و گویا دولت آمریکا هم پیشنهادی قابل اعتناد در این مورد ندارد. اینکه آقای جان کری بگوید تحریمهای دولت آمریکا در دستان ایشان ولی تحریمهای کنگره نمایندگان در اختیار دولت نیست، حاکی از وجود دو حاکمیت در ایالات متحده آمریکا می باشد که حقوق بینالملل آن را نفی میکند. در حقوق بینالملل هنگامی که یک کشور حاکم درحال مذاکره با طرفهای دیگر است، بایستی هماهنگکننده کلیه ارگانهای آن کشور بوده و دولت کشور حاکم مسئول کلیه تعهدات کشور محسوب میگردد.
مساله دیگر از دید مقاله آرمان مربوط به حد غنیسازی اورانیوم است که هر یک طرحی درباره آن دارند که هیچکدام نهایی نشدهاند، شاید هم به این علت که هنوز تصویر روشنی از چگونگی لغو تحریمها موجود نمیباشد. بدینترتیب نمیتوان قضاوت نمود که آیا در این شرایط میتوان روی سه هفته باقیمانده حساب باز کرد؟
تکلیف نامعلوم وزیر
احسان بداغی در گزارش اصلی اعتماد نوشته: فضای بهارستان بوی تعلیق میدهد، مگر اینکه نطق رییسجمهوری «معجزه» کند. تا دیروز که صف مخالفان محمود نیلی طولانی بود، حتی طولانیتر از صف مخالفان میلی منفرد و فرجی دانا. آن دو حداقل حمایت شکننده فراکسیون اکثریت را با خود داشتند، محمود نیلی اما همین را هم در شب رای اعتماد خود نداشت.
به نوشته این گزارشگر: رهروانیها دیروز برای گزینه پیشنهادی دولت ساز مخالف زدند، حتی آنها که حامی دولت محسوب میشوند و سه ماه پیش موافق استیضاح فرجی دانا نبودند. این فضا اگر تا آخر جلسه امروز مجلس تغییر نکند، رییسجمهوری باید به فکر گزینه بعدیاش برای وزارت علوم باشد؛ کسی که خیلیها میگویند «گزینه اصلی» دولت است. امروز فقط یک چیز میتواند این ادعا را باطل کند؛ نطق رییسجمهوری.
اعتماد نوشته: دیروز راهروهای مجلس آنقدرها شلوغ نشد، هیچکس برای جلسه رای اعتماد امروز هیجانی نداشت. حتی از رایزنیها و لابیهای معمول هم خبری نبود، گویی تکلیف رای امروز از قبل مشخص شده است؛ از همان لحظهیی که بعد از قرائت نامه معرفی محمود نیلی به عنوان وزیر پیشنهادی علوم، نمایندگان در صحن علنی با «دو، دو» گفتن نشان دادند که مخالف پیشنهاد حسن روحانی هستند.
غلامرضا تاجگردون در مقاله ای در شرق نوشته: فضای مجلس، فضایی سیال است و جریانسازی در آن، باید مرحلهبهمرحله صورت گیرد. به نظر میرسد فرصت کافی برای معرفی دکتر نیلیاحمدآبادی به همه ۲۹۰ نماینده وجود نداشت و اگر اواسط هفته گذشته این معرفی صورت میگرفت؛ میتوانست فرصت گفتوگوی ایشان با طیفهای مختلف مجلس را هرچهبهتر فراهم کند.
این نماینده مجلس با تاکید بر این که نیلیاحمدآبادی چهرهای علمی، کاردان و دارای تخصص و توانمندی مدیریت دانشگاهی است نوشته . اگرچه سوابق علمی و مدیریت دانشگاهی نیلی مشهود است اما گفتوگو با نمایندگان مجلس میتوانست فضای بهتری برای تعامل میان دو قوه فراهم کند.
مقاله شرق با اشاره به این که نمایندگانی که اصطلاحا مخالف هستند، همچنان بر همان موضع ایستادهاند نوشته: اما همهچیز بستگی به توضیحات و برنامههای ارایهشده توسط دکتر نیلی و رییس جمهور دارد. اگر آنها بتوانند با ارایه شفاف اهداف و رئوس برنامههای وزیر محترم پیشنهادی برای مدیریت فضای علمی کشور، اکثریت نمایندگان را مجاب کنند آنگاه خروجی جلسه فردا، میتواند رایاعتماد به دکتر نیلیاحمدآبادی باشد.
جامعه دچار اغتشاش می شود
کارتون رضا جنگی، اعتماد
روزنامه جوان از قول نفر دوم سپاه پاسداران نوشته: امروز ما کشوری هستیم که با بیشترین تهدیدات ممکن روبرو هستیم و حتی یک متحد متعهد نداریم و احتمال وقوع چنین جنگهایی در عرصه جدید برای ما از سایر کشورهای دیگر بیشتر است. جنگ نرم امروز یک واقعیت برای سیستم امنیتی ماست. نبردهای نیابتی در پیرامون ما در جریان است و ما تحت تحریم اقتصادی قرار داریم. تلاشهای فراوانی برای منزوی کردن ما در فضای بینالملل در حال انجام است و تمام تهدیدات علیه ما در حال انجام شدن و یا در آینده احتمال دارد پیاده شود.
سردار سلامی به نوشته روزنامه سپاه پاسداران با اشاره به اینکه هر جنگی شرایط خاصی برای وقوع و اتفاق افتادن دارد، گفت: شرایط امروز دنیا سیال و زودگذر است و نمیتوان جنگها را در فاصله زمانی بلند پیشبینی کرد. جنگها واقعیتهایی بودند که در شرایط غافلگیری استراتژیک اتفاق افتادند.
به نظر جانشین فرمانده سپاه پاسداران: دشمن امروز تلاش میکند تا با ایجاد یک شوک تعادل اجتماعی را برهم بزند. تلاش این است که در همان ابتدا بتواند مراکزی را که نفت زندگی و اقتصاد و سیاست به آن وابسته است را از بین ببرد و قصدشان ابتدا انهدام مراکز الکتریسیته، برق، صدا و سیما و ایجاد اغتشاس در محیط زیستی جامعه است. اگر چنین اتفاقی بیفتد ذهنیت یک جامعه دچار اغتشاش میشود و بین اعضا و جوارح و ذهنیت آن جامعه فاصله میافتد.
هاشمی و ریاست خبرگان
مردم سالاری در گزارش اصلی خود نوشته در پی صحبتهای چند روز پیش ااحمد خاتمی مبنی بر اینکه هاشمیرفسنجانی کاندیدای ریاست مجلس خبرگان نمیشود رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره کاندیدا شدن برای ریاست مجلس خبرگان رهبری در پاسخ به اظهارات امام جمعه موقت تهران گفته وی درصورتی که بعضی افراد که آنها را برای ریاست خبرگان صالح نمیدانم قصد کاندیدا شدن داشته باشند، آمادگی خود را برای کاندیداتوری ریاست این مجلس اعلام خواهم کرد.
هاشمیرفسنجانی به نوشته این روزنامه درباره کاندیدا شدن برای ریاست مجلس خبرگان رهبری گفهت: درصورتی که بعضی افراد که آنها را برای ریاست خبرگان صالح نمیدانم قصد کاندیدا شدن داشته باشند، آمادگی خود را برای کاندیداتوری ریاست این مجلس اعلام خواهم کرد.
تیتر و عکس صفحه اول ابتکار
به نوشته این گزارش: اعلام تمایل آیتالله هاشمیرفسنجانی برای ریاست مجلس خبرگان رهبری به نوعی اظهارات روز یکشنبه سیداحمد خاتمی را رد میکند؛ احمد خاتمی که یکشنبه شب مهمان برنامه «من طهران» شبکه العالم بود، اعلام کرده بود که «آن طور که من خبر دارم جناب هاشمیرفسنجانی در برخی جلسات گفتهاند که تمایلی به ریاست ندارند، الان نیز در فضای عمومی خبرگان اسم ایشان مطرح نیست، اما سیاستمداران ما هر لحظه ممکن است تصمیم جدیدی بگیرند.
خطیب موقت نماز جمعه تهران به نوشته مردم سالاری اگرچه به صراحت اعلام کرده بود که خود را در شان ریاست خبرگان نمیبیند و مطلقا کاندیدا نخواهد شد اما از برخی چهرهها همچون هاشمیشاهرودی، محمد یزدی، احمد جنتی و موحدیکرمانی به عنوان افرادی که نامشان برای ریاست مجلس خبرگان بر سر زبانهاست یاد کرده بود.
در حاشیه اسید پاشی
اویس رضوانیان در مقاله ای در شهروند از رفتار برخی از بستگان قربانیان انتقاد کرده و نوشته :خود قربانیان و هم خانوادههای ایشان در گفتوگوهایشان تا حد امکان تلاش میکردند قربانی را از منظر اخلاقی منزه نشان داده و به این ترتیب ثابت کنند که او مستحق چنین اتفاقی نبوده است. برای مثال، پدر یکی از قربانیان دخترش را محجبهای معرفی میکرد که هیچگاه نمازش ترک نشده بود و همیشه در کار خیر پیشقدم بود و با این مقدمات این سوال را میپرسید که گناه دختر من چه بوده است که چنین بلایی را سرش آوردند؟ یکی دیگر از قربانیان، خود را از خانواده مذهبیای معرفی میکرد که هیچگاه با پوشش نامناسب در جامعه ظاهر نشده بود و آن روز هم با لباس فرم دانشگاه در تردد بود.
نویسنده مقاله توجه داده که: این بدترین شیوهای است که برای به تصویر کشیدن زشتی و نادرستی جنایتهای این چنینی میتواند به کار گرفته شود. چرا که این بیان، ناخواسته این معنای مخالف بسیار نادرست را در ذهن متبادر میکند که اگر کسی این اوصاف و فضیلتها را نداشته و برای مثال از حجاب مناسبی برخوردار نبوده یا حسن شهرت نداشته باشد، ایرادی ندارد که قربانی چنین جنایتی شود.
شهروند در مقاله دیگری هم از رویدادی خبر داده که خنده روی چهره ها می ریخت. دیروز موتورسواری که گل میداد و اسید روی چهره دختران نمیریخت، برخی از خیابانهای شهر را پر از محبت کرد. او ترک یک موتور نشسته بود و درحالیکه کلاه کاسکت بر سر داشت، با دستهایی پر از گلهای رز، سفید و صورتی درحال حرکت در خیابان بود . خودرویی تعقیبشان میکرد تا تصاویر این حرکت نمادین را به ثبت برساند. با دیدن رهگذران یکی از موتورسواران پیاده میشد و با دادن یک شاخه گل شهروندان را به آرامش و صلح دعوت میکرد.
به نوشته این مقاله کوتاه: در روزهایی که کابوس اسیدپاشی و صدای حرکت موتور سیکلتها در خیابان، تداعیگر مرد شب رویی ست که ظرف اسید را به سمت قربانیانش نشانه میرود، حرکت نمایشی ٢ پسر موتورسیکلتسوار که در خیابان به زنان و مردان گل میدهند، نقطه عطفی است تا در این روزها دیدگاه مان را به همه اقشار جامعه بسط ندهیم. احساسی که این روزها جای خالیاش به شدت در روابط اجتماعی حس میشود.
زندگی با هفتصد هزار تومان
کارتون نعیم تدین، شهروند
پوریا عالمی در ستون طنز شرق از قول یک نماینده مجلس نقل کرده که «با ماهی ٧٠٠، ٨٠٠هزارتومان نمیشود زندگی کرد.»
و افزوده گفت: دمت گرم مشکل ما را حل کردی. ما مانده بودیم اسم این کاری که ما میکنیم چیست، حالا مطمئن شدیم اسمش زندگیکردن نیست.
به نوشته این طنزنویس: من الان به جایی رسیدم که با ماهی ٧٠٠تومان روزی ششساعت آفتاب میگیرم. منتها فرقش این است یکسری ٧٠٠تومان خرج میکنند و آفتاب میگیرند تا برنزه شوند، ما آفتاب میگیریم فتوسنتز کنیم. بعد هم الان یک خانواده چهارنفره فقط بخواهند با نان شکمشان را سیر کنند و هرکدام روزی یک سنگک بخورند میشود ماهی ١٥٠هزارتومان. روزی هزارتومان هم نفری هوای خالی بخورند، روزی پنجهزارتومان هم پول تاکسی بدهند که از این اداره بروند به آن بانک تا دوزار وام بگیرند، ماهی صد، ۱۵۰ پول آب و برق و گاز و تلفن بدهند، ماهی ۳۰۰ تومان هم قسط بانک بدهند، همین الان صدتومان عقبند.
طنز شرق به این نتیجه رسیده که: حالا اجارهخانه را هم آدم صاحبخانه را بوس کند و هی بیندازد عقب، خرج لباس و بهداشت و تحصیل و فلان هم که بیخیال. خب ثابت کردیم که برخی غر الکی میزنند وگرنه با ٧٠٠تومان در ماه نهتنها میتوان خوب زندگی کرد که میتوان خوب هم زندگی بکنیم.