نماینده اهواز: آب کارون را ببرید، نفت خوزستان را می‌بندیم

نماینده اهواز: «تصمیمات غلط، غیرعلمی و غیرکارشناسی باعث شده است که جنگ آب را که در آینده قرار بود بین کشورها به‌وجود بیاید، ما در کشور خودمان شروع کرده‌ایم»

سید شکرخدا موسوی، یکی از سه نماینده حوزه انتخابیه اهواز، حمیدیه و بخش باوی در دوره نهم مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با «شبکه خبری سخن» به انتقاد از سیاست‌های دولت برای مدیریت منابع آبی و طرح‌های غیرکارشناسی آب پرداخت؛ وی  با انتقاد از توسعه نامتوازن و ناپایدار و نیز آمارهای اقتصاد دولت روحانی و نادرست دانستن آنها، گفت: «ما توقع داشتیم که این دولت (روحانی) که دولت قبلی (احمدی‌نژاد) را به خاطر دادن آمار اشتباه زیر سوال می‌برد و می‌گفت که او دروغ می‌گوید، خودش آمار درست ارائه دهد.»

متن کامل این گفتگو، به شرح زیر است:

نظر شما در مورد آماری که دولت در مورد رشد اقتصادی ارایه کرده و اثر آن در استان خوزستان چیست؟

در نطقی که در مجلس داشتم سوالم از آقای طیب نیا وزیر اقتصاد این بود که با توجه به آماری که دولت در مورد رشد اقتصادی ارائه داده و رشد اقتصادی مبنایش تولید است، چگونه می‌توان به این آمار رسید وقتی که تولید ما طی چند ماه گذشته خیلی رونق پیدا نکرده است، و ما در تولید کند هم شده‌ایم؟ نمونه آن در خوزستان است که ۱۰ الی ۱۵ کارخانه بزرگ صنعتی داریم و تعدادی شهرک صنعتی که حداقل ۴۰ درصد از کار افتاده‌اند و عملا در خوشبینانه‌ترین حالت ۶۰ درصد فعال هستند و این موضوع در کل کشور نیز وجود دارد. ما توقع داشتیم که این دولت که دولت قبلی را به خاطر دادن آمار اشتباه زیر سوال می‌برد و می‌گفت که او دروغ می‌گوید، خودش آمار درست ارائه دهد.

فکر می کنید مهم‌ترین چالش استان خوزستان چیست؟

اشتغال یکی از مهم‌ترین چالش‌های استان است، که طی شش ماه گذشته وزارت صنعت حدود ۳۰۰ نیروی فنی، متخصص و جوان را از شهرک صنعتی اخراج کرده است، من در نطق مجلس گفتم که آقای روحانی شما طی یک سال گذشته به مجلس و مردم توضیح دهید که برای اشغال چه گام عملی برداشته‌اید، چون مهم‌ترین مسئله در جامعه ما بیکاری است و اگر قرار باشد ما صدمه ای ببینیم از این موضوع می بینیم.

در بحث سرمایه گذاری هیچ عدالتی در کشور رعایت نمی شود، مثلا در یک استان فوق‌العاده زمینه برای سرمایه‌گذاری مساعد است، مانند استان‌های مرکزی و در یک استان مثل استان خوزستان یا استان‌های نیمه‌محروم متاسفانه به علت سخت‌گیری‌های ادارات و نهادهای دولتی مثل وزارت صنعت و محیط زیست و غیره و ایجاد یک‌سری جوهای روانی که ناخواسته از درون خود استان‌ها بیرون می‌آید سرمایه‌گذاری مرده است و جایی ندارد.

در بخش بهداشت و درمان هم اصلا در سطح کشور عدالت رعایت نمی‌شود، مثلا در مرکز استان خوزستان یا کرمان، با استان‌های تهران، اصفهان، تبریز و یا اراک قابل مقایسه نیست و ما در زمینه خدمات بهداشتی و پزشکی مشکل داریم. همه بیمارستان‌های شهر اهواز به دهه ۴۰ و ۵۰ برمی‌گردد و ما هیچ بیمارستانی در اهواز غیر از بیمارستان‌های سپاه و تامین اجتماعی، دولت برایمان در طول انقلاب نساخته است.

چرا دولت به فکر انتقال آب کارون به اصفهان است؟

در مورد آب کارون و انتقال آن به اصفهان باید گفت که مسئله مهم صنایعی است که آب فراوان نیاز دارند و بیش‌تر در اصفهان هستند، مانند فولاد مبارکه و دیگر صنایع و جالب است که در این اوج بی‌آبی یک کارخانه فولاد دیگری به نام صبا در اصفهان افتتاح شده که ما همواره سوالمان از وزارت نیرو و صنعت و خود اصفهانی‌ها این است که همواره از بی‌آبی شکایت دارید چه معنی می‌دهد که کارخانه آب‌بری مثل فولاد را در اصفهان راه‌اندازی می‌کنید، و این صنایع باید در استان‌هایی مانند خوزستان، بوشهر و هرمزگان ساخته شوند که در کنار دریا هستند و مشکل آب ندارند. متاسفانه تصمیمات غلط، غیرعلمی و غیرکارشناسی باعث شده است که جنگ آب را که در آینده قرار بود بین کشورها به‌وجود بیاید، ما در کشور خودمان شروع کرده‌ایم و با بی‌تدبیری مدیران وزارت نیرو به خاطر این‌که متولی آب است و باید بر مصرف آب خوب مدیریت کند، که نمی‌کند و وزارت صنعت این مشکل به‌وجود آمده است.

مدیریت بر آب، یک مدیریت سلیقه‌ای و منطقه‌ای است یعنی هر کس لابی قوی‌تری در وزارت نیرو داشته باشد، می‌تواند آب بیش‌تری را مصرف کند. مثلا استان اصفهان هفت وزیر در دولت دارد و در وزارت نیرو هم چهار معاون اصفهانی هستند و کسی استاندار اصفهان شده است که خودش معاون اصلی آب وزارتخانه بوده و این لابی‌ها باعث می‌شوند که نگاه ملی به نگاه منطقه‌ای تبدیل شود.

به نظر شما راه حل این موضوع چیست؟

تا ما یک نگاه کارشناسی و عدالت‌محور در وزارت نیرو نداشته باشیم مشکلات آب داریم؛ اگر امروز خوزستان با اصفهان مشکل دارند سال بعد به استان‌های دیگر کشیده می شود. با همین بی‌تدبیری دریاچه ارومیه را خشک کردند، با همین بی‌تدبیری وزارت نیرو هورالعظیم را خشک کرد، همان‌طور که تالاب بزرگ شادگان خشک شد، که این باعث بلای بزرگ ریزگردها شد که دامان استان خوزستان و بخشی از ایران را گرفت. وزارت نیرو از سال‌های گذشته بخصوص از زمان آقای بیطرف که سنگ اول را کج نهاد این توزیع نا عادلانه آب را به‌وجود آورد.

مشکل اصلی انتقال آب کارون چیست که شما مخالفت می‌کنید؟

انتقال آب از سرشاخه‌های کارون به اصفهان از زمان رضاخان شروع شد که یک شاخه در سال ۱۳۱۶ از شهرکرد و کوه کوهرنگ به سد زاینده‌رود بردند و در سال ۱۳۴۴ یک شاخه دیگر بردند که در مجموع حدود ششصد میلیون متر مکعب آب را انتقال دادند؛ و یک کانال دیگر را در سال ۶۹-۷۰ به اسم کوهرنگ-۳ آغاز کردند که هم اکنون آماده آبدهی است، اما با فشاری که ما آورده‌ایم تا الان نگذاشته‌ایم آب انتقال پیدا کند، چون با انتقال شاخه جدید آب به اصفهان، خوزستان (شریان حیاتی ایران با دارا بودن درصد ۸۵ درصد ذخایر نفت ایران و ۴۰ درصد ذخایر گاز ایران و ۴۰ درصد آب‌های کشور) به یک کویر تبدیل می‌شود و کارون کم‌آب شده و به مرور به یک رودخانه خشک تبدیل می‌شود، کارونی که حکم سمفونی اتحاد همه اقوام خوزستان است و باعث رونق منطقه شده است. اگر دولت فکری برای آب اصفهان از جای دیگری نکند و اصرار بر انتقال آب از شاخه جدید کارون داشته باشد ما با تمام توان در برابر این تصمیم می‌ایستیم و این به صلاح هم نیست که به خاطر صنایع اصفهان آب کارون را خشک کنند و خوزستان به یک کویر تبدیل شود.

اگر قرار باشد آب کارون را از ما بگیرند ما روی بحث نفت تجدید نظر می‌کنیم و می‌گوییم شما آب را از ما گرفتید، ما هم نفت را از شما می‌گیریم، چون نفت مال خوزستان است و ما آن را به جای دیگری نمی‌دهیم و این، کار بدی است. آب را که از ما گرفتند، نفت را هم بردند، چون نفت نه تنها ذره‌ای خوزستان را آباد نکرد بلکه آن را خراب کرد. همه دود و آلاینده‌های نفتی بر روی مردم بیچاره هست، ولی عملا پولش برای آنها نمی‌ماند و مثل همه استان‌های دیگر به این استان پول می‌دهند؛ تمام آلودگی نفتی و هوایی که در خوزستان به‌وجود می آید برای مردم است، پارسال ۲۰ هزار نفر در ۳ روز به بیمارستان مراجعه کردند، تنگی نفس و آسم داشتند و همه به این نتیجه رسیدند که مربوط به آلاینده‌های نفتی است. دولت برای نفت نه ارزش افزوده به ما می‌دهد و نه حق آلایندگی و میلیون، میلیون بشکه نفت را از خوزستان خارج می‌کنند.

بحث دیگر ما این است که چرا آبی را که احتیاج دارند از پایین‌دست کارون نمی برند و از سرشاخه‌های آن برداشت می‌کنند و در جواب آنها می‌گویند به صرفه نیست که از جای دوری آب را بخواهند انتقال دهند؛ هرچند به اعتقاد من برداشت آب از کارون چه از سرشاخه و چه از پایین‌دست آن کاری اشتباه است، چون آب کارون به اندازه مردم خوزستان است و خود ما در استان مشکل آب داریم، چه از نظر کیفی و چه از نظر کمی، از ۲۷ شهرستان استان ۸ شهرستان مشکل جدی آب دارند. مشکل کم‌آبی به حدی است که باید تمامی خانوارهای اهواز از پمپ آب استفاده کنند چون فشار آب کم است و حتما باید از دستگاه تصفیه‌کننده آب هم استفاده کنند به‌قدری که کیفیت آب پایین است.

با توجه به اینکه در دنیا سدسازی دیگر از نظر اکوسیستمی و اقتصادی به‌صرفه نیست، چرا در ایران این همه سد می‌سازند و باعث خشک شدن پایین‌دست سدها می‌شوند؟ چه دست‌هایی پشت پرده این کار است؟

همه کشورهای پیشرو در صنعت سدسازی به این نتیجه رسیده‌اند که سدسازی به‌صرفه نیست، آنها با رفتن به سمت نیروگاه‌های اتمی و خورشیدی کمبود انرژی خود را جبران می‌کنند، در حالی که در آنجا آب فراوان است. این در حالی است که در کشور ما که یک کشور خشک است هنوز این کار صورت نگرفته و هنوز هر دولتی سر کار می‌آید کلنگ احداث سد جدید را می‌زند. ما هم در مرکز پژوهش‌های مجلس و هم در مراکز علمی و دانشگاهی به این نتیجه رسیده‌ایم که سدسازی به صرفه نیست، با این وجود روی کارون ۱۷ سد را پیش‌بینی کرده‌اند که بسازند و تا کنون ۷ سد را ساخته‌اند که این کار باعث شده که شهرستان‌های پایین‌دست کارون عملا بدون آب شود و کشاورزی در خوزستان به سمت نیست و نابودی برود.

سد کرخه را با ظرفیت ذخیره‌سازی ۵ میلیارد متر مکعب آب ذخیره پشت سد ساختند برای احیا کردن زمین‌های زیردست، اما عملا زمین‌های زیردست خشک شده‌اند و با این حال، دوباره با اینکه آب توی کرخه نیست رفته‌اند در تنگ معشوره بالای پل‌دختر سد بسازند و در همین سفر استانی رئیس جمهور کلنگ احداث آن را زده‌اند؛ اگر این اتفاق بیافتد دیگر عملا پل‌دختر و اندیمشک و دشت آزادگان و شوش خشک می‌شوند و این یک خطر بسیار جدی زیست‌محیطی دارد و نابودکننده کشاورزی استان است. بسیاری از سدهای ما دیگر امکان تولید برق را هم ندارند، زیرا آبی در پشت آنها نمانده و این همه سرمایه و هزینه بلااستفاده مانده است. و هنوز هم هر دولتی سر کار می‌آید به دنبال احداث سد است.

چه دست‌هایی پشت پرده این کار است؟

هیچ دست پنهانی پشت پرده نیست، بلکه بی‌تدبیری است، فشار مناطق بالادست سدها است که می‌گویند به سد احتیاج داریم و لابی‌های قدرتی که این کار را انجام می‌دهند.

+107
رأی دهید
-3

Ghooloo - آبادان - ایران
به نماینده اهواز توصیه میکنم این سری رفت تهران دیگه برنگرده ایران!
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 00:51
فضول میرزا - استكهلم - سوئد
چنان خشکسالی شد اندر دمشق / که یاران فراموش کردند عشق! این جزای کسانیست که ریختند توی خیابانها و فریاد مرگ بر شاه سر دادند!
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 01:58
paeeziyan - آبادان - ایران
صنایع آب میخواد ولی آب شیرین میخواد نه آب دریا اگه آب دریا به درد صنایع میخورد الان کشورهای عربی خلیج فارس همه دارای صنایع پایه بودند . اگر قرار باشد مثل پالایشگاه بندر عباس واحد آب شیرینکن ساخته شود برای صنایع میتونن با همون پول آب شیرین شهرها رو تامین کنند . مصرف آب شیرین صنایع آنقدر زیاد هست که با آب شیرین کن تامین نمیشه . اگر قرار هم بر تعطیلی صنایع باشه که کشور کلا خواهد خوابید . خود فولاد خوزستان به اندازه ای آب کارون رو مصرف کرده که در حال خشک شدنه . نمیدونم چرا از اروند استفاده نمیکنند . اروند همیشه پر آبه . توی هر فصلی مثل دریاست . اما شاید چون رودخانه مرزی هست مقرراتی دارد که ما نمیدونیم . آبادان
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 02:03
uk.ali - لیورپول - انگلیستان
تازه متوجه شده تمام تلاش رژیم فارس از شاه تا شیخ برای آبادی فارسستان ٣٠ درصد از درامد ٧٠ درصد غیر فارس !
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 02:25
greentree - تهران - ایران
خوب حق داره این نماینده ، این افراد بیت رهبری هیچ کاری برای خوزستان نکرده‌اند چرا باید بذارند آب رودخانه کارون برود شهر دیگر ...اینها از صبح تا شب فقط پول ایران را می‌فرستند برای فلسطین و لبنان ....لعنت به شما پس مناطق مرزی ایران چی‌؟..شما عکسهای شهر خرمشهر را ببینید بعد از ۳۰ سال جنگ هنوز همان طور خراب و ویران
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 02:38
قاضی محمد - کرمانشاه - کرمانشاه
اصفهان همیشه لابی قدرتمندی داشته که زمان هاشمی رفستجانی شکل گرفته تونستن خیلی از بودجه استانهای محروم رو بدزدن کرمانشاه نهمین شهر بزرگ ایران و جز کلان شهرها بود ولی امار جمعیتی اش رو کم می دادن تا بودجه کلان شهر بهش ندن بودجه اش رو مستقیم می دادن اصفهان یا زمانی مردم منطقه هایمحروم دچار سوءتغذیه شدن که قرار شد به کودکان اون مناطق شیر یارانه بدن ولی اصفهانی ها اینقدر بی وجدان بودن حتی به شیر اون بچه های محروم هم رحم نکردن اون رو هم اصفهان برد بعدش مظلوم ترین ملیت ایران عرب های ایران هستند داران نفتشون رو غارت میکنن از این ور نژاد پرست های مرکز نشین به علت حس حقارتی که دارن بدترین توهین ها نژاد پرستی رو بهشون میکنن
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 07:07
آتیلا قشقایی - کپنهاک - دانمارک
نه این که نمایندگان انتصابی خوزستان زیاد قدرت دارند!!!!تهران و اصفهان از خود هیچی‌ ندارند اما همه چی‌ را صاحب شدند،
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 08:48
راهجو - فریدونکنار - ایران
جنگ آب شروع شد! اما تو این قضیه حق با خوزستانیهاست!
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 09:47
آتیلا قشقایی - کپنهاک - دانمارک
استعمار داخلی‌ در ایران. استعمار اکثریت توسط اقلیت به کمک غرب و اسرائیل.
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 09:47
خرچنگ - دبی - امارات متحده عربی
دوستان همه صحبتها عین واقعیته ولی بایستی دید این نماینده مردم در دولت قبل چه امکاناتی در یافت کرده و چرا حالا صداش در امده که نزدیک انتخابات مجلس بعدی هست مردم حوزه اهواز باید دقت کنند برای دور بعدی ببینند که ایشون از روز اول انتخاب تا حالا اولا کجا بوده و محاسبه کنند ثروت اندوخته شده ایشون رو با قبل از نماینده شدن در هر صورت مواظب باشیم صورت مسئله پاک نشه
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 09:49
بت شکن - مونترال - کانادا
یکی‌ تهدید به بستن شیر نفت میکنه یکی‌ تهدید به بستن جاده شمال، اما نمیدانند که اگر جاده و راه آب قم بسته شود همه چیز حل میشود..!!
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 10:22
nimaaa - نیویورک - امریکا
تا امروز نفت خوزستان توسط دولت مرکز گرا غارت شده حالا نوبت به آب رسیده تا کی باید پول بیت المال خرج استان تهران و اصفهان بشود اینها چی از جان اقوام میخاهند
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 10:44
آتیلا قشقایی - کپنهاک - دانمارک
استقلال ملت‌ها تنها راه رهائی از استمار فارس من اخیرا به این نتیجه رسیدم. چون اینجا ناسیونالیست‌های فارس و کرد را شناختم . پیش به سئوی رهائی از استعمار فارس.
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 11:18
کامیاب قزوینی - ملبورن - استرالیا
اینها چرته . ایران مال تمام ایرانیهاست .مال ومنالش و معادن و جنگل ونفت و آبش هم مال همه ایرانیهاست . تهران و اصفهان و شیراز و تبریز و خوزستان و غیره نداره. ایران مهمه که مال همه ست پس شمالیها هم راه شمالو ببندن و شهرهای دیگه هم همینطور . اینکه میگن بیسوادها رو تو مجلس راه ندین اینو میگن. مسئله آب مربوط به 30 سال پیشه که ژاپنیها شروع کردند به فروش اطلاعات آب در مناطق مختلف جهان و به ایران هم اومدند و گفته بودند با توجه به وضعیت گرمایش زمین و افزایش جمعیت و استفاده از تکنولوژیهای جدید در صنایع و کشاورزی و توسعه شهرها و اشتغالزایی و صادر کردن محصولاتشون اکثر مناطق دنیا با کم ابی مواجه میشن و اطلاعات بررسی منابع آب رو کارشناسانشون در هر کشور میفروختند . همینطور که الان اعلام کردند تا 20 سال دیگه شمال اروپا با توجه به گرم شدن زمین و ذوب شدن تدریجی یخچالها به زیر آب میره .پس عقل سلیم حکم میکنه که آب کارون که به خلیج فارس میریزه رو کنترل و برگشت کنن برای مصارف دیگه.یادمون باشه یزدی و کرمانی و اصفهانی وتهرانی و کویر نشینان هم هموطنان ما هستند و از کلیه منابع و معادن سهم میبرند.
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 11:22
azadi2011 - تورنتو - کانادا
منطقه بندی یک کشور که همه هموطن هستند وبه جزایر اقتصادی تبدیل کردن کار درستی نیست, جهان به سمت همگرایی پیش می رود ودر نهایت مرزها ی کشورها تنها یک دکوراسیون خواهد بود واما آتیلا - قشقایی ( بخوانید داعشی ) چرا برای یک اقلیت فارس ! کامنت خودت را به فارسی می نویسی ? به همان زبانی که دوست داری بنویس تا اکثریتی که به آن ایمان داری بخوانند۰ ایران بهترین جا و بهشت اقوام است‘ نگاهی به همان ترکیه بینداز تا بفهمی یعنی چی۰
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 12:42
hassan5 - تهران - ایران
نماینده ای که توان انرا دارد که نفت خوزستان را بر روی ایران ببندد تا حالا کجا بود؟؟؟نماینده های مجلس اسلامی همه ذوب شده در ولایت بوده دوزار هم ارزش اجتمائی ندارند!! علت این عر و تیز ها را من نفهمیدم شایدفقط ابراز وجود قبل انتخابات باشد؟اینها هیچ وقت برای ملت شان کار نمیکنند!؟!؟
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 12:59
Azadikhah - تكسل - هلند
سی و پنج سال چپاول بی رویه، وقتی برای برنامه ریزی های بلند مدتی چون تاسیس کلان شهر هائی که کشور حداقل به بیست تای انها نیازمند است باقی نمینهد. اینده این ملت درپای حرص و از نوکیسگان قربانی شده، شهرها رشد سرطانی کرده، ماشین سواری تفریح جوانان شده، روستاها نابود و شهوت مصرف بی رویه انرژی فرهنگ رایج شده! مطمئن باشید با مدیریت صحیح و اصولی هم می توان با آب زاینده رود کشاورزی کرد و هم می توان آب را تا باتلاق گاوخونی هم رساند.گمان نمیکنم که وقوع چنین فجایعی تاکنون تاثیری در مصرف بی رویه اب و انرژی بر عادات مردمی که تحت تاثیر سیستم اداری لاابالی و شبه فرهنگ نابسامان باری بهر جهت و فتالیسمی که حاکمیت دینی به رگ انها تزریق کرده تاثیری گذاشته باشد!. ایندگان از نسل های حاضر با نکوهش و تحقیر یاد خواهند کرد.
‌پنجشنبه 17 مهر 1393 - 22:43
chi begam ke nagoftanesh - هلند - هلند
آتیلا تو بهتره فامیلتو و اسمتو عوض کنی‌، اسمت که ایرانی‌ نیست، من مطمئنم که قشقایی نیستی‌، من قشقایی هستم، و می‌دونم که آدمایی مثل تو کارشون نفاق و دروغه ،اینقدر فارس فارس هم نکن که راسیست هستن،اصلا چنین چیزی نیست، همه ایرانی‌ هستیم، اگه ظلمی هست برای تمام مردم ایران بده، از فارس بگیر تا لرو آذری و غیره ، پس بشین سر جات، حرف مفت نزن، قشقأیها ننگشون هست که تو فامیلت قشقایی هست، تو بهتره بری ترکیه زندگی‌ کنی‌، اینقدر دروغ و نفاق نانداز بین ایرانیهای عزیز. دستت رو شده برا همه،از عقل تهی هستی‌ ،
جمعه 18 مهر 1393 - 00:01
فراوانی - قطر - قطر
بیا برو گو مشو دوتا کشیده بخوری همش یادت میره رفتی میرفتی برای انتخابات از این زرها نمیزدی حالا که پولها رو گرفتی آخر کار دم در آوردی که مثلا بگی خیلی شجاع هستی رهبر یک تلفت بزنه بهت همچین دولا میشی که سرت بخوره به زمین مرتیکه موزدور
جمعه 18 مهر 1393 - 10:56
سرسره - اهواز - ایران
حق با این نماینده هست اگه کارون نباشه خوزستان میمیره
شنبه 19 مهر 1393 - 00:36
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.