یکچهارم مکملها به داروهای دوپینگ آلوده هستند
یکچهارم مکملهای موجود در بازار به داروهای دوپینگ آلوده هستند.
مکملهای غذایی موادی هستند که از جنس غذا بوده و هدف از مصرف آن رفع ایرادات و عادات غذایی افراد بهویژه افراد خاص است؛ بهطور مثال ورزشکارانی که در شرایط فیزیولوژیک خاص قرار دارند با رژیم غذای عادی نمیتوانند مواد مغذی مورد نیازشان را تأمین کنند.
با مکملهای غذایی در رژیم غذایی میتوان تعادل را برقرار کرد. اما مصرف خود سرانه این مکملها میتواند عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. با وجود اینکه مصرف مکملها در هر سن و شرایط فیزیولوژیک ضروری است، اما مصرف خودسرانه مکملها میتواند عوارض جبرانناپذیری داشته باشد. قشر اصلی مصرفکنندگان مکملها ورزشکاران هستند.
مصرف مکملها به گفته دکتر سیدعلی کشاورز متخصص تغذیه و دبیر علمی همایش مکملهای غذایی و رژیمی، بهخودی خود مضر نیست اما در بین ورزشکاران مصرف برخی مکملها میتواند عوارض و نشانههای دوپینگ داشته باشد؛ بهطور مثال مصرف بیش از اندازه کافئین براساس قوانین جهانی، میتواند دوپینگ محسوب شود. همچنین در مراحل اولیه تهیه برخی مکملها، امکان دارد آن مکمل با هورمون یا هر داروی دیگر آلوده شود و ناخالصی آن در آزمایشهای دقیق بهمعنای دوپینگ تلقی شود. اصولا یکچهارم مکملهای دنیا بهگونهای آگاهانه یا ناآگاهانه با موادی آغشته هستند که برای دوپینگ استفاده میشود.
مصرف خودسرانه مکملها میتواند عوارض فیزیولوژی بسیاری برای فرد ورزشکار به همراه داشته باشد. هر ورزشکار بسته به نوع ورزش و منطقه جغرافیاییاش مکمل خاص خود را باید مصرف کند بهطور مثال کوهنوردان بهدلیل تغییر PH خون بایستی گوشت کمتر و فیبر بیشتری مصرف کند. این تنها بخشی از عوارض ناشی از مصرف خودسرانه مکمل است.
به گفته دکتر کشاورز، در باشگاههای ورزشی مکملها بدون حضور متخصص تجویز میشود. برخی از این مکملها حتی مجوز ندارند. باید این موضوع روشن شود که چهکسی صلاحیت تجویز داردو چه کسانی باید مکملها را مصرف کنند. گاهی حتی پزشکان هم نمیتوانند مکملها را تجویز کنند و باید متخصصان تغذیه در این زمینه فعال باشند. نیمی از 8هزار باشگاه رسمی کشور به ورزشهای تربیت اندام اختصاص دارد. با یک حساب سر انگشتی حدود 2میلیون و 500 هزار ورزشکار سازمانیافته و 12میلیون و 500 هزار ورزشکار عمومی در معرض استفاده از مکملها قرار دارند.
به گفته دکتر لطفعلی پور کاظمی رئیس فدراسیون پزشکی ورزشی، در 3سال گذشته 360باشگاه متخلف بهدلیل تخلف در این زمینه از یک هفته تا چند سال ممنوع از کار شدهاند. این وظیفه ماست که به ورزشکاران مکملهایی را که شائبه دوپینگ ندارد و از راه قانونی وارد کشور شده، معرفی کنیم. وی درمورد عوارض جبران ناپذیر مصرف مکملهای غیرمجاز گفت: این مکملها که عموما توسط مربیان ورزشی که تخصصی در زمینه مکملها ندارند تجویز و فروخته میشود میتواند باعث نارسایی کلیه، دیالیز و نارسایی قلبی شود.
با وجود این مصرف مکملهای غذایی برای اقشار مختلف و در سنین مختلف در کشور، منطقی برای استفاده از مکملهای غذایی، دارویی و رژیمی نیست. به گفته مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآوردههای مکمل غذایی وزارت بهداشت باید با استانداردسازی و حمایت از تولیدات داخلی، تجویز و استفاده از انواع مکملها را که توسط پزشکان متخصص تغذیه صورت میگیرد، منطقی کنیم. امیرحسین جمشیدی گفت: از بهمن سال گذشته طی بخشنامهای، واردات همه شرکتهای مکمل غذایی، رژیمی و دارویی به تعلیق در آمده و فهرست محصولات وارداتی آنها دوباره بازنگری میشود.