هنرمندانی که پای ثابت سفرهای دولتی از حج تا جام جهانی هستند + عکس
تقاطع: به دنبال اعزام شماری از هنرمندان به برزیل برای حمایت از تیم ملی فوتبال در جام جهانی، برخی خبرگزاریها و وبسایتهای خبری پرسشهایی را در خصوص منابع مالی این سفر پرهزینه و معیارهای انتخاب این هنرمندان مطرح کردهاند.
خبرگزاری “ایسنا”، روز شنبه (۲۴ خرداد-۱۴ ژوئن) از رضا یزدانی، سام درخشانی، حسام نوابصفوی، پژمان جمشیدی، سیاوش خیرابی، فاطمه گودرزی، مهراب قاسمخانی، جواد هاشمی، محسن تنابنده، لیندا کیانی، نرگس محمدی، کامران تفتی، مهران غفوریان، محمدرضا شریفینیا، یوسف طاهریان و بابک اردلان به عنوان هنرمندانی نام برده که در قالب طرح موسوم به “یار دوازدهم” عارم کشور برزیل شدهاند.
این خبرگزاری از قول ایرج طایفه “مدیر تولید” پروژه “یار دوازدهم” نوشته که یک آژانس مسافرتی و یک “سرمایهگذار شخصی” پشتیبانی مالی از این پروژه را بر عهده دارند.
شرفی، مدیر تور جام جهانی برزیل در آژانس مسافرتی “تعطیلات رویایی” نیز در پاسخ به پرسشی مبنی بر احتمال اعزام ورزشکاران در کنار این هنرمندان به ایسنا گفت: «این قرار برای قبل بود که آقای هومن طالبی اسپانسر پروژه بودند. ایشان کلا قراردادشان را اجرا نکردند و هیچ هزینهای ندادند. برای همین آن قرارداد و اعزام ورزشکاران کلا منتفی شد و ما تنها قرار است هنرمندان را به پروژه اعزام کنیم.»
بر اساس این گزارش، ظاهرا پروژهی “یار دوازدهم” یک مجموعه “مستند ۲۲ قسمتی” برای “شبکه نمایش خانگی” است که قرار بوده کارگردانی آن را محمدحسین لطیفی بر عهده داشته باشد؛ هرچند که این کارگردان تا این لحظه به برزیل سفر نکرده است.
همزمان وبسایت “انتخاب” نیز با انتشار گزارشی اعزام هنرمندان به جام جهانی برای حمایت از تیم ملی ایران را اقدامی “بیسابقه” توصیف و تاکید کرده که «هیچ کشور حاضر در جام جهانی، چنین کاروانی را با خود آن هم به بهانههای واهی، راهی برزیل نکرده است».
این گزارش خواستار پاسخگویی “سازمان سینمایی” درباره “معیارهای انتخاب این بازیگران” برای حضور در برزیل شده و پرسیده است: «چگونه افرادی چون محمدرضا شریفینیا، همواره صدر لیست سفرهای حج و عمره و دیگر سفرهای دولتی هستند؟»
اشارهی این وبسایت به “سفر حج” بدون نوبت و سهمیهای شماری از سینماگران ایران در سالهای اخیر است که از جملهی آنها میتوان به سفر چهرههایی چون محمدرضا شریفینیا، حسام نواب صفوی، سام درخشانی، مهناز افشار، محمدرضا گلزار، الناز شاکردوست و الهام حمیدی به مکه در سال ۱۳۹۰ اشاره کرد.
“انتخاب” در ادامهی گزارش خود، ضمن تاکید بر ضرورت شفاف شدن “منبع بودجه” سفر این هنرمندان به برزیل، نوشته است: «متولیان این سفر در چنین شرایط اقتصادی کشور و مردم، چگونه به خود اجازه میدهند از بودجه بیتالمال، هزینه بیدلیلی برای سفر و خوشگذرانی چند نفر در برزیل پرداخت کنند؟»
این گزارش با استناد به شنیدهها خاطرنشان کرده که ایران، “رکوردار سفر مجانی افراد به جام جهانی برزیل” است.
پیش از این نیز گزارشهایی در خصوص اعزام شماری از اعضای مجلس شورای اسلامی به برزیل برای نظارت بر “عملکرد فرهنگی” تیم ملی فوتبال ایران منتشر شده بود.
از جمله، روز ۱۱ خردادماه شماری از روزنامهها و وبسایتهای خبری، تصویر نامهای را منتشر کردند که بر اساس آن، حمید رسایی، عضو کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی و فردی به نام “مهدی شافعی” به عنوان “کارشناس و دبیر کمیته ارتقاء سلامت اداری” برای حضور در برزیل از وزارت خارجه جمهوری اسلامی درخواست “گذرنامه سیاسی” کرده بودند.
آقای رسایی یک هفته بعد و پس از افزایش انتقادها از انجام این سفر، با انتشار یادداشتی در وبسایتش اعلام کرد که “به دلیل برخی مشکلات شخصی” امکان چنین سفری را ندارد.
هرچند که با وجود لغو این سفر، کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی از جایگزینی حسین آذین، یک عضو دیگر این کمیسیون برای سفر به برزیل خبر داد.
آقای آذین، روز چهارشنبه، ۲۱ خردادماه به وبسایت “تدبیرنیوز” گفت: «ما باید به طور کامل به تمامی اقدامهای تیم ملی و حتی هنرمندانی که تیم ملی را در سفر به برزیل همراهی میکنند نظارت داشته باشیم تا خدایی نکرده کاری خلاف آداب اسلامی و ایرانی صورت نگیرد.»