«قاضی قسم خورد که حکم خسروی اعدام نیست»

غلامرضا خسروی سوادجانی، پیشتر در دهه شصت، ۵ سالی را در زندان گذرانده بود. او در سال ۸۶ در رفسنجان بازداشت شد، در آن موقع به اتهام همکاری با سازمان مجاهدین خلق، از طریق کمک مالی به شبکه تلویزیونی این سازمان، به تحمل سه سال حبس تعزیری و سه سال حبس تعلیقی محکوم شد.

اما این حکم شش ساله پایان ماجرا برای غلامرضا خسروی نبود. در بحبوحه اعتراضات سال ۸۸، آقای خسروی به تهران منتقل شد، جایی که مدت‌ها در سلول انفرادی به سر برد و در ‌‌نهایت در روز هجدم آذر سال ۸۹، حکم اعدام او ابلاغ شد.

سعید پورحیدر، روزنامه‌نگاری که این روز‌ها در کالیفرنیا ساکن است، آن زمان خود در بازداشت به سر می‌برد، آقای پورحیدر در یک خودرو و با دستبندی مشترک با غلامرضا خسروی به دادگاه انقلاب برده شده بود.

سعید پورحیدر درباره واکنش غلامرضا خسروی به ابلاغ حکم اعدامش، به رادیو فردا می‌گوید: «چیزی که خودشان به من می‌گفتند، این بود که حداقلش این است که از بلاتکلیفی درآمدم و بالاخره مشخص شد که حکمم چیست و از این به بعد باید منتظر اجرای حکم باشم. چیز خاصی درباره حکمشان نمی‌گفتند. خب طبیعتا، من خودم این طور برداشت کردم که یک جور شوکی به ایشان وارد شده بود. به هر حال حکم اعدام، حکم خیلی سنگینی بود.»

صدور حکم اعدام برای غلامرضا خسروی در سال ۸۹، در ماه‌ها و سال‌های بعد با واکنش نهادهای مدافع حقوق بشر روبرو شد. در روزهای منتهی به اجرای حکم اعدام او و در زمانی که گزارش‌هایی از احتمال اعدام قریب‌الوقوع او منتشر شد، ۱۷ تن از زندانیان سیاسی در زندان‌های رجایی شهر و اوین در نامه‌ای خواستار تلاش برای توقف اجرای این حکم شدند.

سازمان عفو بین‌الملل نیز با صدور بیانیه‌ای این حکم را خلاف قوانین بین‌المللی و قوانین جاری ایران خوانده بود.
بهاره دیویس، پژوهشگر ایران در سازمان عفو بین‌الملل، روز یکشنبه پس از اجرای حکم اعدام غلامرضا خسروی، در گفت‌و‌گو با رادیو فردا درباره دوبار محاکمه آقای خسروی به یک اتهام می‌گوید: «قوانین ایران و اصول کیفری، محاکمه دوباره یک فرد را به یک اتهام، ممنوع می‌کند. علاوه بر این همین اصول و مقررات، مقرر می‌کنند که اگر قانون لاحق به نفع محکوم و متهمی باشد، اجرایی است. در واقع این، بر اصل عطف به ماسبق نشدن قوانین، یک استثانیی است. به نظر می‌آید که تحت قانون مجازات جدید، تعریف محاربه، محدود‌تر است و مربوط به کسانی است که دست به سلاح برده‌اند. در حالیکه براساس قانون مجازات سابق، کسانی هم که فعالیت موثر در راستای اهداف گروه‌های مخالف نظام می‌کردند، بر اساس آن قانون، محارب محسوب می‌شدند.پس با اینکه صدور حکم اعدام آقای خسروی قبل از قانون جدید بوده، به نظر می‌رسد که باید ایشان مشمول قانون جدید می‌شدند.»

روند بررسی دوباره پرونده غلامرضا خسروی در تهران، بنا بر برخی گزارش‌ها، به دلیل فشار دستگاه‌های امنیتی انجام شده است.

سعید پورحیدر که پس از ابلاغ حکم اعدام غلامرضا خسروی در روزه هجدهم آذرماه سال ۸۹ در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی حاضر شده بود، در این باره به رادیو فردا می‌گوید: «رئیس دفتر قاضی پیرعباسی، اول حکم آقای خسروی را به ایشان ابلاغ کردند، بعد نوبت جلسه محاکمه من بود که من به داخل شعبه رفتم. آقای قاضی پیرعباسی در را بستند و بعد از اینکه دفعایات من را گرفتند و اتهاماتم را به من تفهیم کردند، گفتند که می‌خواهند با من صحبتی بکنند که به جز من به دو سه نفر دیگر از زندانیان بند ۳۵۰ زندان اوین هم چنین، سخنانی را گفته بودند. آنجا آقای پیرعباسی به من گفتند که تقریبا ۸۰ درصد زندانیان بند ۳۵۰، بیگناه هستند و بی‌دلیل در زندان به سر می‌برند و بعد برای نمونه گفتند که همین آقای خسروی که همین الان با شما آمدند و حکم اعدام به ایشان ابلاغ شد، آقای پیرعباس سه بار قسم خوردند و گفتند به والله که حکم آقای خسروی اعدام نبود و اشاره هم کردند که ظاهرا یک بار هم، عدم صلاحیت دادگاه روی پرونده زده بودند که پرونده رفته بود و برگشته بود و در ‌‌نهایت چیزی که خود آقای قاضی پیرعباس گفت که تحت فشار نهادهای امینیت مجبور شدند که حکم اعدام برای ایشان صادر کنند.»

اما در کنار نحوه صدور حکم اعدام، وضعیت عمومی غلامرضا خسروی در زندان‌های مختلف از سال ۸۶ تا ۹۳، یکی دیگر از مواردی است که مدافعان حقوق بشر به ناعادلانه بودن حکم و اجرای آن می‌افزایند.

 بهاره دیویس از سازمان عفو بین‌الملل با محکوم کردن اجرای حکم اعدام غلامرضا خسروی می‌افزاید: «ظاهرا آقای خسروی، بعد از دستگیری‌شان برای ماه‌های بسیاری در انفرادی بودند. نگهداری در سلول‌های انفرادی برای ماه‌های طولانی می‌تواند یکی از مصادیق شکنجه و بدرفتاری باشد. به علاوه اینکه ایشان گفته بودند که مورد شکنجه و بدرفتاری قرار گرفته بودند تا اعتراف بکنند. اصول دادرسی عادلانه لازم می‌داند، در صورتی که متهم شکنجه یا مورد بدرفتاری واقع شده باشد، این موضوع را بررسی کند که به نظر نمی‌آید در این پرونده انجام گرفته باشد.»

سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق بشر، از جمله عفو بین‌الملل می‌گویند، ایران پس از چین بیشترین آمار اعدام را دارد. در سال گذشته میلادی، سال ۲۰۱۳، بیش از ۳۶۰ نفر در ایران به دار آویخته شدند.

+76
رأی دهید
-3

perser68 - آلمان - آلمان
مجاهدین گوله رهبرانشونو خوردن و وحشیانه بدست رژیم فاشیست آخوندی نابود شدن!اما رژیم کثافت آخوندی میدونه که مجاهدین مثله خودشون فقط حریفشون میشن و تا نابودشون نکنن به طور کامل،خامنه ای جلاد و مزدورانه ماله کشش خوابه خوش نخواهند داشت!افسوس که مجاهدین به بیراهه رفتن،و خمینی و لجنهائی مثله اونو سالم رها کردن!
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 11:13
shytoon - وادوز - لیچتن اشتین
یعنی‌ چی‌؟ شما‌ها کور بودید دم خروس رو ندیدید؟ هنوز فکر می‌کنید این رژیمی‌‌ها راست میگن؟ بابا تو دیگه کی‌ هستی‌؟؟؟؟.
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 11:18
وکیل دادگستری معلق سیاسی - لندن - انگلستان
متاسفانه به جهت عدم آگاهی قانونگزاران (مجلس شورای اسلامی) به الفبای قانونگزاری و از آن بدتر جهل و عدم تخصص قضات (مخصوصا قضات دادگاه انقلاب) به اصول و قواعد دادرسی این نوع بی عدالتی ها ی مطلق را به کرار شاهد بوده ایم. نمونه بارز آن کشتارهای سال 67 به تلافی عملیات فروغ مجاهدین (مرصاد). با شنیدن حرفهای قاضی پیر عباسی یاد قضات شریفی چون احمد حاج صدر جوادی افتادم که وقتی دادستان بود و بر خلاف نظر ساواک حاضر نشد دستور خلاف قانون بر علیه خمینی صادر کند ودر نهایت استعفا داد. جالب اینکه مسئولان وقت هم فقط به پذیرفتن استعفایش اکتفا کرده و نه تنها پدرش را در نیاوردند بلکه پروانه وکالت گرفت و به وکالت پرداخت .
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 11:38
سبز کم رنگ - آمریکا - آمریکا
یه مشت گاو قانون میذاره یه مشت گوسفند اجرا میکنه. با پوزش از گاو و گوسفند.
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 12:56
klopatra7 - دوسلدورف - آلمان
چیزی که من رو بیشتر از همه ناراحت میکنه اینه که به خاطر خرابکاریهای شخص رجوی خیلی از مردم همدردی لازم رو با این قربانیان و خانواده هاشان ندارند . هر چند که امثال خسروی بی گناه بودند. رهبری مجاهدین هم بدش نمیاد که یک بی گناه دیگه کشته شه که یه مدت براشون خوراک تبلیغاتی درست شه. به نظر من رجوی به هیچکس به اندازه افراد نزدیک به خودش بد نکرد.
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 14:02
Azadikhah - تكسل - هلند
دیگه اعدام شد رفت حالا هر کی‌ راست و دروغ بگه فایده‌ای نداره. فقط یک حکومت بی‌ثبات و بدون پایه مردمی است که سعی میکند با اعدام و کشتار بر سر کار بماند. با هر اعدام رژیم یک تیشه دیگر به ریشه مشروعیت خودش میزند.
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 13:54
biparva-jan - تهران - ایران
حکم اعدام برای همکاری با پست ترین خائنین دوران حکم عادلانه ای است. مردم فراموش نکرده اند که چطور این جنایت کاران وطن فروش دوشادوش صدام با ایرانی ها جنگیده و هزاران نفر رو قتل عامل کردند.
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 15:53
مسعود ایرانی - گوتنبرگ - سوئد
یاداش گرامی و راهش پر رهرو باد. شرم و ننگ بر رژیم اخوندی
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 16:23
سخت کوش - کردستان - ایران
خدا لعنت کنه اون قاضی رو که بی گناهی رو محکوم به اعدام میکنه ولی شما هم یه نفره پیش قاضی نرید
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 17:10
nasl sokhta - لندن - انگلیس
روحش شاد باد،رژیم ننگین آخوندی بهترین فرزندان این ملت را از بین برده و میبرد،باید متحد شویم و جنس آخوند را در ایران ریشه کن کنیم
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 17:23
nasl sokhta - لندن - انگلیس
biparva-jan - تهران - ایران. این طرف قضیه را هم بگو اخوندپرست ،بر خمینی آدمکش لعنت که جنگ را به خاطر توهماتش ۶ سال بیخود ادامه داد و میلیونها نفر را به کشتن داد تا قدس را آزاد کند
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 17:29
poopoo123 - باریس - فرانسه
این رژیم از ترس این کارو کرد عجب شیری بود، هرگز هم از حکمش نترسید بود این حرف درست نیست. خیلی‌ هم شجاع بود، مرگ بر رژیم آخوندی مرگ بر شاه
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 21:00
seyed ali geda - لندن - انگلیس
روحش شاد. وقتی‌ که آخوندها حتی آخوندهای خودی را هم بی‌شرمانه تار و مار میکنند اسمی غیر از جنایتکار چیزی دیگری نمیشه با آنها گفت. مجاهدین خلق تنها دشمن واقعی‌ این آخوندها هستند و آنها تنها میتونند ریشه این آخوندها را بکنند . بقیه نیروهایی سیاسی فقط ماله کشی‌ رژیم میکنند. بزودی این جنایتکار پیر عباس را باید محاکمه کرد و به جزای جنایاتش رساند. جیره خورهای ساندیسی موجود در این سایت هم همینطور باید محاکمه و مجازات بشوند.
‌سه شنبه 13 خرداد 1393 - 23:55
biparva-jan - تهران - ایران
اون طرف قضیه باعث توجیح جنایات ان طرف نمیشه.
جمعه 16 خرداد 1393 - 09:26
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.