طلاق توافقی؛ خوب یا بد؟!

عصرایران می نویسد: اخیراً برخی مسوولان و رسانه ها ،‌ از یک بحران اجتماعی جدید به نام "طلاق توافقی"‌خبر می دهند و نسبت به شیوع آن ابراز نگرانی می کنند.

طلاق توافقی آن است که همسران وقتی می بینند نمی توانند به زندگی مشترک با یکدیگر ادامه دهند،‌با توافق همدیگر به دادگاه خانواده می روند و با حکم قاضی از هم جدا می شوند.

این که "بالا رفتن آمار طلاق در یک جامعه خوشایند نیست"، گزاره درستی است و باید نگران اصل ماجرا یعنی روند رو به رشد طلاق و در واقع ریشه های آن باشیم اما این که برخی مسوولان و رسانه ها نگران طلاق توافقی شده اند،‌ موضوعیت چندانی ندارد.طلاق توافقی؛ خوب یا بد؟!

اتفاقاً‌ طلاق توافقی ، بهترین نوع طلاق است زیرا طرفین بی آن که مانند انواع دیگر طلاق ،‌ دچار درگیری های مداوم خانوادگی و قانونی شوند و علیه یکدیگر شکایت و شکایت کشی کنند،‌ با یکدیگر مذاکره می کنند و نهایتاً‌ نتیجه مذاکرات شان را که عدم توانایی در ادامه زندگی مشترک است ، به دادگاه خانواده اطلاع می دهند و محکمه هم طبق مقررات و بعد از برگزاری جلسات مشاوره،‌ حکم به جدایی می دهد.

انصاف دهید که این روش برای جدا شدن بهتر است یا روش هایی مانند آن که زن طلاق می خواهد و مرد برای این که مهریه اش را ندهد، می گوید آنقدر در کنج خانه نگاهت می دارم که موهایت هم مانند دندان هایت سفید شود؟! یا طلاقی که یکی از همسران ،‌هنوز دل در گرو دیگری دارد ولی در یک منازعه یک طرفه می بازد و جدا می شود؟ یا اصلاً «طلاق آمیخته با توافق» بهتر است یا «یک عمر زندگی بی توافق و پر از تنش های روحی و فکری و احیاناً آسیب های جسمی»؟!

اگر از منظر قرآنی هم به طلاق توافقی نگاه کنیم باید بگوییم که اتفاقاً طلاق توافقی در صورتی که زوج ها نتوانند زندگی مشترک کنند،‌ توصیه هم شده است. در آیه دوم سوره طلاق ،‌توصیه ای اخلاق مدارانه وجود دارد که می فرماید:‌ با به خوبی با هم زندگی کنید یا به خوبی از هم جدا شوید.
طلاق توافقی،‌ در واقع مصداق عمل کردن به بخش دوم این آیه است؛ یعنی با خوبی و خوشی از هم جدا شدن.
متأسفانه عده ای فکر می کنند زن و شوهری که نتوانسته اند به خوبی با هم زندگی کنند باید با جنگ و دعوا و خط و نشان کشی برای هم و انتقام و ... مفارقت کنند،‌ حال آن که دستور اسلام این است که اگر نتوانستید به خوبی با هم زندگی کنید، وقتی از هم جدا می شوید، با خوبی این کار را بکنید.
این یک باور غلط است که طلاق الزاماً باید با دشمنی دو همسر پیشین همراه باشد. در نگاه متمدنانه و انسانی و اسلامی،‌ طلاق به معنی این است که دو نفر به هر دلیلی نتوانسته اند با هم زندگی مشترک داشته باشند و برای این که خود و طرف مقابل شان آزرده نشوند، از هم جدا می شوند. البته حساب طلاق های ناشی از ظلم یکی از زن یا شوهر که ناگزیر به عداوت می انجامد جداست و در این جا سخن از اصل طلاق و فلسفه وجودی آن است.

بنابراین بهتر است توان جامعه و به ویژه مسوولان به جای آن که صرف گیر دادن به افزایش طلاق های توافقی یا برگزاری ضیافت طلاق و نظایر این شود ، به این سمت هدایت شود که ریشه های طلاق شناسایی و برای رفع آنها کاری شود ، مانند بهبود وضع اقتصادی خانواده ها ، آموزش های خانواده ، گسترش خدمات مشاوره ای ،‌ ارائه آموزش های دقیق جنسی به زوج ها و... و الّا گوشه ای نشستن و ابراز تأسف کردن ، دردی دوا نمی کند.

نظرات کاربران سایت عصر ایران در این مورد :

 

طلاق را آسان بگیرید تا ازدواج آسان شود .


دوست شدن با یک دختر یا پسر آسان است افراد خیلی سخت نمیگیرن چون میدونن بعدا میتونن اگر با هم نساختن راحت جدا بشن از هم ، ازدواج سخت است چون افراد میدونن جدا شدن بعد از ازدواج خیلی سخت و مراحل سخت قانونی و دردسرهای دیگر دارد ، پس آسان شدن طلاق خود به خود منجر به آسان شدن ازدواج می شود


زن باید بسوزه و بسازه چون عقلش کامل نیست و همه جوانب رو نمی فهمه


ممنون از نگاه پیشرو و مترقی عصرایران . نمی دانستم در قرآن چنین آیه ای وجود دارد. واقعیت هم همین است که انسان اگر انسان باشد باید یا مثل ادم زندگی کند یا مثل آدم جدا شود. طلاق توافقی نام دیگر مثل آدم جدا شدن است.


حیف نمیشه تو یه نظر همه حرفامو بزنم. واسه حرفام یه مقاله نیازه اما طلاق توافقی بهترین موهبت دادگاه خانوادست. من خودم دادگاه کار میکنم. اگه طلاق توافقی نباشه به موجب اون این پرونده ها تشکیل میشه: مطالبه نفقه، مطالبه مهریه، الزام به تمکین، ترک انفاق، استردادطلاجات و ... ای کاش از اول طلاق توافقی رو مطرح کنند که دیگه کار به این پرونده ها نکشه. بیخود دادگاهها رو با طول دادن این پرونده ها شلوغ نکنند.


 به نظر من طلاق توافقی نشانه ای از بلوغ فکریه مردمیه که از جنگ و دعوا خوششون نمیاد و با آرامش و تنش کمتر به رابطه ای که با خوشی ایجاد شده ، پایان میدن


چه بسا که بعد از مدتی دوری از هم ، بهم برگردند
و شاید هم نه
و صد البته این بهتر از طی کردن مراحل پر تنش معموله طلاقه


 طلاق ایرادی نداره، ولی باید راه حل آخر باشه.


زندگی مشترک سخته و تلاش زیاد هر دو طرف رو می طلبه. در عوض طلاق به خصوص طلاق توافقی خیلی آسونه. اینکه طلاق به عنوان اولین راه حل در مشکلات در نظر گرفته بشه، معنی اش اینه که چیزهایی مثل فداکاری و عشق و تعهد ارزش خودشون رو از دست دادند و این یه زنگ خطر اجتماعی محسوب می شه.


سطح فرهنگی جامعه آنقدر پایین است که ظرفیت تبلیغ چنین روش جدایی وجود ندارد.


ما ایرانی ها عادت کردیم از اسلام آن چیزی را که به صلاحمان است استفاده کنیم و سایر تعالیم قرآنی که صلاح زندگی دنیا در اجرای آن نباشد همیشه مخفی نگه داشته می شود.


مگر ممکن است اهل کتاب باشی و ندانی که قرآن در مورد طلاق چه فرموده که حال میاییم و این بخش از قرآن کریم را مورد اشاره قرار می دهیم؟


آیه رو نشنیده بودم، ممنون.


طلاق چیز خوبی نیست ولی خوب بعضی اوقات از صدتا ازدواج مفید تر هست


مقاله فوق العاده منطقی و عاقلانه بود


افزایش طلایق در کل خیلی بد است. اما در انواع طلاق نوع طلاق توافقی شاید بهتر از همه باشد.
لکن یک نکته اساسی وجود دراد و اون اینکه افزایش تلاق توافقی یعنی کاهش آستانه تحمل زوجین. یعنی با کمترین اختلافی جدایی حاصل میشه. یعنی روابط زناشویی کم کم تبدیل به رابطه شرعی دوستی با جنس مخالف برای مدتی معین میشه. یعنی بنیان خانواده تضعیف میشه.


طلاق توافقی بهترین پدیده اجتماعیه برای خلاص شدن از استرس و فشارهای نابجای زندگی و غیر قابل تحمل که باید عمری تحملش کرد. فقط بامذاکره طرفین و بدون دخالت هیچکس تمام میشود و خلاص. من و همسرم در زمان عقدمون هستیم و واقعا باهم نمیسازیم .تصمیم گرفتیم ازهم جدابشیم و الان دادگاهم تمام کردیم و ایشالا پس فردا میریم محضر برای ثبت طلاق . تصمیم دارم یک شیرینی توپ بدم که ازین زندگی متشنج خلاص میشم.. باورکنید تو این دوران نامزدیم یک روز خوش نداشتم .



همانطور که ازدواج یک تفاهم و توافق است بهتر است که طلاق نیز با توافق انجام شود که صد البته کم هزینه تر است
 



سلام، تشکر از عصرایران، من خودم وکیل هستم البته تا بحال پرونده خانواده نگرفتم و نخواهم گرفت اما واقعاً طلاق توافقی نعمت هست، اگر نباشه مثل طلاق یک طرفه ( که بدترین حالتش یک طرفه از جانب زوجه هست بابت سختی زیادش) همش میشه دعوا و تهدید و آبروریزی، وقتی زن و شوهر به این نتیجه برسن که باهم کنار نمیان( البته نظر و کمک وانشناس واقعا لازم هست یعنی مطمئن بشن راهی نیست که تفاهم بوجود بیاد نه اینکه با اولین مشکل کم بیارن) با هم بمونن که هزار مشکل روحی و... بوجود بیاد و بچه در محیط متشنج بزرگ بشه؟! اگر از روی عجله و خامی عروسی کردن( نمونش زیاد هست که ٢٤ ساعت بعد از عقد میان واسه طلاق! ) که چه فایده و نتیجه ای داره باهم موندنشون وقتی خشت اول کج گذاشته شده؟ همون بهتر تا یه طفل معصوم نیومده زجر بکشه تمومش کنن.
 


 پس بچه چی میشه ؟


بچه طلاق قصه طولانی است که فرهنگ و آموزش و اطلاعاتش در کشور ما بسیار کم است و در کشور های توسعه یافته ( حداقل توی قوانین و فیلم هایشان) می بینیم که تعریف شده است تا کمترین آسیب را ببیند.


اسمش روشه توافقی
یعنی طرفین سر همه چی با هم توافق کردن از جمله بچه که حتما یک از اونا مسئولیت بچه رو به عهده میگره
بچه ای با یکی از والدین با ارامش بزرگ بشه بهتر از اینه که پدر و مادر بالای سرش باشن و هر روز شاهد کشمکش و درگیری و داد و بیداد باشه


شما به یقین اگر زوجین با نفاهم جدا نشوند ایکار به طلاق روحی می کشد و زن و مرد را من می شناسم که زن مهندس و مرد پزشک است باور کنید پنج سال است مقاربت نکرده اند (معذرت ) از خجالت پر و مادرشون جدا نمی شوند


سلام !

به نظرم طلاق توافقی بهترین راه کار است , منم یکی از اینها بودم بعد از جدا شدن , چون واقعا همدیگر رو دوست داشتیم دوباره برگشتیم و الان هم به خاطر وفاداری و صبر الگوی خانواده و فامیل شدیم
زوج ها باید به این قضیه با ذهنی باز نگاه کنند چون واقعا میشه بدون کسی که دوستش داشتی هم زندگی کرد و میشه انتخاب های درستی کرد
بازم ممنون عصر ایران!


سلام علیکم
این مطالب را با چشمانی گریان برای عصر ایران می نویسم
پسرم و عروسم هر دو تحصیلکرده وهر دو سی ساله بدون اطلاع خانواده رفتند دادگاه و به صورت توافقی از هم جدا شدند متاسفانه قضات در دادگاه خانواده
در باره صدور حکم طلاق توافقی سخت نمی گیرند وجلسات مشاوره صرفا جهت طی مراحل قانونی و به نوعی فرمالیته است
جوانانی که تصمیم به این کار گرفتندهمه جوانب کار را بررسی کنند
چون طلاق توافقی از مرگ هم سخت تر است زیرا مردن دست خداست و طلاق توافقی اتشی است که خودت بر سرت ریخته ایی . اکنون پسرم افسرده وغمگین با کسی رفت و امد نمی کند کم حرف میزند با کار و تلاش خودش را سر گرم میکند و من و همسرم هنوز هم منتظریم که عروس گلم از در بیاید و خانه کوچک ما را پر از عطر شادی کند .
من از سایت محترم عصر ایران تقاضا می کنم که این موضوع بسیار مهم را به نظر اساتید و کارشناسان برسانید تا راه حلی همه جانبه برای ان پیدا کنند متشکرم


سلام
متاسفانه جدیدا عده ای با ازدواج و بلافاصله درخواست طلاق و مهریه بالا بازار خوبی برای خود دست و پا کرده اند. متاسفانه باندهای کلاهبرداری از این دست در شهر ... بسیار زیاد شده است. جالب اینجاست که از وکلای زبده به عنوان مشاور حقوقی استفاده میکنند! لطفا مسئولین به داد مردم برسند.


اصولا زمانی که راهکارهای حقوقی نتونن خلع های روابط اجتماعی رو پر کنند افراد مجبورند به عنوان بهترین راه حل خودشون دست به ابتکار بزنن و به تراضی و توافق رو بیارن که البته تو این مورد چیز بدی هم نیست. و به قول عصر ایران خدا هم این قضیه رو پیش بینی کرده.
اما چقدر خوب میشد که پایه های فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی افراد بقدی مستحکم و اصیل بود که به راحتی کار به جدایی نکشه
در گذز جامعه ما از سنت به مدرنیته باید قواعد حقوقی با لحاظ مذهب(اعتقادات) و فرهنگ تغییراتی داشته باشه والا ناچاریم کثرت طلاق رو با توافقی نامیدنش در اکثر موارد توجیه کنیم؛ به عبارت بهتر، وقتی خواستگاه مهریه از نماد صداقت و راستین بودن پیمان مرد به اهرم فشاری در دست زن جامعه برای مدیریت بداخلاقی های مرد جامعه تغییر وضعیت میده و در جایگاهی که دیگه چیزی از عشق باقی نمی مونه بهترین راهکار رو طلاق توافقی می دونیم!!!


زندگی عرصه ازمون و خطا نیست که انسان در ان با ازدواچ بخواهد خود را محک زده و بگوید اگر گرفت که فبها و اگر نگرفت طلاق هست.متأسفانه آمار طلاق در جامعه ما درحال گسترش است و تأسف انگیزتر آنکه بالای 50% طلاق ها مربوط به زوج های جوان و در مرحله عقد است که فعل واقع می شود قبل از هرگونه ایجاد عقدی جلو ان را گرفت و از بسیاری از مشکلات ناشی از آن جلوگیری کرد که از جمله این مشکلات نگاه جامعه به زنان مطلقه بعنوان بیوه است هرچند که در مرحله عقد بوده و باکره باقی مانده باشند که این خود باعث بسیاری از ناهنجاری های جامعه شده و باعث از بین رفتن تمام آمال و آرزوهای یک دختر جوان و سرخوردگی وی خواهد شد که تا آخر عمر از آن رنج خواهد برد. پس هرچند طلاق یک عمل پذیرفته شده از طرف شرع می یاشد ولی با این حال این موضوع جای تأمل دارد.


عصر ایران چه میکنی!!

چه کسی گفته است این آیه قران را قبول ندارد چرا به جای آنکه حل مشکل کنی از مشکل می گریزی نظرات را خوانده ای که از حرفت چه برداشت کرده اند طلاق آسان ازدواج آسان میدانی این حرف یعنی چه یعنی باهرکس تا هروقت دلت خواست زندگی کن به نظرت بااین روش بنیان خانواده را حفظ کرده ای!!!


نوشته عالی و منطقی بود .حقیقت من خودم دو تا بچه دارم زندگیم سالهای اول بد نبود ولی هرچه زمان میگذشت تفاوت فکری و تعارضات بین من و همسرم بیشتر نمایان میشد متاسفانه بعلت شرایط فرهنگی جامعه محل زندگی ما قبل از ازدواج من ارتباط حتی کلامی چندانی با همسرم نداشتم فکر میکردم اگر اختلاف فکری هم با هم داشته باشیم بعد از ازدواج حل می شود و این تصور کاملاٌ اشتباه بود و کاش ازدواج نمیکردیم و اشتباه بعد کاش بچه دار نمیشدیم الان هم همسرم از زندگی ناراضیه هم من و بچه ها در این زندگی ناملایم دارند میسوزند شاید قابل باور نباشد اما اختلاف من و خانمم بیشتر به خاطر وسواسی بیش از حد اوست که برای من قابل تحمل نیست و حتی حاضر به مراجعه به روانپزشک هم نیست .حاضر به طلاق هم نیست به نظرم اگر توافقی حاضر به طلاق میشد من تا آخر عمر فکر زن گرفتن مجدد هم نمیکردم و بجه ها هم چه در کنار من و چه در کنار او زندگی آرامتری داشتند


کاش قانون سرپرستی بچه به مادر داده میشد اونوقت خیلی لز زنها مثل من نباید یک عمر بسوزند و بسازند. خواهش میکنم در این مورد بیشتر مقاله بذارین تا شاید کم کم و در نسلهای بعد این حق به مادر داده بشه. از ما که گذشت

+14
رأی دهید
-4

jalal50 - بیرمینگهام - انگلستان
ازدواج مستلزم داشتن مسؤلیت و مسؤلیت پذیریست . بازی دوستی دختر و پسری نیست. اکثر ما ایرانیان غربزده براحتی از فرهنگهای دیگه نسخه برداری میکنیم چون راحت طلبی را پیشه یا انتخاب میکنیم.
جمعه 2 خرداد 1393 - 12:48
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.